Брюксел представи нова стратегия за преосмисляне на образованието

Според стратегията до 2020 г. поне 50% от юношите на 15 години трябва да владеят един чужд език.

© Красимир Юскеселиев

Според стратегията до 2020 г. поне 50% от юношите на 15 години трябва да владеят един чужд език.Европейската комисия представи днес стратегия за нов поглед към образованието, предаде пресслужбата на институцията. Нейната цел е да стимулира държавите членки да предприемат незабавни действия, за да осигурят на младите хора необходимите умения и знания за пазара на труда, както и за да се постигнат целите за растеж и заетост.


В стратегията се отправя призив за цялостна промяна в образованието и за поставяне на ударението върху резултатите от учебния процес, тоест върху усвоените знания, умения и способности.


За да се гарантира, че образованието отговаря по-добре на потребностите както на учащите, така и на пазара на труда, начинът на оценяване трябва да бъде адаптиран и осъвременен. Използването на информационни и комуникационни технологии и на образователните ресурси със свободен достъп трябва да бъде застъпено по-широко на всички равнища на учебната дейност.

Министрите на образованието в ЕС също се приканват да задълбочат сътрудничеството в областта на практическото обучение както на национално, така и на европейско равнище.

Необходимо е учителите да преминават редовно обучение, за да поддържат уменията си актуални. В стратегията към държавите членки се отправя призив също така да затвърдят връзките между образованието и работодателите, по-тясно да обвържат обучението със стопанската дейност и да изградят у младите хора представа за трудова реализация чрез засилено провеждане на практически обучения.


Предлагат се и мерки за въвеждането на нов критерий за езиково обучение, насоки относно оценяването и разработване на обучение по предприемачество, както и анализ на въздействието на равнище ЕС относно приложението на информационни и комуникационни технологии и образователните ресурси със свободен достъп в образованието.


Според стратегията до 2020 г. поне 50% от юношите на 15 години трябва да владеят един чужд език при 42% в момента, а най-малко 75% от децата на тази възраст трябва да изучават втори чужд език. В момента делът им е 61%.Както на национално равнище, така и на равнището на ЕС е необходимо да се проведе дебат относно финансирането на образованието, по-специално на професионалното и висшето образование.

Необходими са средства, за да се изградят системи за професионално образование и обучение на световно равнище и за да се застъпи по-силно практическото обучение. Държавите членки трябва да подобрят системите за признаване на квалификациите и уменията, включително придобитите извън задължителните системи за образование и обучение.


Потенциалът на технологиите и най-вече на интернет трябва да бъде оползотворен в пълна степен, а училищата, университетите и институциите за професионално образование и обучение да осигурят по-добър достъп до образование чрез използването на образователни ресурси със свободен достъп.Министрите на образованието в ЕС също се приканват да задълбочат сътрудничеството в областта на практическото обучение както на национално, така и на европейско равнище.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 691 Неутрално

  А да видим сега дъъълго отлаганата реформа в наш`та образователна система, дали ще се възползва по най- удачния начин ... или пак ще го направим по "нашенски"???!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 2. 2 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  Мисля, че нивото на образованието постепенно сопада навсякъде. Но някъде направо се срива.

  E PLVRIBVS VNVM
 3. 3 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Весело

  "до 2020 г. поне 50% от юношите на 15 години трябва да владеят един чужд език, при 42% в момента, а най-малко 75% от децата на тази възраст трябва да изучават втори чужд език. В момента делът им е 61%" - Айде пак стахановски почини!?. 42% в момента владеели един чужд език, пък 61% два - отново стъкмистика!? Те български не владеят.....

 4. 4 Профил на Деница Астахова
  Деница Астахова
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Има професионални гимназии и техникуми, на които материалните бази са в отчайващо състояние, също така има фирми, които търпят огромни загуби от липсата на квалифицирана работна ръка и това се знае от години, и никой нищо не прави, защото като че ли и тук отговорността остава размита.

  Глобата е данък за нещо, направено грешно.Данъкът е глоба за нещо, направено правилно.
 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1793 Неутрално

  [quote#1:"Georgi Yordanov"]А да видим сега дъъълго отлаганата реформа в наш`та образователна система, дали ще се възползва по най- удачния начин [/quote]

  Няма да се възползва, защото виж какво се очаква: "В стратегията се отправя призив за цялостна промяна в образованието и за поставяне на ударението върху резултатите от учебния процес, тоест върху усвоените знания, умения и способности."

  Сиреч ще се оценяват резултати, а това не се връзва никак със следните неща:

  - плащането на калпак, което е стимул за изкуствено удължаване на всякакви срокове и за кухи хорариуми

  - 19-те ученика в паралелка. В доста училища се молят на родителите, които нямат средно образование, да се пишат на хартия и те ученици, за да се стигне числото 19 и да запазят паралелката с все даскалския щат

  - напълно кухият 12. клас, който е заприличал на казармата след 2005-та година - т.е. пълна отживелица, за която ученици и учители спазват закона на мълчанието. Едните заради подарената година мързел, другите заради щата

  - измислените специалности из родината - стругари, маркшайдери, метранпажи, бобиньори, пещари, стъклари и пр. каквито индустрии съотв. работни в съответния район отдавна са закрити безвъзватно. Но поне навремето беше СПТУ до 11 клас, а сега е техническа гимназия с 12 класа...

  И накрая идва войната в залива, и качват българска делегация журналисти на Авиоцистерна Боинг С130 (цена 150 милиона евро), а пилотът - на 23 години. Ето това е продуктът на англосаксонската образователна система. Или както каза Буров "Умните народи са умни, защото умеят да пестят и да ценят парата.". За нас това не важи - дръж работна сила до 20 ученик, до 27 магистър, за да има даскалски щатове...

  Такива ми ти работи...

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 6. 6 Профил на валя стефанова
  валя стефанова
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#5] от "cinik":

  Циник,много злобничко подхождате по темата.
  Има малко истина в написаното и е отбелязано повърхностно.
  Причините са много по-дълбоки и не са най-вече в учащите и преподавателите им.Там е само следствието.

 7. 7 Профил на Deli
  Deli
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Акцентът трябва да е върху резултатите, а не върху престоя на децата в училище по цял ден - напълно вярно считат европейците. Докато у нас акцентът е върху парите на глава (1200 лв прикачени към всяко дете за дадена учебна година), или с други думи, докато така се гарантира предимно и единствено престоя на децата в дадена сграда (в случая училищната), но не и тяното научаване на разни полезни умения, резултатите няма как да се променят. Докато не се даде свобода на различни форми на образование (дотолкова доколото те дават резултати), вместо да се поддържа статуквото на тотален държавен монопол върху образованието (оп, грешка ...върху задължителния ПРЕСТОЙ на децата в училище), резултати няма как да има. Това е като да се мъчиш да сготвиш нещо вкусно във фурна, която не подгрява. Сменяй тенджерите и тавите колкото си искаш - системата ти дава на късо, трябва фурната да се поправи или смени, не тенджерите, и не съставките вътре.

 8. 8 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  [quote#2:"PavelCZ"]Мисля, че нивото на образованието постепенно сопада навсякъде[/quote]

  Интересно ми е какви наблюдения извън България имаш, за да смяташ така. В Далечния Изток и Южна Америка милиони хора за първи път получават достъп до образование. В Западна Европа и САЩ възникват уникални нови възможности за дистанционно обучение и самообучение.

  Все повече хора откриват, че единственият начин да си намерят работа е да не спират да учат, а организациите откриват, че единственият начин да си набавят квалифициран персонал е да си го обучат.

  Институциите в България целенасочено се опитват да разграничат страната от тези процеси, но дори тук се появяват радикално нови възможности (например академията на Телерик). Та затова се зачудих - едва ли би казал толкова тежка дума, ако нямаше наблюдение над поне две държави.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 9. 9 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 871 Неутрално

  До коментар [#5] от "cinik":

  Абсолютно вярно. Средно образование - до 10 клас. Оттам нататък -който накъдето му очи и сърце видят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK