Евродепутат: Парите на ЕС за "Еразъм" свършват другата седмица

Програмата за обмен на студенти "Еразъм" заедно с други схеми на Европейския съюз за социална подкрепа са близо до провал след съкращенията в бюджета за 2012 г., поискани от някои държави членки, заяви евродепутатът Ален Ламасур

Ален Ламасур

© © European Parliament - Audiovisual Unit

Ален ЛамасурПрограмата за обмен на студенти "Еразъм" заедно с други схеми на Европейския съюз за социална подкрепа са пред фалит след съкращенията в бюджета за 2012 г., поискани от някои държави членки, заяви евродепутатът Ален Ламасур, цитиран от агенция "Франс прес".


Френският представител, член на Европейската народна партия, Ален Ламасур, който оглавява бюджетната комисия, заяви, че "Европейският социален фонд е банкрутирал и не може да финансира държавите членки".


"Следващата седмица това ще се случи с "Еразъм", студентската програма, в края на месеца с Фонда за изследвания и иновации", допълни Ламасур.
По време на пресконференция евродепутатът, който отговаря за преговорите за бюджета на ЕС от страната на Европейския парламент, обвини правителствата, които миналата година се бориха за по-малък евробюджет, за недостига. При решаването на средствата за тази година някои членки настояха и те да бъдат съобразени с икономиите на национално ниво.


Следващите седмици еврокомисарят по бюджета Януш Левандовски вероятно ще трябва да поиска от страните от ЕС няколко милиарда допълнително, за да се запълнят празнините, които евродепутатът определя на 10 милиарда евро. Ако това не се случи Еврокомисията няма да може да възстанови веднага средствата, предвидени за държавите членки, заяви Ламасур.


По думите му това може да струва на Франция 400 млн. евро, 600 млн. евро на Гърция, 900 млн. евро на Испания и 200 млн. евро на Великобритания. "Тези страни имат правото на тези пари, които са за реимбурсиране. Те няма да ги загубят, но ще трябва да почакат за тях", обясни евродепутатът.


Великобритания, която поведе борбата за намаляване на бюджета на ЕС за 2012 г. се простреля сама в крака, заяви Ален Ламасур, като допълни, че ситуацията е абсурдна.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  Намаляването на бюджета за образованието е важен защото простите хора лесно се манипулират и лесно се управляват !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 531 Весело

  Великобритания, която поведе борбата за намаляване на бюджета на ЕС за 2012 г. се простреля сама в крака, заяви Ален Ламасур, като допълни, че ситуацията е абсурдна.

  Хак да им е

 4. 4 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  В случая с "Еразъм" това далеч не е толкова фатално, защото на калпак (студент) се пада едно голямо НИЩО, и ако не е финансирането от родителите - бай бай, Еразъм!

  В случая с Фонда за изследвания и иновации обаче е различно - и без това Европа е назад там, а без пари ще е..хм, доста вълнуващо.

 5. 5 Профил на кака мара
  кака мара
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#4] от "Мария":

  Това са пълни глупости. В началото се бавят с плащанията, първият месец, примерно, но после всичко си идва на мястото. Да не говорим, че септември те превеждат едни 1500-2500 евро ей така... изравнявания някакви.

 6. 6 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  До коментар [#5] от "кака мара":

  Како Маро, не ръси умности на едро. В коя страна с добри университети можеш да изкараш дори и шест месеца с тези пари, или казано по друг начин, за къде конкретно говориш?

 7. 7 Профил на merkantil
  merkantil
  Рейтинг: 426 Весело

  Всичките ми познати и приятели, които участваха в "Еразъм" го определят на първо място като "секс туризъм", после като "обикновен туризъм", някои като "почивка или ваканция", и една малка част като "полезна образователна практика"...
  В университети, в които студентите по програмата са отделени от редовните студенти, критериите са смешно занижени и ангажираността е минимална. Обмена на езици - буквално и преносно, поне е налице.
  Добре похарчени пари???

 8. 8 Профил на кака мара
  кака мара
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Струва ми се, че образованието го разбирате като аудитория, професор, асистент, въпрос, отговор, книжка, чао. Да общуваш с хора, било то местни от държавата, в която си на Еразъм или с други 'еразъми' от Европа и света само по себе си е безценен опит. Едно, че говориш езици, второ, че пътуваш, учиш се на самостоятелност, запознаваш се отблизо с привичките на други народи, култури, хора, общуваш с мюсюлмани, будисти, китайци, перуанци, чернокожи, араби, филипинци... Необходимост, толкова важна за тукашните младежи, чиито хоризонт обикновено е твърде запушен. И това си е учене според мен.

 9. 9 Профил на кака мара
  кака мара
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мария":

  Впечатленията ми са от Париж, Франция и Ротердам, Холандия.

  И така, ако може, правете се на малко по-малко интересна, като демонстирате извечния си песимизъм – моля!

 10. 10 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  До коментар [#9] от "кака мара":

  Ха, става дума за числа, а те са конкретни, а не песимистични или оптимистични. Моята информация е от Берлин, Германия, Стокхолм, Швеция и Барселона, Испания. И на трите места месечният размер на "Еразъм" е крайно недостатъчен за покриване дори на основните нужди. Или не говорите за "Еразъм", а за нещо, което само вие си знаете?


 11. 11 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1561 Весело

  До коментар [#7] от "merkantil":

  Познатите ти са те заблудили, или може би не, зависи и от тях. Градските легенди са си легенди. Идеята за студентския обмен е повече от добра, а ползите - неизчислими, защото това си е дългосрочна инвестиция.

  А по отношение на занижените критерии - ако са такива, те са заради самия университет, а не конкретно спрямо "еразъмчетата".

  "Секс-туризъм"? Ако студентите не са "еразъмчета", не практикуват секс ли?

 12. 12 Профил на HelloMary!
  HelloMary!
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Лоша работа. учен да не си на днешното време. Студентите са лесни тате носи мама меси или обратно.

 13. 13 Профил на HelloMary!
  HelloMary!
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#4] от "Мария":

  Еразъма е едно нищо. Едни 200/300 евро на месец и не ги плащат на куп.

 14. 14 Профил на HelloMary!
  HelloMary!
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#7] от "merkantil":

  Секса е най вече за младите, приятел. Не виждам да не е съвместим с ученето. Двете ми дъщери бяха на еразъм и оживяха даже много добре. Само им се видя малко шест месеца ха ха.

 15. 15 Профил на HelloMary!
  HelloMary!
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#9] от "кака мара":

  Дрън дрън дрън дрън. Гледала си през крив макарон че някой бил на еразъм. Прочети поне в интернет като не знаеш или по важно е да цвърчиш.

 16. 16 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  До коментар [#13] от "boiku":

  Е, който е ходил или плащал, знае. Аз - и двете.

 17. 17 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 659 Весело

  Що пиене се изпи по тоя Еразъм! Че и гратис ни излизаше пиячката.

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 18. 18 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#16] от "Мария":

  470€ ми беше дотацията и само за кръчми отиваше. Всичко друго - мама ми го плати. За това и не повторих , беше си жива разсипия...

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 19. 19 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1561 Весело

  До коментар [#18] от "Karla GOP Hanneman":

  Със сигурност 470 ОБЩО, "Еразъм" плюс автономни и други тути-фрути. Голямо трошене на пари е, но за всичко останало си заслужава. Къде беше?

  П.с. И да си искала, не си можела да повториш, само веднъж в следването може.

 20. 20 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 659 Весело

  До коментар [#19] от "Мария":

  В Испания. Можех да повторя , когато смених страната , идеята беше да се върна в Италия , но реших да уча все пак

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 21. 21 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 740 Неутрално

  ЕРАЗЪМ е каквото сам си направиш от него - за едни кръчма, за други крачка напред. При всички положения е едно от най-полезните следствия на ЕС. Да не ти пука, че може да остане без финансиране е признак на безнадеждна простотия.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 22. 22 Профил на sonnya_v
  sonnya_v
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ЕРАЗЪМ не излиза на родителите по-скъпо от издръжката на студента в България. Ако ти превеждат 400лв родителите на месец, това са 200 евро + парите по програмата, които зависят в коя страна отиваш, но да ги сложим средно 400 евро, мисля, че се получава достатъчно да живееш и да пътуваш. При общежитие и битови разходи около 100-120 евро, останалите пари са само за храна, а тя на запад е евтина. Познавам над 10 души, които са ходили на ЕРАЗЪМ в различни страни и всички са от доволни по-доволни и даже искат да идат пак. А като се върнеш ти изплащат още минимум 1000 евро, ей-така. Тъй че ако си задлъжнял на вашите, спокойно можеш да им върнеш парите.

 23. 23 Профил на HXP
  HXP
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#22] от "sonnya_v":

  Общежитие за 100-120 евро ще намериш евентуално в Полша или Словакия, в Германия общежитията са около 200-250 Евро(западна), на изток са по-малко, но не и 100-120 Евро

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK