Какво е да си студент в чужбина: Университетът в Единбург

В този материал Моника Антонова ни разказва какво е да си студент в университета в Единбург в Шотландия, където учи европеистика с немски език.

Какво е да си студент в чужбина: Университетът в Единбург

© Моника Антонова
В този материал Моника Антонова ни разказва какво е да си студент в университета в Единбург в Шотландия, където учи европеистика с немски език.


В този материал Моника Антонова ни разказва какво е да си студент в университета в Единбург в Шотландия, където учи европеистика с немски език.

Образованието, което получавам там, е просто мечта - няма какво да си пожелае повече човек, който наистина иска да научи нещо. Компетентни преподаватели, международно признати експерти в своята област, модерна база, ефективна администрация и най-вече всякакви възможности за развитие, стига да си готов да се възползваш от тях!
Трудностите през първата година


За мен лично през първата година най-трудно беше да контролирам натоварването и заетостта си, все ми се искаше да запиша още допълнителни курсове, да участвам в доброволни дейности... Отворените врати пред теб са наистина много и трябва наистина добре да се прецени кои предизвикателства най-много си заслужава да бъдат поети.


Застраховки и транспорт


Като студентка съм осигурена в България, където редовно подавам актуална информация за студентския си статус, имам и Европейска здравна карта.


Що се отнася до транспорта, той е удобен и надежден, но на мен не ми се налага да го ползвам особено често заради удобното разположение на квартирата ми и компактността на града като цяло.


Работата


Не е тайна твърде често срещаната дискриминация към български и румънски студенти по отношение на издаването на разрешителни за работа. Нередките завишени изисквания неслучайно са довели до шеговитото преименуване на заветната жълта карта на "жълта книжка"... :)


Все пак, снабди ли се човек с нея, може да работи до 20 часа седмично и, имайки предвид нивото на заплащане във Великобритания, да припечелва една задоволителна сума, която да облекчи финансовото бреме на родителите.


Kариерни центрове


Кариерният център на университета е много добре снабден с материали, а служителите са отзивчиви и с професионален подход. Редовно се организират срещи с разностранни видове работодатели - от местни фирми до транснационални корпорации и международни организации - където студентите могат да се запознаят с тяхната дейност и изискванията им към кандидатите.


Библиотека на университета, литература


Библиотеката на университета е едно от любимите ми места, където прекарвам голяма част от времето си. Ползвам и градската библиотека, картата за която е безплатна.


Спорт


Edinburgh University Sports' Union предлага най-различни спортове - абсолютно всичко, което може да ти хрумне - и повечето са на сравнително достъпни цени. Фитнес центърът към университета е добре оборудван и комфортен.


Изкачване на Arthur's Seat или джогинг в парка Meadows обаче могат да свършат също толкова добра работа, плюс бонуса на чистия въздух!


По-икономичен живот в града


Пазаруване в по-евтините супермаркети (Tesco, Lidl) и най-вече купуване на продукти с марката на самите магазини, които обикновено най-малко натоварват студентския бюджет.


Съществуват и множество карти за намаления и купони, които се раздават редовно на студентите, като например UniLife Student Survival Card и SnapFax, като с тях може да се ползват намаления както в заведения за хранене, така и в магазини за дрехи, фризьорски салони и т.н.


Свободното време


В Единбург има буквално за всекиго по нещо, така че свободното време винаги може да бъде добре оползотворено - от разходка в националната галерия за изкуствоведите до любимите студентски дискотеки за купонджиите.


Професионални перспективи


Следвам европеистика с немски език и перспективите на тази специалност са доста разностранни в зависимост от специализацията. Моето лично желание е да работя към някоя от международните организации с дейност в юридическата област.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci31
  venci31
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Много е добре, само че обикновените българи не могат да си позволят, децата им да учат в чужбина. Наистина нивото е различно и ходят повече в библиотеките, а не в кръчмите и дискотеките.

 2. 2 Профил на Пчеличката М.
  Пчеличката М.
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Издаването на жълта карта в материала звучи като детска игра, но за съжаление съвсем не е така.
  Иначе университетът в Единбург наистина има много добър имидж.

 3. 3 Профил на MILKO
  MILKO
  Рейтинг: 395 Весело

  [quote#1:"venci31"]Много е добре, само че обикновените българи не могат да си позволят, децата им да учат в чужбина. Наистина нивото е различно и ходят повече в библиотеките, а не в кръчмите и дискотеките.[/quote]

  Венци , може да си прав , но има поговорка
  "Господ дава,но в кошара не вкарва"

  малко ли примери има в "Капитал" за българи-завършили т.н. престижни университети и преоткрили вишото призвание да са
  ..........
  "брокер-имоти" в БГ ,
  "консултанти" по не нам кво си....

  разходи се из рубриката "Next Generaton" - един -двама имат стойност и са учили ТУК а има и от "другия отбор" и те са повече

  не става свирка от всяко дърво

  ПАЙНЕР , ШЛЬОКАВИЦА , ЗРЕЛИЩА И НОВА АЕЦ
 4. 4 Профил на Марин
  Марин
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Браво на девойката и успех!

  ... потим ... не за славата ... създава изкуство!
 5. 5 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Тая ме развесели... Каква наука е "Европеистика"....А как ли изглежда Професор по Европеистика... Ами Доктор по Циганистика например...? Бадева са парите на родителите ти девойче. Гледай поне един език да научиш и малко трудови навици...

 6. 6 Профил на adze
  adze
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ако някой следва за да задоволява амбициите на родителите си и не осъзнава ползата от ученето, да се отказва докато е време !

 7. 7 Профил на MILKO
  MILKO
  Рейтинг: 395 Весело

  [quote#5:"Yankee"]Тая ме развесели... Каква наука е "Европеистика"....А как ли изглежда Професор по Европеистика... Ами Доктор по Циганистика например...? Бадева са парите на родителите ти девойче. Гледай поне един език да научиш и малко трудови навици...[/quote]


  "Престижен университет" е мечтата на всеки който иска "да му се даде"

  този който иска да вземе - той просто следва правилата

  ---------
  това което си написал НЕ можеш да ни го обясниш разбираемо.......

  за това имаме най-много "Мерседес" на глава от населението.......

  ние търсим престижа-и си плащаме гладувайки

  ПАЙНЕР , ШЛЬОКАВИЦА , ЗРЕЛИЩА И НОВА АЕЦ
 8. 8 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да, може би безпроблемното пътуване и възможностите да се учи в чуждестранни университети са сред най-големите предимства на членството ни в ЕС!

 9. 9 Профил на MAntonova
  MAntonova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "venci31":

  Мога да с гордост да твърдя, че съм съвсем "обикновена българка", която учи и работи, за да финансира (поне частично) образованието си. Тази година съм на обмен по програма "Еразъм" във Виена, където съм на платен стаж и се издържам абсолютно сама

 10. 10 Профил на MAntonova
  MAntonova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "Пчеличката М.":

  Не мисля, че съм го описала точно като "детска игра" - целият първи параграф е посветен на трудностите по издаването й. Аз самата трябваше да чакам над 6 месеца, но за щастие документите, които първоначално бях подала, се оказаха достатъчни и освен дългия период нямах други проблеми.

 11. 11 Профил на MAntonova
  MAntonova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "Yankee":

  Благодаря Ви за мнението, макар че може би е имало начин да бъде една идея по-позитивно изказано....
  На въпроса "каква наука е европеистиката" - социална наука е. На този "как изглежда професор по европеистика" - веднага Ви осведомявам: http://www.law.ed.ac.uk/staff/andrewscott_70.aspx

  Езици говоря до момента 4, стажувам по програма "Еразъм" в правна кантора във Виена и се издържам сама от заплатата си там.

  Както и, за да предваря следащия Ви коментар, нямам вуйчо владика...

 12. 12 Профил на venci31
  venci31
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#9] от "mantonova":

  От всички българи, колко ли са такива. Ако родителите вземат по 300 лв./и ако и двамата работят все пак/, не знам как ще могат да си го позволят.

 13. 13 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ужас, поредния паразит с измислено образование, което си е направо обида за хората завършили наистина висше образование в сериозна дисциплина, подготвящ се да се закачи на цицката на еврофондовете.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 14. 14 Профил на Пчеличката М.
  Пчеличката М.
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#10] от "MAntonova":

  Разбирам. Не съм целяла да Ви засегна, напротив, усилия и успехите Ви заслужават само адмирации.

 15. 15 Профил на ivan_granichar
  ivan_granichar
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Структурата и съдържанието на интервюто прилича на "рекламна диплянка" на ЕДИН-бургския университет. Сходни неща може да се прочетат за един-БУРГАСКИ университет.
  Не мога да разбера каква е разликата между дипломата по "Европейстика" получена в Шотландия и тази в България. Не мога да разбера от статията каква е разликата в качеството на преподаване в двете страни? Не мога да разбера има ли разлика в учебното съдържание?
  Иначе да е живо и здраво детето! Да изучи и да сполучи!

 16. 16 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#11] от "MAntonova":

  За разлика от другите, аз нямам намерение да се заяждам . Искам да Ви попитам, с какво се занимава европеист в правна кантора (чисто практически).

 17. 17 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#15] от "ivan_granichar":

  Ако не сте забелязал в дневник в тази рубрика въпросите са стандартизирани и еднакви към всички.

 18. 18 Профил на MAntonova
  MAntonova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "Finland":

  Благодаря Ви за което
  В кантората, в която в момента работя, съм на стажантска позиция, тъй като съм тук по програма "Еразъм" и все още нямам завършено висше образование. Въпреки това, редовно получавам чисто юридическа работа за вършене (подготвяне на аргументация за съда, информиране и съветване на клиенти) - освен в Единбург, следвам право задочно в България. По принцип, като студент по европеистика съм полезна най-вече с познанията си по право на ЕС. Иначе ползвам и често езиците, които знам - най-вече за писмен превод на юридически документи.

 19. 19 Профил на MAntonova
  MAntonova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "ivan_granichar":

  Както отбеляза Finland, в тази рубрика въпросите са стандартизирани.
  Разликата е, че в Шотландия, както съм написала и по-горе, преподавателите са експерти с международно признание - например, по международно право ми е преподавал съдия от Трибунала в Хага. Естествено, че това повишава значително качеството на образованието. Освен това, материалната база и ресурсите - публикации, абонаменти за издания в конкретната област - са осигурени от университета и в този смисъл далеч по-достъпни за студентите. Разлика в съдържанието на специалността и преподаваните модули има не само между България и Великобритания, но и варира от университет до университет. Както всяка друга специалност, смея да твърдя.

 20. 20 Профил на Хейтъромразец
  Хейтъромразец
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#1] от "venci31":

  От личен опит мога само да кажа, че твърдението ти не отговаря на истината.
  Във Франция университетските такси в някои случаи са по-ниски от българските.

 21. 21 Профил на venci31
  venci31
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#20] от "IronHead":
  ОК. Може. Не съм ходил там/за съжаление/.

 22. 22 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1336 Весело

  *Моето лично желание е да работя към някоя от международните организации с дейност в юридическата област.*
  *освен в Единбург, следвам право задочно в България*
  Весел мат,рял,разсмя ме искрено момето!

 23. 23 Профил на Chi Cho
  Chi Cho
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#11] от "MAntonova":

  Не обръщай внимание на завистливите форумни коментари, успех във всичко!

  Мразя да мразя!
 24. 24 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#11:"MAntonova"]На въпроса "каква наука е европеистиката" - социална наука е. На този "как изглежда професор по европеистика" -[/quote]

  Драга Моника, май не си усетила иронията. Думата Наука не е редно да се асоциира със изкуствено създадени квази-организации, като Европейския съюз. Утре например като се разпадне, къде ще ви отиде знанието? Алабалистика по би подхождала. Жалко е че повечето младежи са се ориентирали към хуманитарни "науки" и почти няма никой дето да знае да прави нещо с ръцете си (това е световен проблем впрочем, но ще се оправи от самосебе си в средносрочен план).

  Благодаря за снимката на съсела, но въпроса беше риторичен. Безделници и синекури съм виждал повече от достатъчно.

  Относно вуйчо - владика ще си покаже, като дойде да търсиш работа в БГ. Ако се отзовеш в някое министерство като калинка - имала си вуйчо владика. Ако бачкаш в някоя забутана кантора по 18 часа на ден - явно си нямала. Учене на фантасмагории, за което си и плащаш - за това не се иска вуйчо-владика

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK