Какво е да си студент в чужбина: университетът "Реюнион"

В този материал Калоян Колев ни разказва какво е да си студент в университета "Реюнион", остров Реюнион, Франция, където учи първа година магистратура по международно право и международни отношения.

Какво е да си студент в чужбина: университетът "Реюнион"

© Калоян Колев
В този материал Калоян Колев ни разказва какво е да си студент в университета "Реюнион", о-в Реюнион, Франция, където учи първа година магистратура по международно право и международни отношения.


В този материал Калоян Колев ни разказва какво е да си студент в университета "Реюнион", о-в Реюнион, Франция, където учи първа година магистратура по международно право и международни отношения.

Обучението е на доста високо ниво (осезателно по-високо от Лион 2, където изкарах бакалавърската степен), преподавателите са изключително квалифицирани, изпитите и предметите са тежки и, общо взето, се иска много работа и постоянство.
Трудностите през първата година


Основните трудности изпитах когато заминах за Лион преди 5 години: проблем с езика, интеграция, носталгия. Тук не срещнах почти никакви трудности, тъй като с пристигането си се настаних в къщата на съквартирантите ми, които бях намерил по интернет.


Основен проблем на Сен Дени е транспортът, но затова по-долу. Друга трудност са високите цени спрямо континентална Франция (метрополията), тъй като всичко се внася от там с кораби и самолети.


Огромният обем учебен материал спрямо това, на което бях свикнал в Лион също беше трудност, но се свиква бързо, когато човек е мотивиран.


Застраховки и транспорт


Както споменах, основен проблем на острова е транспортът: тук без кола човек е за никъде. Градският транспорт е на рядко, свършва в 19-20 ч. и много части на Сен Дени не са добре обслужени. Междуградският транспорт също свършва рано, но е по-начесто. Годишна карта за целия обществен транспорт на острова струва 50 евро. Евтина е, но и качеството на услугата е такoва.


Затова всички реюнионци си имат коли и си ги ползват, което си е удобство, особено в жегите (30 градуса е целогодишно!) С кола можете да обиколите острова (207 км обиколка и диаметър 70 км), да стигнете до плажа за 40 минути, вместо час и половина с автобуса, както и да се насладите на планината и невероятната природа във вътрешността на острова.


Относно застраховките, същите са като в континентална Франция: задължителната здравна застраховка е около 200 евро (да, цените и тук са в евро, Реюнион е регион на Франция и част от ЕС!), допълнителна застраховка се прави, ако човек боледува често и има различни пакети в зависимост от покритието (оптика, зъболекар, специалист, определени лекарства), започва от 7 евро на месец. Задължително се прави и застраховка на жилището, което се наема.


Работата


На острова няма много работа като цяло. Безработицата е около 30%, но обхваща основно нискоквалифицирани лица. Голяма част от заетите са ЕТ или държавни служители (полиция, здравеопазване, образование, армия, администрация).


Въпреки това, студентите могат да работят в хотелиерството и ресторантьорството (туризмът е основен отрасъл тук), да дават частни уроци или курсове по езици, услуги по домовете (почистване, гледане на деца и т.н.)


Минималната работна заплата и условията за работа са същите като в метрополията: 9,40 евро на час и за българите е нужно разрешително, което се вади в префектурата и дава право на студентите да работят 60% от пълното работно време, или 964 часа за година.


Лично аз нямам време да работя, но пък давам курсове по английски език за деца. Иначе от втората година във Франция, гражданите на ЕС имат право на стипендия според доходите на родителите в максимален размер от 467 евро на месец. Кандидатства се на www.crous-reunion.fr


Kариерни центрове


Кариерни центрове има в университета, но поради високите нива на безработица и основно държавната работа на острова, задачата им е да ориентират студентите към възможна мобилност.


Има сключени конвенции с ЮАР, Канада, Белгия, и други държави, както и с основни фирми в метрополията. (L'oréal, EDF, SFR). Тези центрове ориентират и студентите за конкурсите в държавната администрация.


Библиотека на университета, литература


Библиотеката е огромна и богата на книги и всякакви материали. В кампуса има няколко, разделени на области: право и икономика, хуманитарни науки, точни науки. Приятно място за прекарване на времето на хладно в големите жеги, оборудвана е с климатици, кафе-машини, компютри.


Спорт


Срещу символична сума има много възможности за спорт в университета, както и различни културни ателиета и дейности. В Сен Дени има много паркове, подходящи за спорт, фитнес зали и басейни, спортни комплекси.


Безспорно обаче океанът и планината предлагат най-добрите възможности за спорт: гмуркане, спускане с парапланер, високопланински и труднодостъпни преходи, VTT, колоездене (има алеи навсякъде), каньонинг.


По-икономичен живот в града


Поради факта, че почти всичко се внася от метрополията (Париж е на 9500 км и 11 часа със самолет), всичко, което не е произведено тук, е ужасно скъпо, особено храната. Въпреки това може да се намери изгодно хранене в стола на университета, както и в капанчетата с местна кухня, пръснати почти навсякъде из града.


А креолската кухня е много вкусна (и доста калорична!). Истинските ресторанти (не капанчета) са скъпи, около 25-40 евро на човек излиза вечеря с десерт и вино, дискотеките също са скъпи, чаша микс (водка - редбул, уиски-кола) струва около 10-12 евро, бутилка 80-100.


Относно жилищата, наем в държавно общежитие е около 150-250 евро, някои са с климатик или тераса, CAF връща част от наема според доходите. Частните общежития са около 400 евро с климатик и обзаведени, кафът обаче е по-висок. Можете сравнително лесно да си намерите стая при съквартиранти, но ако нямате договор нямате право на помощ от CAF!


Свободното време


Относно свободното време, при условие че човек е мобилен и има кола, има страшно много неща за правене. Безплатно: плаж и походи в планината (целогодишно), посещение на вулкана и националните паркове, културно-исторически посещения, палатки.


Според джоба си можете да практикувате различни спортове, да посетите Мавриций и Мадагаскар през ваканцията, да се научите да говорите креолски, да се запознаете с културата, музиката и обичаите на местните, има изключително интересни дейности. Планината и плажовете остават номер едно.


Професионални перспективи


Уча международно публично право и международни отношения с акцент Европа-Индийски океан. Специалността е на високо ниво и подготвя главно за работа в международните институции, външната политика, неправителствени организации, работа свързана с правата на човека, демокрация, развитие, международно сътрудничество и международна сигурност.


Университетът има подписани конвенции с редица институции: ЮНЕСКО, Световната банка, ЕС, НАТО, Комисията на Индийския океан, Червеният кръст и полумесец, Френската армия и МВнР и др.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1790 Неутрално

    Уча международно публично право и международни отношения с акцент Европа-Индийски океан. Специалността е на високо ниво и подготвя главно за работа в международните институции, външната политика, неправителствени организации, работа свързана с правата на човека, демокрация, развитие, международно сътрудничество и международна сигурност.

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK