Финландското образование: Една програма за всички училища

Финландското образование: Една програма за всички училища

© Красимир ЮскеселиевФинландските ученици за пореден път показаха най-добри резултати сред европейските си връстници според Международното изследване PISA 2009. Те са и сред първите в световен мащаб. Според изследването финландската образователна система постоянно се развива и напредва през последните четири десетилетия, съобщи EUobserver.


Във Финландия всички деца, включително тези, които имат проблеми в ученето заради здравословни проблеми, учат по една програма и ходят в еднакви училища.


В държавните училища образованието е почти изцяло безплатно. Това включва учебници, училищна храна, здравеопазване, допълнително обучение за децата, които имат нужда, и транспорт в селските райони. По този начин държавата помага на семейства с финансови затруднения да изпращат децата си на училище.
"Силата на финландската образователна система е в това, че дори слабите ученици са на по-високо ниво от другите държави от Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)", каза професор Йоуни Валийарви, директор на Финландския институт за образователни изследвания.Начален учител е най-желаната професия във Финландия сред младите хора, въпреки че заплатите на учителите не са сред най-високите, отбелязва Euobserver.

Според професора е важно, че образователната система във Финландия е основана на доверие. "Населението се доверява на учителите и вероятно учителите се доверяват на учениците повече, отколкото в другите страни." Според Валийарви учителите са независими и това запазва високия им статус в обществото.


Професор Валийарви смята, че успехът на финландското образование се дължи и на малкия брой ученици. Броят на учениците в северната страна е 600 000, като те са разпределени в 4000 училища. Организацията на толкова малко ученици е по-лесна и по-ефикасна, отколкото в по-гъсто населените страни, казва експертът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK