Какво е да си студент в чужбина: Техническият университет в Мюнхен

Факултетът по информатика в Техническия университет в Мюнхен<br />

© Валентин Шопов

Факултетът по информатика в Техническия университет в МюнхенКогато отивате да учите в чужбина, искате да знаете: за здравните застраховки, какви възможности за намиране на допълнителна работа има; как се намира квартира и какви са отношенията с хазяите; какви възможности за кариерно развитие или адаптиране към новата обстановка предлага избраният университет...


"Европа. Дневник" започва да търси отговори на тези въпроси за университетите в Европа в рамките на проекта "Разкажи ми за "там" към рубрика "Образование". Идеята и реализацията на проекта е на студентката от университета в Бирмингам Теодора Бързакова. Тя ще събира информация от първа ръка сред българите, учещи в чужбина, за да направи удобен справочник за всички, които са решили да продължат образованието си извън България.


Всички статии от поредицата "Какво е да си студент в чужбина"
---В този материал четете за Валентин Шопов, който е на 24 години и следва информатика в Техническия университет в Мюнхен, Германия.

Къде учиш? Харесва ли ти?


- Уча в Техническия университет на град Мюнхен – Technische Universität München (TUM). Името е донякъде подвеждащо, защото по-голяма част от факултетите и лабораториите са в съседните градове Garching и Weihenstephan, където университетът има големи изследователски центрове. Нивото на образование е високо, за което свидетелства и фактът, че университетът е част от мрежата на така наречените елитни немски университети от самото й основаване и по този начин получава допълнителни субсидии от федералното правителство. Неслучайно ректорът всеки път при откриването на академичната година не пропуска да отбележи, че съкращението TUM всъщност означава Top University of Munich. Е, как няма да ми харесва?


Самият град хубав ли е? Разкажи ми нещо типично за него.


- Мюнхен е световноизвестен покрай състоящия се всяка година Октоберфест (Oktoberfest). Името е подвеждащо, защото всъщност събитието се провежда през последните две седмици на септември. За тези две седмици градът наистина се преобразява. Идват много туристи не само от чужбина, но и от цяла Германия. Мъжете и жените се обличат в традиционните баварски носии. И навсякъде хората са с халби бира в ръка. Настроението е несравнимо.


През останалото време градът е спокоен, въпреки че има доста богат културен живот. Има много музеи, театри, галерии, паркове, спортни клубове, за всеки вкус по нещо. Има и много магазини, едни от най-скъпите улици в Европа са Maximilianstraße и Kaufingerstraße в Мюнхен. Хората тук се наслаждават на живота, обичат да излизат в неделя и отделят много време на семейството.


Кои бяха най-трудните ти моменти през първата година?


- Несъмнено най-трудните моменти през първата година са свързани с намирането на квартира, с намирането на работа, със следването, с адаптирането към живота в една непозната страна. Особено първият проблем е изключително сериозен в Мюнхен, където наемите са най-високите в Германия, а общежитията са недостатъчни за всички студенти. Но тук искам да се спра и на някои забавни ситуации, с които се сблъсквах постоянно първата година. На първо място алеите за велосипеди. Тук всяка улица има такива. За ужас на колоездачите аз в началото редовно се обърквах и ги ползвах като част от тротоара. Друго нещо, с което още не съм свикнал, е пресичането. В Германия шофьорите спират, когато забележат пешеходец, който иска да пресече улицата. Идвайки от София, аз също спирам, за да се огледам, преди да пресека. Така много често се стига до ситуацията да се изчакваме взаимно. В един такъв момент шофьорите винаги ти дават знак, че си с предимство.


Можеш ли да дадеш полезна информация относно застраховки, транспорт, работа?


- Мюнхен е голям промишлен, финансов и ИТ център. Безработицата е една от най-ниските в Германия, а почасовата ставка една от най-високите. За работа по специалността се изисква да си завършил успешно първите две години от следването.


Транспортът в Мюнхен е отлично организиран, но това си има своята цена. За студенти месечните карти са с намаление. За разлика от други университетски градове в Германия в Мюнхен няма карта, която да важи през целия семестър. Така че транспортът излиза доста скъпо. При мен неудобство създава фактът, че факултетът ми е в един от съседните градове - Garching. Това допълнително оскъпява месечната карта. Но, от друга страна, в града има метро, надземна железница, трамваи и, разбира се, автобуси. Немската точност е пословична, а превозните средства са климатизирани. Градският транспорт се движи по избрани линии дори през нощта.


Като чуждестранен студент съм длъжен сам да поемам разходите за здравната застраховка. Месечната вноска е една за цяла Германия, фиксирана е със закон и се удържа автоматично от банковата сметка в края на всеки месец. Единствената разлика е в услугите, които се поемат от здравната каса. Например моята каса пое разходите по имунизациите, когато бях на стаж в Шри Ланка, но не всички здравни каси го правят. Здравната застраховка важи на територията на целия Европейски съюз.


Много важно в Германия е да имаш банкова сметка, защото всички разходи и заплатата се плащат по банков път. Повечето банки предлагат междувременно безплатни онлайн сметки с включена дебитна и кредитна карта, с които безпроблемно може да се пазарува в интернет.


Университетът помага ли ти? Има ли кариерни центрове, ориентировъчни клубове?


- Като за един от най-реномираните университети в Германия всичко е максимално облекчено, за да могат студентите да се концентрират върху следването. Библиотеката е отворена целодневно, включително събота и неделя, има абонамент за всички значими научни издания. Всеки факултет има компютърни лаборатории с необходимия лицензиран софтуер, в целия университет има безплатен високоскоростен безжичен интернет, записването за лекции, упражнения и изпити също става по електронен път.


Всяка година в края на юни студенти на университета организират една от най-големите студентски трудови борси в Германия – IKOM, на която идват представители на всички известни немски компании. Отделно много фирми организират целогодишно специални семинари за студентите от различните специалности с цел да ги запознаят с условията за работа, които предлагат. Много фирми също така спонсорират катедри или отделни проекти във факултетите. Наскоро откриха и кариерен център, който предлага ценни съвети при кандидатстване за работа или стаж. На страницата на университета има и онлайн борса, където фирми могат да публикуват обяви, специално насочени към студенти на университета. Много полезен е и центърът за чужди езици, който предлага безплатни курсове дори по езици като арабски, японски и др.


Хората как сe отнасят към чужденци?


- Досега не съм чувствал по-различно отношение заради това, че съм чужденец. Нито в университета, нито в работата. В Мюнхен има много чужденци, както и много германци от други части на страната. Може би затова хората тук не обръщат голямо внимание на това откъде си. Единствено първата година имах проблеми да сключа договор за мобилен телефон, защото много българи бяха заминали, без да платят сметките си, и фирмите бяха станали предпазливи.


Има ли много българи? Помагате ли си?


- В Мюнхен има изключително голяма българска общност. Дори има български ресторант и българска църква. Предимствата са, че не се чувстваш сам, и ако се наложи, винаги можеш да се обърнеш към някого за съвет. За съжаление някои българи предпочитат да контактуват само с други българи и гледат с лошо око, ако имаш приятели германци. Това до голяма степен охлади ентусиазма ми и сега поддържам контакт само с една малка група български приятели. С другите българи се засичаме за Великден или по време на избори.


Ученето ли е повече или купонът? Излизате ли много?


- При всички положения ученето. Иначе много бързо се изостава с материала. Има много за учене, професорите са много стриктни при оценяването. А и Мюнхен не е известен с нощния си живот. През свободното си време предпочитам да отида на излет в Алпите или до някое от езерата край града.


Какво мислиш да правиш, като завършиш?


- В интерес на истината не съм решил окончателно. Една от възможностите е да остана да работя в Германия. От друга страна, много ми се иска да се преместя да живея в Лондон, където миналата година бях на стаж. Не съм се отказал и от идеята да кандидатствам за докторантура.В този материал четете за Валентин Шопов, който е на 24 години и следва информатика в Техническия университет в Мюнхен, Германия.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на studentche
  *****
  Неутрално

  ideqta e strahotna!
  imam obache nqkoi zabelezhki, ako pozvolite.
  ne znam kak se provezhda tova interviu, veroqtno po e-mail. mozhe bi tova e prichinata, golqma chast ot informaciqta da se pokriva s oficialnata i tazi, koqto taka ili inache byrzo se namira v internet. tova, koeto veroqtno mnogo po-zhivo interesuva kandidatstvashtite i tehnite roditeli, e finansovata strana na neshtata. toest - mozhesh li da se izdyrzhash sam, kolko pari ti trqbvat na mesec/godina, etc.
  germaniq se slaveshe predi vreme, osven s visokoto nivo na obrazovanie, s niskite semestrialni taksi i vyzmozhnostta da rabotish po vreme na sledvaneto.
  naposledyk obache , s vyvezhdaneto na bachelor programite, lekciite v mnogo ot specialnostite stanaha mnogo nagysto i izobshto e veche mnogo trudno da rabotish tolkova mnogo, che da se izdyrzhash sam. ne kazvam, che e nevyzmozhno, obache e strashno natovarvashto. hubavo e da se znae, che za da zhiveesh normalno i da si pokrivash razhodite, ti trqbvat sredno ot dva do tri dni rabota v sedmicata, kato izhozhdam ot 8-10 evro na chas.
  semestrialnite taksi syshto se povishiha i ot 50 evro na semestyr v nachaloto na moeto sledvane, stignaha 600, koeto syshto se prevryshta v problem vseki semestyr, zashtoto parite trqbva da gi "snesesh" navednyzh.
  za konkretnite vyzmozhnosti za stazhove i magistraturi kato che li nqma mnogo smisyl da se govori, zashtoto varirat ot grad na grad i ot specialnost na specialnost. programite erasmus(obmen na studenti) i leonardo (stipendii za sazhanti) gi ima v cqla evropa. ima i vsqkakvi drugi varianti.

  aide, umnata

 2. 2 Профил на Мария Петрова
  *****
  Неутрално

  до studentche:

  Здравей,

  Ако искаш по-подробно да споделиш своя опит като студент в чужбина, пиши ни на [email protected].

  Поздрави,

  Мария Петрова

 3. 3 Профил на въпрос
  *****
  Неутрално

  Колко струва тоя проект и кой го финансира?
  Някаква инфо..или е секрет?

 4. 4 Профил на sasho
  *****
  Неутрално

  Аз бях студент в Германия и българската ми застраховка си важеше, дори си ми върнаха парите от 01.2007 до 09.2007, а в БГ показвах бележка и ме освобождажаха от плащането.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 6. 6 Профил на Мария Петрова
  *****
  Неутрално

  Поради интереса към стипендиите, които предлагат университетите в чужбина, през септември Европа.Дневник стартира нова рубрика, посветена на темата.

 7. 7 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 426 Неутрално

  !! ДА, студент в чужбина предивсичко значи;
  ДА НЕ СЕ ЗАБРАВЯ И ДА СЕ ЗАЩИТАВА
  ЧЕСТТА НА РОДИНАТА НА БОТЕВ И ЛЕВСИ !!
  *************************************************
  " Едва ли има на света друг народ, който така слабо да познава своята история. Ние имаме големи учени историци, издадени са монументални исторически трудове, но академичният им научен език е недостъпен за простосмъртните, а учебниците по история са написани толкова скучно, сякаш авторите им са имали едничката цел - да накарат българчетата, още едва проходили, да намразят историята на своя народ - и за съжаление, тази цел е вече почти постигната. От друга страна, това незнание се дължи и на многократното пренаписване на историята, нагаждайки я всеки път към интересите на властващата политическа сила, та човек не само ще се обърка, но може и да се побърка...
  А може би причината е по-отчайваща: старата наша история надвишава сегашното ни жалко самочувствие като народ,...

  Прочитане на целия коментар сравнението с миналото ни потиска и ние не искаме да си го спомняме..." Стефан Неделчев Цанев
  **********************************************

  Дописка до всеки един БЪЛГАРИН съзнаващ условията и времето в което живеем!

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество"
  Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.

  Опомнете се! Осъзнайте се!
  Докога ще е така Разумни Хора - БЪЛГАРИ!

  Нека се преустроим не на основата на Култово-идейният, Религиозният и Етнически Групиран мажоритет, а на основата на ПРИЕМСТВЕНОСТТА!
  Приемственост на всичките разлики между нас.

  Нека Конституционно запазим, но забраним намесата на личните си убеждения, вяри и произход, в Общо-Държавните отношения.

  Нека вече Конституционно започнем избиране на ключовите постове както ръководни, така и Вътгре-Държавно устройствени, на основата на Таланта и Лоялността, а не групираният личен-Култово-Идеологичен, и имунизиран превес.

  Тази разпокъсаност която сме допуснали и от която продължаваме да страдаме, ще ни погуби като НАРОД.

  Нека се обединим чрез ПРИЕМСТВЕНОСТ на разликите си!!
  Нека създадем истински ДЕМОКРАТИЧНА Конституция, за пример и на Света. именно ние, като една от на-старите общности на ПЛАНЕТАТА-ЗЕМЯ!
  Нека покажем на човешкият род как се живее по НОВОМУ-ДЕМОКРАТИЧНО!
  Нека променим не само нази си, но и СВЕТЪТ!!

  "Истината за проблемите не престава да съществува, само защото сме я игнорирали." Фактите са неоспорими!

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 8. 8 Профил на ади
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "sasho":

  нещо не разбирам - да не искаш да кажеш, че не си плащал нито в бг, нито в де? доста странно ми се вижда!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK