Финландското образование: Една програма за всички училища

Финландското образование: Една програма за всички училища

© Красимир ЮскеселиевФинландските ученици за пореден път показаха най-добри резултати сред европейските си връстници според Международното изследване PISA 2009. Те са и сред първите в световен мащаб. Според изследването финландската образователна система постоянно се развива и напредва през последните четири десетилетия, съобщи EUobserver.


Във Финландия всички деца, включително тези, които имат проблеми в ученето заради здравословни проблеми, учат по една програма и ходят в еднакви училища.


В държавните училища образованието е почти изцяло безплатно. Това включва учебници, училищна храна, здравеопазване, допълнително обучение за децата, които имат нужда, и транспорт в селските райони. По този начин държавата помага на семейства с финансови затруднения да изпращат децата си на училище.
"Силата на финландската образователна система е в това, че дори слабите ученици са на по-високо ниво от другите държави от Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)", каза професор Йоуни Валийарви, директор на Финландския институт за образователни изследвания.Начален учител е най-желаната професия във Финландия сред младите хора, въпреки че заплатите на учителите не са сред най-високите, отбелязва Euobserver.

Според професора е важно, че образователната система във Финландия е основана на доверие. "Населението се доверява на учителите и вероятно учителите се доверяват на учениците повече, отколкото в другите страни." Според Валийарви учителите са независими и това запазва високия им статус в обществото.


Професор Валийарви смята, че успехът на финландското образование се дължи и на малкия брой ученици. Броят на учениците в северната страна е 600 000, като те са разпределени в 4000 училища. Организацията на толкова малко ученици е по-лесна и по-ефикасна, отколкото в по-гъсто населените страни, казва експертът.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 605 Разстроено

  Така беше и у нас,допреди 20г.!

 2. 2 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Ключовата дума тук е "пари".

  "В държавните училища образованието е почти изцяло безплатно. Това включва учебници, училищна храна, здравеопазване, допълнително обучение за децата, които имат нужда, и транспорт в селските райони. По този начин държавата помага на семейства с финансови затруднения да изпращат децата си на училище."

  И ако може, престанете да пишете за тия неща, че били "безплатни". Уж вестникът е с десен уклон, а като чета такива статии и се чувствам все едно съм в клуба на БСП (к) в Обеля-2. И слушам как по татово време имало "безплатно" - здравеопазване, образование и т.н. Нищо безплатно няма на тоя свят - просто във Финландия държавата поема разходите за всички ученици, като ги събира от данъците на хората. Тоест - по-успелият и с по-високи доходи плаща и за образованието на петте деца на наркоманизираните хипита от съседния квартал, които не са свършили работа за пет пари в живота си. Дали тази система е по-добра или по-лоша от друга не смея да твърдя. Ама като се има предвид, че Финландия е с двойно по-голям процент самоубийства от България, явно че не прави хората много щастливи...

 3. 3
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:34 на 11/05/2011 от неговия автор.

 4. 4
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:34 на 11/05/2011 от неговия автор.

 5. 5 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  До коментар [#1] от "spoko":

  Кое? Аз пък си спомням, че в цоциалистическа България на правешкото величество, учителите бяха най-презрените плебеи и взимаха по-малки заплати от милиционерите. Това като го кажеш на някой западноевропеец или североамериканец и пада от стола директно на земята... Та по този показател не сме мръднали от тогава.

 6. 6
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:34 на 11/05/2011 от неговия автор.

 7. 7 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 605 Весело

  Алиенчо,не на мен дядовото!

 8. 8
  ****

  Този коментар беше изтрит в 12:44 на 09/12/2010 от неговия автор.

 9. 9 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1084 Любопитно

  "В държавните училища образованието е почти изцяло безплатно. Това включва учебници, училищна храна, здравеопазване, допълнително обучение за децата, които имат нужда, и транспорт в селските райони."

  Платените учебници за средно образование в България са политика против бъдещето на нацията, интерес от която имат най-вече определени служители в Министерството на образованието, младежта и науката и близките до тях автори и издателства.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 10. 10 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  До коментар [#5] от "Alien":

  По принцип избягвам да влизам в контакт с тролове като теб, но в този случай ще реагирам. До 1989 година мнозинството граждани не гледаше на учителите като на най-презрени плебеи най-малкото защото тогава самото мнозинство от гражданите не получаваше много по-различно заплащане. Статусът на учителя до края на тоталитарния период беше все още престижен, маргинализацията му настъпи след оттеглянето на държавата от функциите й в образователната система по време на т. нар. Преход.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 11. 11 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#6] от "ad absurdum":

  Знам - в много страни има добри държавни училища. В това няма нищо лошо - образованието е едно от нещата, които трябва да имат строга регулация, поради по-особения му характер. Аз лично бих дал децата си в частно училище ако в България имаше свестни такива (изключвам Американския колеж, но той е единствен), но и държавните са си ОК. Важното е всеки да има достъп поне до средно образование, защото по това се познават развитите държави - по грамотното и знаещо население. Постът ми беше във връзка с неправилното използване на термина "безплатен" - най-малкото висококачественото финландско образование може да бъде "безплатно".

 12. 12
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:34 на 11/05/2011 от неговия автор.

 13. 13 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#10] от "Югозомби":

  Аз не само "по принцип", а винаги избягвам да дискутирам с нещастници като теб. От постовете ти лъха такава провинциална простотия и комплексарщина, че ме е гнус да ги чета дори, какво остава да им отговарям. Айде на баня и не ме занимавай със себе си повече - не ме интересуваш ни най-малко.

  П.П. Учебниците в гимназията се купуваха и по времето на Тато.

 14. 14 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 605 Любопитно

  Апропо,някой да е мярнал снощния репортаж за митинга на сливенските отрочета на сегашната "демократично реформирана"образователна система?Пък на мен повече от 40г.,още ми звънти в ушите един шамар на класния!Пък в къщи стареца какъв бой ми хвърли,мани,мани!На даскала съм му благодарен,бог да го прости!

 15. 15 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#12] от "ad absurdum":

  Не става дума за отношението на учениците. За него съм съгласен. Говоря за позицията на учителите в обществото на възрастните - не си ли чувал култувите лафове от типа "За мен учителите са най-простите хора на света!" и други от типа, идващи от устата на разни "столичани"? Ами че моята майка се е отказала от запазено място в Софийския спечелено с олимпиада и е кандидатствала в друг университет с изпит именно защото не е искала да става учителка. И не е само тя.

 16. 16
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:59 на 26/04/2011 от неговия автор.

 17. 17
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:34 на 11/05/2011 от неговия автор.

 18. 18
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:34 на 11/05/2011 от неговия автор.

 19. 19 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#17] от "ad absurdum":

  Е именно това е проблемът - че учителите получават по-малко от милиционерите (в България полиция няма, не трябва да обиждаме представителите на тази достойна професия като ги сравняваме с дембелите носещи униформи у нас - тук има милиция, която тормози обикновените хора и пази престъпниците от тях). За да имаш качествено образование най-важни са учителите, а не компютрите, както си мислят повечето министри на образованието и преди и след промените.

 20. 20 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1094 Весело

  Аха, разбрах. По веднага набитите два минуса мога да съдя, че вече и форумът на "Дневник" е пълен с милиционери (бивши и настоящи). Дерзайте другари!

 21. 21 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1094 Весело

  Бум - веднага два и на следващия пост. Смешници.

 22. 22
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:34 на 11/05/2011 от неговия автор.

 23. 23 Профил на majka
  majka
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Те нещата не зависят само от учителите. В БГ цялото общество се "чалгазира" и всичко е резултат от цялата ни ниска култура.
  Учебниците са под всякаква критика и то от много време насам, във т.нар. Висши училища вече всеки с пари може да влезе и да вземе диплома....

 24. 24 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Премълчана е една неудобна истина в статията. Във Финландия няма или са много малко емигрантите от африкански и ислямски страни. В Германия германчетата показват високи резултати , а многото турчета са почти неграмотни.

 25. 25
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:34 на 11/05/2011 от неговия автор.

 26. 26 Профил на majka
  majka
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#25] от "ad absurdum":

  Да прав си. Не казвам, че всички сме с ниска култура, а че това се популяризира сякаш.

 27. 27 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#22] от "ad absurdum":

  Да де - за това говорим.

 28. 28
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:34 на 11/05/2011 от неговия автор.

 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4268 Любопитно

  До коментар [#2] от "Alien":

  Глупости на търкалета, качественото образование във Финландия е доказателство, че безплатните и държавни училища и университети също могат да бъдат много добри и на световно ниво! Друго предимство е, че всяко дете има шанс за реализация в бъдеще, защото и бедните семейства могат да пратят децата си на училеще! При частните училища, където таксите са скъпи това няма как да стане!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 30. 30 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#29] от "Иво":

  Иво, би ли ми разяснил какво означава терминът "безплатно"? След като ми докажеш, че има "безплатно" образование и във Финландия е такова, лично ще си призная, че говоря пълни глупости, ще окача на стената три портрета - на Гевара, Чавес и Путин - и ще отида на поклонение в мАсква, в мавзолея на вожда и учителя на световния пролетариат.

  П.П. Тъй като няма как да ми докажеш подобна глупост, предлагам да не взимаш отношение когато не разбираш нито същността на разговора, нито отделните коментари.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK