Брюксел иска да подобри обучението по превод в университетите

Брюксел иска да подобри обучението по превод в университетите

© Цветелина НиколаеваЕвропейската комисия даде началото вчера на нова инициатива, която ще окуражи повече университети да предлагат курсове за бъдещи преводачи. Стартът на инициативата беше даден във време на засилващи се страхове, че ще има проблем със смяната на преводачите, които работят в езиковите отдели на евроинституциите, съобщи EurActiv.Идеята на Брюксел е мрежата от университети, които предлагат "Европейска магистърска степен по писмен превод" ("European Masters in Translation", или EMT) да бъде разширена. Целта е тя да помогне на Европейския съюз да отговори на "увеличаващия се недостиг от квалифицирани преводачи на пазара на труда", обяви Еврокомисията.
В момента тази мрежа се състои от 34 члена, но по данни на Европейската комисия почти 250 университета и други висши училища предлагат курсове по превод.


"В много страни всеки може да твърди, че е преводач без каквато и да е гаранция за професионална компетентност. Дългосрочната цел на проекта EMT е да повиши стандартите при обучението на преводачи", заяви Андрула Василиу, еврокомисар по образование, култура, многоезичие и политика по младежта.


За да може даден университет да използва логото на EMT, неговите курсове трябва да бъде оценени от експерти по превод от мрежата. Курсовете на EMT предлагат на студентите обучение както за писмен превод, така и за управлението на бизнес, свързан с преводачески услуги. Лекциите засягат и други аспекти на езиковата индустрия като устен превод, правене на субтитри, дублаж, както и приспособяване на преводите към местните нужди.


"Курс, който носи логото на EMT, е признат за един от най-добрите в областта", обясни еврокомисар Василиу.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK