ЕС предотврати кризата с финансирането на "Еразъм"

Почти 90% от бюджета на програмата "Еразъм" се инвестира в мобилността на студентите и преподавателския състав

© EuroparlTV

Почти 90% от бюджета на програмата "Еразъм" се инвестира в мобилността на студентите и преподавателския съставНастоящите и бъдещите студенти, участващи в програмата "Еразъм", могат да бъдат спокойни – държавите членки и Европейският парламент предотвратиха кризата с финансирането, която застрашаваше изпълнението на популярната програма за обмен, съобщиха от пресслужбата на Европейската комисия.


Това се случи, след като представителите на евроинституциите постигнаха в последния момент споразумение, с което на Европейския съюз се дава възможност да покрие недостига в бюджета за 2012 г. и така да премахне несигурността относно финансирането за 2013 г. Благодарение на споразумението Еврокомисията ще е в състояние да предостави около 280 000 стипендии на студенти по "Еразъм" през академичната 2013-2014 година.


Със споразумението се избягват и проблеми, свързани с другите инициативи за обмен в рамките на програмата за учене през целия живот ("Леонардо да Винчи" за обучаващите се в професии, "Коменски" в областта на училищното образование и "Грюндвиг" в областта на образованието за възрастни). То премахва и несигурността, свързана с дейностите по програмата "Мария Кюри", с която се оказва подкрепа за международната мобилност на изследователите.
Съветът на ЕС и Европейският парламент сключиха споразумение и за бюджета на ЕС за 2013 г., което означава, че ще бъдат отпуснати около 500 милиона евро за "Еразъм" и 1.015 млрд. евро за програмата за учене през целия живот като цяло.


"Еразъм" представлява над 40% от бюджета на програмата за учене през целия живот. Почти 90% от бюджета на програмата "Еразъм" се инвестира в мобилността на студентите и преподавателския състав.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Вонин
    Вонин
    Рейтинг: 742 Весело

    Новината на деня! Пътят е обучение, пътуване, опознаване и разбиране!

    Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK