Какво е да си студент в чужбина: университетът в Маастрихт, Холандия

Мария на площада  	 	Vrijthof в Маастрихт<br />

© Мария Кирчева

Мария на площада Vrijthof в МаастрихтКогато отивате да учите в чужбина, искате да знаете за здравните застраховки, какви възможности за намиране на допълнителна работа има; как се намира квартира и какви са отношенията с хазяите; какви възможности за кариерно развитие или адаптиране към новата обстановка предлага избраният университет...


"Европа. Дневник" започва да търси отговори на тези въпроси за университетите в Европа в рамките на проекта "Разкажи ми за "там" към рубрика "Образование". Идеята и реализацията на проекта е на студентката от университета в Бирмингам Теодора Бързакова. Тя ще събира информация от първа ръка сред българите, учещи в чужбина, за да направи удобен справочник за всички, които са решили да продължат образованието си извън България.

Всички статии от поредицата "Какво е да си студент в чужбина"
---В този материал четете за Мария Кирчева, която тази година завърши специалност "Европеистика" в Софийския университет, а два семестъра прекара в университета в Маастрихт, Холандия, по програма "Еразъм".Къде учиш? Харесва ли ти?


През юли 2009 г. завърших Софийския университет, специалност "Европеистика". През учебната 2007/2008 участвах в програмата за обмен на студенти "Еразъм" и следвах европеистика в университета в Маастрихт, Холандия.


Самият град хубав ли е? Разкажи ми нещо типично за него.


Маастрихт е красив град, разположен на двата бряга на реката Маас. Има старинни сгради, павирани улици и забележителности, останали от римско време.


Маастрихт е известен с карнавала на 11.11, който в действителност се организира за една седмица през февруари. Център на карнавала е Кьолн, но има голяма популярност в цяла Германия (Маастрихт е разположен в район Лимбург, област, която е част от Холандия, заобиколена от Германия и Белгия.).


Кои бяха най-трудните ти моменти през първата година?


Най-голямото предизвикателсто беше езикът. Холандците са винаги усмихнати и поздравяват познати и непознати. Независимо от възрастта си всички говорят английски. Това обаче не се отнася до етикетите на стоките и е особено трудно да разберете какво точно си купувате в магазина.


Вторият момент, който изисква повече внимание и усилия, е системата на обучение в университета. Програмата е направена според известната ПБЛ система (PBL – Problem-Based Learning). Учебната година е разделена на 5 блока, през всеки от които се изучава 1 предмет и 1 допълнителен по-лек (skills). Програмата съдържа веднъж седмично по една лекция за всеки предмет, два пъти работни групи и голяма част самостоятелна подготовка. Студентите са разделени в работни групи от по 16 човека, което осигурява ефективното участие на всички. Обемът на работа е голям и изисква период на адаптация. Разделението на материала през блоковете обаче е равномерно и помага на студентите да се концентрират само върху предметите от съответния блок.


Можеш ли да дадеш полезна информация относно застраховки, транспорт, работа?


Относно здравното осигуряване аз лично имах издадена Европейска здравна карта, която доказва, че съм здраноосигурявана в България. Ако обаче имате нужда от медицинска помощ, трябва задължително да отидете на преглед при общ лекар (ако сте студент), който да ви пренасочи към специалист. Прегледът при общия лекар струва 25 евро и не можете да го избегнете. Общите разходи за медицински услуги се изпращат накрая на здравната каса в България, която трябва да ви плати частта от лечението, която се поема според закона в България. Другите разходи си ги плащате.


От гледна точка на транспорта градът може да се похвали с добре изградена транспортна мрежа: автобуси, пътуващи по градски, републикански и международни линии; вътрешни и международни железопътни линии, както и собствено летище. Транспортът е редовен и не е скъп. Холандците предпочитат влаковете за междуградски и международни пътувания, като най-близкият белгийски град е Лиеж (на 30 мин. от Маастрихт с влак), а най-близкият германски град е Аахен (1 час с влак или 1.30 ч. с автобус).


В града любимото превозно средство са колелата. Трафикът е много спокоен, целият град е опасан с велосипедни алеи, а зеленината и свежия въздух правят карането на колело не само полезно, но и приятно. Най-добре е да си купите колело втора употреба, защото не знаете кога вашето ще го откраднат.


Градските автобуси са на по-голям интервал от време, а право на карти за намаление имат само студенти и ученици с холандско гражданство. Поне веднъж годишно железниците и градският транспорт стачкуват, което причинява голямо неудобство за пътуващите извън града.


По отношение на местата за работа най-много са тези, свързани с университета или в сферата на услугите. Задължителен е холандският език.


Университетът помага ли ти? Има ли кариерни центрове, ориентировъчни клубове?


Университетът разполага с изградена мрежа от местни студенти, които организират всяка седмица различни дейности за студентите по "Еразмус", като например екскурзии, партита, футболни турнири, ски ваканции и други. Те организират посрещане на Еразмус студентите от гарата до общежитията през първата седмица, когато всички пристигат. През втората седмица има различни мероприятия всеки ден, за да помогнат на студентите да се запознаят един с друг, с холандската култура и да опознаят града.


Отделът в университета, които отговаря за чуждестранните студенти, е лесно достъпен, а хората, които работят там, са винаги усмихнати, учтиви и се грижат бюрокрацията да не се чувства изобщо.


Университетът разполага с кариерен и ориентировъчен център, но те са предназначени за редовните студенти. Всяка година се организират представяния на магистърски програми от университети в цяла Европа.


Хората как сe отнасят към чужденци?


Холандците са много спокойни и приветливи хора. Гостоприемни са към чужденците, а тъй като повечето холандци говорят свободно английски, това улеснява максимално престоя там.


Маастрихт е разположен на границата между Белгия и Холандия и в непосредствена близост до Германия. С прекрасното си старинно излъчване градът се посещава от много туристи. Свикнали с постоянния наплив на чужденци, холандците тук са изключително толерантни и отворени към тях.


Има ли много българи? Помагате ли си?


Голяма част от студентите в университа са германци. Българите са малко. Някои са редовни студенти, други – по "Еразъм". Всички бяха изключително приятни и интелигентни хора. Помагахме си и се събирахме заедно, за да си готвим българска кухня, за да учим или ходехме заедно на купони със студентите от други националности.


Ученето ли е повече или купонът? Излизате ли много?


Когато си студент по "Еразъм", купоните никога не са в повече. Ученето е равностойно на купоните, но социалните дейности, организирани от университета специално за студенти по тази програма за обмен, са много и разнообразни. Случва се да има организирани екскурзии, купони или турнири по няколко пъти в седмицата. Когато си редовен студент обаче, всичко е различно. Ученето е много повече, а и дейностите, които се организират за редовни студенти, са много по-малко. Изненадващо е, че накрая на изпитите резултатите на редовните студенти и тези по обмен не се различават (в Маастрихт всички се оценяват по едни и същи критерии и няма разделение между студентите).


Какво мислиш да правиш, като завършиш?


Маастрихт беше едно чудесно преживяване, което ме накара да се замисля за магистратура извън България. Тъй като току-що завърших бакалавърската си степен, от септември тази година започвам магистратура по мениджмънт в университета в Единбург, Шотландия. А след това тепърва ще решавам.В този материал четете за Мария Кирчева, която тази година завърши специалност "Европеистика" в Софийския университет, а два семестъра прекара в университета в Маастрихт, Холандия, по програма "Еразъм".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Rowan Atkinson
  Rowan Atkinson
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Интересен текст. Очертава се една полезна поредица!

 2. 2 Профил на браво
  *****
  Неутрално
 3. 3 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 466 Неутрално

  !! ДА, студент в чужбина предивсичко значи;
  ДА НЕ СЕ ЗАБРАВЯ И ДА СЕ ЗАЩИТАВА
  ЧЕСТТА НА РОДИНАТА НА БОТЕВ И ЛЕВСИ !!
  *************************************************
  " Едва ли има на света друг народ, който така слабо да познава своята история. Ние имаме големи учени историци, издадени са монументални исторически трудове, но академичният им научен език е недостъпен за простосмъртните, а учебниците по история са написани толкова скучно, сякаш авторите им са имали едничката цел - да накарат българчетата, още едва проходили, да намразят историята на своя народ - и за съжаление, тази цел е вече почти постигната. От друга страна, това незнание се дължи и на многократното пренаписване на историята, нагаждайки я всеки път към интересите на властващата политическа сила, та човек не само ще се обърка, но може и да се побърка...
  А може би причината е по-отчайваща: старата наша история надвишава сегашното ни жалко самочувствие като народ,...

  Прочитане на целия коментар сравнението с миналото ни потиска и ние не искаме да си го спомняме..." Стефан Неделчев Цанев
  **********************************************

  Дописка до всеки един БЪЛГАРИН съзнаващ условията и времето в което живеем!

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество"
  Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.

  Опомнете се! Осъзнайте се!
  Докога ще е така Разумни Хора - БЪЛГАРИ!

  Нека се преустроим не на основата на Култово-идейният, Религиозният и Етнически Групиран мажоритет, а на основата на ПРИЕМСТВЕНОСТТА!
  Приемственост на всичките разлики между нас.

  Нека Конституционно запазим, но забраним намесата на личните си убеждения, вяри и произход, в Общо-Държавните отношения.

  Нека вече Конституционно започнем избиране на ключовите постове както ръководни, така и Вътгре-Държавно устройствени, на основата на Таланта и Лоялността, а не групираният личен-Култово-Идеологичен, и имунизиран превес.

  Тази разпокъсаност която сме допуснали и от която продължаваме да страдаме, ще ни погуби като НАРОД.

  Нека се обединим чрез ПРИЕМСТВЕНОСТ на разликите си!!
  Нека създадем истински ДЕМОКРАТИЧНА Конституция, за пример и на Света. именно ние, като една от на-старите общности на ПЛАНЕТАТА-ЗЕМЯ!
  Нека покажем на човешкият род как се живее по НОВОМУ-ДЕМОКРАТИЧНО!
  Нека променим не само нази си, но и СВЕТЪТ!!

  "Истината за проблемите не престава да съществува, само защото сме я игнорирали." Фактите са неоспорими!

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 4. 4 Профил на maria_bg
  maria_bg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз ще Ви дам друга гледна точка относно живота и обучението в Маастрихт, Холандия. Вярно е,че адаптацията е трудна за всеки един студент в която и да е било държава, но в Холандия мога да отбележа,че българските студенти се сблъскват с големи неприятности особено в административните отдели и търсенето на квартири. Искам да ви уведомя, че за да живееш що годе нормално в Маастрихт, един български студент трябва да може да си позволи минимум 500 евро бюджет само за апартамент, а също така Холандците са на практика, че повечето студенти трябва само да си обзаведат стаите. Ако търсите по Интернет квартири много често ще се натъкнете на оферти от холандци или германци, които предлагат стаите си но необзаведени. Другото е, че квартирите с нормални и човешки условия са скъпи и се дават предимно на германци и холандци. Имало е редица случаи, в които наемодателите не връщат депозита особено на студенти идващи от България, Румъния и т.н., след като дори са били в изпълнение да договора. Относно агенциите за квартири, услугата им варира от 400 евро нагоре а и шансът да Ви намерят квартира с нормални условия е малка.
  Публичния транспорт никак не е евтин дори и с Дагкартата. Като студентка и гражданка на Европейския Съюз, с пристигането ми в Холандия, научих че не се полагат никакви студентски намаления в публичния транспорт, в магазини, ресторанти и т.н. Два месеца след като се настаних в Белгия, тъй като не успях да си намеря квартира в Маастрихт, межуднародни студенти заведоха дело срещу страната в Страсбург за не въвеждане на студентски облаги от други членки на Европейския Съюз. Факт е,че студентски намаления ползват само германци и холандци, при това ако и работят им се полагат 500 евро месечно.
  Истина е,че социализирането и подпомагането на студентски организации в университета се подсилват. Но проблемът в системата им е,че назначават ментори, които са завършили скоро и имат малък опит в преподаването. Много въпроси и проблеми по учебния материал по време на упражненията остават недоизяснени. Професорите мога да кажа,че са професионалисти и хора с авторитет, но факт е че менторите към които се обръщаш са рядко компетентни. Би ми се искало да дам пример тук. По време на последния ми изпит по Международно Право, момичето което ръководеше упражненията ясно заяви, че не е компетентна по въпроса за отцепване на територия от суверенна държава обособяването и като самостоятелна територия,такъв какъвто е случая днес с Крим. Останах разоочарована ,тъй като тя искаше да се придържаме към материала за седмицата а не да обърнем внимание на текущия проблем и за това,че възможността да ни се падне казус за Крим и много вероятна. Оказа се, че това беше и темата. Познайте резултата какъв беше на 70 % от студентите. Мисълта ми е,че се набляга повече на самообучение, без да се дава ясна представа за нещата. Ако искате да си намерите работа е много трудно а и работодателите искат да сте на пълен работен ден. Почти невъзможно е да го съчетаете с учебния материал, тъй като много по-обемен от този който се дава в Българските университети.
  Искам да отправя апел към вас да внимавате, когато избирате страната, в която да получите образование. Не се подлъгвайте с хилядите позитивни коментари, които четете от агенции и т.н. Много хора могат и да ви подведат също така. Би било разумно да се доверите повече на учител или близък приятел, който може да ви даде достоверна информация за страната, в която искате да получите образованието си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK