Брюксел представи нова стратегия за преосмисляне на образованието

Според стратегията до 2020 г. поне 50% от юношите на 15 години трябва да владеят един чужд език.

© Красимир Юскеселиев

Според стратегията до 2020 г. поне 50% от юношите на 15 години трябва да владеят един чужд език.Европейската комисия представи днес стратегия за нов поглед към образованието, предаде пресслужбата на институцията. Нейната цел е да стимулира държавите членки да предприемат незабавни действия, за да осигурят на младите хора необходимите умения и знания за пазара на труда, както и за да се постигнат целите за растеж и заетост.


В стратегията се отправя призив за цялостна промяна в образованието и за поставяне на ударението върху резултатите от учебния процес, тоест върху усвоените знания, умения и способности.


За да се гарантира, че образованието отговаря по-добре на потребностите както на учащите, така и на пазара на труда, начинът на оценяване трябва да бъде адаптиран и осъвременен. Използването на информационни и комуникационни технологии и на образователните ресурси със свободен достъп трябва да бъде застъпено по-широко на всички равнища на учебната дейност.

Министрите на образованието в ЕС също се приканват да задълбочат сътрудничеството в областта на практическото обучение както на национално, така и на европейско равнище.

Необходимо е учителите да преминават редовно обучение, за да поддържат уменията си актуални. В стратегията към държавите членки се отправя призив също така да затвърдят връзките между образованието и работодателите, по-тясно да обвържат обучението със стопанската дейност и да изградят у младите хора представа за трудова реализация чрез засилено провеждане на практически обучения.


Предлагат се и мерки за въвеждането на нов критерий за езиково обучение, насоки относно оценяването и разработване на обучение по предприемачество, както и анализ на въздействието на равнище ЕС относно приложението на информационни и комуникационни технологии и образователните ресурси със свободен достъп в образованието.


Според стратегията до 2020 г. поне 50% от юношите на 15 години трябва да владеят един чужд език при 42% в момента, а най-малко 75% от децата на тази възраст трябва да изучават втори чужд език. В момента делът им е 61%.Както на национално равнище, така и на равнището на ЕС е необходимо да се проведе дебат относно финансирането на образованието, по-специално на професионалното и висшето образование.

Необходими са средства, за да се изградят системи за професионално образование и обучение на световно равнище и за да се застъпи по-силно практическото обучение. Държавите членки трябва да подобрят системите за признаване на квалификациите и уменията, включително придобитите извън задължителните системи за образование и обучение.


Потенциалът на технологиите и най-вече на интернет трябва да бъде оползотворен в пълна степен, а училищата, университетите и институциите за професионално образование и обучение да осигурят по-добър достъп до образование чрез използването на образователни ресурси със свободен достъп.Министрите на образованието в ЕС също се приканват да задълбочат сътрудничеството в областта на практическото обучение както на национално, така и на европейско равнище.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK