Какво е да си студент в чужбина: Университетът в Уорик, Англия

Какво е да си студент в чужбина: Университетът в Уорик, Англия

© Красимира КуневаКогато отивате да учите в чужбина, искате да знаете: за здравните застраховки, какви възможности за намиране на допълнителна работа има; как се намира квартира и какви са отношенията с хазяите; какви възможности за кариерно развитие или адаптиране към новата обстановка предлага избраният университет...
Европа. "Дневник" започва да търси отговори на тези въпроси за университетите в Европа в рамките на проекта "Разкажи ми за "там" към рубрика "Образование". Идеята и реализацията на проекта е на студентката от университета в Бирмингам Теодора Бързакова. Тя ще събира информация от първа ръка сред българите, учещи в чужбина, за да направи удобен справочник за всички, които са решили да продължат образованието си извън България.
---


В този материал четете за университета Уорик, Англия, представен от Красимира Кунева, която следва там за бакалавър "История на изкуството".

Къде учиш? Харесва ли ти?


Уча в University of Warwick в Англия. Намира се горе-долу по средата на Острова. Засега ми харесва много - начинът на обучение, професорите, обстановката, хората и местоположението, всичко е чудесно.
Самият град хубав ли е? Разкажи ми нещо типично за него.


Университетът ми е обособен в кампус в покрайнините на града Ковънтри. Така е построен, че всичко, което ти е необходимо, го намираш наблизо, без да трябва да ходиш до никъде.


Самият град не е нищо особено - типичен провинциален английски град, със средновековна катедрала в центъра, малки улички и всякакви магазинчета. Историята, която ще чуеш от всеки втори човек, е как невероятната катедрала, която се е извисявала насред центъра през Средновековието, е била разрушена по време на бомбардировки от Втората световна война, а заедно с нея и половината център. В момента има построена нова модернистична катедрала, която се намира до останките на разрушената.


Хубавото на местоположението на университета е, че е близо до няколко чудесни други градчета, които са пълни с интересни истории. Това са Стратфорд на река Ейвън, където е роден Уилям Шекспир, и Уорик (чието име носи университетът), където се намира един запазен средновековен замък.

Кои бяха най-трудните ти моменти през първата година?


Като се замисля, не съм имала особено трудни моменти, в които да се чувствам в безизходица или нещо подобно. Може би моментите, в които съм се чувствала най-неориентирана, бяха избирането на банка, в която да си отворя сметка, и търсенето на къща за следващата година.


За банките получих добри съвети от всякакви места, от брошури в университета и студенти от втора година. Накрая се оказа по-лесно, отколкото очаквах.


Тъй като университетът ми не предлага общежития за второкурсници, трябваше по средата на първата година заедно с няколко от новите ми приятели да си намерим къща за догодина. Ето това за мен беше голяма лудница ходенето при различни фирми, предлагащи къщи в близките градчета, и постоянното сравняване.


Можеш ли да дадеш полезна информация относно застраховки, транспорт, работа?


Много обичам да пътувам и затова научих доста за междуградския, а и за международния транспорт. Разходих се из различни места по Острова, главно където имам приятели, хем да се видим, хем да попътуваме заедно. Това, което би било полезно за всеки, е, че влаковете във Великобритания невинаги са най-скъпият транспорт. Предлагат се карти за намаление за хора между 16 и 25 години. Също така трябва да се проверява отрано за всичко, защото тогава цените са по-ниски.


Университетът помага ли ти? Има ли кариерни центрове, ориентировъчни клубове?


В много от случаите университетът се явява нашата втора майка. Поне такива са шегите.


Много успокояващ е фактът, че за помощ можеш винаги да се обърнеш поне към трима професионалисти. Още в началото на годината те зачисляват към човек от твоя факултет, който да следи развитието ти и към когото да можеш да се обръщаш при всякакви трудности в обучението, с които смяташ, че не можеш да се справиш сам.


Кариерният център е невероятно полезен, защото по всяко време на годината можеш да си запишеш час за проверка на CV и всякаква друга помощ, която ти е необходима.


Също така има частно работно бюро, което след регистрация започва да ти разпраща различни обяви за работа. За клубове и общества няма нужда да споменавам друго, освен че са над 200 и има всякакви - академични, спортни и по всякакви интереси.


Хората как сe отнасят към чужденци?


Чужденците в университета ми са страшно много, затова всички са свикнали и не мисля, че има някакво определено стереотипно отношение. Като цяло е чудесно да живееш с хора от толкова много националности, защото непрекъснато научаваш интересни и смешни неща за други държави и култури.


Има ли много българи? Помагате ли си?


Има доста българи, към 70-ина сме. Както казах, университетът ти помага за всичко, затова не мисля, че някой е имал нужда от голяма помощ. Събираме се, някои често, някои не толкова често. Имаме "Българско общество", към което се присъединяват повечето българи, и организираме различни събирания по български празници. Имахме workshop за мартеници и ги раздавахме из кампуса. За 3 март пак се събрахме. Като общество участвахме в един фестивал на различните култури (One World Week).


Ученето ли е повече или купонът? Излизате ли много?


Зависи от човека. Ученето е доста, стига да знаеш за какво си там. Естествено купон не липсва. Излизаме, забавляваме се из съседните градчета или в Бирмингам, който е на 20 минути и е вторият по големина град във Великобритания. Чудесно е, когато идваш от голям град, да има такъв наблизо, защото понякога ти липсва.


Какво мислиш да правиш, като завършиш?


Избрах си курс, с който да мога да правя много неща, след като завърша. История на изкуството е хем обща и широкоспектърна, хем културно насочена специалност. Обожавам я. Все още нямам точен план за кариера, имам идеи. Това ми харесва, човек може да намери невероятни възможности и варианти, стига непрекъснато да търси. Обичам плановете ми да варират.В този материал четете за университета Уорик, Англия, представен от Красимира Кунева, която следва там за бакалавър "История на изкуството".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мария Петрова
  *****
  Неутрално

  Звучи чудесно. Успех, Красимира.

 2. 2 Профил на Тодор
  *****
  Весело

  Надявам се, че ще има още подобни статии, които представят студент по някоя интересна дисциплина. Казвам го, защото икономическите и всички там международни отношения ми са толкова размити и безинтересни, че няма накъде, даже не виждам смисъл да се ходи в чужбина да се учат, но това си е мое мнение. Дано покажете някой студент по медицина например
  Поздрави
  Тодор

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 4. 4 Профил на Мария Петрова
  *****
  Неутрално

  Поради интереса към стипендиите, които предлагат университетите в чужбина, през септември Европа.Дневник стартира нова рубрика, посветена на тази тема.

 5. 5 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 450 Неутрално

  !! ДА, студент в чужбина предивсичко значи;
  ДА НЕ СЕ ЗАБРАВЯ И ДА СЕ ЗАЩИТАВА
  ЧЕСТТА НА РОДИНАТА НА БОТЕВ И ЛЕВСИ !!

  И да не се забравя че АНГЛИЯ е все още НАЙ-ГОЛЯМИЯТ, ВСЕОЩЕ НЕОСЪДЕН КОЛОНИАЛИСТ, КОЙТО Е ОТКРАДНАЛ ЦЕЛИЯТ АРХИПЕЛАГ ЧАГОС И ДЪРЖИ В ИЗГНАНИЕ ДО СЕГА ТОЗИ НАРОД, ПОСТРОЯВЯЙКИ ВОЕННИЯТ ПЛАЦДАРМ; "ДИЕГО ГАРСИЯ"!!

  *************************************************
  " Едва ли има на света друг народ, който така слабо да познава своята история. Ние имаме големи учени историци, издадени са монументални исторически трудове, но академичният им научен език е недостъпен за простосмъртните, а учебниците по история са написани толкова скучно, сякаш авторите им са имали едничката цел - да накарат българчетата, още едва проходили, да намразят историята на своя народ - и за съжаление, тази цел е вече почти постигната. От друга страна, това незнание се дължи и на многократното пренаписване на историята, нагаждайки я...

  Прочитане на целия коментар всеки път към интересите на властващата политическа сила, та човек не само ще се обърка, но може и да се побърка...
  А може би причината е по-отчайваща: старата наша история надвишава сегашното ни жалко самочувствие като народ,...

  Прочитане на целия коментар сравнението с миналото ни потиска и ние не искаме да си го спомняме..." Стефан Неделчев Цанев
  **********************************************

  Дописка до всеки един БЪЛГАРИН съзнаващ условията и времето в което живеем!

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество"
  Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.

  Опомнете се! Осъзнайте се!
  Докога ще е така Разумни Хора - БЪЛГАРИ!

  Нека се преустроим не на основата на Култово-идейният, Религиозният и Етнически Групиран мажоритет, а на основата на ПРИЕМСТВЕНОСТТА!
  Приемственост на всичките разлики между нас.

  Нека Конституционно запазим, но забраним намесата на личните си убеждения, вяри и произход, в Общо-Държавните отношения.

  Нека вече Конституционно започнем избиране на ключовите постове както ръководни, така и Вътгре-Държавно устройствени, на основата на Таланта и Лоялността, а не групираният личен-Култово-Идеологичен, и имунизиран превес.

  Тази разпокъсаност която сме допуснали и от която продължаваме да страдаме, ще ни погуби като НАРОД.

  Нека се обединим чрез ПРИЕМСТВЕНОСТ на разликите си!!
  Нека създадем истински ДЕМОКРАТИЧНА Конституция, за пример и на Света. именно ние, като една от на-старите общности на ПЛАНЕТАТА-ЗЕМЯ!
  Нека покажем на човешкият род как се живее по НОВОМУ-ДЕМОКРАТИЧНО!
  Нека променим не само нази си, но и СВЕТЪТ!!

  "Истината за проблемите не престава да съществува, само защото сме я игнорирали." Фактите са неоспорими!

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK