Какво е да си студент в чужбина: Кьолнският университет

Кьолнският университет

© Пламен Пъчев

Кьолнският университет
В този материал Пламен Пъчев ни разказва за Кьолнския университет, където учи бизнес админстрация.


В този материал Пламен Пъчев ни разказва за Кьолнския университет, където учи бизнес админстрация.

Уча в Кьолнския университет, или на немски Universität zu Köln (да не се бърка с университета по приложни науки, Fachhochschule Köln). Специалността е бизнес администрация (BWL).
От обучението съм доволен, на ниво е, университетът е един от най-старите в Европа, също така открай време е признат за един от най-добрите в икономическите специалности, присъства почти винаги в топ 3 на най-добрите икономически факултети в Германия (останалите два са Манхайм и Мюнхен).


Фактът, че е реномиран, предполага и чудовищен Workload, разбира се, което се оказва малко шоково в началото, но се преодолява според мен, стига наистина да ти се учи. Много реномирани професори преподават в Кьолн, запознатите ще потвърдят, аз само мога да изброя няколко имена: Werner Delfmann, Dirk Sliwka, Ulrich Thonemann, Franziska Völkner и още много други. По отношение на изследователска дейност Кьолнският университет също е на челните места в Германия. С една дума, ако човек наистина иска да учи икономика, Кьолн е правилното място


Трудностите през първата година


Аз имах две трудности. Езикът и математиката. Езикът мисля, че е ясно защо, въпреки че го бях учил почти седем години преди това, различно е, когато говориш на живо с немци. Математиката в моята специалност е много, особено в първия семестър, където се преговарят неща, които в България не се учат (производни, интеграли).


Това ми създаде допълнителен стрес и ми се наложи да разместя предметите в програмата си, но в крайна сметка всичко мина благополучно. Имаше и, разбира се, някои културни проблеми и особености, но това винаги се случва, когато отидеш в друга страна. За да се преодолеят трудностите през първата година, личното ми мнение е, че са необходими много здрави нерви, ама много!!!


Застраховки и транспорт


Транспортът е включен в таксата за университета, която е в размер на около 220 евро на семестър. Със студентската карта може да се пътува в рамките на цялата федерална провинция с регионални влакчета. Както вече казах, транспортът в Кьолн не е от най-добрите в Германия, но като цяло изпълнява целта си - придвижване от точка А до точка Б.


Здравните осигуровки от България важат и в Германия, необходима е ЕЗОК, също така е добре, преди да се отиде на лекар да му се обясни по телефона, че си с ЕЗОК, понеже има лекари, които не приемат ЕЗОК по чисто технически причини. Немските осигуровки излизат около 64 евро на месец за студенти. Освен това е много важно в началото на всеки семестър да се предостави в НАП преведено студентско удостоверение, за да не бъдат прекъснати здравните права.


Работата


Работа за студенти има в Кьолн, университетът съдейства при намирането, въпросът е дали човек може да си намери подходяща работа. В този аспект немският е задължителен, поне на много добро ниво. Също така е хубаво човек да е подготвен за дискриминация, за съжаление при търсенето на работа я има.


Също така има доста възможности за дневна работа (товаро-разтоварване, по панаири), където плащат накуп. В университета също може да се работи - асистент в библиотеката или към някоя катедра, там обаче отличен немски е наистина наложителен!


Kариерни центрове


Кариерен център има, чрез него различни компании организират уъркшопове за студенти с цел да запознаят студентите с дейността си. Аз в момента участвам в един проект на IBM Global Business Services, занимаващ се с имплементиране на ERP система.


В началото на първият семестър студентският съвет организира ориентировъчен уикенд, който запознава новаците в университета. Но като цяло човек трябва да разчита на себе си, положителното в този случай е, че нещата са доста добре уредени и с търсене се намира всичко.


Библиотека на университета, литература


Библиотеката е най-голямата в Северен Рейн-Вестфалия, членството за студенти е БЕЗПЛАТНО, което е дебел плюс, също така могат да се заемат учебници за период от четири седмици. Ако в главната библиотека са свършили, тогава може да се отиде във факултетните библиотеки и да се копират необходимите страници.


Worst Case може да се купи на старо от базара на факултетният съвет (Fachschaft) или през "Амазон". Рядко обаче се стига дотам. В библиотеката има и места за четене, които са много оптимални, също така главната библиотека е отворена до полунощ през седмицата.


Спорт


Университетът предлага безплатни спортни курсове по много дисциплини, от футбол до кендо.


По-икономичен живот в града


Хранене и барове - Zülpicher Straße, там са концентрирани най-много. Дрехи - по централните улици е пълно с най-различни магазини, както вече казах, от луксозни марки, до noname brands. Изгодни маркови дрехи могат да бъдат купени от Tk Maxx примерно.


Обзавеждане - най-евтиният вариант е да се следи т.нар Sperrmüll, това са отделени зони, където хората си изхвърлят ненужните стоки за дома: мебели, електроника, осветление. Аз така си намерих един чисто нов шкаф (даже беше и лакиран) и една лампа. Другият вариант е ИКЕА. Третият са малките обяви.


В Кьолн има и битаци, т.нар Flohmarkt, където, ако човек е по-наблюдателен, може да попадне на добри сделки, аз примерно си купих преди време чисто нови обувки Esprit и чашка за кафе Villeroy & Boch.


Свободното време


В Кьолн нощният живот е много пъстър. Има както клубове с мейнстрийм музика, така и такива с по-специфични жанрове. Подробности мисля да спестя, в интернет има достатъчно инфо.


Професионални перспективи


Всичко, каквото може да се прави в една компания - маркетинг, финанси, счетоводство, одитинг, логистика, мениджмънт. В общи линии човек научава основните процеси в една компания и има възможност да се специализира в две области (изборът е голям). Аз съм избрал маркетинг и мениджмънт.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  Дневник, пуснете някоя статия с някой, който учи металургия, технология на металите, или химия, примерно. Само мениджъри, какво ще ги правим, някой трябва да им изкарва заплатите, ... и бонусите.

 2. 2 Профил на sofioter
  sofioter
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Уча в Кьолнският университет"

  Учиш в КьолнскиЯ университет!

 3. 3 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 728 Неутрално

  В скандинавските държави, особено в Дания, учат доста млади-бъдещи-български-инжнери.

 4. 4 Профил на symmpro
  symmpro
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Стига с критиките , уважаеми българи , стига !

  Вижте позитивното , вижте желанието на един човек да се образова , вижте всичко останало около този Университет и чак тогава критикувайте , ако действително има защо ...

  Пък вижте и себе си , ако нямате нищо против !

 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  Икономистите все ще има какво да ги правим - я в някое представителство, я в туризма. Архитектите също ще се подслонят някъде на българския пазар. Виж, изредените от теб металурзи, технолози, също както автомобилни и авиоинженери - тях ги брой твърд емигрантски контингент.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  До коментар [#4] от "symmpro":

  Писах ти плюс. Един от моите немски преподаватели казваше, да търсим пазарната нища. А инженери да свършат работата - наспорил господ

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 7. 7 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Успех на детето.
  Като минал по този път- единственото, което мога да му пожелая е "забрави че си Българин". Ще ти е от много помощ.
  Минавай за каквато и да е друга Европейска националност- само не казвай или афиширай че си Българин. Интегрирай се така, че да не могат да те познаят по никакъв начин.

 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  До коментар [#7] от "panzerino":

  Не давай глупави съвети. Човек колкото и да се върти, гъзъ му винаги е отзад. Най-много да стане пародия на интегиран ауслендер - посмешище и за местни, и за нашенци със своя акцент и напъни да яде шпецлета и нудели вместо кюфтета и баница.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 9. 9 Профил на bobby8033
  bobby8033
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Браво на момчето всичко звучи много положително.Само един съвет от мен потърси реализация там в Германия, че тук работодателите не обичат много да наемат хора завършили в чужбина. Не зная защо !!! Моя близка завърши във Великобритания и не успя да си намери работа по нормалния начин чрез интервю-събеседеване.Наложи и се да търси близки и познати "връзки" за да и помогнат, а няма да казвам колко пари хвърлиха техните за да учи там!!! Доста !!! Голяма част от българските работодатели нямат нужното образование за да управляват фирмите които създадоха в условията на неясен преход и заради това не харесват някой да знае повече от тях!!!

 10. 10 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 861 Весело

  [quote#9:"bobby8033"]не обичат много да наемат хора завършили в чужбина.[/quote]-Не е така.Търсят се еничари за немските супермаркети.

 11. 11 Профил на iceberg
  iceberg
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Успех на момчето! Пожелавам му обаче и малко по-добра езикова култура. Софиотер е писал(а) по-горе за "КьолнскиЯ университет".
  Аз добавям към това, че: (1) английските думи "Workload" и "Worst Case" не стоят добре в текста (имат еквиваленти на български), още повече написани с главни букви като на немски (съществителните и на български и на английски се пишат с малки букви); (2) учебник "може да се купи на старо от базара на факултетниЯ съвет (Fachschaft)...". Това е забележка колкото към автора, толкова и към Дневник.

 12. 12 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Човекът си е подредил теазата стегнато, звучи информативно. Жалко че е имал акъл и за доста повече от тая офис-специалност. Можело е да излезе добро инженерче от него. Явно има дадености.

 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  До коментар [#11] от "iceberg":

  Да, набива се на очи. Вместо Workload искаше да каже латинското Pensum, което самите германци използват за специално за академичното натоварване. Worst Case си е Schlimmstfall или Fall der Fälle


  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 14. 14 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  http://www.standartnews.com/evropeyski_sayuz/rrsrrrrsrrss_ssr_rr_rr_rsrrrr_rr_sssrrrsr_rr_srrrsr-154345.html
  Европейският съд: ЕС да приема бг студенти на работа
  Брюксел. Страните от ЕС трябва да отворят студентските си работни места за българите и румънците. Това се казва в решение на Европейския съд, цитирано от белгийската агенция Белха.Съдът се произнесе във връзка със случай на австрийски работодател, който е искал да наеме млад българин като шофьор на камион за около 10 часа на седмица срещу заплащане от 349 евро на месец, съобщи Фокус.Българският студент е трябвало да извършва нощни доставки във Виена. Австрийските власти са отказали да дадат разрешително за работа на българина с мотива, че квотите за чужди работници в района на Виена са надвишени.Въпреки че работниците от ЕС не могат да бъдат считани за чужденци от гледна точка на общностното право, страните-членки имат право да налагат временно ограничения за румънските и българските работници. Според съда обаче това не е причина за ограничаване на достъпа до работните места за студенти.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 15. 15 Профил на HXP
  HXP
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Благодаря за отзивите! Относно езиковата култура-ами съжалявам да го кажа, но при условие, че нон-стоп звучи немски наоколо, се позабравят някои неща на български, както и обратното, разбира се. Иначе бях написал и един доста обстоен анализ на плюсовете и минусите на града, но незнайно защо не е публикуван.

 16. 16 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 759 Неутрално

  [quote#15:"patchev"]Благодаря за отзивите! Относно езиковата култура-ами съжалявам да го кажа, но при условие, че нон-стоп звучи немски наоколо, се позабравят някои неща на български, както и обратното, разбира се. Иначе бях написал и един доста обстоен анализ на плюсовете и минусите на града, но незнайно защо не е публикуван.[/quote]
  Успех момче!
  Единственото, което мога да ти кажа, като човек вече почти 20 години емигрант:

  * Забрави за България! веднъж и завинаги! Помини и помагай на родители и близки ( ако ги имаш живи в Бг). Но иначе забрави. Ще ти е тежест, която винаги ще те дърпа назад.
  * Преучи се в работата си по адекватни, европейски стандарти. Ако не забравяш от къде си тръгнал, ще ти е по-лесно да приемаш обидите, подмятанията, расизма, факта че си доста по-добър от тях, пък се отнасят с теб като с боклук. Живей с реалността. И само. Гледай на нещата от обратната им страна- когато те хвалят, бъди предпазлив. На нищо лошо към теб там не оставай "длъжен".
  * Не изпитвай носталгия по Бг- няма защо. Остави в спомените си само близки лица и картини. Бг е мащеха за всички Българи от 1944 и насам, и не заслужава нищо от нас повече. Всякаква носталгия те дърпа назад, в блатото, където подвижните пясъци на Бг мизерия ще те погълнат безвъзвратно. И ще станеш пак един от раята, вместо свободен и независим гражданин.

  Дерзай напред, работи с хъс, идентифицирай се напълно с мястото, което ще избереш да живееш и работиш.

  И бъди щастлив!

 17. 17 Профил на Sir drinks-a-lot
  Sir drinks-a-lot
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#7] от "panzerino":

  ох, мамин сладък. Такива като тебе много ги обичам. Олицетворение на българщината в най-лошия й вид. Заръките на Аспарух никой не ги помни. Понякога завиждам на турците и албанците, че са много по-задружни от нас и си помагат, дори да не се познават добре.

 18. 18 Профил на Sir drinks-a-lot
  Sir drinks-a-lot
  Рейтинг: 381 Неутрално

  На Дневник мога да кажа да направят тази рубрика не толкова сухарска.

  Иначе живея, уча и работя във въпросния град от няколко години и мога да кажа, че това е градът, който е най-малко немски. Доста хаотичен, мръсен и грозен (след ВСВ е бил опустошен до дупка и е трябвало да се строят набързо сгради за населението, малко пет за шест без оглед на естетическата гледна точка; съвсем малко запазени стари сгради). Възможности за парти - бол. Град на пияници и веселие. От лъскави дискотеки, до ъндърграунд места. Влаковите прелези в сърцето на Кьолн бележат динамичната градска атмосфера, а импозантната катедралата е един от най-важните центрове за католиците по цял свят. Има клуб на бългаските студенти, който организира от време на време разни културни мероприятия. Откъм административна гледна точка градът е доста добре, понеже за разлика от юга, властите тука са доста по-толерантни към проблемите на чужденците и се отнасят с повече разбиране.

  Унверситетът е огромен и за съжаление с доста лоша материална база в сравнение например с южните провинции. Особено централната университетска библиотека е под всякаква критика по немски стандарти. Зле обзаведена, постоянно течащи ремонти, заради опасните материали, с които са я строили навремето, шумна, с малко места за учене. Системата за заемане на книги е мудна и объркваща. Мисля, че не съм стъпвал там повече от 10-на пъти да уча.

  А от логистична гледна в Кьолн големият плюс е, че наоколо са Дюселдорф, Бон, Дортмунд, Франкфурт и т.н. Летището спря наскоро полетите до София, но от Дортмунд Уиз Еър летят евтино, дори и да са им кофти часовете.

  Който иска да учи икономика в Кьолн, да си опича акъла. Има една приказка - в горе споменатото Fachhochschule учиш за шестица, а в Uni-то учиш да изкараш изпита.

 19. 19 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 759 Неутрално

  [quote#17:"Sir drinks-a-lot"]Заръките на Аспарух никой не ги помни. [/quote]
  Имай ги пред вид когато си търсиш добре платена работа в Германия. Кой знае? може и да ти свършат работа.

 20. 20 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 960 Весело

  Полезна информация, но трябва да се научи немски първо и после в града с най-хубавата катедрала.

  http://bg.wikipedia.org/wiki/Файл:Cologne_Cathedral.jpg

 21. 21 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Интересно, аз като живях в провинцията, нямах никъкви проблеми с немския или с каквото и да е друго свързано с приспособяването...все пак в NRW е все едно си учиш в Студентски град...няма влак, автобус или метро без българска реч, в моето общежитие живееха над 80 % български студенти , а пък при учене на бизнес администрация си е чист късмет, ако няма поне още 50 българи в твоя семестър .
  Кьолн не ми харесва, напоследък стана известен само със сблъсаците си между мюсмюлмани и немци поради строежа на нова джамия, както и развиващото се салафистко движение там...т.е. ако си бедно студентче и не си имал късмет да получиш общежитие, живееш в някой краен турски квартал

  Fortuna favet fortibus!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK