Какво е да си студент в чужбина: Университетът в Дънди, Шотландия

Какво е да си студент в чужбина: Университетът в Дънди, Шотландия

© Роман Паунов
В този материал Живко Желязков ни разказва какво е да си студент в университета в Дънди, Шотландия, където изучава шотландско и английско право. Той е завършил третата си година от общо четири години бакалавърска степен.


В този материал Живко Желязков ни разказва какво е да си студент в университета в Дънди, Шотландия, където изучава шотландско и английско право. Той е завършил третата си година от общо четири години бакалавърска степен.

Като цяло съм доволен от обучението си, като базата на университета е страхотна и повечето от нея е построена или модернизирана през последните няколко години. Личното ми мнение е, че самият начин на преподаване не се различава особено много от този в България или където и да е било по света. Основната разлика е в оценяването, в което се набляга изключително много на отворени въпроси в крайния изпит и есета през семестъра.
Тестови въпроси са изключително редки, а в хуманитарни специалности даже изобщо ги няма. Изпитите по право през третата и четвъртата година обикновено включват три теми за есе, които студентът трябва да отговори в рамките на три часа. Дори и да отговориш на два въпроса напълно отлично, ако на третия не си успял да отговориш, то не можеш да продължиш напред.


Изпитите в моята специалност са най-често казуси, като освен запомняне на масивно количество информация се изисква и разбиране в детайл, а и в последните две години от обучението се изисква и коментар върху бъдещото развитие на правото в дадената област. Всеки студентски изпит има и няколко нива на външно оценяване.


Друга разлика идва от възможностите за развитие извън университетската програма. Изключително много съм доволен от извънкласните дейности, като основата за тях е студентската асоциация (Dundee University Stundents’ Association, по-натам DUSA: http://dusa.co.uk/). Тя предоставя всяка учебна година над 30 000 паунда финансиране за различните студентски дружества, като парите не са държавно финансиране, ами се генерират от самите студенти, тъй като студентската асоциация се управлява като бизнес предприятие и включва дискотека, няколко бара, кафета и т.н., като получава определени данъчни преференции от държавата.


Българското студентско дружество е активно, като освен това за втора година имаме и български представител в управлението на студентската организация. Има изключително много различни дружества, които ти дават възможност да се развиваш в областта, която ти е интересна на теб (Ето листа на различните дружества: http://www.dusa.co.uk/get-involved/societies-a-z/).


Аз, например, се включих активно в Diplomats@Dundee, като успяхме да защитим и успешно реализирахме проект по програмата на ЕС "Младежта в действие". Тази година продължаваме с проекта, като отново кандидатстваме за финансиране по същата програма. Дружеството беше избрано за най-доброто студентско дружество през изминалата учебна година, заедно с Opsoc (занимаващи се с мюзикъли), а аз като президент на Diplomats@Dundee бях и отличен с награда за цялостни постижения в областта на студентски дружества.


Трудностите през първата година


Първата година със сигурност е най-трудна. Времето е първото нещо, с което всеки се сблъсква, като наистина има период на адаптация. Ако пък завали сняг, то най-добре се насочвайте към магазина, за да се запасите с храна и забравете за всякакви пътувания.


Търсенето на общежития е другото, с което доста хора се затрудняват. В повечето случаи във Великобритания е по-евтино да се живее на частна квартира, отколкото в студентско общежитие. По принцип първата година почти всички студенти са в университетските общежития, заради социалния елемент, но след това като цяло поради по-ниските цени се преместват на квартира. Има и множество частни общежития, които са на подобни цени като университетските. Дънди е най-изгодният град във Великобритания за студентки живот и наистина си проличава.


Какво е да си студент в чужбина: Университетът в Дънди, Шотландия

© Александра Цолова


Застраховки и транспорт


Благодарение на студентския ми статут съм здравно осигурен в България, като всяка година предоставям доказателство за това пред НОИ. Имам и Европейска здравноосигурителна карта, която се приема навсякъде и е достатъчна за безплатна регистрация с личен лекар и в Шотландия. Здравната система е добре развита, но достъпът до личния лекар често е доста по-труден от България и изисква много търпение.


Транспортът в града е добре развит, макар и автобусната мрежа да е малко объркваща. Има намаления за студенти, но поради големината на града повечето студенти живеят близо до университета и не го използват толкова много.


Пътуването от/до България е малко по-трудно, защото няма директни полети между България и Шотландия. Вариантите са два: или се пътува до Манчестър/Лондон и оттам с влак/самолет/автобус, или се използва прекачване някъде из Европа. В последните няколко години втората опция често излиза по-изгодно, заради голямата запълненост на полетите от България до Великобритания.


Работата


Поради дискриминационното отношение на Великобритания към български и румънски студенти, доста от тях са възпрепятствани в намирането на работа, а често имат проблеми и с образованието, защото то включва и практически модули. Не случайно кампанията "За равни студентски права на българските и румънските студенти" (https://www.facebook.com/groups/beststoriesbulrom/) започна от Анна Димитрова, студентка в Дънди.


В момента ситуацията не е подобрена значително от началото на кампанията, като дори беше въведена такса от 55 британски паунда за жълтия регистрационен сертификат (станал известен като жълта карта). Все пак, обаче, ограниченията падат от януари 2014г., така че бъдещите студенти няма да бъдат силно засегнати.


По отношение на работата за студенти, тя не е толкова лесна за намиране, защото градът не е голям и има доста конкуренция. Все пак е възможно, като доста студенти работят в студентската асоциация, пъбовете, кафетата. Хотелите в близкия Сейнт Андрюс също са вариант, особено за лятото, когато е голф сезонът.


Kариерни центрове


Кариерният център на университета е лесно достъпен и предоставя много подкрепа. Всеки има възможност да си уговори лични среща, за да развие автобиографията си, а има и датабаза за свободни позиции. Отделно от това има и срещи с потенциални работодатели няколко пъти през годината по време на кариерните фестивали.


Библиотека на университета, литература


Всички библиотеки в града са достъпни. Библиотеката на университета е добра, макар и често нужната книга да я няма. Каталогът, обаче, е много добре организиран и взимането и връщането на книги е изцяло автоматизирано и удобно. В библиотеката има и много компютри и много студенти я използват за учене, като е отворена до 02:30 през нощта.


Университетът има и много абонаменти за различни онлайн датабази, които са изключително полезни. За право, например, има безплатен достъп до Westlaw, LexisNexis, Hein Online, както и много други.


Какво е да си студент в чужбина: Университетът в Дънди, Шотландия

© Александра Цолова

Спорт


Спортът в Дънди е добре развит. Спортният съюз (Dundee University Sports’ Union: http://sportsunion.dundee.ac.uk/) предлага много различни спортове, които са достъпни след годишен абонамент за фитнеса.


По-икономичен живот в града


Близо до университета има няколко по-евтини супермаркети, като в Lidl се намират повече по-европейски продукти, а Tesco има много намаления късно вечер, които често позволяват да се купуват продукти на по-ниски цени и от България.


Като цяло храната навън е доста по-скъпа, отколкото ако си я приготвиш вкъщи, но DUSA предоставя по-достъпна храна по време на деня. Студенски стол, обаче, няма. Все пак има достатъчно места, където можеш да си купиш храна за около 4-5 паунда.


Относно дрехи, електроника и други стоки: amazon.co.uk, sportsdirect и другите онлайн магазини са с най-добри цени.


Primark е най-евтин за завивки и други спални неща, от които всеки студент се нуждае почти веднага след пристигане. В града има два търговски центъра (станали известни в България като молове…) в центъра на града, в които са представени много различни марки. TK Мaxx пък продава маркови стоки на намалени цени.


Свободното време


Градът е малък, но все пак се намират различни възможности. Има много паркове, а местните използват всяка свободна слънчева минута да я прекарат там с бира в ръка. Независимо дали е студено или не, важното е само да е слънчево.


St. Andrews е изключително близо, а музеите и по-живият живот на Единбург, Глазгоу и Абърдийн са на час и половина път. Шотландия, като България, има и страхотна природа, която е лесно достъпна от Дънди. Нощният живот се движи около DUSA и дискотеките около университета.


Професионални перспективи


Специалността ми позволява да се квалифицирам като адвокат и в Англия, и в Шотландия, чиито правни системи се различават значително. Правният факултет на Университета в Дънди е единствения във Великобритания, който предлага такава програма и е високо ценен сред работодателите.


Икономическата ситуация, обаче, не е никак благосклонна в момента. Поради тази причина в момента търся възможности за магистратура в континентална Европа, която да ми позволи развитие в международните институции.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на d10001
    d10001
    Рейтинг: 809 Неутрално

    добра статия, която описва най-важните неща за един студент във Великобритания +++

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK