Какво е да си студент в чужбина: Университетът в Магдебург

Снимката се разпространява под лиценза на <a href="http://creativecommons.org/about/">Creative Commons</a>.

© Zeitfixierer

Снимката се разпространява под лиценза на Creative Commons."Европа.Дневник" продължава поредицата интервюта "Какво е да си студент в чужбина" с българи, учещи в различни европейски университети. Целта й е да дава практична информация, свързана с ежедневните въпроси, с които се сблъсква всеки, който иска да продължи образованието си извън страната.


Всички статии от поредицата "Какво е да си студент в чужбина"


Разкажете ни какво е да си студент в чужбина.
---


В този материал Tаня Василева разказва за университета в Магдебург, където учи икономика.

Следвам икономика в Магдебург, Германия. Няма еднозначен отговор на въпроса дали съм доволна от обучението - като всяко нещо има и положителни, и отрицателни страни. Програмата на немски език подлежи на известна критика - много студенти, малко професори и асистенти, учебният процес зависи изцяло от самоорганизация и самоподготовка. От друга страна, това изгражда известни принципи в студентите и им дава възможност сами да открият силните и слабите си страни.


Трудностите през първата година


Език, жилище, приятели и липсата на такива. Всичко това остава в сянка пред усещането да изградиш нов живот на ново място.


Застраховки и транспорт


Застраховката е 70 евро на месец. Картата за транспорт се включва в таксата на университета, която е 65 евро на семестър.


Работата


Безработицата в Магдебург е около 20%, което се дължи главно на индустриални промени, настъпили след обединението на Германия. Професионалните възможности са ограничени и се свеждат до преподаване в университета (тюторство).


Kариерни центрове


Има.


Библиотека на университета, литература


Библиотеката е сравнително нова и не предлага големи възможности. Има практика за заемане на книги от други библиотеки на територията на Германия по електронен път.


Спорт


Спортната база е една от положителните страни на университета. Персоналният ми опит с плуване и йога остави много положително впечатление.


По-икономичен живот в града


Информация за по-икономичен живот можете да намерите на следната интернет страница: www.mein-uniboard.de/uni-magdeburg.


Свободното време


Градът не предлага атрактивни социални и обществени мероприятия, но се намира близо до Берлин, където човек може да избяга за момент от утопичното спокойствие на Магдебург.


Професионални перспективи


Специалността бакалавър по икономика дава академична основа, но за по-нататъшно професионално развитие е изключително недостатъчно.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на shogun
  shogun
  Рейтинг: 406 Неутрално
 2. 2 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 857 Неутрално

  тва статия ли е или отговор на въпросник??
  ми като е недостатъчно девойко......кръгом обратно в икономическия..там и професори бол, и самоподготовка няма, живота един интересен.....а преспективите ум да ти зайде.

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 3. 3 Профил на bat johnny
  bat johnny
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#1] от "shogun":

  Таксата до преди 2-3 години беше около 60 евро (което включва и безплатен градски транспорт), сега незнам - да каже автора

  Дюнери пробирам, ЕГН-та си набирам....
 4. 4 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Моите искрени съболезнования на момичето. Попаднало е в най-отвратителната гедеронска мизерия, която съществува.

  Winora forever
 5. 5 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Това е много депресиращ град от типично социалистически тип. Еднн ден там ме травмира непоправимо. Иначе за образованието е сигурно по-добро от ЮЗУ-то или ВТУ-то.

  malart.blog.bg
 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  До коментар [#3] от "bat johnny":

  За Магдебург не знам, но Ваймар и Йена не бяха лоши. Университетската база беше прясно обновена от фондовете за възстановяване на новите провинции. В малките градове не се разсейваш със странични на ученето неща (предимството на скуката!). Разходите за живот не са много по-високи спрямо София.

  Който няма за цел да прави кариера в Германия или да се издържа по време на следването, вариантът "Източни провинции" е добър. Мама и тате ще се бръкнат с още 100-200 евро повече спрямо вариант България и учащият за 4-4,5 години ще си вземе дипломата на спокойствие.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 7. 7 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Тъй тъй, най-добуе си е у унивеуситето у Пеуник!

  Страшна инициатива, има много хляб в нея, но иска доста нетуъркинг.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 8. 8 Профил на kodjauzun
  kodjauzun
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Запознатите да кажат как е по света, но прием на студенти по икономика, без изпит по математика е безмислица. Как ще си вземат изпита по висша математика(макар тя да няма много връзка със средния курс), ако е влязал с литература, география или с оценките от матурата? Аре, статистиките са доста по-лесни.
  Туй е все едно, да приемат без специален изпит в Консерваторията или Художествената Академия.
  Що за археолог може да стане човек, който не знае латински, старогръцки и старобългарски още от гимназията?
  Остана утре да не изучават математика и в инженерните!

  Вярно, че образованието по икономика не е в състояние да създаде икономисти, а само офис-служители за канцеларии. На повечето записали това им е целта де. Нещо като икономически техникум или няколкомесечни крсове.

  Друга дивотия, която умът ми не побира, е, че може да се запише магистратура, след завършено бакалавърско или друго висше от съвсем различна специалност. Начи един учи за 4 г бакалавърско със всичките му математики, а друг с три семестъра само, придобива по-висока степен. Разгеле, че такава глупост не се допуска в медицинските. Представете си, че за година и половина, даскал по физкултура става лекар!

 9. 9 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1191 Неутрално


  Ами за безпари - толкова....

  Аз пък пък следвах (и завърших) инженерство в Хановер от 1993 - 98 г. и мога да кажа, че това е най-гадният период от живота ми.

  Някои професори се гавреха със студентите и 60% не можаха да завъръшат... късаха за дреболии... и като те ексматрикулират нямаш право да следваш таз специалност повече в Германия... голям страх си е шубето....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 10. 10 Профил на sasho1914
  sasho1914
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#8] от "kodjauzun":

  Еми много просто, в Германия приемат почти всички и 50% отпадат след първите два семестъра. Цедката не е на входа на университета, а малко след това

 11. 11 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#1] от "shogun":

  Казали са го 65 евро на семестър = 130 евро на година вкл. карта за обш. транспорт, която може би е 800 евро на година...

  Значи българите биха нарекли това "далавера" - плащаш 130 евро а получаваш само карта за транспорт на стойност 800 евро...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 12. 12
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:40 на 20/05/2011 от неговия автор.

 13. 13
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:40 на 20/05/2011 от неговия автор.

 14. 14 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#13] от "ad absurdum":

  В Дойчланд основният проблем е че професорите са държ. служители (беамтен) и не може да ги мръднеш... Аз завърших телекомуникации и трудностите не бяха при основните предмети математика, физика, електротехника... където може да избираш между четири професора, а в материалознание или механика, където има един феодал, който е решил винаги да къса 90% от хората... и никой не може да му направи нещо.

  Това обаче създаде лошо реноме на уч. заведение и доведе до спад на новите записвания с -50% на година в продължение на 3 г.... и декана се принуди да назначи преподаватели на св.практика за проблемните предмети.

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 15. 15 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  До коментар [#14] от "KOBOLD":

  Защо така в Хановер? В нашия университет (не го споменавам, за да запазя анонимност - от завършилите само аз се върнах в България) всичките професори бяха по разни регирунгспрезидиуми, комисии на Уницеф и ООН, консултанти на Световната банка, завеждащи разни лаборатории в близка околност и най-вече имаха собствени фирми. Така приемното им време беше сведено до 2 часа седмично.

  Относно късането имаше един друг феномен - инженерните специалности и ествествените науки останаха по едно време без студенти. Изведнъж почнаха да късат наред в горните семестри, за да им се моташ по-дълго време като бройка студент

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 16. 16 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#15] от "cinik":

  И после се питат за#о нямало инженери... сега (13 г. по-късно) като инженер си цар... хедхантъри звънат ли звънят...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 17. 17
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:40 на 20/05/2011 от неговия автор.

 18. 18 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#14] от "KOBOLD":

  "феодал ... и никой не може да му направи нещо. "

  Браво, по-точно определение едва ли има. Разказва ли са ми за професори, които сами определяли предметите за следване, независимо от съществуващия регламент. И после администрацията на ВУЗа не искала да издаде дипломните свидетелства, защото липсвали положени предмети!

  Winora forever
 19. 19 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#18] от "_plamen_":

  Накрая изолириха феодалите като назначиха инж. преподаватели от бизнеса, но феодалте си останаха само че почти никой не ходеше при тях... от 100 човека 95 ходеха на изпит при новия млад инж. , останалите 5 продължаваха да бъдат верни на феодала смятайки, че ще могат да вземат изпита при него за да се докажат.

  От тез 5 той късаше 4 със "свръх-слаб" (6.0) - такава оценка няма... а на един даваше "свръх-отличен" (0.9)...

  На един панаир студенти бяха набарали феодала - слагат му торба на главата и бой....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 20. 20 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Извънредно скучна статия. Не знам на кой кръг от читатели би им станала интересна така поднесената и постна информация...

  Боян Р.
 21. 21 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 860 Разстроено

  Не мога да разбера за какъв чеп млади хора отиват на такива убити и скучни места, лишавайки се от естествената си среда, от приятелите, от семейството.

  Май пак болни амбиции на нечии родители "да изпратят детето да учи в чужбина".

  Искрено съжалявам момичето.

 22. 22 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 895 Неутрално

  абе няма ли "ориент клуб" в студентския град в магдебург, не ми го хвали.

 23. 23 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Авторката защо е избрала да учи точно в Магдебург? Звучи доста първобитно на фона на многобройните други университети...
  Многото студенти, претъпканите зали и малкото професори е типичен проблем за икономическите специалности през първите семестри. А самоподготовката е един от принципите на висшето образование в Германия (освен в хохшулетата разбира се..)

  До коментар [#13] от "ad absurdum":

  общитите принципи са, че обикновенно на изпита се дават неща, които са говорени на лекцията (обикновено нещата, на които професорът обръща най- малко внимание в лекциите си) и упражнявани... но това не е задължително. Относно това дали професорите пускат едни и същи неща или не ,мога само да кажа, че това е доста субективно и зависи колко мързелив или мотивиран е той.
  Като цяло всеки опитен студен рано или късно научава две неща : 1. никога не вярвай, когато професора каже, че дадена тема няма да дойде на изпита и 2. скриптовете (особено взети от познати) са пълни с грешки и често са непълни, тоест недостатъчни за подготовка...


  До коментар [#14] от "KOBOLD":

  нямам думи само колко си прав :Д. Сигурно всеки учил в Германия е срещал поне по една такава ламя през следването си. Моя най-любим прокурор къса всеки семестър по около 80% от хората, за да отидеш още два три пъти да го послушаш

  Fortuna favet fortibus!
 24. 24 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  До коментар [#21] от "Sioux":

  Не си залужава заради 4 години пропуснат "студентски купон" (сиромашка радост по общежитията) да останеш с диплома и изобщо познания, каквито имат още 100 хиляди твои връстници. За тях знаеш, за колко пари са готови да вършат същата работа вместо теб

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 25. 25 Профил на braineu
  braineu
  Рейтинг: Неутрално

  От близо две години съм в Магдебург и мога да кажа, че не съм голям фен на града, но що се отнася до качеството на образованието и практиката, която получих тук съм много доволна.

  Не съм фен на града, защото е малко скучен за млади хора, но пък за сметка на това е подреден, свободно можеш да се придвижваш с колело без да се притесняваш, че ще бъдеш блъснат от кола, трамваите и автобусите се движат редовно по разписание и не се налага да висиш с часове на спирката. За съжаление нашата столица не може да се похвали с такъв ред, все още си спомням кошмара от висенето на спирките в най-големите студове през зимата и препълнените автобуси.

  Завърших бакалавърска програма в БГ, сега тук уча магистратура и мога много добре да направя сравнение между образованието в БГ и тук. Системата на образование е много по-добра тук; професорите са по-отзивчиви, отдадени на науката и с желание преподават, не се заяждат с теб просто си имат изисквания какъв процент от материала трябва да знаеш за да си вземеш изпита; практическите умения които придобиваш са безценни. Не съжалявам за избора си, и ако трябва пак да избирам пак бих избрала Магдебург а не България за магистърската си програма.

 26. 26 Профил на tv
  tv
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Информацията в статията е отправена към студенти с намерение да придобият интернационален опит и обективната ми критика евентуално би послужила като отправен пункт за избора им. Тя не е насочена към хора, които прекарват времето си, пръскайки негативни коментари.

  Въпреки като цяло отрицателния си опит от немската образователна система, бих апелирала към всички български студенти да направят такава крачка и да разширят хоризонта си, следвайки в чужбина. Аз не съжалявам за избора си. Независимо добър или лош, опитът, който се придобива в друга страна, гради личността и характера.

  Колкото до системата, изпитите, оценките, професорите, университета...те са нужен, но недостатъчен фактор за качествено образование. Добавената стойност от следването е в ангажираността на студентите.

 27. 27 Профил на joannask
  joannask
  Рейтинг: Неутрално

  Към tv Много си права,девойко "Добавената стойност от следването е в ангажираността на студентите."
  Ангажираността!Ако т.н. студенти не успяват/не умеят или не желаят/ да се самоангажират.....никой не може да им свърши работата ....!

 28. 28 Профил на mifka
  mifka
  Рейтинг: 8 Гневно

  Доста тъпа кифла е писала този текст.

  1. Идеята на тази рубрика е да дава информация, а не да се попълва лексикон.

  2. Като толкова не й харесва в Германия - да събира цирка и обратно на село.

 29. 29 Профил на nonamegal
  nonamegal
  Рейтинг: Неутрално

  Завърших икономика точно в Магдебург. Побърках се от учене (в този град и без това няма какво друго да се прави) и успеха ми е 4 и нещо. Има доста българи, покрай тях и доста чалга. Има и български ред на лекциите, защото немците не сядат до нас. Има много китайци, също. В същото време немците нямат никаква обща култура, ограничени са и се държат пренебрежително, не знаят как да се забавляват и повечето все още висят на гърбовете на родителите си. Образованието е на доста добро ниво, според мен. Но ако можех да избирам отново, не бих го направила, не си струва, по-скоро бих отишла в Западна Германия, където има такси, но има и повече работа, а и хората са отворени към чужденци, изобщо разликата се усеща.. Успях да завърша, защото не се предавам без бой, но хората, които срещнах и нещата, които ми се случиха, превърнаха тези 3 години в най-нещастния ми период. В момента съм в България, чуствам се страхотно.

 30. 30 Профил на kris4eto15
  kris4eto15
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Добре,аз не мога да разбера..Скучно ви било?! Ами в крайна сметка за какво отивате да учите в Германия? Стойте си в България-ще имате страхотен студентски живот - по цели нощи ще сте по чалготеките и когато завършите университета ще имате невероятното бъдеще на общ работник. Сигурна съм , че има страшно много хора , които биха дали всичко да имат възможността да учат в чужбина!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK