Новата учебна година: какви промени предстоят

Новата учебна година: какви промени предстоят

© Цветелина Белутова, КапиталНови учебни програми за учениците в четвърти и десети клас, национално външно оценяване след десети клас, когато приключва първият гимназиален етап, по-голяма свобода и гъвкавост на учителите при преподаване - това са част от промените, които предстоят през учебната 2019/2020 година. Тя ще бъде четвъртата от влизането в сила на новия закон за предучилищното и училищното образование, който ГЕРБ прокара със заявката за цялостна реформа в сферата (още четете тук и тук).


Най-много промени ще има за учениците от десети клас, които ще учат по нови програми (още четете тук) и в края на учебната година ще завършат първи гимназиален етап, след който могат да приключат образованието си (по Конституция то е задължително до 16-годишна възраст - бел. авт.). Заради това за първи път десетокласниците ще имат задължително национално външно оценяване по български език и литература (на 9 юни) и математика (на 11 юни). По желание ще има тестове по чужд език и информационни технологии, за които при определени резултати учениците ще получават сертификати.


Очаква се в изпита по литература да бъдат включени само български автори, изучавани от осми до десети клас. Въпросите на тестовете ще бъдат с избираеми и свободни отговори. Примерни варианти образователното министерство трябва да изготви в началото на учебната година (още четете тук).
Десетокласниците, които досега учат в обединени училища (училища до десети клас - бел. авт.), ще трябва да кандидатстват в друго училище с резултатите от изпитите. Става въпрос за около 800 ученици, за които ще бъдат разкрити паралелки в средните училища в близост. Те могат да кандидатстват и в други учебни заведения, където има свободни места в паралелките. Останалите десетокласници не трябва да кандидатстват.


Още новости


Единствената промяна, която се предвижда при националното външно оценяване след седми клас, е при изпита по български език и литература. В него ще бъдат включени и произведения, изучавани по литература в шести клас. Датите за оценяването ще са същите, както и за десетокласниците (още четете тук).


За учениците в четвърти клас обаче ще има повече промени. Националното външно оценяване ще бъде само по български език и литература (на 27 май) и по математика (на 29 май), но не и по "Човек и природа" и "Човек и общество", както досега. Според образователното министерство с новите програми обучението се променя така, че само с двата изпита ще може да се оцени функционалната грамотност на учениците.


За първи път учебната година за четвъртокласниците ще е до 16 юни. През нея випускът, който е първият по новите програми, ще получава оценки по шестобалната система за първи път. От първи до трети клас резултатите на децата бяха оценявани със символи и категории от "отлично" до "слабо представяне".


Гъвкавост в час


През новата учебна година се очаква учителите да имат възможност за по-голяма гъвкавост при преподаването, тъй като им се дава право да разместват темите в учебната програма и да отделят повече време на някоя от тях, ако преценят, че има необходимост. Причината е, че отпадат част от изискванията за годишното разпределение на темите в учебната програма, което преподавателите правят.


Досега учителите трябваше да подготвят разпределение, което стриктно да следват, и задължително при разместване на учебното съдържание да искат и получат заверка от директора (още четете тук).


Друго улеснение и за учители, и за родители от 15 септември ще бъдат електронните дневници. В момента всички училища, които искат, могат да получат държавно финансиране, за да купят такива. Оценките трябва да бъдат достъпни и през мобилни устройства.


В същото време недостигът на учители продължава. Двадесет дни преди началото на учебната година по информация на БНТ се търсят близо 1000 преподаватели.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 794 Любопитно

  Новата учебна година: какви промени предстоят?!

  "Нови" учебни програми за учениците в четвърти и десети клас, национално външно оценяване след десети клас, по-голяма свобода и гъвкавост на учителите при преподаване - това са част от "промените", които предстоят през учебната 2019/2020 година! Тя ще бъде четвъртата (поправка!) от влизането в сила на новия закон за предучилищното и училищното образование, който ГРОБ "прокара" със заявката за цялостна "рев без форма" в сферата?! (тези хора "като се започне от министъра египтолог и боксьор + Дам ян & сие завеждаща ресора по образование в парламента" съсипаха образователната ни система и не знам какво още трябва да направят, за да я съсипят съвсем?!!!!)

 2. 2 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Требе да учат дечицата Научен затоплизъм,както преди имаше Научен комунизъм!И всяко междучадие да има минута мълчание, за жертвите на комунизъма!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 3. 3 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 677 Неутрално

  А в изпита по математика ще бъдат включени само български математици...
  Патреотизъм си требе...

 4. 4 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 677 Неутрално

  А в изпита по математика ще бъдат включени само български математици...
  Патреотизъм си требе...

 5. 5 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  А в изпита по математика ще бъдат включени само български математици...Патреотизъм си требе...
  —цитат от коментар 3 на enterfornone


  +++
  Тека е!
  А в часовете по музика, само Азис и български чалгари!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6103 Неутрално

  Няма да има кой да учи децата.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Важната промяна - училището да стане място, където децата се учат да МИСЛЯТ САМИ и да бъдат креативни в интердисциплинарна среда не се случва вече 30 г. и за съжаление едва ли ще се случи...скоро...!!!

 8. 8 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Като гледам смислените коментари се сещам защо има проблеми с образованието , вашето също 😀!

  agent
 9. 9 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Като гледам смислените коментари се сещам защо има проблеми с образованието , вашето също 😀!

  agent
 10. 10 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Като гледам смислените коментари се сещам защо има проблеми с образованието , вашето също 😀!

  agent
 11. 11 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Я този сайт пак е без администратор 😆😁!

  agent
 12. 12 Профил на Violeta Dimitrova
  Violeta Dimitrova
  Рейтинг: 316 Неутрално

  А как ще е с дициплината? Все същите от 10 до 15 годишни моми и ергени ли ще се подвизават и всяват страх в нормално възпитаните и все така ли ще са вързани ръцете на учителите?

 13. 13 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До [#12]:
  Виолетке, много си нагласена.

 14. 14 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Стига с тези оценявания, външни, вътрешни, оставете детството на децата.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 15. 15 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 291 Любопитно

  А кога учителите освен задължения, ще имат и права по отношение на дисциплината? Защото като няма дисциплина, за какъв образователен процес може да се говори?

 16. 16 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Като гледам смислените коментари се сещам защо има проблеми с образованието , вашето също 😀!
  —цитат от коментар 8 на Ronald Reagan


  Не знам какъв на теб ти е ппроблема с образованието. Но ще ти кажа моят, като баща на две деца пред матури.

  Децата ОБОЖАВАТ да четат. Дебели книги разнасят навсякъде. Но за нищо на света не мога да ги накарам да прочетат Под Игото. Знаеш ли че има речник!?! За да се разбере. Не от смартфон-поколението - от мен - над 40 и учил го два пъти в про-гимназията и в гимназията? Аз съм изчел стотици книги като ученик, но също изкласих без него.
  И Под Игото даже не е най-нечитаемата творба. Има още по-тежки.

  Приравнявайки ЛИТЕРАТУРАТА с български произведение (и задължително нито едно по-ново от 100 години?!) отказва децата от литературата по принцип. Литературата да се приравни с патриотарско "анализиране" на Немили-Недраги (в оригинал, че ако някой осъвремени езика патреотарите ще скочат), не е образование по литература. Да си кръстят предмета литературо-патриотиъм и да е ясно.

  Точно толкова кретенско е настоящето положение по литература, колкото да свалим материала по математика до този с "постиженията" на българските математици. Или обучението по музика да е само на народни песни?

  Разбирам ролята на "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово" в ИСТОРИЯТА на литературата и може то да се изучава в подобен курс в университетите например, но като поетически литературни дадености??? Кое дете може да бъде привлечено към поезията от литературните му качества?

 17. 17 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Пак ще напиша за наблюденията си за е-дневника.
  Няма никакъв смисъл от него защото няма никаква сила, която да накара училището да го попълва с актуални данни.
  В края на срока родителите не могат да реагират нито за знания, нито за отсъствия.

 18. 18 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Сънувам често училище и не завършвам.

 19. 19 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  Важната промяна - училището да стане място, където децата се учат да МИСЛЯТ САМИ и да бъдат креативни в интердисциплинарна среда не се случва вече 30 г. и за съжаление едва ли ще се случи...скоро...!!!
  —цитат от коментар 7 на selqnin


  Не не!
  Това първо е опасно, второ не е нужно. На една сервитьорка, продавачка или фризьорка не е нужно много много да мисли.
  Работниците трябва да са оперативно умни -колкото да си вършат работата!

  В Русия съм! В Русия съм!
 20. 20 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Ще имам четвъртокласник - е няма година без не знам си какви промени, програми, стари-нови стандарти, които в крайна сметка имат само административна тежест. Образованието се е превърнало в серия от чиновнически упражнения.

  Електронният дневник е проформа, проблемите си стоят - насилие, конфликти, никакви наказания за конфликтни ученици (в смисъл - среща ги учител, хваща ги да тормозят дете и не им взима имената, не ги праща при директор, няма наказания след училище, нищо). А, да, и тоалетните все още са мръсни. Бе изобщо - всичко само на хартия и проформа. Плюс нескопосани ремонти с материали, неподходящи за училище (сори, ама с домашен гранитогрес да ремонтираш даскало е гига тъпо).

 21. 21 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2423 Неутрално

  Айде поредната глупост. Четвъртокласниците ще учат до 16 юни! В МОН работят предиммно изроди и това ненужно и вредно министерство трябва да се закрие.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 22. 22 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2051 Любопитно

  Айде поредната глупост. Четвъртокласниците ще учат до 16 юни! В МОН работят предиммно изроди и това ненужно и вредно министерство трябва да се закрие.
  —цитат от коментар 21 на Gopeто


  А преди как беше?
  Само първи и 11ти клас завършваха на 24 Май?
  Всички остснали си бяха дп 15ти юни, а 9 и 10ти клас -до 30 юни?

  В Русия съм! В Русия съм!
 23. 23 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2423 Неутрално

  До коментар [#16] от "enterfornone":

  Децата ОБОЖАВАТ да четат. Дебели книги разнасят навсякъде. Но за нищо на света не мога да ги накарам да прочетат Под Игото.
  —цитат от коментар 16 на enterfornone

  Подкрепям мнението ви с две ръце. Моите деца поотраснаха. Единият още е ученик. С другия водих люта битка да го накарам да заобичач четенето на книги. Битката беше люта, защото не исках да ползвам насилие, или пък елементи от дресурата (ако прочетеш Х на брой книги ще ти купя смартфон). Така до 9-ти клас, когато учителката му по английски свърши перфектно тази работа. Караше ги да си изберат книга, която да прочетат (на български) и да разказват и говорят за нея в час. Сега вече студент през ден минава през книжарниците и всяка седмица си купува книга. Чете дори и през сесията понякога. А скоро търсеше в домашната библиотека (дядо му беше учител по литература) "Война и мир". Та туй диване ме убеди за пореден път, че са малко толкова големите глупости като списъкът със задължителни книги за четене през ваканцията. Затова сега на малкия осмокласнник му казах да чете каквото му е кеф.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 24. 24 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2423 Неутрално

  До коментар [#22] от "Веселин Дечев":

  А преди как беше?
  Само първи и 11ти клас завършваха на 24 Май?
  Всички остснали си бяха дп 15ти юни, а 9 и 10ти клас -до 30 юни?
  —цитат от коментар 22 на Веселин Дечев

  Само, че тогава началния курс беше до 3-ти клас, а сега е до 4-ти. 2-ри - 3-ти клас учеха до 31.05.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 25. 25 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  До коментар [#19] от "Веселин Дечев":

  Нали знаете в кое отверстие да си набутате мухлясалият комуноиден пролетарският патос!!!
  Мога да ви помогна ако не се справите сам!!!

 26. 26 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 867 Неутрално

  -,,Никога не съм позволявал моите училищни занимания да пречат на образованието ми. /Марк Твен/

  П.П. Сякаш е имал предвид БГ образованието след 30- годишните реформи в посока надолу. Електроннте и тестообразните препитвания не водят към добро образование. Най- важното липсва- организация на учебно- възпитателния процес в училищата. Без премахване на порочния принцип ,,Парите следват ученика'' и без ежедневни оценявания на поведението и подготовка на уроците и участието в клас никакви тестове не могат да попречат да завършват функционални и буквални неграмотници. Още се чудя на онази млада мома участник в ,,Стани богат'', която мечтаеше да се омъжи в Париж, а заяви че Анкара е в Гърция А когато в опит на водещия да и' помогне изтропа, че Слънцето изгрява от Запад- буквално, а не политикантски. За съжаление не бе единствената измежду участниците в това шоу, което показваше такава грамотност за фактите ,,По света и у нас''.

 27. 27 Профил на Violeta Dimitrova
  Violeta Dimitrova
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ще върнем България в Европа":

  Благодаря,Роси,но това не е към темата,а и ,надявам се не дразни никого.

 28. 28 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  Промените са добри. Дава се свобода на учителите. Прекъсва се практиката главите на учениците да се пълнят с повърхностни назубрени знания. Време е децата да се научат да мислят, а не за зубрят и повтарят като папагали някакъв предвалителен текст, написан от платени от Партията-майка дърти професори. От няколко години насам се наблюдава именно тази добра тенденция - децата все повече се учат да мислят и все по-малко за зубрят текстовете. Но не беше така преди, когато даскалите учеха децата да четат и зубрят пропагандните текстове в учебника, както мюсюлманите учат Корана наизуст. Без да мислят, без да разсъждават - каквото пише в учебника, това е. Учи, помни и зубри.

  Надявам се в системата да влязат все повече млади учители, обучени с новите технологии - интернет, социални мрежи, интерактивни онлайн уроци. Учители, които могат свободно да си служат с компютри, таблети, телефони. Защото точно това е интересно на учениците днес. Младите живеят в модерната Интернет среда, а не в средата на дъртата 60-годишна даскалица, която е завършила Педагогика през 1980 г. и знае само да преподава по тогавашния комунистически изостанал метод. Времето на наказанията и забележките в бележника отминаха. Днес всеки даскал трябва да се бори, за да привлече вниманието на подрастващото поколение към учебния материал.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK