Какво е да си студент в чужбина: Университетът в Салфорд

Университетът в Салфорд

© Лора Гъркова

Университетът в Салфорд
В този материал Лора Гъркова ни разказва за университета в Салфорд, където учи мениджмънт на туризма.


В този материал Лора Гъркова ни разказва за университета в Салфорд, където учи мениджмънт на туризма.

Уча мениджмънт на туризма в университета в Салфорд, което е квартал на Манчестър, Великобритания. Аз лично съм изключително доволна от обучението, което получавам. Набляга се основно на практическата работа и постоянно си поставен в ситуации, с които ще се сблъскаш и в бъдещата си работа. Имаме много групови проекти и презентации, които те подготвят да работиш в екип и да се сработваш с други хора.
Почти през цялата година си зает с различни проекти, които ти формират крайната оценка по даден предмет. Изпитите са по-малко и главно по предмети, по които няма как по друг начин да преценят знанията ти, като например по икономика. Това, което на мен ми допада най-много, е, че постоянно трябва да използваш главата си и да бъдеш колкото се може по-креативен, а не просто да наизустиш определен материал.


Академичният състав е на много високо ниво и винаги са готови да ти помогнат и да ти обяснят всичко, което не ти е ясно. Оценяването е много обективно и анонимно. Ако можех сега отново да избирам къде искам да уча, бих направила същия избор.


Трудностите през първата година


Всеки преживява по различен начин раздялата си със семейството и приятелите си, с родината си. За мен лично първите три месеца бяха пълен купон, запознах се много набързо с най-различни хора и създадох приятелства, всичко ми беше много интересно и ново.


После стана малко по-трудно. Започнах да усещам носталгията и липсата на близките си, особено в моменти, в които са ти наистина нужни. Но този момент е неизбежен и някак се научаваш да се справяш сам с всичко и да оцеляваш, което лично според мен, колкото и да е тежко, е и много полезно.


Имало е много моменти, в които съм се дразнила на много неща, които са типични за Англия, но в един момент просто свикваш с тези неща, приемаш ги за нещо нормално и всичко се нарежда. Това, което бих посъветвала всички бъдещи студенти в Обединеното кралство, е колкото и да им е трудно, защото тежки моменти ще има, никога да не се предават, да не губят вярата в себе си и да не губят усмивката на лицето си.


Застраховки и транспорт


Със застраховките не съм много компетентна. Аз лично имам европейска здравна карта, която покрива разходите при спешни случаи. И отделно съм регистрирана в здравния център към университета, където съм използвала медицински услуги безплатно.


Относно транспорта - ние имаме университетски автобус, който се движи между общежитията и сградите на университета и е безплатен. Отделно в града може да се използват автобуси, трамваи и влакове. Също и таксита, но те са малко по-скъпи.


Работата


Във Великобритания все още се изисква да си изкараш разрешително за работа - жълта карта, за да имаш право да работиш легално. Това, което бих посъветвала бъдещите студенти да направят, е да си подадат документите колкото се може по-рано, защото процедурата понякога отнема доста време - над седем месеца.


Kариерни центрове


Има кариерен център в университета, който е много полезен. Служителите там са много любезни и могат да ти помогнат с подготвянето на всякакви документи за кандидатстване за работа.


Освен това нашият университет работи с много най-различни фирми, които търсят студенти от нашия университет, и кариерният център се свързва със студентите и ги осведомява за работни места, които са подходящи, за тях и така шансовете за намиране на работа са много по-големи.


Библиотека на университета, литература


Библиотеката в университета е страхотна и е отворена денонощно, отделно има и електронна база, където също може да се намери много информация. В един момент от учебната година библиотеката се превръща в твой втори дом.


Спорт


Градът като цяло е известен в цял свят с футболните си отбори, така че възможности за спорт има най-различни. Отделно университетът има спортен център, където можеш да се запишеш, общо взето, на всякакъв вид спорт. Също така студентите, които живеят в общежитие, могат да използват целогодишно фитнес, басейн, сауна и джакузи срещу символична сума.


По-икономичен живот в града


В Манчестър животът като цяло не е толкова скъп, колкото е в Лондон. Храната е доста евтина. По-евтини дрехи могат да се намерят в primark и h&m, а по-евтини стоки за дома в wilkinson.


Това, което е по-скъпо, е наемът за общежитие, който, общо взето, излиза на същата цена, на която ще излезе и наемът за квартира. Аз съм на мнението, че човек може да живее и с малко, и с много пари в Манчестър в зависимост от личните си възможности.


Свободното време


Има всякакви възможности за прекарване на свободното време, като например посещение на най-различни дискотеки, клубове, пъбове, ресторанти и молове, разнообразие от партита и концерти. Освен това може да се тренират всякакви спортове, да се разхождаш из града, да се посещават забележителности и музеи.


Всеки от студентите може да участва и в най-различни клубове към университета. Като цяло всеки човек има възможност да избере как да си прекарва свободното време в зависимост от интересите си и възможностите си.


Професионални перспективи


Причината, поради която избрах тази специалност, е, че има най-различни възможности за реализация в целия туристически бранш в целия свят. Реших да уча в Англия, защото така имам шанса да получа образование на световно ниво, каквото за жалост не мога да получа в България.


А избрах точно този университет, защото има връзки с много компании и с други университети, което ти дава много големи шансове за реализация. Също така има възможност за едногодишен стаж, чрез който трупаш опит по време на обучението си, който ти дава предимство при завършването на бакалавърската степен и търсенето на работа.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1910 Весело

  Хубаво е да си студент ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 2. 2 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Весело

  А бе тези студенти как я карат без чалготеки ?

 3. 3 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Как пък някой не избра да стане инженер или доктор, а все икономисти, политолози, мениджъри на водопади.

  "Има всякакви възможности за прекарване на свободното време, като например посещение на най-различни дискотеки, клубове, пъбове, ресторанти и молове, разнообразие от партита и концерти"

  Аз като бях студент - не чак толкова отдавна, за добре прекарано свободно време се считаше, ако прочетеш някоя интересна книга и после да я изкоментираш с приятели. За това обаче има две необходими условия - 1. Да искаш да четеш и 2. Да имаш интелигентни приятели.

  Спирам с критиките. От Англия щеше да имаш повече полза, ако беше записала Естествени науки или ако трудно смяташ - Политология. Туризма не е чак толкова сложна "наука", да не може да ти го обясни и някой селски колеж в БГ.

 4. 4 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Симпатично....

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 5. 5 Профил на Gabrielle
  Gabrielle
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#3] от "Yankee":
  Има много истини в коментара Ви! Особено за представата за добре прекарано време и избора на специалност , към който се ориентират повечето наши сънародници...

 6. 6 Профил на super2
  super2
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#5] от "Gabrielle":

  Като цяло почти всички учат сега икономика, финанси, мениджмънт, маркетинг и тн. Не е само в България този 'тренд' Предполагам след няколко години ще се смени

 7. 7 Профил на Gabrielle
  Gabrielle
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#6] от "super2":
  Явно не само у нас скоро ще има свръх пренасищане на пазара на труда с подобни специалисти.

 8. 8 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#5:"Gabrielle"]

  До коментар [#3] от "Yankee":
  Има много истини в коментара Ви![/quote]

  Габриел, благодаря. Винаги е приятно, когато някой ти каже блага дума. Всичките истини които пиша, във всичките ми коментари са изстрадани и резултат на собствен опит. За това са много истински.

 9. 9 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 605 Весело

  извинявам се , но на това му се казва хвърлени пари на вятъра...Професионалната перспектива на някой учил "мениджмънт на туризма" е или записване в бюрото по труда или собствено туристическо бюро...За училите в Англия може и да се отвори възможност да работят на Майорка като занимават групи от пияни ученици от Англия....

  До коментар [#3] от "Yankee":

  Аз избрах да стана юрист в Германия,просто математиката не ми е силната страна за да стана инженер. И понеже сега съм в момент на самоподготовка за държавните изпити, мойта представа за добре прекарано време е изобщо да имам време да се съберем с приятели да пинем по кафе или една чудесна разходка сред природата...

  Fortuna favet fortibus!
 10. 10 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  До коментар [#3] от "Yankee":
  Подкрепям коментара Ви и добавям, как не направиха едно интервю с някой който следва химия или металургия ???

 11. 11 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#9:"Едно_Българче"]И понеже сега съм в момент на самоподготовка за държавните изпити[/quote]

  Държавните изпити не се броят. Имам предвид нормалното семестриално време. Да изкараш в кръчми и чалготеки тези безценни години е лудост.... От време на време - да. Всяка събота вечер - горе-долу става, сърце юнашко не трае. Но "модус вивенди" - уат да фак?

 12. 12 Профил на lora.g
  lora.g
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "Yankee":

  От авторката:
  Доколкото виждам не ти е станало ясно какво точно обяснявам в частта за свободното време. Мисля, че на всички е ясно, че това е поредица, в която студенти разказват какъв е животът в определен град или държава, така че е явно, че аз обяснявам какви са възможностите за прекарване на свободното време в Манчестър, а не моите лични предпочитания. И освен това съм напълно съгласна, че свободното време може да бъде прекарано чудесно с книга в ръка, но книга може да се чете навсякъде независимо къде се намираш, а аз разяснявам точно какви са възможностите в Манчестър.

  На нападките свързани със специалността, която съм избрала, не мисля да отговарям, защото всеки човек има право на мнение и също така всеки от нас има право да избере да учи нещо, което после ще му е приятно да работи и не мисля, че какъвто и да било личен избор, който не засяга никой друг, би трябвало да бъде тема на публична безсмислена дискусия.

  The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.
 13. 13 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#11] от "Yankee":

  е за моята специалност това въжи и за останалото време от следването. Принципно нямаш време което да пилееш по разни чалготеки,а и най-късно след втория семестър, като си прекарал цялото лято в съда и си видял каква джунгла са тези места, ти липсва и желанието....човек може да се забавлява прекрасно и другаде

  Без да ми се сърди авторката, но по лични наблюдения хората, избиращи да учат икономически специалности, рядко го правят от интерес, а по-скоро за да се води ,че следват в чужбина и над 90 % от тези студенти са мамини децчица, на които парите им се изсипват само и само да направят нещо.

  Fortuna favet fortibus!
 14. 14 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#12:"lora.g"]От авторката: [/quote]

  Малко ме развесели Все още не си научила основния урок на живота: - Не го взимай много на сериозно (или не взимай себе си много на сериозно). Това все пак е само форум. Млада си, всичко е пред теб и всички шансове са в ръцете ти.


  Специалността определено е глупава. За хоби става, ама за професия - come on!


  И най накрая - така разяснените възможности за прекарване на свободното време в Манчестер, по нищо не се различават от тези на Пазарджик или Полски Тръмбеш (май и там има мол за разглеждане)

 15. 15 Профил на lora.g
  lora.g
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "Едно_Българче":

  Дори и това да е така, не мисля, че е нормално всички хора да се слагат под общ знаменател. Всяко правило си има изключения, така че не може да квалифицирате всички хора, които учат едни определени специалности и да говорите, че са еди какви си при положение, че изобщо не ги познавате.

  The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.
 16. 16 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 978 Неутрално
 17. 17 Профил на twe38546258
  twe38546258
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#15] от "lora.g":
  Тук е пълно със злобни и завистливи комплексарчета, така че не го вземай на сериозно, както се изрази един от тях. Мнозина ти завиждат и заради това се заяждат. На мен много ми хареса това което си написала. Успех!

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 18. 18 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1436 Любопитно

  До коментар [#15] от "lora.g":
  [quote#15:"lora.g"]Всяко правило си има изключения, така че не може да квалифицирате всички хора[/quote]

  Не само това, Лора, мнозина тук си позволяват квалификации, често и лични, без да имат представа.

  Вие сте направила своя избор - поздравления за това! След време ще видите, че това е много различен и безценен опит, и далеч не само академичен. Не се връзвайте на тези, които Ви "обещават" липса на работа и пр.. Всичко е много относително, а и при Вас това е само началото.

 19. 19 Профил на vij_bgstreet.net
  vij_bgstreet.net
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Браво на детето....
  Само така.
  Вижте къде са българите в чужбина на www.bgstreet.co.uk

  www.bgstreet.net - Българите в чужбина близо до вас. Намери приятели наблизо в чужбина.
 20. 20 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3804 Неутрално

  [quote#3:"Yankee"]Как пък някой не избра да стане инженер или доктор, а все икономисти, политолози, мениджъри на водопади.[/quote]
  И после следват оплаквания колко голяма е младежката безработица. Докато РЯЗКО не се повиши разликата в заплащането на тези които казваш /инженери, доктори/ и останалите така ще е. По света това вече се наблюдава, рано или късно ще дойде и при нас.

  Ако иска да се отърве от икономическата криза Запада /а и ние/ трябва да разбере една проста истина - трябва да се ПРОИЗВЕЖДА. Сега в момента всички искат да преразпределят, да се въртят около тези които вършат истинската работа и да премятат папки защото така е по-лесно. Нищо, ще ги поочука живота и ще им дойде ума в главите. Но покрай тях и ние доста ще си изпатим.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 21. 21 Профил на Gabrielle
  Gabrielle
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#12] от "lora.g":
  След като сте се съгласила материалът Ви да бъда публикуван в този сайт , значи сте приела възможността да стане дискусия във форума относно всичко , свръзано с това , което разказвате. В противен случай , трябваше да споделите идиличните си впечатления само в тесен роднински или приятелски кръг. Тогава със сигурност , никой нямаше да поставя въпроса за това кои специалности предпочитат българските студенти и защо , как избират да прекарват свободното си време и пр., а Вашите роднини и приятели щяха само да възклицават "Въх, умницата ни!". Та , като сте се хванала на хорото...

 22. 22 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Има ли тема от тая поредица за бг студенти по медицина в западна европа. Тези загубени и безполезни специалности дето ги четях досега не ме интересуват.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 23. 23 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 544 Неутрално

  [quote#3:"Yankee"]а все икономисти, политолози, мениджъри на водопади. [/quote]
  Щото лесно. И у нас си маат гащите безработни от тези специалности ,ама и на запад не се котират. То икономиката ойде в кофата отдавна ,а политиката си е само лоби на корпорациите .

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 24. 24 Профил на chicho_borko
  chicho_borko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако злобата и простотията не беше взела такъв превес в нашата нещастна държава, нямаше да се разпилеят и толкова българи по света!

 25. 25 Профил на HXP
  HXP
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#9] от "Едно_Българче":

  Не давайте много кариерни съвети, понеже с вашето право в Германия като чужденец при това едва ли ще се котирате добре!

 26. 26 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#25] от "patchev":

  Аз не съм казала, че на всяка цена ще оставам в Германия, светът е голям. Освен това определено не смятам да стана семейния адвокат в някое немско село за да не ме харесват понеже съм чужденка. В бизнеса чуждестраният произход често е от предимство и носи определени качества, които много хора в чужбина умеят да ценят...а и с немско право вече имам предложения за работа дори и в България, въпреки, че още не съм забършила. Докато познавам доста хора с туристически специалности от страната и чужбина,които всеки ден четат обявите за работа

  Fortuna favet fortibus!
 27. 27 Профил на HXP
  HXP
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#26] от "Едно_Българче":

  Е може, този път избират мнозинството чужденци, завършили право в друга страна. Германия е консервативна страна, правото още повече. Ако някой отрича, че не е бил дискриминиран той просто или не може да различи скрита от реална дискриминация или просто не му се иска да признае. Аз, който говоря правилно немски, пиша още по-правилно съм бил жертва на дискриминация само заради факта, че имам лек акцент. Еми да не си кривим душата викам аз..

 28. 28 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#27] от "patchev":

  е дай да се застрелям, понеже ме дискриминират, то дискриминация си има в Германия на всички нива, без значение каква специалност имаш..аз искам да работя каквото ми хареса, който има проблем с мене, да си ходи. А и както казах не ми е фикс идея да работя точно в Германия .Овен това в правото е повече завист поради факта, че правото и медицината са двете "свещени" науки, които не може всеки да следва...и много боли,когато един чужденец се е справил,а собсвеното дете дори не е успяло да влезне да следва право или медицина

  Fortuna favet fortibus!
 29. 29 Профил на chicho_borko
  chicho_borko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#26] от "Едно_Българче":
  "е за моята специалност това въжи"
  Доколкото разбирам в скоро време се очаква всички ние простосмъртните с радост и гордост да четем за новия достигнал върхове в случая на юридическите науки българин по света! Поздравления! А дотогава не е лошо да поработиш върху българския правопис в твой плюс ще е и още.... защо изливаш това високомерие върху останалите с "обикновените" специалности"???Дали да не провериш и хормоналните си нива при колегите от "свещенното" братство - медиците?Може да си в дисбаланс, поради късен пубертет или други причини при всички случаи ще е полезна консултация за теб и твоето кариерно развитие!

 30. 30 Профил на HXP
  HXP
  Рейтинг: 537 Неутрално

  [quote#26:"Едно_Българче"]В бизнеса чуждестраният произход често е от предимство и носи определени качества, които много хора в чужбина умеят да ценят..[/quote]

  Така, ако си мислиш, че точно българският паспорт би ти донесъл предимство в бизнеса, жестоко се лъжеш, това просто ВСЕКИ ще ти го потвърди. Ако идваш от САЩ, Китай, Русия, Латинска Америка или с 2 думи от мощни или развиващи се страни, тогава определено има предимство. Но не и България, поради простата причина, че сме малка и незврачна страничка, още повече проядена от корупция и не на последно място окалян имидж навън ; най-общо казано, онази част на Европа, където никой не иска да бъде. Така че слез малко на земята, ако обичаш, правото е трудна наука, факт е, но в Германия произхода също е важен фактор!

 31. 31 Профил на ivanov.
  ivanov.
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Изглежда, че много от коментиращите признават за висше образование само Медицина, Право и инженерните специалности. Докато пренебрегвате икономическите и управленските специалности, не се чудете защо сме в такова положение. Може би сте от старото поколение и сте си останали в онова време, но да знаете, че днес не е достатъчно просто да има добри инженери, които да създадат качествен продукт.

 32. 32 Профил на sebulba
  sebulba
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#31] от "ivanov.":

  "Докато пренебрегвате икономическите и управленските специалности, не се чудете защо сме в такова положение. "

  Че кой ги пренебрегва, те само това учат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK