Какво е да си студент в чужбина: университетът в Маастрихт, Холандия

Мария на площада    	 	Vrijthof в Маастрихт<br />

© Мария Кирчева

Мария на площада Vrijthof в МаастрихтКогато отивате да учите в чужбина, искате да знаете за здравните застраховки, какви възможности за намиране на допълнителна работа има; как се намира квартира и какви са отношенията с хазяите; какви възможности за кариерно развитие или адаптиране към новата обстановка предлага избраният университет...


"Европа. Дневник" започва да търси отговори на тези въпроси за университетите в Европа в рамките на проекта "Разкажи ми за "там" към рубрика "Образование". Идеята и реализацията на проекта е на студентката от университета в Бирмингам Теодора Бързакова. Тя ще събира информация от първа ръка сред българите, учещи в чужбина, за да направи удобен справочник за всички, които са решили да продължат образованието си извън България.

Всички статии от поредицата "Какво е да си студент в чужбина"
---В този материал четете за Мария Кирчева, която тази година завърши специалност "Европеистика" в Софийския университет, а два семестъра прекара в университета в Маастрихт, Холандия, по програма "Еразъм".Къде учиш? Харесва ли ти?


През юли 2009 г. завърших Софийския университет, специалност "Европеистика". През учебната 2007/2008 участвах в програмата за обмен на студенти "Еразъм" и следвах европеистика в университета в Маастрихт, Холандия.


Самият град хубав ли е? Разкажи ми нещо типично за него.


Маастрихт е красив град, разположен на двата бряга на реката Маас. Има старинни сгради, павирани улици и забележителности, останали от римско време.


Маастрихт е известен с карнавала на 11.11, който в действителност се организира за една седмица през февруари. Център на карнавала е Кьолн, но има голяма популярност в цяла Германия (Маастрихт е разположен в район Лимбург, област, която е част от Холандия, заобиколена от Германия и Белгия.).


Кои бяха най-трудните ти моменти през първата година?


Най-голямото предизвикателсто беше езикът. Холандците са винаги усмихнати и поздравяват познати и непознати. Независимо от възрастта си всички говорят английски. Това обаче не се отнася до етикетите на стоките и е особено трудно да разберете какво точно си купувате в магазина.


Вторият момент, който изисква повече внимание и усилия, е системата на обучение в университета. Програмата е направена според известната ПБЛ система (PBL – Problem-Based Learning). Учебната година е разделена на 5 блока, през всеки от които се изучава 1 предмет и 1 допълнителен по-лек (skills). Програмата съдържа веднъж седмично по една лекция за всеки предмет, два пъти работни групи и голяма част самостоятелна подготовка. Студентите са разделени в работни групи от по 16 човека, което осигурява ефективното участие на всички. Обемът на работа е голям и изисква период на адаптация. Разделението на материала през блоковете обаче е равномерно и помага на студентите да се концентрират само върху предметите от съответния блок.


Можеш ли да дадеш полезна информация относно застраховки, транспорт, работа?


Относно здравното осигуряване аз лично имах издадена Европейска здравна карта, която доказва, че съм здраноосигурявана в България. Ако обаче имате нужда от медицинска помощ, трябва задължително да отидете на преглед при общ лекар (ако сте студент), който да ви пренасочи към специалист. Прегледът при общия лекар струва 25 евро и не можете да го избегнете. Общите разходи за медицински услуги се изпращат накрая на здравната каса в България, която трябва да ви плати частта от лечението, която се поема според закона в България. Другите разходи си ги плащате.


От гледна точка на транспорта градът може да се похвали с добре изградена транспортна мрежа: автобуси, пътуващи по градски, републикански и международни линии; вътрешни и международни железопътни линии, както и собствено летище. Транспортът е редовен и не е скъп. Холандците предпочитат влаковете за междуградски и международни пътувания, като най-близкият белгийски град е Лиеж (на 30 мин. от Маастрихт с влак), а най-близкият германски град е Аахен (1 час с влак или 1.30 ч. с автобус).


В града любимото превозно средство са колелата. Трафикът е много спокоен, целият град е опасан с велосипедни алеи, а зеленината и свежия въздух правят карането на колело не само полезно, но и приятно. Най-добре е да си купите колело втора употреба, защото не знаете кога вашето ще го откраднат.


Градските автобуси са на по-голям интервал от време, а право на карти за намаление имат само студенти и ученици с холандско гражданство. Поне веднъж годишно железниците и градският транспорт стачкуват, което причинява голямо неудобство за пътуващите извън града.


По отношение на местата за работа най-много са тези, свързани с университета или в сферата на услугите. Задължителен е холандският език.


Университетът помага ли ти? Има ли кариерни центрове, ориентировъчни клубове?


Университетът разполага с изградена мрежа от местни студенти, които организират всяка седмица различни дейности за студентите по "Еразмус", като например екскурзии, партита, футболни турнири, ски ваканции и други. Те организират посрещане на Еразмус студентите от гарата до общежитията през първата седмица, когато всички пристигат. През втората седмица има различни мероприятия всеки ден, за да помогнат на студентите да се запознаят един с друг, с холандската култура и да опознаят града.


Отделът в университета, които отговаря за чуждестранните студенти, е лесно достъпен, а хората, които работят там, са винаги усмихнати, учтиви и се грижат бюрокрацията да не се чувства изобщо.


Университетът разполага с кариерен и ориентировъчен център, но те са предназначени за редовните студенти. Всяка година се организират представяния на магистърски програми от университети в цяла Европа.


Хората как сe отнасят към чужденци?


Холандците са много спокойни и приветливи хора. Гостоприемни са към чужденците, а тъй като повечето холандци говорят свободно английски, това улеснява максимално престоя там.


Маастрихт е разположен на границата между Белгия и Холандия и в непосредствена близост до Германия. С прекрасното си старинно излъчване градът се посещава от много туристи. Свикнали с постоянния наплив на чужденци, холандците тук са изключително толерантни и отворени към тях.


Има ли много българи? Помагате ли си?


Голяма част от студентите в университа са германци. Българите са малко. Някои са редовни студенти, други – по "Еразъм". Всички бяха изключително приятни и интелигентни хора. Помагахме си и се събирахме заедно, за да си готвим българска кухня, за да учим или ходехме заедно на купони със студентите от други националности.


Ученето ли е повече или купонът? Излизате ли много?


Когато си студент по "Еразъм", купоните никога не са в повече. Ученето е равностойно на купоните, но социалните дейности, организирани от университета специално за студенти по тази програма за обмен, са много и разнообразни. Случва се да има организирани екскурзии, купони или турнири по няколко пъти в седмицата. Когато си редовен студент обаче, всичко е различно. Ученето е много повече, а и дейностите, които се организират за редовни студенти, са много по-малко. Изненадващо е, че накрая на изпитите резултатите на редовните студенти и тези по обмен не се различават (в Маастрихт всички се оценяват по едни и същи критерии и няма разделение между студентите).


Какво мислиш да правиш, като завършиш?


Маастрихт беше едно чудесно преживяване, което ме накара да се замисля за магистратура извън България. Тъй като току-що завърших бакалавърската си степен, от септември тази година започвам магистратура по мениджмънт в университета в Единбург, Шотландия. А след това тепърва ще решавам.В този материал четете за Мария Кирчева, която тази година завърши специалност "Европеистика" в Софийския университет, а два семестъра прекара в университета в Маастрихт, Холандия, по програма "Еразъм".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK