Какво е да си студент в чужбина: Университетът за приложни науки "Стенден", Леуварден

Mелници в близост до град Леуварден, Холандия. <br />
Снимката се разпространява под лиценза на <a target="_blank" href="http://creativecommons.org/about/">Creative Commons</a><br />

© Hindrik

Mелници в близост до град Леуварден, Холандия.
Снимката се разпространява под лиценза на Creative Commons"Европа.Дневник" стартира поредицата интервюта "Какво е да си студент в чужбина" с българи, учещи в различни европейски университети. Целта й е да даде практична информация, свързана с ежедневните въпроси, с които се сблъсква всеки, който иска да продължи образованието си извън страната. Идеята за проекта е на студентката от университета в Бирмингам Теодора Бързакова. За намирането на контакти съдейства сдружението с нестопанска цел "Тук-Там", обединяващо българи, учили и работили в чужбина, които са се върнали или искат да се върнат в България.


Всички статии от поредицата "Какво е да си студент в чужбина"


Къде учиш? Доволен ли си от обучението?

Уча вече трета година в Университета за приложни науки "Стенден" в град Леуварден, Холандия. Специалността ми е "Мениджмънт на туризма". Градът е много красив и ми харесва, че като цяло страната е чиста и спокойна, обаче си има и много минуси. Като например бюрокрацията, която царува във всяко кътче на страната.
Самият град хубав ли е? Разкажи ми нещо типично за него.


В този материал четете за Тодор Петров, който учи "Мениджмънт на туризма" в Университета по приложни науки "Стенден" в Леуварден, Холандия.


Леуварден е малък град. Има 90 000 жители и се намира в северната част на Холандия, която е известна с многото мелници и селското стопанство. Нещо много популярно за този град е, че Мата Хари идва от там.


Кои бяха най-трудните ти моменти през първата година?

Като цяло първата ми година мина много леко и приятно. Това беше, защото срещнах страхотни хора, имах стабилна връзка, а и самото образование не беше никак натоварващо. В началото обаче ми беше трудно да разбирам някои от нещата, които обсъждахме в часовете. Повечето от студентите бяха над 20-годишна възраст, а аз бях едва на 18 години и си личеше разликата в житейския опит.


Можеш ли да дадеш полезна информация относно застраховки, транспорт, работа?

Застраховките в Холандия се правят само и единствено от компании. Няма национални застраховки. Моята здравна застраховка е студентска и струва около 100 евро на месец. Тя покрива почти всичко– прегледи, изследвания, покупка на лекарства, зъболекар. Обаче има условие, че първите 150 евро се плащат на края на годината. Т.е. ако през годината аз съм си купувал лекарства, имал съм няколко вида изследвания и ако всичко това е на стойност 400 евро, на края на годината се заплащат 150 евро. Останалата част се покрива от застрахователите. Ако тази сума на края на година е 80 евро (т.е. почти не съм използвал застраховката си), плащам само тези 80 евро.


Транспортът е много добре организиран. Инциденти стават както навсякъде, но пък качеството на транспорта е страхотно. Връзките са много добре организирани. В Холандия влакът е считан за ежедневен градски транспорт. Влакове има много начесто и са много бързи. Но във всеки случай най-предпочитаният транспорт там си остава колелото. С колелото човек се придвижва най-бързо и лесно. В Холандия във всяко едно село и град има пътища за колела, което прави пътуването много удобно.


Работата - това вече е пълна противоположност. Работа в Холандия има много, но рядко за българи. Ние все още имаме нужда от разрешение за работа, което е много бавна, несигурна и неудобна процедура. Условията са много, а също и чакането за отговор. В по-малките градове шансът да се намери работа е нищожен, особено ако човек не знае холандски.


Университетът помага ли ти? Има ли кариерни центрове, ориентировъчни клубове?


Не, университетът няма как да помогне, защото поначало холандците са хора, които "гледат часовника цял ден, за да си тръгнат 30 мин. по-рано". Ако студент има проблем, е най-добре дори да не казва на университета, защото хората от там може само да усложнят нещата.


Хората как сe отнасят към чужденци?

Холандците са добросърдечни хора, така че рядко има хора, които да не харесват чужденци, а дори и да не ги харесват, никога не биха го заявили и не биха направили нещо неприятно на чужденец. Те винаги са били толерантни към всички.


Има ли много българи? Помагате ли си?

Да, има няколко града, където има много българи, и моят е един от тях. Но не си помагаме само заради това, че сме българи. Отдавна са минали времената, когато българите са си помагали само защото са сънародници. В днешното глобализирано общество е много по-важно какъв човек си, отколкото от какъв произход си.


Ученето ли е повече или купонът? Излизате ли много?

Определено ученето. Имаме си редовни купони, но няма как да се ходи на всеки. Кой когато може.


Какво мислиш да правиш като завършиш?

Още не съм решил. Ще остана там, където имам добро предложение за работа. Засега най-добри условия виждам в България, но има още време...


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на о. Павел
  *****
  Неутрално

  Доста неграмотно написано. Или няма запетаи, или са сложени на неправилни места. Върхът е "има много българия".

  .................

  Умря адютантът на Хитлер -
  http://archiman.livejournal.com/

 2. 2 Профил на o мондьо
  *****
  Неутрално

  Вземи стани редактор или чети другаде. Аман от хора станали накриво

 3. 3 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 568 Неутрално

  На него животът му е на криво! ЕЙ- ако си беше намерил жена можеше по друг начин да мисли днес

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 4. 4 Профил на Студентка в същия университет
  *****
  Неутрално

  И аз уча там, че даже и познавам момчето, но съм напълно несъгласна с част от изказванията.

  "Не, университетът няма как да помогне, защото по начало холандците са хора, които "гледат часовника цял ден, за да си тръгнат 30 мин. по-рано". Ако студент има проблем, е най-добре дори да не казва на университета, защото хората от там може само да усложнят нещата." - Като цяло аз съм изключително доволна от отношението на хората в университета и от начина по който разглеждат проблемите ми. Още повече, че авторът на статията е в организация от студенти, която помага на студенти с проблеми и тъй като го познавам и знам, че той не е от хората, които ще си гледат часовника, за да си тръгнат по-рано не разбирам обяснението му.

  Стане ли дума за помагането на други българи обаче, смея да твърдя, че е прав поне донякъде. Повечето от нас са дошли тук, за да бъдат международни студенти, а не да се обградят с българи. От тук идва и момента, че не всеки българин помага на всеки българин, а се обръща повече внимание на характера на човека. Което, примерно, е различно от ситуацията за германците. Авторът е пропуснал да отбележе, че най-голям процент от студентите, изучаващи Туризъм Мениджмънт са германци и при тях положението е коренно различно - седят на групички, помагат само на германци, излизат само с хора които знаят немски и като цяло не оценяват факта, че са в международна среда с хора от повече от 60 националности.

  Определено има какво още да се каже по темата тъй като университетът има агресивна маркетингова кампания, насочена към Германия и България и всяка година процентът на българите, студенти тук нараства с 80% до 100%

 5. 5 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Само после не забравяйте да се върнете!!!

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 6. 6 Профил на Студентка в същия университет
  *****
  Весело

  До коментар [#5] от "zaza": Няма, няма. Дошла съм тук да натрупам международен опит и знания, а не за да живея завинаги

 7. 7 Профил на Фри
  *****
  Неутрално

  Умници, научете се първо, че това не е университет, а институт който се равнява на полувисш факултет. Името Hogeschool е за това сложено. Равним о е все едно на колеж в щатите. Вие като сте там в Холандия, защо малко не поразпитате за образователната им система, какво като пише ‘University of applied science’ от долу в кавички, университет за балами.

 8. 8 Профил на Минувач
  *****
  Неутрално

  Фри, за твоя информация, в Щатите колежа E със статут на университет. Също, един куп университети там си кръщават факултетите "колежи", но това не ги прави по-малко институции за висше образование. Това, за което ти говориш е "community college", то не е със статут на университет и курса на обучение е под 4 години. Та, така за колежите в Щатите. Със здраве!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK