Какво е да си студент в чужбина: Свободният университет в Берлин

Какво е да си студент в чужбина: Свободният университет в Берлин

© Мина ВасилеваКогато отивате да учите в чужбина, искате да знаете за здравните застраховки, какви възможности за намиране на допълнителна работа има; как се намира квартира и какви са отношенията с хазяите; какви възможности за кариерно развитие или адаптиране към новата обстановка предлага избраният университет...


"Европа. Дневник" започва да търси отговори на тези въпроси за университетите в Европа в рамките на проекта "Разкажи ми за "там" към рубрика "Образование". Идеята и реализацията на проекта е на студентката от университета в Бирмингам Теодора Бързакова. Тя ще събира информация от първа ръка сред българите, учещи в чужбина, за да направи удобен справочник за всички, които са решили да продължат образованието си извън България.

Всички статии от поредицата "Какво е да си студент в чужбина"
---В този материал четете за Свободния университет в Берлин, Германия, представен от Мина Василева.
Къде учиш? Харесва ли ти?


- В Freie Universität - Берлин, Германия. Харесва ми като цяло, макар че има какво още да се желае.

Самият град хубав ли е? Разкажи ми нещо типично за него.


- Градът е уникален. Мога да разказвам цял ден за Берлин и пак да не ми стигне. Известен е с това, че постоянно нещо някъде се случва. При това има по нещо за всеки вкус и въпросът е само да го намериш. Берлин е... голяма столица, жива, интересна, с много история. Харесва ми.

Кои бяха най-трудните ти моменти през първата година?


- Отначало имах проблем с езика – човек си мисли, че знае много, обаче отива в магазина и не знае как да си купи копър или магданоз. После ученето ме удари като с тухла по главата, защото беше някак повече, отколкото очаквах, пък и ми беше относително трудно да запомням и разбирам бързо всичко. И, разбира се, беше ужасно да не познаваш абсолютно никого и да си на абсолютно непознато място.


Можеш ли да дадеш полезна информация относно застраховки, транспорт, работа?


- Ако си студент и искаш да живееш евтино в Берлин, влизаш на сайта на Studentenwerk и търсиш къде има свободни места или взимаш телефоните на съответните общежития. Може, разбира се, да се съберете с приятели да си наемете нещо, но излиза малко по-скъпо.


Транспортът в Берлин е перфектно уреден. Възможности има много, особено за студенти. Но има и строг контрол. Не е като в България да бягаш от контрольорите – длъжен си да си платиш, при това много. Иначе има прекрасни велосипедни алеи, така че ако спестиш за колело, може да ти излезе после безплатно.


Университетът помага ли ти? Има ли кариерни центрове, ориентировъчни клубове?


- Университетът предлага много възможности – има всевъзможни курсове по какви ли не неща, всякакви съветници, които постоянно искат да ти помагат и т.н. Въобще ако имаш желание, можеш да получиш много помощ и информация.


Хората как сe отнасят към чужденци?


- Като цяло отношението към чужденците е толерантно, което е обяснимо, при положение че са толкова много в града и в университета в частност. Но определено има случаи, в които не получаваш шанс или пък се случва просто много трудно да се домогнеш до някакво място просто защото не си немец.


Има ли много българи? Помагате ли си?


- Има изключително много българи, да не кажа твърде много. Помагаме си – с някои повече, с други по-малко.

Ученето ли е повече или купонът? Излизате ли много?


- Първият семестър и ученето и купоните като че ли бяха по-малко. Този семестър е лудница – огромно количество материал, но и много интересни партита. Но няма как – в името на университета се лишаваш от някои неща, понякога просто натискът и сроковете надделяват.

Какво мислиш да правиш, като завършиш?


- Ужасен въпрос. Мразя го. Искам да поуча още. Още много. Искам да добия опит и да работя. Искам да пътувам. Искам много неща. Но кое, кога и как още е мистерия.В този материал четете за Свободния университет в Берлин, Германия, представен от Мина Василева.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK