Какво е да си студент в чужбина: Свободният университет в Берлин

Какво е да си студент в чужбина: Свободният университет в Берлин

© Илиян Любомиров"Европа.Дневник" продължава поредицата интервюта "Какво е да си студент в чужбина" с българи, учещи в различни европейски университети. Целта й е да дава практична информация, свързана с ежедневните въпроси, с които се сблъсква всеки, който иска да продължи образованието си извън страната.


Всички статии от поредицата "Какво е да си студент в чужбина"


Разкажете ни какво е да си студент в чужбина.
---В този материал Илиян Любомиров разказва за Свободния университет в Берлин, където учи политология.

Уча в Свободния Университет Берлин (Freie Universität Berlin) и съм изключително доволен от нивото на образование, подготовката и мотивацията както на лекторите, така и на състудентите ми (защото в Германия не всеки записва да учи висше образование), материалната база и възможностите, които открива това да учиш в университет в топ 100 на света.


Трудностите през първата година


Основните трудности според мен се коренят в липсата на плавен преход между българското средно и западноевропейското висше образование. Макар да съм завършил едно от най-добрите училища в София, не мога да кажа, че имах реална представа как да работя пълноценно и самостоятелно с информация.


Езиковите пречки са другото нещо, защото да имаш лекции на чужд език е много по-различно от това да имаш часове по съответния език в училище, но тук е въпрос на психика и мотивация да преодолееш бариерите през първия месец. Битово не мога да се оплача от нищо, от доста млад се оправям самостоятелно с проблемите си от такова естество и в държава като Германия е необходимо просто да си находчив.


Застраховки и транспорт


Европейската здравна карта върши работа за "неотложна" медицинска помощ, но терминът "неотложна" има различни трактовки и в случай на нещо по-сериозно лечението излиза скъпо. Доста хора си правят допълнителни застраховки, които струват около 60 евро на месец, въпрос на избор е. Аз лично предпочитам да се преглеждам профилактично на всеки 3 месеца, когато съм в България.


Относно транспорта - макар да няма директни полети на нискотарифни компании, бих препоръчал поне първата година да се лети, защото тогава и тръпката от прибирането е по-голяма, а и разликата в сравнение с автобусните билети е незначителна. Аз лично харесвам пътуването на стоп, но не е за всеки, въпреки че с компания определено ражда много положителни емоции.


Работата


Ако няма да получаваш стипендия или пари от родителите си за целия период на обучение, аз препоръчвам избора на по-голям град, защото това увеличава възможностите за намиране по-бързо и на по-добра работа с по-високо заплащане.


Оптималният вариант е да си намериш работа чрез познат човек, който да ти обясни за полезни сайтове, какви документи ти трябват, какво си заслужава и какво не. В противен случай следва дълга върволица от пращане на CV-та, ходене по интервюта и чакане на отговори. Работил съм доста интересни неща, от година работя в един от най-добрите клубове на Берлин, като работата намерих отново чрез приятел. Заплащането е 8 евро на час, но има добри бакшиши, а и работата доставя удоволствие. Въпрос на мотивация и приоритети е да съвместяваш ученето с работата.


Като студент имаш право да работиш 90 дни в годината, или около 20 часа на седмица, като с парите можеш чудесно да покриваш всичките си нужди (наем, храна, транспорт, образование, социален живот). Отново всичко е много индивидуално, но според мен при наличие на желание не е проблем да работиш и да учиш едновременно.


Kариерни центрове


Има, да - към студентската организация, която се грижи за общежитията и мензите, както и към отделните факултети. Информация има в изобилие, просто трябва да си отворен към нея.


Библиотека на университета, литература


Всеки факултет има собствена библиотека, където може да се намери почти цялата литература, която ти трябва по време на следването. Има и много центрове, които предлагат книги по специалността ми безплатно или на символични цени, а за по-специфичните изследвания използвам книги от градската библиотека, както и от някои музеи.


Спорт


Берлин е осеян с множество паркове, спортни площадки (безплатни естествено), отделно към университета има дълъг списък със спортове, а и в повечето общежития има фитнес зали. Мога да кажа, че хората тук имат висока спортна култура, има много спортни непрофесионални сдружения и да се практикува спорт е доста достъпно.


По-икономичен живот в града


Берлин е много евтин като цяло, може би най-евтината западноевропейска столица, така че излизанията са по-скоро въпрос на култура, отколкото на финансови възможности. Относно яденето -  мензите предлагат страхотно разнообразие от пресни и вкусни ястия, но най-евтино е да си готвиш сам, така че бих посъветвал всички, преди да заминат някъде в чужбина, да научат няколко прости и ефикасни рецепти.


В Берлин поради наличието на много турски магазини нищо, на което съм свикнал в България, не ми липсва (от кори за баница до туршии, сирена, луканки). Хубавото на този град е, че има много голямо разнообразие на международни ресторанти и опознах доста различни кухни.


За мебелите - с малко повече находчивост директно от улицата, защото за германците е по-изгодно да изхвърлят мебелите си, когато се местят и да си купуват нови, вследствие на което можеш да попаднеш на истински находки. Аз лично харесвам и сайта за малки обяви към eBay - http://kleinanzeigen.ebay.de/anzeigen/stadt/berlin/.


Свободното време


Тук има ВСИЧКО! Ако умееш да търсиш, наистина няма нещо, което да не можеш да намериш. Неповторим нощен и културен живот, много богата палитра от мероприятия, провеждащи се в града, много пъстри и различни хора. Аз лично не съм скучал в Берлин.


Професионални перспективи


В момента съм четвърти семестър политология и смятам, след като завърша, да направя магистратура журналистика или публицистика, защото искам да се занимавам с писане. Специалността ми е доста широка и общообразователна и реално не дава "занаят", въпрос е повече на лична подготовка и самоусъвършенстване. Самодисциплина и самоконтрол - това е водещото, защото тук човек получава страшно много свобода и в началото наистина не бях готов сам да определям какво, кога и как да уча.


Ако нямаш проблеми с езика и умееш да боравиш с информация, няма да имаш сериозни трудности нито в университета, нито в по-нататъшното си развитие. Избрах да уча политология, защото нямах представа какво искам да уча, не съм добър по математика (и затова не записах икономика като всички българи) и си търсех възможно най-безболезнен начин да продължа обучението си и да замина в чужбина. И все пак не за училището, а за живота учим... а когато живееш в град като Берлин - и от него.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 577 Неутрално
 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Съвсем на място е споменат проблема за прехода от средно образование в България към висше в Западна Европа. В България 12-тият клас беше изкуствено въведен, не за изравняване на знанията, а за запазване на щатовете на даскалите. Да вземем математиката. В 12-ти клас в Германия се учи булева алгебра, статистика - нулева хипотеза и гаусово разпределение, линейна алгебра и аналитична геометрия, първите глави от интегралното смятане....Много се съмнявам, че всички налични даскали владеят този материал, камо ли да го преподават. Не само по математика, но и по другите дисциплини у нас положението е същото.

  Но не стига това, но в Баден-Вюртемберг въвеждат пробно "турбоабитура" - 12 сегашни немски класа да се взимат за 11, с тендеция да се разпростре в цяла Германия. Като добавим, че и начално училище се почва от 6, разликата става смазваща. Младежи с 3 години по-млади от българчетата по знания са с 1-2 години напред от нашите. Доскоро това малко си личеше, защото в Германия имаше казарма или алтернативна служба, но сега и нея я премахнаха. Светът не стои на едно място и ако не се усъвършенстваш постоянно, ще затъващ. Ще стоиш беден, тъп, ще ти се смеят, ще те мачкат в спорта, в знанията, в търговията... Няма прошка!

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 3. 3 Профил на Дива селянка2
  Дива селянка2
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Тема реклама. СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ. Вятър и мъгла.

 4. 4 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 482 Весело

  До коментар [#3] от "Lunna sonata":

  Човек е добре да замълчи някой път.
  В твоя случай по-често.

 5. 5 Профил на Читател1
  Читател1
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lunna sonata": Недей така, че ще отнесеш минусите А си много права. И специалността му - политология - е вятър и мъгла. Има хубави германски университети, не "свободни", където таксата е символична - около 300 евро, но се учи яко, а за чужденци входния изпит по немски никак не се минава лесно.
  Иначе интересна статия относно живота и възможностите в Берлин.

 6. 6 Профил на Дива селянка2
  Дива селянка2
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#5] от "Читател1":


  До коментар [#4] от "Нико":

  Що бе? Казвам си мнението.Ни плюсове ме хранят ,ни минуси ще ми дигнат хляба от масата. Отишъл някой да се шлянка по ЕС и решил да си дигне имиджа щото посещавал СВОБОДЕН университет между две напивания или дискотеки. И после идва у нас и дайте ми право да лапне хляба на някой от България. Да си учи там квото иска и да си седи там до 101 и обратно.

 7. 7 Профил на Читател1
  Читател1
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#6] от "Lunna sonata":
  Абсолютно е така.

 8. 8 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Защо няма рубрика "Какво е да си студент в Пернишкия университет? "Или в Горнооряховския...
  Там трябва фантазия, за да си представиш първо, че това е университет, второ, че си студент, най-вече второто, когато особено ти преподават пенсионирани преподаватели от АОНСУ.
  А иначе Лунната е права, темата е изчерпана още когато агент Николов каза, че всички сме българи, но по различен начин.

 9. 9 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 738 Неутрално

  и аз съм с лунната соната. това момче е отишло там без да знае какво и защо иска да учи, както сам си казва.
  забавлява се, купонясва, отдава се на младежките си търсения - нищо лошо, всички сме минали през този период. но защо трябва да го даваме за пример?

 10. 10 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lunna sonata":

  Абе защо приказваш без да се информираш? Става с няколко кликвания... Знаеш ли какво значи "свободен" в името на унито? Няма нищо общо с едноименните ВУЗ-ове във Варна или където там у нас... Името "свободен университет" е още от времето когато половината от Берлин не беше свободен. Това беше университетът на западен Берлин както Хумболд-университета беше на източен. Иначе става въпрос за съвсем нормален университет който е сред най-престижните в Германия.

 11. 11 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Изключително ми харесва статията и отношението на студента към следването. Отворен е към всичко, не мрънка и следва от интерес и за да си развива личността а не за да вземе някоя диплома и да прави пари с нея! Признава слабостите си и се занимава с това което го може и го интересува. И изпробва. На това те учат в Германия, но за съжаление не всички нашенци го прихващат. Както го е казал: "и затова не записах икономика като всички българи".

  Абе аз не бях в Берлин, но си мисля абсолютно същото!

 12. 12 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#5] от "Читател1":

  ". И специалността му - политология - е вятър и мъгла."

  >>> Само с такава специалност трудно ще се реализираш, няма спор. Но какво да кажем за "железните" от твоя гледна точка специалности, които (още) се учат масово у нас: маркшайдерство, минна електротехника, механизация на рудодобивната промишленост, аграрна икономика, управление на военно-промишления комплекс и пр. възможност и за евтино спане в големия град, комбинирано с летни бригади в Англия

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 13. 13 Профил на Дива селянка2
  Дива селянка2
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#10] от "antikommunist":

  Само като чуеш "политология" от Свободен университет и се сещаш ,че оператор на млечна единица от ПУЦ е далеч по -престижна и полезна професия и учебно заведение.

 14. 14 Профил на Читател1
  Читател1
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#13] от "Lunna sonata":
  Няма смисъл да се хабиш - няма да те разберат. Ама нека да дадем един пример, който всички го познават и всички го виждат - любимия ни финансов министър. Той нагледно показва, че не във всички случаи западното образование върши работа, и понякога, както в неговия случай, е направо вредно

 15. 15 Профил на berjoe84
  berjoe84
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#6] от "Lunna sonata":

  И аз преди сам се чудил за как тези хора са постигнали това пък бг е на това положение.Много просто:
  Завист завист и пак завист.Пък и ако ще да си най-големия добрия специалист,като не може да работиш в екип ,не владееш минимум 1 чужд език си за никаде .Тези две неща само в един ,два бг уни може да научиш останалите са "за ученето(най-често пък за преподавателите),а не за живота на студента" както е отбелязал момчето.

 16. 16 Профил на kostadyn
  kostadyn
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Няколкото дървени философа тук сте видели думата "свободен" и това явно ви е довело да сравнение с българските свободни университети.
  Малко неща могат да се сравняват в България и Германия, а в образованието, особено висшето, нищо не може да се сравнява.
  Това е като физиката и физкултурата - на вас ви изглежда подобно, но не е!
  За по-кратко: преди да се излагате, обърнете повечко внимание на израза "топ 100 на света."

 17. 17 Профил на kostadyn
  kostadyn
  Рейтинг: 418 Неутрално

  http://www.timeshighereducation.co.uk/Rankings2009-Top200.html

  Ето ви първите 200 за 2009г.
  Вярно става с няколко кликвания, лесно е .
  Човек си спестява излагането

 18. 18 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 993 Весело

  До коментар [#6] от "Lunna sonata":

  Обичаш да се обаждаш неподготвена, а това говори единствено за интелекта ти. От коментарите ти лъха много на комплексарство. Виж, аз да не съм - хората ти го казват...

  П.С. И да не си забравиш метлата

  Fail with honour then succeed by fraud
 19. 19 Профил на gurlevsky
  gurlevsky
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Както споменаха някои вече, името "Свободен Университет Берлин" не трябва да навежда на мисълта, че университетът не изисква такси, че се влиза с нисък успех, че има свободни квоти или още по-малко, че предлага некачествено образование. Името му свидетелства за факта, че университетът е бил част от "западна" Германия и "западен" Берлин в частност.

  Също мога да гарантирам, че дори по специалност като политология, която в България може да не звучи тежко и престижно, в Германия се учи интензивно и всеобхватно и то главно от хора с желание и мотивация - фактът, че германците няма да останат гладни, им дава свободата да преследват свои интереси, без притеснения, че избраното висше няма да ги нахрани(друг въпрос е, че повечето следващи германци са прехвърлили поне 25 години и изборът им да учат(какво и изобщо) не лежи на родителски желания).

  Признанието на колегата, че е избрал именно този път, защото не е имал ясна представа за бъдещето си, му прави само чест. Никой не го задължава да си прави илюзии, че на тези години знае "какъв иска да стане като порасне", още по-малко когато се издържа сам и не е бреме за никого. А когато човек не вижда път, то той става и тръгва да търси, както интервюираният е направил.

 20. 20 Профил на Читател1
  Читател1
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#18] от "issunboshi":
  Напротив, мацката мисли с главата си, което личи от всичките й коментари. Нормално е някои от тях да не се харесват на тълпата. И аз не съм съгласен с някои от твърде червените й възгледи, но тя има убеждения, формирани от собствено мислене и опит и умее да ги защити. И не се прехласва от възторг пред всички западняшки простотии, които звучат точно като "оператор на биологична единица". Едно време за подигравка с партийните писаници измислихме изречението - "хранително незадоволена биологична единица не интерпретира фолклорни елементи" - т.е. "гладна мечка хоро не играе". Ако си чел документите на Брюксел, те са точно от този вид и в този стил.

 21. 21 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 993 Неутрално

  До коментар [#20] от "Читател1":

  Тя, "мацката", е май от онези, дето от всичко разбират и всички са по-прости от тях, а гроздето е кисело винаги.
  Какво нападнахте момчето само за това, че е успял да влезе в западен университет? И какъв опит има тая кака точно с Берлинският Свободен Университет? Хайде да не продължавам, че на мен поне ми е неприятно да спамя темата и занимавам хората с минорните проблеми на лунната соната...

  Fail with honour then succeed by fraud
 22. 22 Профил на Читател1
  Читател1
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Много хубав линк е даден от №17. Може да се види как в Топ 100 влизат само 3 германски университета, като първият идва едва на 55-то място. Въпросният е на 94-то, а предната година е бил на 137-мо. Така че карайте по-леко с възхваляването- както много добре се вижда от въпросната класация, Германия далеч далеч не е добро място за образование. Сега да не вземете да ми обяснявате каква кочина е в България, това си го знаем Въпросът е, че след като така или иначе няма да получиш добро образование нито в Германия, нито в България, то за да работиш в България е по-смислено да завършиш тук, защото нещата, които учиш, поне са свързани с действителността. И ако искаш да учиш, никой не може да те спре - друг е въпросът, че в България завършват и без да учат, което е лошото.
  Та затова подкрепям Лунната Соната, или "дива селянка", все едно - можем да я познаем. Нямам навика да цвиля от възторг пред всеки със западна диплома, особено немска такава, особено като си имам работа с немци и ги знам колко са ограничени и колко им чини образованието. Образовайте се от таблицата кои са наистина добрите ВУЗове, те са само в САЩ и Англия, и после си отговорете колко българи могат наистина да учат там. Останалите българи, които са завършили всякакви измислени западни университети, никак не ми създават комплекси и напротив, в практиката неведнъж съм установявал със задоволство, как изобщо ама хич никак не ме е срам от българското ми образование, като се сравня със тях.

 23. 23 Профил на Илиян Любомиров
  Илиян Любомиров
  Рейтинг: 193 Неутрално

  2 справки:на семестър плащам 260 евро,160 от които ми връща в последствие университетът;класацията,на която се позовавате,е от миналата година,в момента Свободния университет е на 70то място в общата класация и в топ 25 за хуманитарни науки,което за почти безплатен университет е наистина впечатляващо.
  http://www.topuniversities.com/institution/freie-universitaet-berlin
  Има още нещо-университетът е част от така наречената Екселенц унициатива,включваща 9те най-силни немски университета и целяща да спомогне научната и изследователската дейност

  http://en.wikipedia.org/wiki/German_Universities_Excellence_Initiative

  И все пак бюджетът му,възлизащ на 380 млн евро на година,е доста по-скромен от този на Харвард да речем в размер на 27,4 млрд долара годишно.

  Но стига сухи данни-изводът,който аз направих за себе си и избрах този университет и този град е в следствие на съотношението качество на живот и образование/цена.Тук успявам да се издържам самостоятелно,а не съм затънал до гуша в студентски заеми,нито тежа на родителите си и уча в университет,който ми помага да се развивам както като човек,така и като професионалист.Въпрос на избор.Личен избор.

  ilkodebilko.blogspot.com
 24. 24 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1541 Весело

  До коментар [#23] от "Илиян Любомиров":

  Илияне, млади господине!
  Възхитен съм от куража да направиш личен избор за пътя си в живота! Много малко сте младите, които поемате риск сами да се издържате.
  Колкото до смешниците отгоре- не си хаби усилията да им отваряш очите. Жалко, ще си отидат от този свят, надянали червените очила.
  Тази болест няма лечение- като в поговорката, че гърбавия само гроба го оправя!
  Извинявам се за грозните думи накрая, но е истина!
  На добър час!!!

 25. 25 Профил на kostadyn
  kostadyn
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#23] от "Илиян Любомиров":

  Не им обръщай внимание - дървени философи, имащи мнение за всичко и познание за нищо.
  Завършили 1600-ния университет в класациите, но смятат че 55-ия и 70-ия не дават добро образование?!?!?
  Комплексарщина и оправдаване на собствената посредственост.
  Дори не са видели че в първите 20 годишните такси са суми, които те за целия си живот няма да изкарат.

 26. 26 Профил на joannask
  joannask
  Рейтинг: Неутрално
 27. 27 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 572 Любопитно

  Успех в обучението, още доста път те чака и само мога да потвърдя гигантската дупка межу нашето основно образувание и немското висше. Но това се дължи и до голяма степен на различната им училищна структура.

  Само се чудя как успяваш да си ходиш на 3 месеца до България (да се преглеждаш), като дори без времето в което няма лекции семестърът пак е по- дълъг , а през другото време често се пишат и изпити?

  Fortuna favet fortibus!
 28. 28
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:41 на 17/05/2011 от неговия автор.

 29. 29 Профил на veselushka
  veselushka
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Браво Илияне! Не им обръщай внимание на злобеенето, винаги ще има хора, които да злобеят и да завиждат. Аз също съм завършила Политология и съм нямала проблем в намирането на работа,всичко е до личностни качества и желание за развитие. Със сигурност следването в чужбина отваря нови врати и възможнности. Практикуваш чужд език, а и срещаш различни култури, това е много важно за един млад човек. Успех!

  “Be kind. Everyone you meet is fighting a hard battle.” - Plato
 30. 30 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#20] от "Читател1":

  какъв собствен опит, като девойката даже не си е направила труда да погледне що е то Freie Universität и дали има почва в Германия???
  девойката дрънка наизуст, и не само, амо като и се казва че унито е в топ 100, тя пак си дърнка как млекар в софето било по-престижно...е какво да му обясняваш повече на човек с такъв мироглед?
  човека може да не учи ядрена физика- голяма работа- учи това, което му харесва, поема си риска и си носи последствията. а не мрънка че някой бил млекар....

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 31. 31 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#22] от "Читател1":

  ти извинявай чуваш ли се какво говориш???
  било по-добре да завършиш в унивеститет от топ 100 000, отколкото в топ 100???
  бг образование и действителност?????, какви 5 лева, ти в БГ унивеситет да си слушал лекции последните 1о години???? А упражнения, семинари???

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 32. 32 Профил на veselushka
  veselushka
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#30]:

  Много съм съгласна с коментара, аз мисля по същия начин,аман от хора, които само плюят за спорта!

  “Be kind. Everyone you meet is fighting a hard battle.” - Plato
 33. 33 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#23] от "Илиян Любомиров":

  nun weiter so !

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 34. 34 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 788 Весело

  До коментар [#32] от "veselushka":

  бе то и аз обичам да плюя само за спорта ( примерно по костов), ма всичко си има някакви граници, поне малко факти и обективност да има.....
  ма са, whom - how, дет се вика...

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 35. 35 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  Вижте сИга, не може да се мери с наш университет0 даваш 10 бона , като турчето- депутат- и готово..:) Даже има и избор- КАКВА диплома да му напишат..А и какви колоси преподават у нас- писаревци,аонсу-в-ци, потомствени мутанти , чиито "учебници" са от 1960-та година - за "политологията" става дума..
  И после , накъде в неделя , ако не си завършил "дипломация " в Маскве"-"партис лулумба" ли беше , или поне школа на КГБ..)
  Не ставаш за дипломат и политолог , БЕЗ последните две 'заведения' ..Ами погледнете Външно министерство - българското , бе ::)))))))...
  Всеки случай , ще трябва ТЕ-скоро - да плащат-преподавателите- на Гоце съветниците -НА СТУДЕНТИТЕ - за да има студенти - да ги слушат:))

  BIG AL
 36. 36 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  А в МЕИ-то се четат "съвременни" лекции- от 60-те години на миналия век ..
  В Икономическия- малък ужас ..
  В Университета- драгомир драгановци, орсовци , на Гоце- съветниците , ,........не ми се пише , даже :::)))))

  BIG AL
 37. 37 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  И , Илияне , НИКАКВО връщане , докато начело на България е някой от Симеоново, или ВИФ-а , или от школите на КГБ , или от Пернишкия "университет"...)))))
  Няма смисъл ..Не можеш с тях да се 'конкурираш"..))))

  BIG AL
 38. 38 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 898 Любопитно

  До коментар [#23] от "Илиян Любомиров":

  Не се занимавай да обясняваш на олигофрени широкия свят!!! Губиш си времето!!! Успех гледай напред и това е положението!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 39. 39 Профил на petur28
  petur28
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Пичове, само спрете да си чешете езиците с понятието СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ - няма нищо общо с това, което в България се разбира под него. Свободният Унирерситет в Берлин е един от най-престижните в Германия. Аз завърших в Бакалавър и за Мaster не ме приеха в него - наистина конкуренцията е много голяма и се учи страшно много - поне в моята специалност. Между другото, сега ще следвам Master в Berlin Institute of Technology - вижте колко гъзарски звучи - но изобщо не е толкова престижен, за жалост. А иначе: който има пари, и аз не бих го посъветвал да учи в Германия - тук съм напълно съгласен - Англия, САЩ и т.н. са все по-добри места. Просто аз т.е. родителите ми мямаха тези пари, за да ме пратят там. В Германия образованието е общодостъпно, което няма как да не се отрази на качеството. Но с България просто няма място за сравнение - тук много, много пъти по-добре.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK