Какво е да си студент в чужбина: Университетът в Байройт, Германия

Какво е да си студент в чужбина: Университетът в Байройт, Германия

© Mихаил ПетковКогато отивате да учите в чужбина, искате да знаете: за здравните застраховки, какви възможности за намиране на допълнителна работа има; как се намира квартира и какви са отношенията с хазяите; какви възможности за кариерно развитие или адаптиране към новата обстановка предлага избраният университет...


"Европа. Дневник" започва да търси отговори на тези въпроси за университетите в Европа в рамките на проекта "Разкажи ми за "там" към рубрика "Образование". Идеята и реализацията на проекта е на студентката от университета в Бирмингам Теодора Бързакова. Тя ще събира информация от първа ръка сред българите, учещи в чужбина, за да направи удобен справочник за всички, които са решили да продължат образованието си извън България.


Всички статии от поредицата "Какво е да си студент в чужбина"
---

В този материал четете за Университета в Байройт, Германия, представен от Mихаил Петков, който следва там бакалавър "Стопанско управление" (BWL).

Къде учиш? Харесва ли ти?


Байройт, Германия. Образованието е на много добро ниво, но няма много забавления.


Самият град хубав ли е? Разкажи ми нещо типично за него.


Градът е приятен, известен е с това, че Вагнер е творил тук и всяка година има празници по този случай. Освен това операта в града е доста известна.


Кои бяха най-трудните ти моменти през първата година?


Може би това да си изградя нови контакти и да свикна с различния начин на живот. Доусъвършенстването на езика също отне време.


Можеш ли да дадеш полезна информация относно застраховки, транспорт, работа?


Относно застраховките е полезно да се знае, че ако човек е застрахован през здравната каса в България и си издаде международна карта за здравното осигуряване, може да спести доста пари. Тази карта обаче мисля, че не осигурява съвсем същите удобства и преференции като немска здравна застраховка.


Транспортът е добре организиран, но към 8 ч. почват нощните линии и става доста по-рядък, което понякога дразни. Ако се пътува извън града, влаковете са почти единствената алтернатива, но те са сравнително скъпи. Въпреки това има билети за по 20-25 евро, с които може да се пътува цял ден в съответната провинция.


Относно работа университетът е интересна възможност, тъй като заплащането е добро, а и хората са коректни. Освен това в "Макдоналдс" и "Бъргър Кинг" се търсят хора.


Университетът помага ли ти? Има ли кариерни центрове, ориентировъчни клубове?


Да, университет се стреми да улеснява живота на студентите. Има си служба, която се занимава със стажовете например (намира обяви, организира мероприятия). Освен това има множество студентски организации, които ориентират новодошлите в началото, а и се стремят да подобрят условията на следване и да улеснят контакта с професорите.


Хората как се отнасят към чужденци?


Не съм имал проблеми с това, че съм чужденец, но все пак, докато те опознаят, може да са малко дръпнати. Зависи си и от хората!


Има ли много българи? Помагате ли си?


Българите в Байройт сме много малко, но със сигурност, ако има нещо, бихме си помогнали. Все пак не мога да кажа, че се виждаме често.


Ученето ли е повече или купонът? Излизате ли много?


Ученето преобладава значително, но има и време за развлечения. Тези възможности обаче са значително ограничени от града, тъй като той е доста малък. Доста от хората тук също така предпочитат да си стоят вкъщи с приятелите/приятелките си.


Какво мислиш да правиш, като завършиш?


Да си намеря работа, но желанието ми е да се върна в България, ако дойде добро предложение.В този материал четете за Университета в Байройт, Германия, представен от Mихаил Петков, който следва там бакалавър "Стопанско управление" (BWL).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Надявам все по често да мяркам думата евро в такива статии. В предишните рубрики много хора правилно се изказаха макар и по друг начин, че от мамини и татини синчета и момиченца интервютата са капут. Много общи са някак си статиите, а хората искат да слушат за пари. Аз не съм убеден, че дори половината от отиващите да учат в чужбина имат сериозна подкрепа от България. Работа в Макдоналдс и Бургер Кинг има навсякъде, защото не е от най-платените.
  Има какво още да се желае от рубриката.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 2. 2 Профил на чифут
  *****
  Весело

  Хей Филипе, абе ти на всека манджа мерудия, не пресолваш ли чат пат?

 3. 3 Профил на parata???
  *****
  Неутрално


  Ами не казват за евро-то и толкоз! Информационно затъмнение-за най-важното!!! Без пари-НЯМА УЧЕНЕ НАВЪН!! Е,като е така-КОГА ЩЕ СЕ СПОМЕНАТ финансовите параметри,как ги осигурява всеки от тия цанили се дадат интервюта, тая интервюираща какво ми пропуска НАЙ-ВАЖНОТО и най-същественото???
  А иначе във всяко такова интервю имаше изцепки и "отровения" като:
  "Образованието е на много добро ниво, но няма много забавления." или "но има и време за развлечения. Тези възможности обаче са значително ограничени от града, тъй като той е доста малък." хахахах Че туй Байройт село ли е ,махала ли е или ...колиби някакви?? Те били много назад,бре,много зле,бре? Ами хората се пръскат по шевовете от стадиони,зали,места за спорт и т.н. и т.н. ..или върви на излет през уикенда-на планина или другаде!или това не е забавление,а? Мреш си за чалгата...за чалга кръчмите и дупки български,а? Безобразие!!
  "Транспортът е добре организиран, но към 8 ч. поцват нощните линии и става доста по-рядък, което понякога дразни."
  На точната уредена Германия ще ми прави фасони..позната история,бай Ганьо прозира навсякъде!Абре,момченце,та всичко се прави с акъл и за хората-и за такива като теб също дето сте там,ама още не знаете къде сте!Влакът му бил скъп...ми ела ползвай БГ кошниците влакови де,ко праиш там??
  Само по туй ще му разбереш колко му е акъла-по едно нищо и никакво интервю!Нямало много забавления!!!???? Егати студентите ,егати изказванията!Абе вий знаете ли въобще къде се намирате???!!!
  Ако ли толкоз няма и това не е за теб забава-КАКВО ПРАВИШ ТАМ,бре??? Стой в страната на чалгата България! Ако ТАКА го виждаш и ти е МНОГО зор това!!
  Че си вече там но че хабер си нямаш от Германия-това ясно!Ама я кажи,пиле-как се уреди,с какъв финансов ресурс..как?? ПЪЛНО МЪЛЧАНИЕ! Абре,момченце,ти хабер си нямаш какво е Германия,какво е Байройт...хабер си нямаш де се намираш!!Какви малки градове,какво ми говориш-това са германски културни центрове и градове,бре! Германия!! Възможности за всичко има!
  Ама нагли българчета,амаа!Отишъл,уреил се,но ми намира махна и "недоработки" и недостатъци в Германия!Но ни грам за същественото-АДЖЕБА КОЛКО СТРУВА МАСРАФА-ПЕРО по ПЕРО...!
  Единия юнак дава "интервюта" и ръси откровения,другата юначка- приема репликите,а третите не по малко юнаци са публикуващите ги!

  Аааа...и това било ПРОЕКТ ,разбириш ли! Ок,няма лошо-ама го правете като хората! А не редовните бла-бла историйки в тийнейджърски тип и ала бай Ганьо!! за студенти говорим все пак,нали?
  Оправете се!Коригирайте се!

 4. 4 Профил на Въпроси
  *****
  Неутрално

  @parata??? е прав.

  Един студент се интересува, колко големи са Lebenskosten.

  Макар че Теодора Бързакова не знае каква ѝ е целта и как ще я осъществи(не знае какви въпроси да задава), то "Mихаил Петков, който следва там бакалавър "Стопанско управление" (BWL)", трябва да знае много добре за какво става въпрос.
  Все пак е студент в икономическа специалност BWL.

  Нека Mихаил Петков отговори на следните въпроси:

  1. Как един студент получава общежитие, колко време трябва да чака, колко струва месечния наем?
  Тук трябва да се спомене , че в Германия един студент може само 3 години да ползва общежитие, след това трябва да излезе на частна квартира, за да могат всички студенти, не само икономически затруднените, да ползват общежитие, т. е. всички студенти имат равни права в Германия.
  2. Колко струват частните квартири?
  3. Колко струва таксата за семестриалното записване и цената на студентската карта за пътуване(картата важи за цялата провинция, не само за града)(в една от провинциите беше 250Е)?
  Цените за различните провинции се отличават.
  Тук не става въпрос за семестриалната такса за следване , която някои провинции са въвели(около 500 Е).
  4. Всички студенти учат в университетската библиотека, учебниците са скъпи.
  Колко струва месечната такса за ползване на библиотеката?
  5. Колко струва един обяд в мензата ?
  6. Какви са възможностите за практика. Като BWL студент, каква практика и къде е правил, какво е заплащането за практиката?
  7. Като студент по икономика , най- добре трябва да знае защо обществения транспорт след 20(8 часа) е по- рядко.

  P.S.
  Най- добре е да се направи интервюто още веднаж(препоръка).

 5. 5 Профил на кажете де???
  *****
  Неутрално

  Ами,разбира се,право казват последните люде по-горе! Иначе що за проекти и за чудесии са това като няма същественото практическо ВАЖНО измерение-финансовото!Това е същественото за да си студент в чужбина!(даже знанията отстъпват на заден план и всичко отпада-НЯМАШ ЛИ ПАРИ!)Такси,наеми и т.н. и т.н. !! КЪДЕ СА???
  А не да правим екскурзия до някъде си и в пубертетен стил да питаме и така и да ни отговарят-"харесва ли ти Германия,харесва ли ти града ...и т.н." от сорта!Като че ли насила са отишли там и насляпо! Айде холан!
  Тъй и тъй сигурно е взело момичето пари по някакъв проект-поне да свърши нещата като хората!

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK