Резултатите от изпитите след седми клас са най-високи за последните три години

Резултатите от изпитите след седми клас са най-високи за последните три години

© Георги КожухаровПоложителна тенденция показват резултатите и на двата изпита след VII клас през тази година, обобщават от Министерството на образованието. Макар и с малко, те надхвърлят постигнатото през 2020 г. По-високи са дори от тези през 2019 г., когато цялото обучение беше присъствено.


Къде могат да бъдат проверени резултатите - прочетете тук.


На национално външно оценяване по български език и литература се явиха 57 538 ученици, а по математика - 57 328. Средният успех по български език и литература сега е 53.86 точки от максимум 100. Продължава тенденцията към плавно нарастване на средния брой точки по математика, но въпреки това той остава нисък - 37.94 точки.
Само трима седмокласници са пълни отличници и по двата предмета. Четиридесет и четирима имат нула точки и на двата изпита. Със 100 точки по български език и литература са 14 ученици, а по математика - 152. С нула точки по български език и литература са 223 седмокласници, а по математика - 208.


Разказът "Череши" от Захари Карабашлиев като цяло не е затруднил учениците, показват резултатите. Седмокласниците са предали текста, макар и невинаги подробно. Не всички са прилагали книжовноезиковите правила. Повече от половината не умеят да оформят текст графично.


Преобладаващата част от седмокласниците се ориентират в изучавани творби по отношение на герои, образи, теми, проблеми. Едва един от всеки четири обаче открива повечето или всички грешки в текст. Над половината от учениците не разчитат внушенията в откъс от изучавана творба.


По математика най-лесни са били задачите за ъгли.


Резултатите от изпитите след седми клас са най-високи за последните три години

© Министерство на образованието


Не се забелязва значително разместване спрямо предходни години сред регионите с най-високи постижения. С високи резултати и по двата предмета са София, Смолян, Варна и Русе. Както и при X клас, учениците от Ямбол и от Кърджали са значително по-добри по математика, отколкото по български език и литература. Обратното е в Перник. Там са по-силни по български език и литература. Габрово е в първата петица по български език и литература, а Бургас - по математика.


Възпитаниците на математическите и природо-математическите гимназии са традиционно с най-добри резултати и по двата предмета. С най-добър резултат по български език и литература в страната е софийската математическа гимназия "П. Хилендарски" със среден брой точки 91.89. Следва математическа гимназия "Д-р П. Берон" във Варна с 91.67 т., природо-математическата гимназия "Акад. Никола Обрешков" в Бургас с 90.41, математическата гимназия "Акад. К. Попов" в Пловдив с 89.23, частно училище "Света София" в столицата с 88.36, математическата гимназия "Баба Тонка" в Русе - 87.81, природо-математическата гимназия "Нанчо Попович" в Шумен с 87.56, Първа частна математическа гимназия (ПЧМГ) - София - 87.17, природо-математическа гимназия "Акад. Сергей Корольов" - Благоевград, с 86.68 и природо-математическата гимназия в Ловеч с 85.74. В класирането не участват училища с по-малко от 20 ученици.


Резултатите от изпитите след седми клас са най-високи за последните три години

© Министерство на отбраната на Украйна


По математика отново начело е СМГ "П. Хилендарски" с 96.35, втори са ПЧМГ с 95.81, следва математическата гимназия във Варна с 95.59, "Баба Тонка" в Русе с 93.47, природо-математическата гимназия в Бургас с 92.92, МГ "Акад. Георги Попов" в Пловдив, ЧОУ "Света София" с 92.13, ПМГ "Акад. Сергей Корольов" в Благоевград с 86.38, ППМГ "Гео Милев" в Стара Загора - 85.59, ПМГ "Христо Смирненски" в Перник с 81.79.


Резултатите от изпитите след седми клас са най-високи за последните три години

© Министерство на образованието


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK