Какво е да си студент в чужбина: Университетът в Залцбург

Какво е да си студент в чужбина: Университетът в Залцбург

© Нина Димитрова
 


 

През 2010 г., по време на бакалавърската си степен ("Международни отношения", СУ) имах възможност да уча в този университет като студент по програма "Еразъм", така че бях напълно наясно какво ме очаква, когато реших да се върна, този път като редовен студент.
Хубавите страни на университета са, че административно всичко е много добре организирано; лекциите, а и повечето от материалите се качват в интернет платформата на университета; има изключително много международни студенти, което прави академичната среда много по-интересна, толерантна и разнообразна; преподавателите, а и всички служители са изключително приятелски настроени и винаги готови да съдействат при въпроси или проблеми.


Допълнителен плюс е и липсата на такси за студенти от ЕС: единствената такса е 18 евро на семестър, дължима на студентската организация ÖH (Österreichische Hochschülerinnen- und Hochschülerschaft) и е задължителна за всички държавни университети в Австрия.


Трудностите през първата година


Трудности в нова среда винаги има, но при една добра предварителна подготовка не мисля, че има нещо, от което да се притеснявате.


За квартира наистина трябва да се помисли отрано: тук всички общежития са частни и места в тях се получат чрез различни агенции, но винаги се чака (в добрия вариант 1-2 месеца).


Международният отдел към университета обаче е много активен и може да се свържете с него при всякакви въпроси. Има и наръчник за новите чуждестранни студенти, който всяка година се подновява. Стъпка по стъпка са обяснени всички процедури при започване на следването в Залцбург. А това е линкът към последното му издание: http://www.uni-salzburg.at/fileadmin/multimedia/Internationale%20Beziehungen/BFA_Info_13_web.pdf


Застраховки и транспорт


Европейската здравна карта е минимумът, който трябва да имате. Иначе може да си направите и австрийска здравна и социална застраховка, която за студенти е около 50 евро на месец.


Относно транспорта - при един по-продължителен престой в града направо е задължително да си купите колело. Цените варират, но на старо може да си намерите такова и за 30-35 евро.


Иначе студентите до 26 г. могат да си купят семестриална карта за транспорт (около 120 евро за 4 месеца, иначе редовната цена е 50 евро/месец). Това много зависи и от местоположението на квартирата: може и да не ви се наложи да ползвате транспорт!


От Залцбург може доста изгодно да се пътува с влак до други австрийски градове (мога да препоръчам този сайт: https://westbahn.at/), също до Германия, Чехия и Италия.


Работата


Почасова работа може да се намери сравнително лесно. Към момента за българи и румънци все още има ограничения и е нужно разрешително за работа. Тези ограничения обаче трябва да отпаднат от януари 2014 г.


Kариерни центрове


Университетът има кариерен център, организират се доста мероприятия и срещи на студенти с потенциални работодатели.


Има и различни студентски организации, към които може да се включите, в зависимост от интересите си. Моята специалност например има собствен миницентър: група студенти от по-горен курс, които организират консултации по различни въпроси/предмети всяка седмица.


Библиотека на университета, литература


Всеки факултет си има собствена библиотека със съответната литература. Досега не ми се е налагало да купувам учебник, но наистина има заглавия, които по-бързо се изчерпват от други. Това много зависи и от специалността, разбира се, а има и доста заглавия в електронен вариант.


Спорт


Има, и то много! Студентите могат да избират различни курсове от спортния център към университета: http://spowww.sbg.ac.at/usi/fileadmin/USI/Programm_aktuell/USI_WS_2013-14web.pdf


По-икономичен живот в града


По-евтините супермаркети са Lidl и Hofer, а за икономично хранене най-добрият вариант е сами да си готвите. "Евтини" заведения няма, а дори и да има, не искам да си и мисля къде може да са.


Вариант е и да си купувате обяд от студентското кафе (пак зависи в кой факултет сте), който е около 4-5 евро за супа/салата, основно ястие и десерт.


Относно мебели и обзавеждане най-добрият вариант е "Икеа". Мога да препоръчам и следния сайт: http://www.oeh-salzburg.at/service-das-hilft/boersen (тук има както обяви за стаи, така и за работа, а и за вещи, които искате да продадете/купите на старо). Един от най-посещаваните и полезни сайтове сред студентите тук.


Свободното време


В самия град има много туристически забележителности, които могат да се видят; различни музеи; паркове; езера; крепостта Hohensalzburg.


Тук като съвет мога да дам, че всяка година през май месец има седмица на отворените врати и тогава спокойно може да разгледате всички забележителности безплатно в определен ден.


Иначе около града също има местности, които си заслужава да се посетят (http://www.salzburg.info/en/sights/excursions). Хубаво е, че до тях се стига и с градския транспорт.


Професионални перспективи


Магистратурата, която следвам, е сравнително нова за университета и изцяло практически насочена за бъдеща работа в европейските институции и/или в организации/дружества, работещи по различни европейски проекти. От австрийските университети този е единственият, в който тя се преподава.


Също така е двуезична – част от предметите са на немски, а другата част – на английски. Фокусът на следването е Централна Европа и има избираеми курсове по чешки или полски език, а срещу такса от 65 евро/семестър, може да запишете и курсове по други езици към езиковия център (напр. испански, френски, руски, арабски, японски и т.н.)


Въпреки че има препоръчителна програма как трябва да върви следването (започваща с "въвеждаща фаза", след това "основна част", планови игри и завършваща с писането на дипломна работа и полагането на изпит за получаването на магистърската степен ), всеки студент може сам да определя колко и кои предмети да взима на семестър.


Тук е и моментът да се отбележи, че има курсове с максимален брой участници и ако не сте достатъчно бързи да се регистрирате навреме, трябва да отложите въпросния предмет за следващ семестър (част от предметите ги има само през зимен, респ. летен семестър). Като част от следването има и задължителен курс с екскурзия до европейските институции в Брюксел.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Залцбург е едно прекрасно малко градче, в което ми изглежда, че е истинско удоволствие да живееш.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 2. 2 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#1] от "Нефертити":

  Едно от най-спокойните градчета за живеене в Австрия и доста красиво.

 3. 3 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 515 Неутрално
 4. 4 Профил на az
  az
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Защо не пише РЕКЛАМА до статията?

 5. 5 Профил на kimik
  kimik
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Нищо против автора на статията, но за мен тези специалности са за хора стремящи се към някаква държавна или евро- хранилка. Създават се администратори, които да учат хората, които наистина създават нещо как да го правят и колко от техния труд да отива за издръжка на бюрокрацията. Но, да, преспективно е за добре ориентираните ...

 6. 6 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#3] от "richi":

  да, прав си, пълна скука е, но е много спокоен и красив град. също така може да се пътува уикенда навсякъде наоколо, така че като за студенти е иделанен - през седмицата учат, през уикенда разтоварват

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 7. 7 Профил на kimik
  kimik
  Рейтинг: 233 Любопитно

  До коментар [#6] от "Øϰϰå Çҩßё":

  Те там са да учат или да се разхождат? Смисъла да се учи в чужбина е да се УЧИ, а не като тук да се изживее студенство и да се получи хартийка накрая...

 8. 8 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#6] от "Øϰϰå Çҩßё":

  Аааа, щом са отишли да учат това е едно. Щото тия в Студентския град не са дошли точно за това)). Ама пет години без адреналин как се живее ?! Друго си е Студентския град).

 9. 9 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Залцбург е хубав и спокоен град, даже твърде спокоен.

 10. 10 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 515 Любопитно

  Страхотно местенце, спокойно, тихо и приятно за живеене, късметлии са студентите отишли да следват там.

 11. 11 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#5] от "kimik":

  аз мисля, че специалността си е добра, работила съм по европроекти и знам, че ако няма кой да ти дава разяснения и да следи новите изисквания трудно ще се справиш сам, ако си решил да се подпомогнеш чрез финансиране от ес

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 12. 12 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#8] от "richi":

  е те тия от студентски град затова толкова и успяват в живота

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 13. 13 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#12] от "Øϰϰå Çҩßё":

  И колко от българите завършили в чужбина са успели в България ? Тука нямаш ли вуйчо ченге или татко БКП ще си опъваш каиша за една мизерна заплата ако ще и Харвард да си завършил.

 14. 14 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#13] от "richi":

  не точно, българите завършили в чужбина обикновенно работят за чужди компании в българия и малко им дреме какво се случва наоколо, или и да им дреме, не са на мизерна заплата
  абе ти от коя луна падаш, огледай се около себе си?!

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 15. 15 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#14] от "Øϰϰå Çҩßё":

  Българите завършили в чужбина вече са десетки хиляди. Нима сериозно вярваш, че всичките работят в България за чужди компании ?! Да, има такива. Ама колко процента от всички завършили в чужбина са те ?
  Доста на едро говориш.

 16. 16 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#15] от "richi":

  не, наистина ли искаш да ти го напиша за да го прочетеш?!
  много ясно че всичките не работят в българия. още по-ясно, че всички си трупат стаж в чужбина преди да решат да се върнат ако решат. разбира се, че тези тук не са десетки хиляди, но факта е, че ги има. поне от моите приятели се сещам за шест души, които точно това правят. които се върнаха с неухота, а сега не искат да чуят да ходят обратно, понеже тук им е в пъти по-добре да работят на европейско ниво и да си живеят в собствената родина.
  всичко това се развива в софия.

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 17. 17 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#13:"richi"]ще си опъваш каиша за една мизерна заплата ако ще и Харвард да си завършил. [/quote]
  Ако си завършил Харвард, едва ли ще си търсиш работа в България, както и ако си завършил който и да било университет на Запад. Целта на 99% от българските студенти в западни университети е да си намерят работа в съответните държави, което е много лошо за България, но никой не може да обвинява или да пречи на младите хора, че искат да се реализират по-добре професионално.
  Патриотизмът е нещо много хубаво, стига бъде подлплатен с нещо. България в момента, за съжаление, не дава особени поводи за гордост. Славната история и героичното минало са едно, но достоен, нормален и цивилизован начин на живот са нещо съвсем друго.

  zenrus.ru
 18. 18 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Весело

  Какво е да си студент в чужбина: моя мъко, мъко ненагледна...
  http://www.vbox7.com/play:94c84c37

 19. 19 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#16] от "Øϰϰå Çҩßё":

  Ще бъда ясен - това, че се завършил в чужбина не е никаква гаранция за успех в живота в България. Не са един и двама такива, които за завършили в чужбина и сега стоят без работа или работят за мизерни пари. Да се правят генерални изводи от съдбите на 6 човека е доста странно.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на corelli
  corelli
  Рейтинг: 520 Весело

  До коментар [#3] от "richi":
  В Димитровград е мноУ яко
  Поздравления за страхотно написаната статия!

 22. 22 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#17] от "SPQR":

  Това за Харвард го казвам хипотетично. Имам предвид, че дори нещо читаво да си учил на Запад това не е гаранция за успешен живот в България.

 23. 23 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 870 Разстроено

  До коментар [#5] от "kimik":

  Е, те точно такива нЕмаме тука !!! И те там, у ЗалцбургО, поне ще ги научат на правилно мислене !
  Ама тук всеки си е най-умен и най-убаФ, и най-знаещ, и най-можещ, и най-...

 24. 24 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#22:"richi"]Имам предвид, че дори нещо читаво да си учил на Запад това не е гаранция за успешен живот в България.[/quote]
  Факт, защото са много малко работодателите, които оценяват, пък и могат да си позволят такива кадри. Това са предимно клонове на международни компании в България.
  В момента тече яростна конкуренция за набор на квалифицирани кадри. Най-голямата част отиват в САЩ, заради несравнимо по-високите заплати. В рамките на ЕС големият печеливш е Германия. България не прави нищо за да привлече собствените си граждани да останат и работят там.

  zenrus.ru
 25. 25 Профил на ewgeniy
  ewgeniy
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До тук добре. Но що е то международен студент и има ли то приложение в Залцбург? А пък учи магистратура.

 26. 26 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#18:"Гневник"]Какво е да си студент в чужбина: моя мъко, мъко ненагледна... [/quote]
  Много си е гот даже, запознаваш се с какви ли не хора от цял свят, отваряш си мирогледа и се научаваш да бъдеш самостоятелен. При всички случаи е много по-добре, отколкото да си в общежитие в Студентски град, да ти праща мама буркани с туршия по автобуса от провинцията и да скачаш по масите в чалготеките.
  Качеството на образованието няма да го коментирам, защото не е за коментиране (не говоря за отделни случаи, където има съвестни и добри преподаватели, ами пародията наречена българско ВИШУ образование цяло)

  zenrus.ru
 27. 27 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  [quote#4:"az"]Защо не пише РЕКЛАМА до статията? [/quote]
  +++
  Модерната либерастия се уповава на това да бъдат вампирясани колко може повече младежи изучаващи "Международни отношения" по програма "Еразъм" и други такива на вид безобидни но заличаващи завинаги патриотичния дух и връзката със семейството "науки" !
  В крайна сметка произвеждат еничари като Дянков ... без никаква стойност за страната и семейството им !

  Да Залцбург е град със замък край реката и колоритни улички в центъра който може да бъде разгледан за един ден !
  Преди 20г. беше прекрасен но вече е пренаселен с азиатци,босненици,африканци т.н. типичен шарен европейски град !  Libertarianism is just anarchy for rich people
 28. 28 Профил на Нощен ястреб
  Нощен ястреб
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#13:"richi"]Тука нямаш ли вуйчо ченге или татко БКП ще си опъваш каиша за една мизерна заплата ако ще и Харвард да си завършил. [/quote]
  Дай тогава изобщо да се откажем от образованието по тази логика!

 29. 29 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Образованието не е за всеки и не е за да си живееш добре с добра заплата - такова мислене е извратено и вредно за обществото. Образованието е необходимост на личността да отдаде най-доброто от себе си за света, и естествено и за за себе си, за семейството. Само това им е в главите "Колко пари ще вземам?!" А какво ще даваш за тези пари...? Така че зависи не от чуждестранното образование ( Интернет ти е под ръка за него), а дали това, което учиш, където и да е, ти е по мярката и какъв ти е мотива.

 30. 30 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Аз предлагам някой от русолюбците да направят едно представяне на МГУ примерно, как е ученето, отношените на руснаците към нас българите, начина на живот и работа, уреденост, разходи, корупцията и пр., и така да можем да сравним еврогейщината с азиатскомужищината.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 31. 31 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1932 Весело

  До коментар [#8] от "richi":

  Студентски град и на Лас Вегас не може да се хване на малкия пръст! Във Вегас купонът поне през деня е в застой, а в Студентски град е нон-стоп.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 32. 32 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#28:"Нощен ястреб"]Дай тогава изобщо да се откажем от образованието по тази логика! [/quote]

  Не съм казвал такова нещо. Само казвам какво ги чака огромната част от завършващите студенти. Ти ако мислиш друго - ОК.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK