Какво е да си студент в чужбина: Университетът в Грьонинген

Университетът в Грьонинген

© Златка Колева

Университетът в Грьонинген
В този материал Златка Колева ни разказва за университета в Грьонинген, Холандия, където учи международно и европейско право на английски език.


В този материал Златка Колева ни разказва за университета в Грьонинген, Холандия, където учи международно и европейско право на английски език.

Доволна съм от обучението, защото е достатъчно обективно, че да отрази временните ти знания, и, от друга страна, субективно, за да отчете природните способности на кандидата. Разбира се, това варира от изпит до изпит заради различната подготовка, личната нагласа и същността на предмета, но идеята е, че ако имаш някакъв нюх и в същото време си се подготвил добре, това ще бъде адекватно оценено.
Трудностите през първата година


Най-трудно е да свикнеш с обстановката. Тя е различна, манталитетът тук е друг - хората работят от 9.00 ч. до 17.00 ч., пазаруват от около 18 до 19.30 ч., пият по една бира на центъра или направо си вечерят на ресторант, прибират се рано-рано с колелетата (а ако вали, и с дъждобраните или чадърите над тях и с другата ръка карат колелцето). Това е нетипично за обикновения българин и е нормално да е трудно в началото.


Трудно е да се ориентираш със затварящите магазини в 20 ч., неработещи в неделя, задължителното колело, без което плащаш царски 1.50 евро за еднопосочен билет в градския за 4 минути превоз, и с натоварената програма в университета, свързана със самоподготовката и самодисциплината.


На това българските ученици (или поне тези около моята възраст) не бяхме обучавани в училище, работата в екип изобщо отсъстваше и никой от нас няма как да е готов за групови проекти, при които дори всяко индивидуално участие не само повдига общия сбор на групата, а най-вече и своя собствен коефициент.


Застраховки и транспорт


Застраховка (здравна) е най-добре да бъде направена в България. Така наречената европейска здравна карта върши страхотна работа за спешни случаи. Прави се в България и се плащат осигуровки към българските власти, струва 18 лв. на месец за студенти. Иначе в Холандия варира около 59 евро на месец, ако не сте здравно осигурен(а).


Възможно е да получите писмо от холандските здравни служби, че не са уведомени дали сте здравно осигурен, и ще трябва да пратите копие от здравната карта и после те не ви занимамвт повече. Относно транспорт - в града това е колелото, до гарата е градският транспорт, а до летището в Амстердам е влакът - няма по-удобно средство в Холандия! И по-точно ;)


Работата


В това отношение няма лек за всички, който да е универсален - всичко е индивидуално. Зависи от възможностите, опита и... националността. За съжаление за българи е трудно, тъй като трябва да се издаде позволение за работа, иначе сме работници на черно, а там трудът не е високоплатен, дори и за джобни не стига особено. Обаче всичко е шанс - почти всички познати в Грьонинген си намериха работа в ресторанти и в университета, защото бяха добри кадри.


Kариерни центрове


Има много клубове и организации в университета и извън него - те са насочени в различните програми и позволяват контакти и персонално развитие. Най-вече се обменя информация за проекти, стажове и стипендии, което е голям шанс за много от нас.


Библиотека на университета, литература


Главната библиотека е страхотно място за учене - разполага с отделни кабинети за самостоятелна подготовка, стаи за работа в екип и големи помещения с много компютри и постоянен безжичен интернет. Всички книги могат да се четат, а някои също могат да се наемат за определено време.


Всичко това става на онлайн платформа. Всеки факултет си има и отделна библиотека - нашата правна библиотека е по-малка, но тиха и чиста, пак с отделни стаи за групи. Разбира се, специализирана е с правни справочници и учебници.


Спорт


Да, към университета има огромен клуб - ACLO, който предлага безплатни часове по различни спортове срещу 52 евро на година абонамент. За да посещавате курсове по определен спорт, се заплаща 10 евро на месец и има условие за присъствие - 80%. Базата е голяма, добре устроена и... стига да ти се спортува. ;) В града също има възможности - клубове по танци и фитнес, но са с по-високи такси.


По-икономичен живот в града


По-икономично от гледна точка на транспорт ще е с колело. Разбира се, пазете го! Често се крадат, така че купете си вериги. За хранене има три вериги - ALDI, JUMBO, AlbertHeijn, като са подредени по възходящ ред според ценовата листа и съответно качеството. Все пак оптимален вариант е JUMBO и седмичните намаления в AlbertHeijn.


За дрехи зависи от човека - някои много държат на качеството и марката, а други си пазаруват от пазара на площада. Зависи. Масовата употреба е H&M. Мебели за студентската стая се набират от "МамаМини" и от фейсбук групата for sale in Groningen, където студенти обменят стоки на преференциални цени, значително по-ниски.


Около университета има капанчета за добри сандвичи с кафе, които излизат по 2.50 евро за сандвич с напитка, но това е значително евтино - все пак в кафетерията на университета един обикновен сандвич е 3.35 евро и е по-малък.


Свободното време


Парковете са масовите сбирки на студентите в слънчевите следобеди. Може да се запали барбекю и да се организира пикник примерно. Има готини кафета, които предлагат намаления за студенти (10%) и са на терасата на сградите.


През почивните дни центърът се оживява и площадът се пълни със сергии, бързи храни и атракциони. Карнавалите и фестивалите, организирани през пролетта, са свежо изживяване.


Професионални перспективи


Честно казано, доста обширни и според предпочитанията ми. Специалността ми дава възможност да покрия богат спектър от предмети - от чисти правни сфери като частно европейско право през икономика,търговия и финанси, та чак до политология и писане на академични разработки за правни справочници.


Завършвам като юрист (или legal adviser), като оттам нататък в сфери като правото специализацията е абсолютно задължителна. Но бонус е, че в бакалавърска степен са покрити много сфери на науката, така че да те ориентират за бъдещо надграждане в магистратура.


След завършване на магистратура после зависи от това какво завършваш, но като цяло бакалавърът дава възможности за надграждане в тази специалност в бъдеще. Рядко колеги не продължават и остават с бакалавърската си степен. Тя обаче дава възможност за стажове в европейски институции, правен консултант между фирми (корпоративно право) и буквално във всяка сфера, тъй като правен консултант почти навсякъде е нужен.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  Като цяло, статията покзва колко сбъркано е подреден живота в България, и колко трудно е на учещ българин да свикне с ползването на двуколесно превозно средство, като преди това не е слизал от 4-колесно. Всъщност "бедните" европейски народи отдавна са предпочели велосипеда и влака като масов транспорт, докато тук ползването им е символ на мизерия и принадлежност към низшите класи. То вероятно и затова, общините не правят велоалеи, а пък държвната БДЖ вместо да подобрява услугите си непрестанно върви надолу и надоли.
  В обобщение мога да кажа само, че ако някой иска нормално висше образование, да отива да учи в чужбина, пък ако кочинката му залипсва, винаги може да се върне тук.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 2. 2 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Най-важното от цялото е да не се връщаш в България.Натрупаният позитивизизъм и самочувствие през учебния период в чужбина се изпарява за 2 3 годинки за сметка на нахранената носталгия,личен опит.

 3. 3 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Българина в чужбина..знаем знаем,не можем да го познаем...дисцилинира,кротък,изълнява всичко не мрънка със всичко се съгласява,трудолюбив,отзивчив, като котенце е.
  Сам себе си едва ли може да познае.

 4. 4 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 670 Неутрално

  това безплатна реклама на университета и на здравноосигурителната ли е ? Всички европейски университети са такива. Не дай Бог да ти се налага да ползваш европейската здравана карта

 5. 5 Профил на super2
  super2
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Само да добавя за застраховките. Ако си Български студент в чужбина държавата ти плаща здравните осигуровки, не трябва ти да си ги плащаш, трябва да се покажат документи в НОИ.

  А застраховката е 70-100 евро, но можеш да вземеш помощи от държавата ако си с доход под 10к евро на година и да ти връщат по 70 евро.

  Ако Български студент работи в Холандия легално минимум 8 часа има право на привилигеиите на холандците - безплатен транспорт, финансиране на образованието (250-500 евро) и други.

 6. 6 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Абе банална статия, но един пункт от нея намирам за изключително важен, нещо което и аз лично съм наблюдавал:

  "На това българските ученици (или поне тези около моята възраст) не бяхме обучавани в училище, работата в екип изобщо отсъстваше и никой от нас няма как да е готов за групови проекти, при които дори всяко индивидуално участие не само повдига общия сбор на групата, а най-вече и своя собствен коефициент.
  "

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  Браво на момичето! Разказът звучи автентично, искрено и без снобски изхвърляния. Дано повече български младежи имат късмета, получавайки образованието си, да опитат европейската култура, рационалност и етика, както някога нашите баби и дядовци, в мрачните години на "монархофашизъма".

  Имам малък син и съм твърдо решен да му помогна да завърши образованието си в подобен университет, пък после - сам да реши къде и как ще се реализира.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на bravo_vn
  bravo_vn
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Допълнение: За да си отворите сметка в банката е необходимо да се регистрирате в общината. Изисква се един формуляр и акта за раждане преведен. А да имате местна банкова сметка е изгодно, защото не се плащат никакви такси - нито за преводи, нито за теглене. освен това ви се отваря и спестовна сметка безплатно. Аз не съм държал повече от 700 евро в сметката си и на края на годината имах 5 евро лихва.

 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  [quote#2:"ludiakolio"]Най-важноо от цялото е да не се връщаш в България.Натрупаният позитивизизъм и самочувствие през учебния период в чужбина се изпарява за 2 3 годинки за сметка на нахранената носталгия,личен опит. [/quote]
  Носталгията към страната на Бойко прецака много млади !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Този род мат,риали са абсолютно ненужни!Ако някой го интересува от условията за даден университет,той си намира начини да се запознае с тях.Всичко останало е реклама.Един безплатен съвет към момата - търси *съпруг* там,защото връщането ти обратно в България с това образование е глупаво,освен ако нямаш *вуйчо владика*.

 11. 11 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Хубава реклама,хубав материал. Но за съжаление не дочаках нито един бг студент-медик да даде мнение за образованието на запад. Тези специалности ,за които е поредицата са ми абсолютно безинтересни.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 12. 12 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#11] от "Дива селянка":

  [quote#11:"Дива селянка"]бг студент-медик да даде мнение за образованието на запад.[/quote]

  Абе по мои наблюдения студентите по медицина нямат време да се занимават да ти дават каквито и да било мнения...

  Заедно с инженерите (особено в долните семестри), студентите по медицина имат най-много зор по време на следването...пак казвам, лично мнение.

  Най-много зор води до най-високи заплати след време, но това вече е друга тема.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 13. 13 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#12] от "NPaine":

  Вероятно си прав,но малко ми омръзна студенти по всичкология /с каквито са задръстени и наште си вузове/ и почти никакви шансове за реализация да повтарят колко е суперско да си някакъв студент зад граница, А аз искам да пишат ,когато са станали фактори специалисти с работни места. Иначе ученето им с остава безпредметно и там. Докато с медиците и инжинерите не е така. Те са реализуеми от най-задръстеното село до мегаполисите.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 14. 14 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#13:"Дива селянка"]малко ми омръзна студенти по всичкология /с каквито са задръстени и наште си вузове/ и почти никакви шансове за реализация да повтарят колко е суперско да си някакъв студент зад граница,[/quote]

  Абсолютно съм съгласен! Почти същото съм написал и аз по горе - учещите нямат време за обясняват колко е куул всичко..

  А Всичколозите като завършат протестират, че държавата не им осигурявала работа (протестите например в Испания и Гърция).

  Аз машинен инженер, информатик, медик, математик и т.н. без работа не съм видял!

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 15. 15 Профил на zlatka.d.koleva
  zlatka.d.koleva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Благодаря за отзивите! Първо, не е реклама на нищо - отговарям на зададени от Дневник въпроси. Като ме питат за здравната осигуровка, ще отговарям за нея, а не за това дали ми харесва времето А към хората с мнение, че уча някоя глупост и се хваля, че уча зад граница, всеки има право на лош вкус и грешно мнение - както аз, така и Вие. Самият факт, че реализация е възможна за 2-3 сфери на наука според Вас, значи, че всички щяхме да сме преуспяващи инженери и доктори. Уви, светът е шарен и всеки е различен. Със статията за Дневник исках само да подчертая, че всичко е индивидуално и там намер платцдарм за изява на това, което мога и ми харесва. Това е моята история. Лек ден Ви желая! =)

 16. 16 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#15] от "zlatka.d.koleva":

  Плацдарм е военен израз произлиза от Плац д армее - войскови площад в буквален смисъл и се употребява за места където се разиграват военни действия. Положи малко повече усилия в усвояването на родния език и избягвай чуждиците когато има български заместители.

 17. 17 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  До коментар [#15] от "zlatka.d.koleva":

  Специалност с добро бъдеще!

 18. 18 Профил на zlatka.d.koleva
  zlatka.d.koleva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "naskom44":

  Platzdarm - знам какво значи, умея немски. В преносен смисъл значи поле за изява и се използва в такъв смисъл в българския език. В случая го използвах правилно. Приятен ден Ви желая и благодаря за препоръката и активността по темата!

 19. 19 Профил на ivanov.
  ivanov.
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#12] от "NPaine":
  [quote#12:"NPaine"]Най-много зор води до най-високи заплати след време, но това вече е друга тема.[/quote]
  Такава зависимост не съществува!

  До коментар [#13] от "Дива селянка":
  [quote#13:"Дива селянка"]Вероятно си прав,но малко ми омръзна студенти по всичкология /с каквито са задръстени и наште си вузове/ и почти никакви шансове за реализация[/quote]
  Студентите по "Всичкология" имат не по-малък шанс за реализация от инженери или медици. Най-елитните университети в света обучават точно студенти по "Всичкология", така че явно има смисъл и от такива специалисти.

 20. 20 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#19] от "ivanov.":

  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Figure01-earnings_by_degree.gif

  Ако не я разбираш казвай да ти обясня!

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 21. 21 Профил на ivanov.
  ivanov.
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#20] от "NPaine":

  Явно не съм те разбрал правилно. От написаното останах с впечатление, че сравняваш инженерите и лекарите с останалите специалисти. Това, което си показал, е съвсем различно нещо.
  Само едно уточнение, за да не стават грешки. Нали знаеш, че това "doctoral degree" означава докторска степен (такава могат да имат и икономисти, социолози, психолози и много други), а не означава образование по специалност "Медицина"?

 22. 22 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 506 Неутрално

  и аз да потвърдя написаното, понеже съм учил в Грьонинген - момичето е описало много добре основните положения за градчето и университета. Нивото на този университет е доста високо, а има някои специалности, за които RUG е лидер в Европа. Браво на Златка и й пожелавам само успехи!

 23. 23 Профил на bravo_vn
  bravo_vn
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#11] от "Дива селянка":

  Студентите-медици не се връщат в БГ, защото няма как. В чуждина им плащат за специализацията, а тук ги карат те да си плащат.

 24. 24 Профил на plamenhristov5
  plamenhristov5
  Рейтинг: 616 Любопитно

  не видях нищо конкретно за професионалната реализация - взаимодействие с фирми, стажове, системни контакти и най-вече примери с определни фирми

  plamenhristov5
 25. 25 Профил на Ери
  Ери
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "plamenhristov5":
  Конкретната информация за стажовете е, че студентите сами трябва да си намерят стаж, а юридическия факултет съдейства с финансирането на стажове чрез грантове. Тоест докато си студент можеш да караш стаж с тристранен договор между теб, работодателя и университетът и да получаваш някаква издръжка по линия на университета.

  Иначе, по принцип, повечето юридически стажове са неплатени (ООН, международни съдилища). Програмата не дава достъп до стаж за придобиване на юридическа правоспособност, тъй като се изучава сравнително национално право, т.е. правото на много държави, а не на една специфична. Реализацията в типични юридически професии, като адвокат и съдия, не е възможна без година и половина допълнителни курсове + магистратура от 1г.
  За сметка на това се подготвят отлични кадри за (немногото) международни организации. Ако не си достатъчно напорист реализацията е проблемен въпрос - конкуренцията е значителна.

 26. 26 Профил на plamenhristov5
  plamenhristov5
  Рейтинг: 616 Любопитно

  До коментар [#25] от "Ери":

  Може ли да изясните как точно студентите си намират стаж, т.е. към какви и кои потенциални работодатели в разглеждания случай. Каква е процедурата за получаване на грант? На какъв принцип факултетът разпределя грантовете? Относно международните организации имам опит и считам. че те не са определено основен вариант, на който да разчиташ, защото позициите в тях са по правило ограничени, предмет на вътрешна корупция и трудно можеш да градиш семейство поради мандатния им характер.

  plamenhristov5
 27. 27 Профил на Ери
  Ери
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#26] от "plamenhristov5":

  Завършили студенти карат стажове в хуманитарни неправителствени организации, доброволчески мисии, съвета на регионите (към съвет на Европа), национална администрация в съответната им страна на произход, частни фирми и юридически кантори.
  В рамките на университета има и вътрешни, изследователски (и неплатени) стажове, където студентите имат възможност да участват в изследователската дейност на някой от отделите на факултета. В юридическия ври и кипи научна дейност, особено в областта на околната среда, както и енергийното право, в което университетът е лидер в Холандия (и Европа).
  Хората, които са взели допълнително холандско право като подготовка за юридическа правоспособност (в Холандия) си намират работа и в (международни) юридически кантори. Бивши възпитаници на сходни специалности на Грьонингенския университет работят и като paralegal в международни кантори.
  За грантовете - става дума за Еразмус (в Европа), както и грантове на самия университет за извън Европа (~800 евро общо). Стига всичко да е наред с документацията проблем не би трябвало да има. Ограничението е до един грант за обучение в университет-партньор и до един грант за стаж - т.е. можеш да ходиш извън Холандия два пъти през бакалавърската (и още два пъти ако караш и магистратура). Срокът на самия престой трябва да е над 3м., и евентуално заплащане от работодателя се вади от гранта (т.е. грантът се намалява спрямо това, което в тристранния договор е декларирано, че се заплаща на стажанта). Грантове за стаж в Холандия няма. Освен самите грантове, на конкурсен принцип (грантовете са с кандидатстване в срок), университетът има фонд за субсидиране на учебни пътувания и разходи, например за участие в семинари и тн.

 28. 28 Профил на plamenhristov5
  plamenhristov5
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#27] от "Ери":

  благодаря

  plamenhristov5
 29. 29 Профил на DiKaKo
  DiKaKo
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Всичко това може да стане лесно, ако учениците са достатъчно мотивирани. И се вижда как се изпразват Българските университети, започват да приемат с 3-ки. Иначе в Холандия е страхотно да, но не оставяйте изучаването на английски за последния момент.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK