Младежите трябва да се развиват и да са иновативни в търсенето на работа, смятат експерти

Средната младежка безработица в ЕС достига 23.5%

© Reuters

Средната младежка безработица в ЕС достига 23.5%Младите хора трябва да мислят нестандартно, те не могат да си позволят да са на средното ниво, а трябва да се развиват, за да могат по-лесно да си намерят работа. Около тази тези се обединиха евродепутати, представители на министерството на образованието и експерти, занимаващи се с младежка заетост на конференция "Младежката безработица", организирана от Информационното бюро на Европейския парламент.


Според евродепутата от ЕНП Моника Панайотова има няколко стъпки, които трябва да се предприемат, за да се вървим към справяне с кризата в младежката заетост. На едно от първите места стои реформа в образованието. Освен това трябва да се осигури гъвкавост на пазара на труда.


Панайотова заяви, че младежите трябва да се учат на критично и иновативно мислене още в училище и за да се осигури това, трябва да се преосмисли образованието като цяло. По думите ѝ Европа трябва да спре да приема провала в предприемачеството като нещо лошо, защото страхът от провал спира много млади хора да рискуват. "Образованието в Европа трябва да стимулира предприемаческия дух у младите хора", каза още тя.
Тази теза потвърди и създателят на програмата "Заедно в час" Евгения Пеева, която зави, че днес младежите не могат да си позволят да са на средното ниво, ако искат да успеят. Те трябва да се стремят да отскочат от това ниво и да се развиват. Според Пеева младите хора трябва да са готови да са мобилни и гъвкави в търсенето на работа.


Евродепутатът от групата на социалистите и демократите Ивайло Калфин също обясни, че работодателите предпочитат да наемат младежи, които са натрупали различен опит. По негова информация 85% от работодателите предпочитат да вземат човек, който е бил по програма "Еразъм".


Той обясни, че за следващия програмен период 2014-2020 г. ЕС отделя достатъчно средства за младежите и държавите членки сега са тези, които трябва да свършат своята част.По думите му дори не е нужно българските власти да чакат директиви и решения на европейско ниво, за да помогнат за по-доброто развитие на българските ученици и студенти.


По думите му сред добрите практики от Европа, от които може да взаимства и приложи България са младежката гаранция и дуалната система. Калфин смята, че дуалната система, в която се комбинира учене с работене, ще изисква законодателни промени, политическа подкрепа от всички партии и сериозни усилия, но ефектът ѝ ще е голям.


Павлина Вълева, главен експерт в Министерството на образованието и науката, потвърди, че правителството ще работи за реформа в образованието, които да създадат повече умения у младите хора, които да им позволят по-лесно да си намират работа след това. Тя подчерта, че училището учи децата да учат, да знаят и се надява един ден да се стигне до това да ги учи да могат. Според Вълева обаче за това трябва да съдейства и обществото.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stutzer
  stutzer
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Ами освен да си купят мобилни жилища и един месец работа в Букурещ , друг в Прага , трети в Тирана... Велика идея .. няма що...

 2. 2 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 616 Неутрално

  По начало съм за свободата на избора, а не за предпоставения такъв. В този ред на мисли, ако се вложи ресурс, в това младежите да бъдат научени да мислят, всичко е ОК, а така наречените експерти, да идат и да се гръмнат.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 3. 3 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Просто ме втриса отвътре като чуя думите "експерт", "надпартиен експерт" и направо ми се повръща. Безработицата е стала основен вътрешнополитически проблем на България - във все повече семейства няма нито един работещ, а всеки втори младеж в България е безработен. За последните четири години безработицата сред младите хора е нараснала повече от два пъти. Същевременно над 51 на сто от безработните младежи са дълготрайно безработни, тоест липсата на заетост за тях продължава 12 и повече месеци. По темпове на нарастване на младежката безработица България е на едно от първите места в Европа. Равнището на безработицата сред младите хора нараства с два пъти по-бързи темпове в сравнение със средния за страната, доказателство че кризата в много по-голяма степен засяга младежите, отколкото останалата част от населението. А средноевропейските доходи ще бъдат достигнати от България през 2030 г., при това ако има ръст от 6% годишно. Тоест никога.

 4. 4 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 560 Весело

  Човек трябва да е Айнщайн в днешно време, че да покрие изискванията. Само за депутат може да минеш, дори и да си откровено тъп.

 5. 5 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Весело

  Панайотова заяви, че младежите трябва да се учат на критично и иновативно мислене още в училище.
  ==============
  Айде бе !!!
  Я па викам най - напред критично и иновативно да ометат от Държавната администрация всички работещи пенсионирани милиционере и овенни, защото все са на най - възлови корупционни места. Ако толкова им се работи с 20 те заплати да си правят бизнес или да идат пазачи в охранителният бизнес при бившите си шефове които почти всички имат фирми.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 6. 6 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Забравих :
  Критично и иновативно да въведат закон който пенсионер работи да избира или пенсията или заплатата както е в германия където и на пенсиите има данък общ доход.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 7. 7 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 933 Неутрално

  До коментар [#2] от "Митко Василев":


  [quote#2:"Митко Василев"]а така наречените експерти, да идат и да се гръмнат. [/quote]
  Това е типичната българска черта...отричане на авторитетите. За това и в Ада на българския казан няма пазачи.

 8. 8 Профил на ObServer
  ObServer
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Образованието в Европа трябва да стимулира предприемаческия дух у младите хора"
  Пичове, надежда всяка тука оставете - в БГ се котира само нагаждаческия дух, гъзоблизането, щуробаджанащината и рушветчийството. Има много кадърни млади и не толкова млади хора, които биват мачкани и елиминирани от "наши" макар и некадърни неграмотници. Естествено кадърните отиват в чужбина и после слушаме хленчове за неконкурентноспособна икономика. С назначени "бизнесмени" - дебили, няма да станат никога нещата - освен, че не знаят как, те са неспособни и да се учат. Да пребъдат Бойко пожарникаря и Орешарски - експерта...

 9. 9 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#7] от "blue rose":
  Около тази тези се обединиха евродепутати, представители на министерството на образованието и експерти, занимаващи се с младежка заетост ...
  ...€ депутати, представители на министерството на образованието и експерти, занимаващи се с младежка заетост ...Дългогодишен тираджия разпределял милиони евро от министерството на образованието - това са "експертите на прехода" в България, „think tanks“ мозъчните ни тръстове със специалността "Физическа култура" във ВИФ-София.
  http://dnes.dir.bg/news/uvolnenie-anelia-klisarova-izbori2013-mitko-shalev-centar-razvitie-oveshcite-resursi-15464111?nt=10
  [quote#7:"blue rose"]Това е типичната българска черта...отричане на авторитетите. [/quote]Десетте Божи заповеди се намират на две места в Библията: Изход 20, 2-17 и Пета книга Моисеева - Второзаконие, 7-21.
  [20:4] Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята;
  [20:5] не им се кланяй и не им служи, защото Аз съм Господ, Бог твой, Бог ревнител, Който за греха на бащи наказвам до трета и четвърта рода децата, които Ме мразят,

  [5:8] Не си прави кумир и никакво изображение на това, що е на небето горе, и що е на земята долу, и що е във водите под земята,
  [5:9] не им се кланяй и не им служи; защото Аз съм Господ, Бог твой, Бог ревнител, Който, за греха на бащите, наказвам до трето и четвърто поколение децата, които Ме мразят,
  [5:10] и Който показвам милост до хиляди поколения към ония, които Ме обичат и пазят Моите заповеди.

 10. 10 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 616 Гневно

  До коментар [#7] от "blue rose":

  Типичната българска черта е да се проявяваш, като пълен гъзЪ, вадейки три думи от контекста. Фак офф.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 11. 11 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 933 Неутрално

  До коментар [#10] от "Митко Василев":

  Експертите смятат, че българската младеж трябва да се рзвива и да са иновативни а вие сте спрели развитието си в далечното минало в първи клас научавайки четене и писане.А роднинската връзка на майка ви с циганското малцинство единствено е обогатила речника с псувни, нецензурни думи и откровенна тъпотия.

 12. 12 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#11] от "blue rose":

  О, чудо. Гъбата се напънала да прочете част от съдържанието. Браво! Продължавай в същия дух, а като ти израсте мозък, може и отношение към темата да изкажеш.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 13. 13 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Мързеливо в голямата си част и безидейно,неамбициозно за реализация поколение.Необвързано и безотговорно към семейството,отдаващо се на развлечения и нерагламентирани дейности.

 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2831 Гневно

  До коментар [#13] от "dedo pepo":
  "Мързеливо в голямата си част и безидейно,неамбициозно за реализация поколение."

  Вероятно съм по-стар от тебе, но се вбесявам от всички старци, дето си мислят, че тяхното поколение е върха на еволюцията.

  подпис
 15. 15 Профил на zenvo
  zenvo
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Мързеливо поколение?! А някой задавал ли си въпроса, че за да бъде един младеж "конкурентноспособен" в днешния свят (не само в България), той или тя трябва да има минимум две образования, да знае езиц, да е правил стажове (често неплатени) и т.н. А след като започне работа, често младежът се лишава от личен живот в името на това да поддържа "конкурентноспособния" си имидж. Не ми говорете за младите, защото предишното поколение си е позволявало нормален начин на живот с една диплома за средно и си е живяло живота необезпокоявано от много от проблемите пред които модерния млад човек е изправен! И отново, тук става въпрос не само за БГ, а също така и за западния свят. Никъде вече не е лесно за младият! И само да задам един елементарен въпрос - да не би младите да са виновни за създалата се ситуация? По-реално според мен е да се обвиним предното поколение за това наследство.

 16. 16 Профил на zenvo
  zenvo
  Рейтинг: 213 Неутрално

  *Извинявам се за допуснатите грешки. Много набързо го надрасках и не прочетох написаното преди да поствам.

 17. 17 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 517 Весело

  И тия са се сбрале да си дърдорят празни приказки.

  Може ли нормален човек да измисли такова словосъчетание "иновативни в търсенето на работа" ?
  Че първо отвори поне Уикито за да видиш какво точно значи тая дума па тогава я ползвай.

 18. 18 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 517 Весело

  До коментар [#13] от "dedo pepo":

  Трябва по-иначе да го напишеш, че те очервиха.
  Поколението няма интереси. А не, че примерно не му се работи. Работата и интересите обикновено се разминават в живота.
  А че много дечица на мама и тате (които са търгаши, престъпници, "бизнесмени", фондационери, администратори и още куп неизвестни и нищо не допринасящи, но доходоносни професии) си живеят както си го описал си е верно. Мама и тате носят и оно не знае къде да се дене от безидейност и незаинтерисованост.

 19. 19 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 770 Разстроено

  Бля, бля, бля... - и кое ни е стандартното!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 20. 20 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#14] от "Иван К":Вероятно съм по-стар от тебе, но се вбесявам от всички старци, дето си мислят, че тяхното поколение е върха на еволюцията."

  - Пожелавам ти дълго да си жив и здрав.Аз скоро ще навърша 72,умея да наблюдавам безпристрастно и да съпоставям реалистично.Изразявам мнението си честно и обективно,а не да се харесва някому.

 21. 21 Профил на franklin
  franklin
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  "Според евродепутата от ЕНП Моника Панайотова има няколко стъпки, които трябва да се предприемат, за да се вървим към справяне с кризата в младежката заетост. На едно от първите места стои реформа в образованието."
  Моника, защо не ги направихте тези стъпки, по време на вашето управление? Защо ти, като депутат, приемаше безропотно и защитаваше идиотските законопроекти на Игнатов?
  Хвалиш ли се сега в Брюксел с най-слабия, декларативен и безсъдържателен Закон за младежта, който благодарение на теб стана реалност?!
  Стъпки, трябвало да се направят...((

  http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_menu/documents/law/zkn_mladezh.pdf

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 22. 22 Профил на franklin
  franklin
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  "ЕК разкритикува остро липсата на образователна реформа у нас"

  http://www.segabg.com/article.php?id=673955

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK