Какво е да си студент в чужбина: Централноевропейският университет в Будапеща

Будапеща<br /><br />Снимката се разпространява под лиценза на <a href="http://creativecommons.org/about/">Creative Commons</a>.

© Rodefeld

Будапеща

Снимката се разпространява под лиценза на Creative Commons.
В този материал Андрей Анастасов ни разказва за Централноевропейския университет в Будапеща, където учи политически науки с направление "Политическа комуникация".


В този материал Андрей Анастасов ни разказва за Централноевропейския университет в Будапеща, където учи политически науки с направление "Политическа комуникация".

Трудностите през първата година
Академично е трудно да се свикне на темпото на университета. В града не се разбира нищо от езика, тъй като унгарският е прекалено различен от по-популярните езици. Въпреки това с английски не е проблем да се оправиш.


Застраховки и транспорт


До Будапеща има две автобусни линии, които тръгват сутринта от София. Едната е на "Карат-С", а другата - на "Груп". Пътуването може да трае от 12 до 16 часа. С влак е повече, но, разбира се,  по-евтино. WizzAir отвори нова линия София - Будапеща. Полетите за следващите месеци би трябвало да са изгодни. Вътре в Будапеща транспортът е много бърз и удобен. Има три линии на метрото. Има нощни автобуси. През деня в наземния транспорт може да се пътува съвсем безплатно, тъй като никога не проверяват.


Работата


Трудно е да се намери каквото и да е било, което не изисква унгарски език. В международните компании с филиали в Будапеща е по-лесно.


Kариерни центрове


Да, имат сайт, в който се обявяват свободни работни и академични позиции.


Библиотека на университета, литература


Да.


Спорт


В града има всичко, дори условия за екстремни спортове, въпреки че Унгария е сравнително равна. Общежитието разполага с тенис корт, асфалтово футболно игрище, фитнес зала, басейн и тенис на маса.


По-икономичен живот в града


Месечна студентска карта за транспорт за всички линии - около 30 лв., китайски ресторанти в центъра, удобно е за каране на колело.


Свободното време


Твърде много. Има много културни забележителности, чудесни паркове и градини, Виена, Братислава и Прага са наблизо, препоръчва се и езерото Балатон.


Професионални перспективи


По-скоро академични. Университетът е академично настроен като цяло (повече, отколкото практически).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK