Да преживееш най-уютния град на Германия

Има място в Германия, което особено се харесва и мнозинството немци биха предпочели за живеене. Заради измереното най-голямо количество топли и слънчеви дни в страната. Заради живописната природа и неустоима зеленина, с която е заобиколен. Заради стратегическото си място - в подножието на Шварцвалд и досами границата с Франция и Швейцария, и мултикултурност - утвърден университетски град, в който всеки шести жител е студент, а всеки втори студент е чужденец. Заради неповторимия си чар на "града на малките улички (Gassle) и ручейчета (Bachle). Заради някак усмихната и ведра атмосфера на безгрижие и безметежност. Дори ако щете само заради причината, че в Германия това е единственият по-голям град, чийто кмет е "зелен" /от Зелената партия/ и небезоснователно го определят като екологично чист, солар-сити на Германия, градът на колелетата.
Това е Фрайбург.
Моя позната германка, преселила се в града, подобно много други, казва: "Фрайбург не е Германия". Бих добавила своето впечатление и то е много лично: Фрайбург е един от най-уютните градове по европейските земи, по които е стъпвал крака ми.
Най-общи исторически и географски данни:
Фрайбург /етим. От frei - свободен, burg- замък/, се намира в обастта Баден- Вютенберг, югозападна Германия. Разположен е в долината Брайсгау /цялото име на града се изписва: Freiburg im Breisgau/, в подножието на Шварцвалд. През Фрайбург минава реката Драйзам. Градът се намира на 199 км от Щутгарт, 60 км от Базел, Швейцария; Цюрих - 86 км; Страсбург, Франция - 85 км .
Фрайбург е основан от старинният род фон Церинген през 1120 г. Под тяхно настояване през 1200 г. се започва строежа на най-голямата забележителност в последствие за града, катедралата Munster Unserer Lieben Frau, чийто градеж и дозастрояване продължава до 1513 г. Дългият период на доизграждане обяснява смесването на готически и романо-готическия стил в архитектурата й. Внушителна с височината от 116 м.на кулата си - символ на Фрайбург и с изящните си стъклописи, Мюнстера /както за по-кратко я наричат/, се нарежда сред най-красивите и значими католически храмове на Германия.
От 1457 г. датира основания от австрийския херцог Алберт шести, университет във Фрайбург, който днес носи името му и е един от най-старите и уважавани учебни заведения в страната. Природната даденост, великолепно развитата инфраструктура за екотуризъм и производството на качествено вино са другата гордост на фрайбургчани.
Във Фрайбург - без пътеводител
Чудесно е да се преживее Фрайбург. За целта ви предлагам скандалната идея, стигнете ли до там, да се откажете от план и пътеводител на града. Позволете си да се загубите в това очарователно място. Най-малкото защото не можете истински да се изгубите, може само да се залутате по криволичещите улички, но покрай това, колко само ваши си места и прекрасни кътчета бихте открили, с които ще зарадвате и фотоапарата си. Мястото за това е старият град, който е самияt център на града. Ще познаете, че сте стигнали до него по това, че стъпвате само на красива мозайка от речни камъни и отсъстват автомобили - центърът е изцяло пешеходна зона. Не е трудно да стигнете до него - той е само на 200 метра от гарата, вървейки по Айзенбанщрасе. От лявата ви страна ще се яви Коломбипарк - живописна градина с фонтан и малък дворец, който днес е музей на праисторическото наследство /апропо: в градския фолклор, парка е известен като място за срещи на гей-обществото/.
Срещу парка, от другата страна на оживената улица "Ротекринг", ще видите информационния и туристически център. Тези от вас, които все пак желаят акуратно да си набавят план на града и списък на забележителностите, биха получили там най-подробна информация /на немски, френски или английски език/. Освен рекламни материали за различни културни събития, тук бихте открили актуални предложения за настаняване, организирани маршрути и екскурзии в и извън Фрайбург. Пътеводителят за града струва 4 евро. А за тези, които пожелаят да спестят въпросната сума за чаша добро кафе с парче вкусен сладкиш, пояснявам веднага: лесно е да се ориентирате в стария град. Трябва да запомнете само името "Кайзер Йозеф Щрасе" - най-голямата, търговска, пресичаща на две центъра улица, до която ще стигнете тръгнете ли по Ратхаусгасе от туристическия център. Лесно разпознаваема е, и колкото и да се губите, ще излизате в един момент все на нея.
Другият ви ориентир може да бъде изящната статуя на конник: "Бертолдс Брюнен", където "Кайзер Йозеф щрасе" се пресича със "Салцщрасе" - това се явява и центърът на центъра, или пък Мартинстор и Швабентор - двете забележителни, средновековни порти, служили някога за отбрана и вход на стария град, а сега маркиращи условно края му. Да не говорим пък, че където и да се залутате, прехласнати от впечатляващата архитектура на сградите, все бихте могли с озъртане да видите високата кула на Мюнстер. Мнозина вероятно биха желали да започнат опознаването на града именно от нея. За поразяващата хубост на катедралата отвън и отвътре няма да пиша, нека всеки сам за себе си го усети, когато я види. Всички, които желаят да се изкачат по витите, тесни стълбички на кулата на катедралата, за да зърнат отблизо камбанарията, часовника на кулата и спиращата дъха гледка на цялата околност, могат да го направя срещу 1.50 евро между 9 и 17ч. в делници и между 13-17ч в неделни и празнични дни. Внимание! - катеренето е стръмно, дълго и в тясно пространство, в което се разминавате със слизащите, клаустрофобиците е желателно да си го спестят. Не по-малко известен от Мюнстера е площадът около него, с Munstermarkt - прочутият открит пазар на цветя, плодове, зеленчуци и ръчно изработени, характерни за региона изделия. Денят, в който може да го видите в цялото му разнообразие, яркост и глъч е събота. Улиците въобще са своебразен празник в този ден, където по стара традиция, се изявяват самобитни таланти - художници, изобретатели, но най-вече музиканти. На всеки ъгъл ви застига различен по стил и инструмент музика. Сред музикантите ще видите и доволно познати лица на нашенски роми, разликата е, че тук няма да ги чуете да свирят чалга, а парче на Луис Армстронг или Дюк Елингтън.
Това, че сте на друг паралел, ще усетите в допира с всяко от местата, които си струва да се видят и са знакови за фрайбургчани: Аугустинерплатц - красивият площад, сборно място на студенти и млади хора; приказните, сякаш създадени в детска фантазия улички Конвигтщрасе и съседната й Мюнцигщрасе - любима част за всички посетители на Фрайбург; разбира се, малките, плитки поточета по улиците или Вachle както на местния диалект ги наричат тук, служили някога за отводителен канал, но днес подържани само с вода от реката Драйзам и съхранени за красота, те са запазена марка за града и любимо място за шляпане на деца в летните жеги.
Най-романтичната част в стария град са улиците Герберау и Фишерау, в която тече почти "амстердамски" канал, а в непосредствена близост е "съзвездието" от музеи: природонаучния музей, Аугустинермюзеум - за средновековно изкуство, музея на модерното изкуство. Срещу 2.10 евро миниатюрният кабинков лифт ще ви качи на хълма Шльосберг - любимо място за разходки и снимане на чудните изгледи към града. И още, и още Покоят, ведрината, вежливото обслужване, добромислието в лицата на хората пък са другите неща, които карат да се почувствате приютен в този град.
Когато се уморите да ходите, имате безброй възможности за отдих - кафенатата и бистрата, особено около университета, са много. Рядко по рода си е "Markthalle" (Keiser-Joseph-Str.233) - сборно място на интернационални кухни, където на крак, непретенциозно и на поносима цена, може да опитате специалитет с екзотичен вкус. Уви, български щанд отсъства, приятно може обаче да ви изненада там афганистанската кухня. Ако се качите на последния етаж на големия универсален магазин "Карщат", ще се озовете при отличния ресторант на самообслужване "Le Buffet" , където има винаги пресни и разнообразни ястия и сладкиши. Предимствата на това място са огромната тераса с изглед към Шльосберг и че туристите не го знаят - там бихте могли да отморите и изпиете кафето си необезпокоявани и с наслада от гледката.
Позволете си да бъдете изкушени от целогодишната страст за фрайбургчани - сладоледа. "Портефино", заведението на ъгъла на театъра, разполага с над 50 вида италиански сладоледи, които се славят като най-добри в града. Любителите на немска бира и интензивен нощен живот, ще останат доволни в Schlappen (Lowenstr.2) Tacheles (Grunwalderstr. 17) или Hausbrauerei Freiburg (Gerberau 46) . В центъра , сравнително близки един до друг са и не малкото нощни клубове и дискотеки.
Полезна информация:
За индивидуални посещения, стигането до Фрайбург е сравнително трудно. Градът няма свое гражданско летище, затова полетите, които биха ви свършили работа са Франкфурт, Щутгарт, Карлсрухе, Базел. Оттам предвижването би станало с влак, което оскъпява пътя ви, дори и да сте ползвали по-ниските цени на сезонен чартърен полет от Бургас и Варна . Най-масово се използва редовната автобусна линия на Евролайнс от София за Фрайбург всяка сряда, пътуването от 26 часа, с която обаче е дискомфортно и уморително. Като че ли най-удачно е включването на Фрайбург в маршрут, за тези които пътешестват с кола. Най-ниската цена за приспиване е на къмпинг - 5 евро на човек, палатката ще ви струва 2.60- 4 евро. За повече информация: www.camping-freiburg.de Цената на частни квартири - самостоятелни или тип "бед енд брекфаст" или хотели среден клас варират между 18- 50 евро на човек. Могат да се видят на : www.hotel.de/freiburg, www.deutsche-pensionen.de/pension-freiburg/
Адрес www.freiburg.de пък е официалният сайт на града и на него ще откриете всички актуални събития за града, сезонните експозиции за музеите, работното разписание и цените им.
През който и сезон да посетите Фрайбург, ще попаднете на организиран фестивал или друга културна проява. Мащабно за лятото събитие е международният музикален фестивал: Das Zelt-Musik-Festival Freiburg, който се провежда на открита площ под куполите на оригинални шатри. Тази година между 29 юни и 17 юли, там може да видите концерт на Патриция Каас например. Повече на: www.zmf.de
Фрайбург и околностите му са рай на любителите велосипедисти с маркираните си за целта алеи и маршрути. Да се качите на Шварцвалд или да стигнете до близкото и прочуто за Германия Титизе става бързо и комфортно с влак, който тръгва на всеки 30 мин. от гарата (линия: Фрайбург - Титизе).

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на d
  *****

  mnogo mi xaresa! sledvam v Freiburg i naistina moga da tvardq 4e tova e edin ot nai krasivite gradove v Germaniq!!!

 2. 2 Профил на А,П,М,
  *****
  Неутрално

  Дъщеря ми следваше във Фрайбург, Бил съм няколко пъти в този град,и много ми харесва,С удоволствие бих се върнал отново там,

 3. 3 Профил на Дона
  *****
  Любопитно

  Кой наистина е най-удачният вариант за пътуване до Фрайбург? Знаете ли цената за комбинация между самолет и влак?

 4. 4 Профил на Дона
  *****
  Любопитно

  Кой наистина е най-удачният вариант за пътуване до Фрайбург? Знаете ли цената за комбинация между самолет и влак?

 5. 5 Профил на йоана
  *****
  Весело

  Аз ще пътувам лятото до Фрайбург - със самолет до Франкфурт и после със влак ( самолерния билет е 310 евро в двете посоки а влака е около 100 пак във двете!

 6. 6 Профил на sv
  *****
  Неутрално

  Искам си обратно във Фрайбург не съм бил ве4е 2 месеца там и стра6но ми липсва.

 7. 7 Профил на raymand
  *****
  Неутрално

  от 9 години живея в този приказен град. Имах Щастието и удоволствието да завърша и продължа да се развивам тук. Пожелавам на всеки да успее да се докосне до тази страхотна атмосфера, която градът предлага.

 8. 8 Профил на Мария
  *****
  Неутрално

  великолепен град.Имах удоволствието да прекарам няколко седмици през лятото на 2007 и никога няма да ги забравя.Настина все едно си във Франция и Швейцария едновременно.Чар, красота,уют,зеленина,цветя.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 10. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 11. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 12. 30 Профил на titi_b88
  titi_b88
  Рейтинг: Неутрално

  Аз също следвам във Фрайбург и страшно много го обичам, наистина е страхотен! Няма някакви свръх забележителности, но самата атмосфера е просто невероятна. Най-хубаво според мен е през лятото или през зимата, някъде декември, когато започва коледния пазар, който е просто уникален!!! Иначе най лесно се стига с полет до Базел и после с влак от немската гара на Базел до Фрайбург. Може и от Франкфурт, но тогава човек трябва да си вземе билета поне 3 дена по-рано за да може да хване специална оферта от 29 евро в едната посока, иначе излиза доста по-скъпо. Та това е, заслужава си да се види

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK