Какво е да си студент в чужбина: Университетът на Западна Англия в Бристол

Какво е да си студент в чужбина: Университетът на Западна Англия в Бристол

© Яна Костова
В този материал Яна Костова разказва за Университета на Западна Англия в Бристол, където учи търговско право.


В този материал Яна Костова разказва за Университета на Западна Англия в Бристол, където учи търговско право.

Обучението в Англия е на много високо ниво. Нещата, които го различават от българското, са постоянните практически занимания и семинари - изнасянето на презентации, работенето в група с други студенти. Лекторите са изключителни професионалисти и са винаги готови да помогнат с проблеми, свързани с обучението или извън него.
Лично аз попаднах на невероятни хора, които се оказаха много полезни. Освен екип от лектори моят университет предлага помощ и от самите ученици, които са в по-горни курсове - те са готови да отделят от свободното си време, да се срещнат с теб и да обсъдят неща, които намираш трудни (да не забравяме, че те вече са минали по твоя път).


Специалността, която уча, е търговско право. Самостоятелното учене е характерно за студентите по право - имам само четири предмета всяка година (буквално два-три дни лекции и семинари в седмицата), но цялото останало време изисква много четене и индивидуално изследване на различни дела, закони и т.н. Имаш по няколко изпита и курсови работи всеки семестър. Начинът на оценяване винаги е изяснен предварително. Форматът на изпитите е направен по начин, който да рефлектира на знанията ти - кара те да мислиш, а не просто да наизустяваш! Не бих била по-доволна от обучението, което ми е предложено!


Трудностите през първата година


Преди да се установя в Англия, бях чула най-различни отзиви от мои приятели и познати, живеещи в чужбина, че първите три месеца от престоя ми ще бъдат най-трудни. Убедих се, че тази информация е доста относителна - много зависи от индивидуалността на човека.


Лично аз нямах никакви трудности - бях посрещната много топло, срещнах невероятни хора, които бяха изключително отзивчиви. Забелязах, че всеки е готов да ти помогне и да те накара да се чувстваш интегриран. Разбира се, имаше моменти, в които усещах липсата на близки и приятели, но като цяло прекарах една невероятна година, направих контакти с хора от цял свят, станах още по-отговорен и индивидуален човек и се научих да се справям с трудности сама.


Застраховки и транспорт


Доколкото съм запозната, Европейската здравна карта върши работа за спешни случаи. Аз съм регистрирана към здравната каса тук и получавам безплатни прегледи и лечение - зъболекар, очен лекар, лекарства, предписани от личния ми лекар - не съм платила за нищо. Цялата информация за получаването на този сертификат, включващ безплатно лечение, ми бе предоставена от Здравния център в университета.


Относно транспорта, има специални автобуси, осигурени от университета, които пътуват редовно. За останалата част от градския транспорт има специални намаления за студенти. Такситата са малко по-скъпи.


Работата


Тъй като за Англия България все още е в процес на преход към интеграция в ЕС, разрешение за работа (жълта карта) е необходимо. Колкото по-рано се издаде, толкова по-добре, защото срокът на издаване отнема до шест месеца. Един от необходимите документи за издаване на това разрешително са банкови извлечения, така че това е първото важно нещо, което си струва да се направи - да се отвори банкова сметка.


Kариерни центрове


Кариерният център в университета е много полезен. Целият персонал е отзивчив и готов да помогне с каквото може. Дават се много добри съвети относно писане на CV, попълване на документи за работа, интернет сайтове за работа и т.н.


Библиотека на университета, литература


Библиотеката е доста богата. Разполага с интересни и полезни източници, свързани с всяка специалност, както и допълнителна литература за четене през свободното време. Много полезна е и онлайн библиотеката, която съдържа почти всички материали в електронен вариант. Има както етажи за групово, така и за самостоятелно учене. Също така може да се запазят стаи, в случай че учениците искат да репетират върху даден проект или презентация. Достъп до компютри има абсолютно навсякъде в университета.


Спорт


Възможностите за физическо развитие, било то професионално или за аматьори, са многобройни. Аз лично съм част от тима по лека атлетика в университета. Извън него обичам да играя тенис в свободното си време в един от местните клупове.


По-икономичен живот в града


Заведения за хранене има всякакви - от нормални до по-високи цени. Същото важи и за магазините. Относно нощния живот - изобилие от места на много добри цени.


Професионални перспективи


Една от причините, поради които заминах в Англия, беше реалната възможност за реализация. Невероятно много възможности се предлагат и отварят пред теб - от теб зависи дали ще се бориш за тях. За това лято успях да си осигуря шестседмичен стаж в правния сектор на една банка - Bank of Ireland. Също така мога да си търся работа в международни правни търговски фирми, но на този етап интересът ми е по-насочен към банковия сектор.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 877 Весело

  Браво давай напред! Отдавна не бях срещал постинг на българин, който да не мърка а да е доволен от това което е направил.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 2. 2 Профил на lu
  lu
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Жалко че като се изучи човек на запад , си и остава там. А ако завърши в българия, най много да кара такси с взше образование.

 3. 3 Профил на петър палчев
  петър палчев
  Рейтинг: 605 Неутрално

  ЕТО ТОВА Е ПЪТЯ ЗА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА А НЕ НЕПРЕКЪСНАТО ДА СЕ ОПЛАКВАТ.

 4. 4 Профил на otlondon
  otlondon
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "Аз съм регистрирана към здравната каса тук и получавам безплатни прегледи и лечение - зъболекар, очен лекар, лекарства, предписани от личния ми лекар - не съм платила за нищо. Цялата информация за получаването на този сертификат, включващ безплатно лечение, ми бе предоставена от Здравния център в университета."

  ТОВА предполагам се поема от университета? Или те водят социално слаба ? ПО принцип ти издават сертификат за това

 5. 5 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  И като разберат, че не си англичанин става опашка от клиенти. Както вероятно и в България с адвокат от Пакистан.

  In debt we trust
 6. 6 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Много често мадият човек употребява думата "изключително".Чета редовно публикациите на наши студенти в чужбина,най-често във Великобритания и ми прави впечатление,се пишат под индиго-с едни и същи изрази,с едни и същи суперлативи.Казвам го защото моята внучка учи в университет там и е критимна към някои порядки в техните учебни заведения,които тя смята за консервативни,остаряли,несъответстващи на съвременното развитие на света.Даже тя веднаж изказа мнение,че в някои отношения английйските преподаватели си мислят,че подготвят специалисти за своитке колонии.

 7. 7 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 659 Неутрално

  По-често интервюирайте хора, които учат прилични специалности, като тая госпожица. А не ония с панаирджийските офисни.

 8. 8 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3627 Неутрално

  Чета с интерес тази поредица винаги е интерсно да се чуе нещо ново. Но напоследък като че ли почват да ми стават скучни, всичките писани като под индиго с едни и същи общи хвалебствия. Дайте нещо конкретно.

  И още нещо - аз ли остарявам и вече не помня но буквално на пръстите на едната ръка са случаите на хора отишли да получат там инженерно образование. А това ме кара да мисля, че да учат на Запад отиват млади хора пратени от тате и мама да станат чиновници някъде по западните банки и корпорации. Или министърче тук при туземците.

  Ще ме извинят младите хора там сигурен съм че не всички са такива. Но спомнете си юпитита на Симеон, нали те също бяха продукт на западното обучение /наистина добро е/. И какво стана като дойдоха тук, какво постигнаха? Можете ли да кажете че са нещо изключително?

  Някой веднага ще каже че материала тук е друг. Да, така е. Но спомнете си как след Освобождението се връщат в България наистина забележителни личности и я вдигат на крака.

  Съжалявам, но мисля че целта на огромната част от учещите на Запад е да си намерят добре платена чиновническа работа вън от БГ. И не мисля че са най-доброто от българската младеж а просто децата на тези които имат пари.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 9. 9 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#8] от "Fred":
  [quote#8:"Fred"]Съжалявам, но мисля че целта на огромната част от учещите на Запад е да си намерят добре платена чиновническа работа вън от БГ. И не мисля че са най-доброто от българската младеж а просто децата на тези които имат пари.
  [/quote]

  От опит мога да ви кажа,че "децата на тези които имат пари" нямат никакъв шанс да завършат на Запад,понеже за тях дискотеките и партитата са по-важни от ученето. А тук без да учиш няма завършване. И честно казано няма нищо лошо в това да искаш да си намериш нормална работа и да живееш нормално. Основната цел поради която аз лично не следвам в България е ,че родителите ми искат да спят спокойно и да знаят ,че няма да бъда набита,наръгана или застреляна в някое заведение. А аз нямах желание да се чупя от учене и пак да бъда прецаквана на изпитите си от състуденти ,които са по-нагли и богати от мен, както става редовно в училищатата.
  Осен това мога да Ви гарантирам,че 99% от учащите се в чужбина обичат много повече родината си от връсниците им ,които киснат по кафетата и мърморят колко е гаден живота...И много от тях ,за разлика от българските работници и престъпници, помагат за популяризирането на България и изграждането на един по-добър имидж за нея.

  Fortuna favet fortibus!
 10. 10 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 931 Неутрално

  В Англия от Кембридж и Оксфорд до забутаните вузове таксата за образование не е проблем. Тя е единна - наскоро я вдигнаха от три хилади и нещо на девет хиляди лири годишно. 1. Но всеки може да вземе студентски кредит - без поръчители и ипотеки 2. по кредита нищо не се плаща по време на ученето 3. плаща се при две условия след завършване - ако имаш работа и минимален доход 4. списъкът е от 140 страни и за България минималният доход е 1720 лева месечно - чисти след облагане. 5. по кредита се плащат 10% от сумата, която е над 1720 лева 6. ако до десетина година (май бяха 15) не си погасиш кредита, той се поема от английската държава
  Други проблеми: много китайски студенти в елитните вузове, които не знаят добре езика и това донякъде се отразява на качеството на обучение, китайски преподаватели, вкл. и в елитни вузове, които са зле с езика, макар и прекрасни специалисти. Внимание към точните науки вкл. и в много от хуманитарните дисциплини - математиката е на почит и уважение. Безумни по нашите разбирание изисквания за прием в медицинските специалности в почти всички ВУЗ - понякога е по-лесно е да пробиеш в Оксфорд или Кембридж. Голяма разлика в качеството на общежитията и високи цени (по 100 и повече лири на седмица), а в някои колежи в Оксфорд, Кембридж и др. - повече от спартански условия с обща баня и тоалетна на етажа (Уадъм). Има ВУЗ с общежития от няколко категории - апартаментни с отделни стаи с душ-кабини и тоалетни и обща кухня ( с няколко хладилника и печки за 7-8 студенти), с по 2 души в такива стаи и с общи бани на етажа. Съответно разликите в цените са по около 10-15 лири седмично според категорията. След втората година - високозаплатени стажове особено за елитни специалности (при преборване с конкуренцията). Много прецизна и точна система на оценяване. Прекрасни условия за учене - в университата на дъщеря ми в библиотеката дори може да си резервираш стаичка за преспиване с душ, ако имаш много работа. Изключителна отзивчивост от всички. Типично английска храна в стола (например в най-елитните ВУЗ вечерите са задължителни, както и престой първата и трета година в общежитието вместо под наем на квартира, която излиза по-евтино). Безплатно здравно обслужване. Голяма разлика в ценовите равнища - ако в Единбург се чувстваш като в социализма, в Йорк си при капитализма, а в Лондон е империализмът. Но навсякъде има възможност да се храниш нормално при цени, горе-долу равни на софийските. Относително скъп транспорт (но има намаления за студенти, а ВУЗ извън градовете поддържат и собствен превоз). Навсякъде бърз интернет на територията на ВУЗ, за който у нас може да мечтаем. Причудливи английски традиции и жестоки обществени норми - в университета на дъщеря ми бяха изключили отличен студент, защото си позволил да откъсне перо от една от стотиците гъски (430), които живеят край езерото и са на порцион от ВУЗ-а. Навсякъде прекрасни условия за спорт. Евтини фитнесклубове (далеч по-добри от българските и по-евтини от тях). И т.н., и т.н.
  Проблем с наемите извън ВУЗ - за неанглийски граждани се иска поръчителство от английски, иначе се заплаща цялата сума.
  Не е моя работа да споделям впечатленията на дъщеря ми, още повече че са през ръка. Но мисля, че Дневник трябва да потърси много по-прагматична информация за отделните ВУЗ - от условията на живот до условията на учене, както и цени в съответните райони (вкл. и наемни). Все пак целта на тези публикации е да бъдат практически полезни, а не ги виждам като такива.

 11. 11 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3627 Неутрално

  До коментар [#10] от "pogled":

  Браво, точно такива неща исках да чета.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK