Какво е да си студент в чужбина: Университетът в Ерланген-Нюрнберг

Какво е да си студент в чужбина: Университетът в Ерланген-Нюрнберг

© Ради Николаев
В този материал Ради Николаев ни разказва както е да си студент в университета в Ерланген-Нюрнберг, Германия, където изучава информационни системи.


В този материал Ради Николаев ни разказва както е да си студент в университета в Ерланген-Нюрнберг, Германия, където изучава информационни системи.

Следвам магистратура в Университета в Ерланген-Нюрнберг. Сравнително стар, сравнително голям, има за всекиго по нещо. Специалността ми е информационни системи и се предлага съвместно от два факултета - икономическо-социологическия в Нюрнберг и техническия в близкия Ерланген.
От това, което съм видял до момента, обучението е добра комбинация между добрата стара теория, относителна студентска свобода на избор и тясна връзка с бизнеса. Доволен съм, определено едно от по-добрите ми решения до момента.


Трудностите през първата година


Като почти навсякъде – намиране на жилище, намиране на студентска работа, която да пасва на учебната програма, намиране на магазинчета за бира, отворени след 10 вечерта, свободни места в библиотеката, ако не си сред първите й посетители сутринта. Това, че учиш в два различни града, също може да се окаже проблем на моменти.


Застраховки и транспорт


Европейската здравноосигурителна карта върши работа за пред университета и работодателя, но за 70-80 евро на месец получаваш нормална здравна застраховка.


Транспортът обаче е скъпичък, студентските карти не са много по-евтини от нормалните. Ако учиш и работиш само в един от двата града обаче, може и да си ги спестиш.


Освен през лятото, до България няма много евтини полети. Такива пък има до Иберийския полуостров и други туристически дестинации, ако това е утеха.


Какво е да си студент в чужбина: Университетът в Ерланген-Нюрнберг

© Ради Николаев


Работата


Относно работа тук действа съвършената формула – като студент имаш право на максимум 20 часа работа на седмица, която в огромна част от случаите е напълно достатъчна да издържаш студентското си битие.


В агенцията по труда в Ерланген има бюро за студентска заетост, където ти дават, общо взето, всички публично достъпни и не чак толкова обяви за студенти. Почти всяко посещение води до някакво интервю.


Иначе в дългосрочен студентски план в един момент винаги започваш в "Сименс" или някоя от местните гордости – "Датев", "Адидас", ГфК или "Фраунхофер институт". Има и огромен брой посредници за студентски и почасов труд.


Kариерни центрове


Има няколко студентски организации, които "навигират" програмите и професорите за една по-продуктивна университетска среда. Ако искаш да промениш нещо, просто го казваш на някой от съответната студентска организация и то се обсъжда на следващата официална среща между университет и студенти.


Има и кариерен център, но той е проектиран за завършващи или прясно завършили. Но като цяло бизнесът е блестящо представен. Много професори идват от някоя от големите немски корпорации и съвсем безсрамно ни облъчват с ноу-хау оттам.


Библиотека на университета, литература


По неписано правило всички задължителни учебници могат да се наемат от библиотеката. Тя по принцип се разполага в няколко сгради в двата града, но е разпространена практика да си поръчваш даден екземпляр за наемане от най-близкия до теб клон.


Има и огромен брой книги в електронен формат, които дори не се налага да връщаш. Чудесна е за и учене, но към полунощ те гонят. За щастие обаче в техническия факултет доста от залите са отключени и през нощта и също така доста удобни за четене.


Спорт


В началото на всеки семестър започват много разнообразни спортни курсове на символични цени. Става дума за традиционните спортове плюс доста екзотични като катерене, голф или уиндсърф на някакво езеро в района.


За почитателите на бягането има и страхотен парк между Нюрнберг и Фюрт, където спокойно можеш да навъртиш 10-ина километра, преди да ти стане скучно. Като цяло тази част от Бавария предлага и страхотни условия за трекинг и колоездене.


Какво е да си студент в чужбина: Университетът в Ерланген-Нюрнберг

© Ради Николаев


По-икономичен живот в града


Столът е доста евтин и с изненадващо разнообразие като за стол. Аспержи през пролетта, сьомга редовно, южноамерикански и вегетариански специалитети, няколко вида бира, определено бие доста от ресторантите наоколо.


За дрехи и джаджи има достатъчно молове, за мебелите има обяви в различните фейсбук групи или просто сайтове като E-bay и Amazon, но повечето стаи би трябвало да са поне частично обзаведени. В това отношение Нюрнберг излиза доста по-евтин от Ерланген.


Свободното време


Нюрнберг активно се опитва да привлича туристи и в резултат на това лятото градът е необичайно жив като за толкова далеч от най-близкото море. "Рок им парк", един огромен двуседмичен бирфест, през който дори лекциите прекъсват, класически фестивал (с около 70 000 посетители последната година), безброй малки бирфестчета и по-големи "народни" бирфестове, Бундеслига, районът определено знае как да ти тества концентрацията.


Любим ми остава един музикален фестивал в края на юли – Bardentreffen – когато в града се изсипват вероятно хиляди улични музиканти от цяла Европа и на всеки ъгъл в средновековния стар град има своеобразно концертче. Има и 10-ина големи сцени за по-известни изпълнители като "Ева квартет" или "Котарашки", които имаха гигове тази година. Нощният живот е доста приличен – рок, електронна музика, реге, инди, поп, има интересни места за почти всеки вкус.


Професионални перспективи


Специалността е на границата между бизнеса и информатиката и отваря доста доходоносни перспективи. Така например може да останеш от страната на бизнеса, но с много ценни технически умения – в Business Intelligence, репортинг, контролинг.


Също може да си от техническата страна, но с добри анализаторски и бизнес умения, като например липсващото звено между клиента и софтуерния инженер в типичната софтуерна фирма. Популярен път е и дейта майнингът, оказва се че светът има ужасни дупки за запълване в това отношение.


Можеш да започнеш и собствен бизнес, университетът е отличен инкубатор за стартъпи. А можеш просто и да си останеш с лукса да работиш каквото те влече с възможността сам да си напишеш софтуерна апликацийка за моментите, когато иначе би казал "това не може да се направи".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на za1221
  za1221
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Как ще ги стигнем германците...?

 2. 2 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Студент в чужбина-цел за всяко българче вече

 3. 3 Профил на 4ove4encence
  4ove4encence
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Намирането на жилища включва ли и общежитията? Ако не - то не идва ли малко по-скъпо?

 4. 4 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Страхотни снимки! Много чаровно градче въпреки че не бих отишла да уча в такова провинциално място в никому неизвестен университет. Не е ли по-добре да речем в Берлин или Мюнхен?

 5. 5 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  До коментар [#4] от "yoankata":

  Значи най-важното при следването в Германия, не е самият университет (и оценките), а къде правиш практика, къде работиш, при кого си правиш дипломната работа, защото чрез това се оформяш като професионалист имащо изкл. значение за намиране на правилната работа в правилната фирма с правилното заплащане.
  При назначаване фирмите обикновено не се впускат да гледат оценките в дипломата, а гледат пракитики и специализация.

  Освен това искам да напомня, че Ерланген е на първо място по размер на заплатите в Германия, което е килър-аргумент да следваш там, навъртайки се около големите пари, а не в бедния Берлин, който пък е на едно от последните места по размер на заплатите.

  Дали някой университет е реномиран не зависи от това дали се намира в голям град с гръмко име. Например преди 15-20 г. най-реномираният университет за Електротехника (която е изкл. важна за Германия) се намираше в Аахен. Сега не знам как е.

 6. 6 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 685 Неутрално

  "намиране на магазинчета за бира отворени след 10 вечерта,"
  Ех, душо българска , информатика ли ще учиш или ще пишеш трактат за бирата

 7. 7 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  До коментар [#6] от "naskom44":

  Може би му трябва бирата след 22 ч. за:
  "....За щастие обаче в техническия факултет доста от залите са отключени и през нощта и също така доста удобни за четене...."

 8. 8 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ф.Нинов":
  [quote#5:"Ф.Нинов"]Значи най-важното при следването в Германия, не е самият университет (и оценките), а къде правиш практика, къде работиш[/quote]

  Това са страшно интересни наблюдения. Явно в Германия нещата са доста специфични. Например в УК най-важното е къде си завършил (страхотна дискриминация към завършилите в чужбина без някаква английска диплома например), а сред местните университети има ясна и непоколебима йерархия и според това къде си завършил се определят шансовете ти (или абсолютната липса на такива) за стажове и работа. За Америка доколкото знам е същото - там обаче се цени и "международния опит" както му викат там, т.е. взема се под внимание и Европейско образование, не само местно. За България също си има ясно изразена йерархия и като гледам освен няколко университета останалите са безмислени за работодателите.

 9. 9 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  До коментар [#8] от "yoankata":

  В Германия също се цени практика с чужбина: САЩ, Англия, Франция... дори и екзотики като Сингапур, Лат.Америка, Индия или Русия.
  Най-тарикатско е ако си завършил в Германия, но специализирал във Франция (и научил езика).
  Германия и Франция имат най-силните търговски взаимоотношения, което означава, че си трябва френски.
  При тази комбинация германците са тези научаващи френски, а не французите немски.

  В техническите области дискриминация няма, защото има голям недостиг на квалифицирана работна ръка... по-рано имаше голям недостиг на желаещи да следват, защото не е секси, пък и много късат.
  Момичетата също отбягват тех. специалности.

  Иначе след петгодишно следване аз завърших през 1998 г. ел.техника в Хановер (с лоша оценка, но пък само 40% успяха да завършат).

  Четейки този репортаж с малко тъга се сещам за моето следване, защото липсваха силни фирми, където да правиш практика, дипломна работа или да работиш. След завършването ми трябваха няколко години докато се окопитя и загрея как стават работите.

  Ако бяхме на Евровижън сонг контест може спокойно да кажем: "Ерлаааанген - туелв пойнтс!"

 10. 10 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#9] от "Ф.Нинов":

  [quote#9:"Ф.Нинов"]При тази комбинация германците са тези научаващи френски, а не французите немски.[/quote]
  Бях останала с впечатлението, че немците са по-резистентни с научаването на езици от французите, но май и двете нации го раздават империалистически и мислят, че цял свят им говори езика (като рушняците).

  [quote#9:"Ф.Нинов"]В техническите области дискриминация няма, защото има голям недостиг на квалифицирана работна ръка... по-рано имаше голям недостиг на желаещи да следват, защото не е секси, пък и много късат.
  Момичетата също отбягват тех. специалности. [/quote]
  То там винаги има недостиг, трудно се учи, не всеки умее да го работи после и прочее; а и повечето хора се имат за тарикати и мислят, че хем ще завършат нещо лесно хем после някак си ще се наредят.
  А за жените в техническите специалности съм изненадана за Германия... мислех, че са сериозни хора. Моите лични впечатления след като само технически специалности съм изучавала е, че в България например е най-ниска тази тенденция с отбягването на техническите специалности сред жените. В Швеция го имаше този проблем, а в УК да не говорим - тук са ми разправяли на 600 яовека випуск по информатика се падат 1-2 момичета, а една колежка каза същото за физиката. Тук интересното е, че доста жени разчитат на това че ще се оженят и няма да им се налага да се потят с разни трудни специалности и от там явно идва този феномен.

  [quote#9:"Ф.Нинов"]имаше голям недостиг на желаещи да следват, защото не е секси[/quote]
  Това никога не съм го разбирала... има го обаче това отношение. СПомням си една колежка ми беше правила злобни коментари (тя едва изръга някаква измислена бизнес администрация с преписване), че не ми 'личало', че уча информатика... по кое да личи???? Някои хора си мислят, че като учат 'международни отношения' и ще излязат и ще седнат на едно бюрце като шефче и ще се почнат да 'отнасят международно'... а бе много наивно е това.

 11. 11 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  До коментар [#10] от "yoankata":

  Младите германци много учат езици и не искат да си налагат немския, съгласявайки се всичко да върви на инглиш за да го тренират.
  Даже доста е досадна ситиацията като чуят някой да говори със съвсем лек акцент - веднага превключват на инглиш.

  В днешно време в Германия без инглиш не може да си намериш работа дори и на бензиностанция... във влаковете машинистите обявяват гарите, времето и проблемите на инглиш (малко е смешен, но все пак мъчат се).
  Най-якото е машинистът, каращ влака Франкфурт-Брюксел, който ти обяснява пътя на немски, английски, холандски и френски

  Иначе французите говорят инглиш само до средно мениджърско ниво... надолу дори и Сиско-техникът говори само френски. Испания и Лат.Америка - същата работа.

  Що се отнася до жените и тех.специалности - мисля, че причините са традициите. В миналото жената (във ФРГ) е била домакиня, а мъжът инженер. В Австрия дори към съпругата на инженера се обръщат с "г-жа инж. ..."
  Сега естествено жените не са домакини, но все още не проявяват интерес към тех.специалности, а се насочват към социални науки, право, икономика. Някои твърдят, че имало дискриминация, но аз не съм видял.

 12. 12 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#11] от "Ф.Нинов":

  [quote#11:"Ф.Нинов"] Някои твърдят, че имало дискриминация, но аз не съм видял.[/quote]
  Надали е проблема в дискриминация... просто в тия среди хората са прекалено интелигентни за да се поддават на такива анакронизми. А и като ти трябва човек да ти свърши реално работа, ще наемеш какъвто има (със или без цици).
  Интересното е, че в България сме много по-напред в отношенията между мъжете и жените, просто не съм го осъзнавала. Само дето няма полит-коректност в бг и мъжете плющят всякакви секситки глупости ей тъй да се намират на приказка.
  Интересното е, че в Лондон като сме някъде с колеги (които са все мъже) и си поръчам бира, винаги после ми подават колата или спрайта... какво и е женското на колата между другото???

  [quote#11:"Ф.Нинов"]В днешно време в Германия без инглиш не може да си намериш работа дори и на бензиностанция..[/quote]
  Бреееееййй гледай ти! А аз като ходих преди 5-6 год на едно интервю за докторат и си спомням, че се шокирах, че никой не говореше инглиш ей на никакво ниво, даже да ти каже на ляво или на дясно. Тогава реших, че в Германия няма смисъл и си хванах куфарите за Лондон. А реално погледнато Германия е уредена бяла държава, докато в Англия в много отношения са доста като в третия свят... Мислех си наскоро дали да не пробвам как е в Германия и да се преместя, нооооо ходих в Люксембург и там много ми хареса, там е просто приказка!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK