Върховният административен съд отмени избора на ректор на Техническия университет в София

Върховният административен съд отмени избора на ректор на Техническия университет в София

© Надежда Чипева, КапиталВърховният административен съд отмени избора на инж. Иван Кралов за ректор на Техническия университет в София. Решението е от 16 декември след жалба на инж. Веско Панов, един от кандидатите. Изборът на Кралов бе направен през октомври 2019 г. Изборът на Кралов е направен след балотаж между него и проф. Любомир Димитров.


Прието е, че при гласуването на 24 октомври 2019 г. при редуциран състав от 536 членове на Общото събрание (ОС) на университета и нужен кворум от 358 са присъствали 380 редовни членове. Участвалите пет кандидати в проведените избори за ректор са получили следните резултати:

проф. Л. Димитров - "да" 224, "не" 193, бели 84;
проф. В. Колев - "да" 88, "не" 297, бели 116;
проф. И. Кралов - "да"233, "не" 199, бели 69;
проф. О. Наков - "да" 124, "не" 273, бели 104;
проф. В. Панов - "да" 140, "не" 247, бели 114;


В балотажа са продължили двамата кандидати с най - много гласове "да". В балотажа на 30 октомври 2019 г. при списъчен състав на общото събрание от 554 човека, установен редуциран състав от 530 и кворум от 354, са присъствали 488 редовни членове на ОС на университета. За проф. И. Кралов са гласували - "да" 247, "не"133, бели 107, за проф. Л. Димитров - "да" 184, "не" 189, бели 114. Иван Кралов е избран за ректор за мандата 1 декември 2019 г. - 30 ноември 2023 г.
Жалбоподателят Панов сезира за противоречие между правилника за дейността на университета и чл.10 от Конституцията на страната, според който изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване. Административният съд в София е посочил, че разпоредбата, даваща възможност на членовете на Общото събрание на университета за повече от един кандидат не противоречи на чл.10 от Конституцията, а в действителност дава възможност за по - широко представителност, както и на по - голяма възможност за всеки от кандидатите да достигне до втори тур на избора. Приел е, че решението на събранието е в съответствие с материалния закон и целта на закона. Върховният административен съд определя това решение за неправилно.


В разпоредба правилника за дейността на университета е предвидено, че всеки член на Общото събрание има право да гласува в полза на повече от един кандидат от вписаните в бюлетините, като следващата алинея сочи, че при балотаж всеки член има право да гласува само в полза на единия от двамата кандидати. Видно от сумарния брой подадени и зачетени за действителни на първия кръг гласове "за" - 809, при участвали в гласуването 380 члена на ОС правилото е било приложено и се е отразило на изборния резултат в първи тур, определящ кои участници в избора продължават на балотажа. Съдебният състав намира за основателно оплакването на касатора, че това правило противоречи на заложения в чл.10 в Конституцията принцип на равно избирателно прави при провеждане на изборите, като в конституционната норма няма ограничение за вида на изборите, за които се отнася, както твърди процесуалния представител на Общото събрание на Техническия университет.


Съдът е решил да върне преписката на Общото събрание на Техническия университет за провеждане на нова процедура по избор на ректор със задължителни указания по прилагането на закона, съдържащи се в мотивите на решението, като осъжда учебното заведение да плати 3160 лева разноски по делото на Панов. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK