Какво е да си студент в чужбина: академията "Герит Ритвелд" в Амстердам

Снимката е от деня на отворените врати в академията<br />
<br />
<br />

© Алекс Ангелов

Снимката е от деня на отворените врати в академията
Когато отивате да учите в чужбина, искате да знаете за здравните застраховки, какви възможности за намиране на допълнителна работа има; как се намира квартира и какви са отношенията с хазяите; какви възможности за кариерно развитие или адаптиране към новата обстановка предлага избраният университет...


"Европа. Дневник" започва да търси отговори на тези въпроси за университетите в Европа в рамките на проекта "Разкажи ми за "там" към рубрика "Образование". Идеята и реализацията на проекта са на студентката от университета в Бирмингам Теодора Бързакова. Тя ще събира информация от първа ръка сред българите, учещи в чужбина, за да направи удобен справочник за всички, които са решили да продължат образованието си извън България.

Всички статии от поредицата "Какво е да си студент в чужбина"
---В този материал четете за Алекс Ангелов, който учи в департамента за изящни изкуства на академията "Герит Ритвелд" в Амстердам.Къде учиш? Харесва ли ти?


Уча в департамента за изящни изкуства на академията Герит Ритвелд в Амстердам. Харесва ми начинът на обучение, както и присъствието на множество международни студенти.


Самият град хубав ли е? Разкажи ми нещо типично за него.


В центъра на града винаги има много туристи най-вече заради музеите с холандски майстори, Ред Лайт Дистрикт и многобройните coffeeshops. Лично за мен обаче са важни галериите и центровете за съвременно изкуство. Освен холандци в града живеят и други етноси като мароканци, жители от Суринам и др.


Кои бяха най-трудните ти моменти през първата година?


Беше изключително трудно да се намери квартира. Местих се над 10 пъти от временни квартири.


От друга страна, не всички холандци са добре настроени към българите, а и бюрокрацията е доста разпространена.


Би ли дал полезна информация относно застраховки, транспорт, работа?


Здравните осигуровки се изплащат от България. Трябва да се попълни заявление заедно с документ, доказващ, че сте студент, да се внесе в НЗОК. Срещу това получавате европейска здравоосигурителна карта. Ако започнете работа, ще трябва да си направите допълнителна застраховка.


Придвижването става с велосипед. Възможно е по всяко време на годината. Употребявани велосипеди се намират за 30-ина евро. За по-сигурно винаги заключвайте и предната гума. Хубаво е да имате дъждобран или други непромокаеми дрехи, когато пътувате с велосипед. Градският транспорт няма отстъпки за студенти.


Работа за българи и румънци се намира изключително трудно, тъй като е необходимо работодателите да оформят разрешително. С това никой не иска да се занимава, тъй като има желаещи, на които не им трябва разрешително.


Намирането на жилище е от най-големите проблеми в Амстердам. Обърнете се към университета за помощ. Регистрацията за общежития в студентския сайт StudentenWoningWeb би могла да даде резултат най-малко след година, тъй като чакащите са много.


Университетът помага ли ти? Има ли кариерни центрове, ориентировъчни клубове?


Академията помага за организирането на студентски изложби, на които се канят колекционери на изкуство. Има и собствена тв програма за представяне на творби.


Хората как сe отнасят към чужденци?


Аз имам смесени преживявания. Част от холандците са по-скоро негативно настроени. За сметка на това се радвам на добри контакти със студенти от Швеция, Дания, Германия, Швейцария и Испания... Мисля, че обучението ми би било съвсем различно, ако 40% от студентите в академията не бяха чужденци.


Има ли много българи? Помагате ли си?


Не познавам много българи, но тези, които срещнах, ми помогнаха много.


Ученето ли е повече или купонът? Излизате ли много?


Аз лично предпочитам да наблягам на ученето, но възможност за купон има всяка седмица.


Какво мислиш да правиш, като завършиш?


Все още не съм решил, но е вероятно да продължа обучението си в САЩ и да остана там и за в бъдеще. Засега не гледам на Холандия като на мястото, където бих искал да работя.В този материал четете за Алекс Ангелов, който учи в департамента за изящни изкуства на академията "Герит Ритвелд" в Амстердам.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK