Учени от Кеймбридж подмладиха клетки на човешка кожа с 30 години

Учени от Кеймбридж подмладиха клетки на човешка кожа с 30 години

© Pixabay.comЕдна от най-старите човешки мечти е да се открие начин да се удължи възможно най-дълго периода на младостта. При това не просто визуално, с пластични корекции със спорна полза, а съвсем реално - избягвайки цял куп неприятни здравословни дефекти, които носи със себе си остаряването.


Светът като че ли никога досега не е бил по-близо до осъществяването на тази иначе привидно утопична мечта, след като изследователи от Кеймбридж успяха да подмладят клетки от кожата на 53-годишна жена, до степен да бъдат еквивалентни по жизнени показатели на такива на 23-годишна. За научния пробив съобщи Би Би Си.


Още по-обнадеждаваща новина е, че екипът от учени смята, че занапред може да направи същото и с други тъкани в човешкото тяло. Като крайната им цел е да разработят лечение за цял набор от болести, свързани с напредването на възрастта - диабет, сърдечно-съдови и неврологични заболявания.
Технологията, която използват, всъщност далеч не е нова. Тя е изградена върху методика, използвана за създаването на клонираната овца Доли преди повече от четвърт век.


През 1996 година изследователи от института "Розлин" в Единбург, Шотландия разработиха метод за превръщане на възрастна клетка от млечната жлеза на овца в ембрион. Резултатът от него доведе до създаването на световноизвестната клонирана овца.


Иначе още през 1952 г. американските учени Робърт Бригс и Томас Кинг клонират жаба чрез трансфер на ядра от соматични клетки. Техният опит е първият успешен експеримент за клониране на висш организъм. Впоследствие аналогична техника се използва и при създаването на Доли.


Сега ръководителят на екипа, проф. Волф Рейк от Института Бабрахам в Кеймбридж, се надява откритието да може да се използва, за да се поддържат хората в добро здраве за по-дълго, докато остаряват.


"Мечтаем за подобно нещо. Множество често срещани болести се влошават с възрастта и да мислим как да помогнем за разрешаването на този проблем е изключително вълнуващо", каза той пред Би Би Си Нюз.


Все пак проф. Рейк подчерта, че изследването, което вече е публикувано в научното списание "eLife", е в много ранен етап. Предстои да се преодолеят още няколко проблема, преди да може работата да премине от лабораторията в клиниката. Така или иначе доказването за първи път, че толкова сериозно подмладяване на човешки клетки е възможно, е критична стъпка напред в развитието на науката.


Учени от Кеймбридж подмладиха клетки на човешка кожа с 30 години

© Pixabay.com


Технологията не може да бъде незабавно приложена в клинични изследвания, тъй като засега методът увеличава риска от образуване на ракови формирования. Но проф. Рейк е уверен, че след като вече е известно, че подмладяването на клетките е възможно, неговият екип ще може да намери алтернативен, по-безопасен метод за постигането му.


А следващата им стъпка е да се види дали технологията ще работи и върху други тъкани като мускули, черен дроб и кръвни клетки.


"Дългосрочната ни цел е да се удължи продължителността на човешкото здраве, а не толкова продължителността на живота, така че хората да остаряват по по-здравословен начин", завършва ученият.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK