Какво още пише за комунизма в новите учебници по история

В учебниците е уточнен броят на жертвите на комунизма

© Георги Кожухаров

В учебниците е уточнен броят на жертвите на комунизмаВъв всички нови учебници по история за десети клас е включена извадка от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, в който се посочва, че управлението, довело страната до национална катастрофа, нарушаването на основни човешки права и свободи, терорът срещу несъгласните със системата и други дават основание режимът да бъде обявен за престъпен.


В началото на лятото учебниците на пет издателства - "Просвета", "Булвест 2000", "Анубис", "Домино" и "Рива", бяха върнати за преработване, след като се разбра, че в някои от тях периодът от 1944 до 1989 г. в българската история е представен без отношение към мрачните страни на комунистическия режим. Учебниците са допълнени и са одобрени от просветния министър Красимир Вълчев.


Министерството на образованието и науката предостави на "Дневник" справка с промените в учебниците, направени от различните издателства след обществената реакция. "Дневник" я публикува едно към едно.
1. Допълнен е броят на жертвите в стихийния терор в първите дни след преврата.


2. Добавена е повече информация за почти пълната липса на условия за политическа дейност на опозиционните партии в първите години след 9 септември 1944 г.


3. Във всички учебници ясно е изведена ролята на продължителната съпротива срещу режима, известна като горянство.


4. Добавена е същностната характеристика на икономиката през периода на тоталитарния режим – изграждана по съветски модел, което е прави ниско ефективна, неконкурентоспособна и изцяло зависима от съветските суровини.


5. Добавена е информация за дълговите кризи, в които изпада Народна република България, както и за продаването на златния резерв на страната.


6. Добавена е повече информация за репресивната политика на БКП спрямо мюсюлманското население в страната.


7. Подчертано е възприемането на Народна република България като най-верен съветски сателит от другите държави.


8. Уточнено е, че въпреки взетите мерки от страна на държавата проблемът с раждаемостта се задълбочава.


9. Обръща се внимание на ролята, която изиграва СССР при отстраняването на Тодор Живков от власт.


10. Във всички учебници по история и цивилизации за десети клас са добавени текстове от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен (от 2000 г.) и Декларацията на 41-ото Народно събрание, осъждаща опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани (от 2012 г.).


11. Допълнена е информация за репресивната политика на тоталитарния режим, господстващ в България.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK