Какво е да си студент в чужбина: Централноевропейският университет в Будапеща

Будапеща<br /><br />Снимката се разпространява под лиценза на <a href="http://creativecommons.org/about/">Creative Commons</a>.

© Rodefeld

Будапеща

Снимката се разпространява под лиценза на Creative Commons.
В този материал Андрей Анастасов ни разказва за Централноевропейския университет в Будапеща, където учи политически науки с направление "Политическа комуникация".


В този материал Андрей Анастасов ни разказва за Централноевропейския университет в Будапеща, където учи политически науки с направление "Политическа комуникация".

Трудностите през първата година
Академично е трудно да се свикне на темпото на университета. В града не се разбира нищо от езика, тъй като унгарският е прекалено различен от по-популярните езици. Въпреки това с английски не е проблем да се оправиш.


Застраховки и транспорт


До Будапеща има две автобусни линии, които тръгват сутринта от София. Едната е на "Карат-С", а другата - на "Груп". Пътуването може да трае от 12 до 16 часа. С влак е повече, но, разбира се,  по-евтино. WizzAir отвори нова линия София - Будапеща. Полетите за следващите месеци би трябвало да са изгодни. Вътре в Будапеща транспортът е много бърз и удобен. Има три линии на метрото. Има нощни автобуси. През деня в наземния транспорт може да се пътува съвсем безплатно, тъй като никога не проверяват.


Работата


Трудно е да се намери каквото и да е било, което не изисква унгарски език. В международните компании с филиали в Будапеща е по-лесно.


Kариерни центрове


Да, имат сайт, в който се обявяват свободни работни и академични позиции.


Библиотека на университета, литература


Да.


Спорт


В града има всичко, дори условия за екстремни спортове, въпреки че Унгария е сравнително равна. Общежитието разполага с тенис корт, асфалтово футболно игрище, фитнес зала, басейн и тенис на маса.


По-икономичен живот в града


Месечна студентска карта за транспорт за всички линии - около 30 лв., китайски ресторанти в центъра, удобно е за каране на колело.


Свободното време


Твърде много. Има много културни забележителности, чудесни паркове и градини, Виена, Братислава и Прага са наблизо, препоръчва се и езерото Балатон.


Професионални перспективи


По-скоро академични. Университетът е академично настроен като цяло (повече, отколкото практически).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Добрият войник Швейк
  Добрият войник Швейк
  Рейтинг: 1682 Любопитно

  1. "В града не се разбира нищо от езика, тъй като унгарският е прекалено различен от по-популярните езици."
  2. "През деня в наземния транспорт може да се пътува съвсем безплатно, тъй като никога не проверяват."
  Доста типично поведение - за двете години не си правим труд да понаучим нещо от езика в страната, където живеем, а и си караме с малките байганьовски номера, нищо че се готвим за блестяща академична или бизнес кариера.

  За войната ний нехаем, на война се ние шляем.
 2. 2 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Най-вероятно е много хубаво и няма нищо общо с това да си студент в БГ.

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 3. 3 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 629 Неутрално

  [quote#1:"Добрият войник Швейк"]Доста типично поведение - за двете години не си правим труд да понаучим нещо от езика в страната, където живеем, а и си караме с малките байганьовски номера,[/quote]

  Кажи го това на турските студенти в ТУ. Или и те са байганьовци?

 4. 4 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Когато научите унгарски за 1-2 години, елате се обадете. Бил съм студент в ЦЕУ и го препоръчвам на всички млади хора, които знаят добре английски и имат научни интереси. Пълна стипенция, колеги от цял свят и великолепен град. Ученето е много напрегнато по американска програма, но приятните спомени и контакти остават.

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 5. 5 Профил на Добрият войник Швейк
  Добрият войник Швейк
  Рейтинг: 1682 Весело

  До коментар [#3] от "blaf":

  Те са анадолски чобани и никой не го отрича Това не прави нашия човек, отишъл да учи в Будапеща, европеец.

  За войната ний нехаем, на война се ние шляем.
 6. 6 Профил на Kidon
  Kidon
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Унгарският е труден, но не чак толкова, че да не го научиш по време на следването си в Будапеща. За два дни, само с обиколки се научават много неща.
  Излизаш от стаята, и камериерката ти казва йорегелт...

  Keep Walking!
 7. 7 Профил на Добрият войник Швейк
  Добрият войник Швейк
  Рейтинг: 1682 Весело

  До коментар [#4] от "о. Павел":

  Обаждам се, отче. След първите три месеца разговарях с комшии, по улиците и в магазините. Без да го уча систематично и с учебник. После, разбира се, напреднах. Но, разбира се, едва ли вашите езикови умения могат да се поставят редом с моите.

  За войната ний нехаем, на война се ние шляем.
 8. 8 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#4] от "о. Павел":

  Отче, ама и ти от Соросчетата, както и децата на комунистите и партийните секретари. Аааа, ами то ясно защо са ти дали място във великия и преславен Шуменски университет.
  И на какво те научиха в ЦЕУ? На джендър стъдис в Богословието ли?

 9. 9 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1016 Весело

  Да си студент в чужбина е нещо хубаво

 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Препоръчвам на всекиго следване на запад от Ниш, Ниш включително. Разходите са двойно на тези в България, което не е непосилно, ако човек спестява за детето си от рано, не си харчи спестяванията за нова бангия и не троши по 5 литра пенцин всеки ден, сакън да не го видят колегите в тролей

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 11. 11 Профил на Усмивка
  Усмивка
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Университетът е прекрасен - създава много удобства за студентите, но наистина трябва да си готов за много, ама много работа. От друга страна, приятелствата, които завързах там, са безценни. Чувството е невероятно - оставаш свързан с много точки по света, ама буквално - има десетки страни по цял свят, в които ако отида, ще има на кого да се обадя, ей така, за по кафе! Научаваш се, че външното и чуждото не трябва да те плаши, защото вече знаеш как да откриваш допирни точки, учиш се на толерантност. Изобщо, ако става дума за това, което най-много спечелих от студентството ми там, беше нов, още по-широк мироглед. Силно препоръчвам!

 12. 12 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До № 8
  То бива, бива тъпотия като твоята, но чак пък толкова... Хем плюеш антикомунист като мецената Сорос, хем плюеш студентите в ЦЕУ като синчета на комунисти. Това издава липса на логика и може би шизофрения.
  *
  Вярно е, че баща ми беше по едно време партиен секретар, но аз винаги съм бил антикомунист и четири пъти съм арестуван и разпитван от Държавна сигурност, след което седем години бях безработен.

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 13. 13 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 524 Неутрално

  По-добре студент в Германия отколкото в Унгария!!!

 14. 14 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 638 Весело

  "През деня в наземния транспорт може да се пътува съвсем безплатно, тъй като никога не проверяват."

  Това че никой не проверява определено не значи , че транспорта е безплатен..... доста посредствено написана статия , не дава никаква полезна информация.


  [quote#11:"Усмивка"]Научавш се, че външното и чуждото не трябва да те плаши, защото вече знаеш как да откриваш допирни точки, учиш се на толерантност.[/quote]

  Много правилно казано, когато човек се среща с други култури, то целият мироглед се променя.

  Fortuna favet fortibus!
 15. 15 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#13] от "mitkobomb":
  Там до 25 години държавата се грижи са студентите и им помага!

 16. 16 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#12] от "о. Павел":Съчуствам ти.Но с една поправка:Държавна сигурност нямаше право да арестува,а също така и да разпитва.Зная,че сега ще последва градушка от минуси,но това е истината.Държавна сигурност нямаше право да арестува и да разпитва.Държавна сигурност работеше само и единствено с нелегални средства-агентура,технически средства за разузнаване и събиране на информация.Призовавания в МВР по линия на ДС можеше да извършват само следователи/ако има образувано следствие/,отново следователи/ако има утвърден план за т.н. профилактиране на лице,което се движи по ръба на закона и е преценено,че срещу него наказателно преследване не следва да се предприема.Право да задържат/арестувут/ имаха единствено и само следователите,но с предварителна санкция на прокурора.Отново ви изказвам съчуствие за тормоза от страна на ДС.

 17. 17 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Много съученици завършиха там през първата половина на 80-те. Научиха за 1 г езика. А тия в ЧС, нямаха и подготвителна година, направо започнаха на местния език, с 1 мес. подготовка.
  Ако авторът учи на английски, не е притеснен да учи унгарски скоростно и не му се налага да го знае много добре, а само говоримо за бита. И това ли го затруднява?

  Рубриката е за обучение, можеше да си каже поне специалността, а как се пътува до Будапеща знае всеки турист и гастарбайтер. Човек с претенции за академичен език, би следвало да може да отделя дреболиите от същественото. Иначе заприличва на о.з. подполковник Гащаров Станчо от чудомировия разказ.

 18. 18 Профил на Kidon
  Kidon
  Рейтинг: 409 Любопитно

  А толкова много унгарци знаят български, че просто е изненадващо първия път...

  Keep Walking!
 19. 19 Профил на петър палчев
  петър палчев
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Колкото и да е трудно има ли финансова възможност човек трябва да учи в чужбина за жалост но с тази наша система да се купуват дипломи човек се обрича за цял живот.

 20. 20 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#17] от "ooonufri":

  В ЦЕУ програмата е толкова интензивна, че няма абсолютно никакво време за учене на унгарски. Виж, ако си в унгарски университет и обучението е на унгарски, тогава разбирам. Но ЦЕУ не е унгарски, а американски университет.

 21. 21 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#20] от "Mai Tai":

  Може и тъй да е. У нас има руски села от времето на Петър Велики, като подгонил староверците да им стриже брадите. Та те за 300 г не са сколасали да научат български

 22. 22 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  [quote#4:"о. Павел"]Когато научите унгарски за 1-2 години, елате се обадете.[/quote]

  Аз съм се дипломирала там и за една година трябваше да нучим достатъчно унгарски, за да можем да учим в университета. Беше невероятно трудно през първата година, но после се свиква.
  Будапеща е прекрасен град и ако трябваше отново да уча, бих предпочела там вместо някои други места. За младите хора там има толкова много неща - и за академичната им подготовка, и за развлечения. Сравнение не може да става със София! Освен това е близо до България. Будапеща може да се сравни с Париж, но той е по-скъп; Будапеща е по-малка и уютна. Един от най-красивите градове в света!

 23. 23 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#12] от "о. Павел":

  Отче, Господ е бил с теб и през времето, когато са те арестували, и когато си бил без работа. Ако е така, както казваш.
  А сега - толкова безработни, а няма за тях църквата да се погрижи, няма пастири на стадото... Защо така?
  А как се става от безработен - стипендиант на Сорос, то умът ни не го побира.
  Отче, ти на кой Бог се кланяш, както е приказката на български, както си го казваме на български този реторичен въпрос?
  Ами не си ли чел "Специалистите на прехода"? Не си ли прочел, че твоят приятел Луканов кани и дава милиони на Отворено общество, за да влезе в България?
  Отче, отвори очи за истината.
  Нали мамините синчета на татковците от Политбюро станаха новите "гурута" на прехода?
  Отче, ти чел ли си посланията на апостол Павел?
  Знаеш ли как се нарича това? Вика му се "апостазис".
  Чел ли си какво пише ап. Павел за апостазиса?
  Ама как така таткото партиен секретар, а ти дисидент?
  Жив и здрав да си!
  И виж какво пишат хората:
  http://www.amazon.com/The-Shadow-Party-Radicals-Democratic/dp/1595551034/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1333479715&sr=8-2

 24. 24 Профил на cunegonde
  cunegonde
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#23] от "bobop77":
  +++++++++++++++++++++++++

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK