Какво е да си студент в чужбина: Университетът в Тилбург, Холандия

Какво е да си студент в чужбина: Университетът в Тилбург, Холандия

© София Кирова
В този материал София Кирова ни разказва какво е да си студент в Тилбург, Холандия, където в средата на август тази година успешно е придобила магистърска степен по комуникации.


В този материал София Кирова ни разказва какво е да си студент в Тилбург, Холандия, където в средата на август тази година успешно е придобила магистърска степен по комуникации.

Не мога да скрия, че формата и качеството на образователната програма са далеч по-различни от българските. Доволна съм, защото за една година интензивна работа се научих как да провеждам проучване, подобрих академичния си изказ, уменията си да създавам текст, да работя както самостоятелно, така и в проекти с колеги; научих се на дисциплина и взискателност.
Завършила съм бакалавър в Нов български университет, който по онова време ми се струваше изключително напредничава институция за българската образователна среда. След близо две години, прекарани в други занимания, магистратурата в Холандия ми се стори като сериозна работа.


Бързо стана ясно, че предишното ми образование не ми е дало солидната база, необходима за надграждане на знанията и уменията по време на магистратурата. Това, и фактът, че програма е сбита в една година, направиха цеият учебен процес много предизвикателен.


Холандците са много отзивчиви хора; щастливи, прями и коректни, но със сигурност предпочитат компанията на сънародниците си пред тази на чужденците.


Трудностите през първата година


За мен цялото обучение продължи една година, така че каквито и трудности да имаше, те трябваше да се усвоят в първия месец-два. Като за начало, още докато се ориентирахме в града, университетският кампус и дигиналната e-learning система, аз и повечето международни студенти трябваше да се погрижим за регистрацията си в общината, банкова сметка, плащането на университетската такса, здравната осигуровка, обзавеждане на стаята, избиране на учебната програма и намиране на обучителни материали.


Най-тежко беше, че трябваше да покрием задължителен курс по методология и статистика заедно с редовната програма. И тъй като магистратурата е само една догина, курсовете са организирани в блокове от по два месеца, което означава, че цялата програма е силно компресирана и докато започнеш един предмет и се ориентираш в материята, вече трябва да предаваш финалния проект и да избираш следващите курсове.


След като привикнете към обучението и града, идва ред да си изберете тема за магистърската теза някъде към средата на годината. С тезата идва и най-трудният етап от обучението.


Застраховки и транспорт


В Холандия всички международни студенти са юридически задължени да се застраховат. Застраховането е частно и покрива основни медицински и имуществени ситуации. Единственото условие е, каквото и да ви се случи да е в рамките на престоя ви в страната. Всякакви хронични или предходни болести и лечения обикновено не се покриват от застрахователните агенции. Разходите по прегледи първо се покриват от студента и след това се възстановяват от агентите.


При откраднато имущество също имате право на обезщетение. Университетите обикновено ви препоръчват застрахователни агенции, които да ползвате. Аз лично се осигурявах при Aon, но така и не ми се наложи да ползвам услугите им. Месечната такса на застраховката е близо 40 евро.


Транспортът в Холандия е изключително улеснен. В градовете повечето хора и всички студенти без изключение се придвижват с велосипеди, а в междуградски условия влаковата инфраструктура покрива чудесно територията на страната до степен, в която хората могат да работят в друг град и да разчитат на влаковият транспорт на всеки 30 минути.


Намаление за международни студенти няма, но пък има редовни карти за 40% намеление, които важат извън пиковите часове (6:30-9:00 сутрин и 16:00-18:30 следобяд).


Работата


Програмата в университета е натоварена и време за работа трудно се намира. От друга страна, някои преподаватели предлагат почасови асистентски позиции на студентите си за работа по текущи проучвания или проекти в самия университет.


Също така, след първият семестър студентите могат да започнат своята магистърска теза в местна компания под формата на стаж. Стажовете за български граждани до момента изискват разрешително за работа. От 2014 това препятствие трябва да отпадне.


Kариерни центрове


В унверситета има кариерен център. Организира се една обща среща през есента на тема навлизането на дипломирани студенти на пазара на труда в Холандия. Провеждат се курсове за лично маркетиране, LinkedIn профил, писане на автобиография и тренинги за интервюта, пригодени към холандската работна среда. Възможни са и лични консултации.


Библиотека на университета, литература


Библиотеката на университета е добре заредена. Заглавията, които се изучават, са налични. В случаите, в които не са, вие можете да ги заявите в библиотеката. Проблемът е, че повечето издания имат налично само едно печатно копие и трябва да сте много бързи. Търсенето и запазването на книги от библиотеката са случва изключително и само дигитално.


Достъпът до печатните издания е физически ограничен. Други издания могат да се намерят в дигитален вариант или да се предоставят директно от преподавателя. Всички статии са налични в дигиталния каталог на библиотеката. На територията на кампуса има книжарница, откъдето могат за се закупят необходимите книги. Има и сайтове за книги втора употреба. Google също помага често с материали и литература.


Спорт


Университетът има свой спортен център. Предлага се целогодишна карта на цена от 112 евро за всички спортни съоръжения и курсове.


По-икономичен живот в града


Тилбурх не е от скъпите градове в страната. Можете да намерите евтини супермаркети като Aldi и Lidl, включително два турски и няколко азитски; пазарът на свежи плодове, зеленчуци, и риба се редува всяка сутрин в различни части на града. Там можете да пазарувате на килограм, докато в супер маркетите се пазарува на брой.


Намират се магазини за мебели и дрехи втора ръка. Покъщнина на разумни цени се намира лесно в местните вериги Blokker, Zeeman и Hema.


Свободното време


В града има много паркове. Ако не ви вали дъжд, можете да се разхождате между патици и езерца в свободното си време.


Има също така няколко музея, които си заслужава да се посетят. На първо място музеят за съвременно изкуство, природният музей и музеят на текстила.


Ако ви се изкарва по-забавна вечер, най-лесно е да хванете влака до Айндховен и да се забавлявате там. Пътуването из страната е много достъпно и на практика за една година бихте могли да обиколите страната, Белгия и близките части на Германия.


Професионални перспективи


Аз завърших магистър по Информационни и комуникационни науки със специалност Интеркултурна комуникация. Специалността е много тясна и не особено перспективна.


В по-широкото си приложение, човек завършил моята специалност може да се ориентира към комуникационните и маркетингови отдели; социалните мрежи и контент маркетинга.


Освен хуманитарните науки, към които спада моята специалност, университетът има няколко факултета - икономически, правен, по социални и поведенчески науки, бизнес и теологично училище.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2575 Неутрално

  Заслужава си репортажът да бъде препрочетен. Библиотеката е центърът на университетския живот, повече от лекционната зала. Друго важно нещо, цитирам: "Най-тежко беше, че трябваше да покрием задължителен курс по методология и статистика заедно с редовната програма."

  Статистиката не се изучава в България, а в Германия, явно и Холандия се брои към основополагащите науки. Ако се прехвърлиш от Философския факултет в Медицинския, ще успееш да си признаеш само един изпит и той ще е...статистиката!

  Подредената статистика е начинът да си в час, затова гръцки сценарий в Германия нямаше как да се случи. Щеше да бъде засечен твърде отрано по ред статистически индикатори...

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 2. 2 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Не се мотат холандсктите студенти - само авторката дето е забравила да напише на какъв език е написала проекта си и на какъв език е обучавана

 3. 3 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  И след следването в чужбина какво? Оставане в Холандия или безславно завръщане?

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 4. 4 Профил на Волният Ибрик
  Волният Ибрик
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Аз завърших магистър по Информационни и комуникационни науки със специалност Интеркултурна комуникация.

  Софи, муцка, е те тва горното ако ми го преведеш, ше те черпя .

  Как пък не намерихте един да учи нещо свестно, бе дневник, един поне... все некви мамини дечица дето се чудят как да строшат парите на мама и тати в чужбина.

 5. 5 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1775 Весело

  [quote#1:"cinik"]Статистиката не се изучава в България[/quote]
  ...защото в съчетание с малко икономика, в рамките на едно поколение, ще извади от властта много партии и идеи...
  То и заради това, всяка промяна в образователната система е насочена към създаване на повече магарета вместо към повече зебри*.

  -----------------
  * Зебрата не се поддава на дресировка, и заради това има огромни диви стада, които се оправят прекрасно с хищниците и човека, докато магаретата...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 6. 6 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  "Научих се на дисциплина и взискателност",по-точно казано, самодисциплина и взикателност към себе си

 7. 7 Профил на niamalosho8
  niamalosho8
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Благодаря за статията!
  Детето ми иска да учи в Холандия и всяка информация на тази тема е от полза.

 8. 8 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Изобщо НЕ е вярно, че в България не се учи статистика! Аман от "компетентни"!

 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2575 Неутрално

  [quote#5:"gost22"]Статистиката не се изучава в България,
  ...защото в съчетание с малко икономика, в рамките на едно поколение, ще извади от властта много партии и идеи..[/quote]

  Даже общодостъпният търговски регистър им идва в тежест. На ВМЗ отчетите са засекретени от 8 години в разрез с всякави закони. Накрая информацията изплува от подробно по-подробно, чрез сводки и интервюта на министри по повод плачевното му състояние.

  Дори днес има статистика за продажбите на нови автомобили през м. август в Европа, но България я няма в списъка, защото тук такава не се събира. А това даже не е статистика, да се налагат извадки, разпределения и т.н. Това с колите е цитиране на най-точни данни направо от регистъра с големите талони.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 10. 10 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2660 Неутрално

  "В унверситета има кариерен център. Организира се една обща среща през есента на тема навлизането на дипломирани студенти на пазара на труда в Холандия. Провеждат се курсове за лично маркетиране, LinkedIn профил, писане на автобиография и тренинги за интервюта, пригодени към холандската работна среда."

  Звучи много добре. Тук университетите нямат подобни ангажименти, освен съвсем формално...

  I Want To Believe
 11. 11 Профил на Tihomir Tinev
  Tihomir Tinev
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Егати специалността, която си изучавала в този университет. Той е водещ биснес университет в света ( 42-43 място Economics and Econometrics 51-100 място Accounting and Finance) а в Communication and Media Studies никъде го няма.

 12. 12 Профил на ozoner
  ozoner
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво за статията! Малоумници, които да се заяждат винаги ще има, просто игнорирай глупаците!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK