Ла Валета – градът на рицарите

Крепостният град, “построен от джентълмени за джентълмени”, Художественият град, Градът на рицарите…Ла Валета, административната столица на Малта, има много имена, идващи от нейното богато минало.

Градът е запазил старинната си атмосфера и до днес. Мрежата от тесни улички приютява някои от най-добрите шедьоври на изящното изкуство, църкви и дворци. Същият този лабиринт е изпълнен с магазинчета, които доставят истинско удоволствие на любителите на стари документи, карти, антични предмети, бижутерия и сувенири на цена от 1 до 1000 евро. Разхождайки се из Ла Валета, човек се среща с исторически забележителности на всеки ъгъл – градът е малък, но в него има множество оброчни скулптури, ниши, които крият малки статуи, гербове, фонтани, старинни площади, кралски дворове и градини и всякакви кафенета, в които може да дадете отдих на краката си. Невъзможно е да се види всичко, което предлага Ла Валета само с едно посещение, защото малко са средиземноморските центрове, така богати на архитектурни, исторически и културни паметници, както този уникален, бароков град. Местоположението на Малта в сърцето на Средиземноморието е ключът към богатата й история. На кръстопътя на морските маршрути, тя е била дом, крепост, търговски пост и убежище в продължение на 7 000 години за най-различни цивилизации. От древните строители на храмове, през финикийските търговци и разпространители на християнството като апостол Павел, до рицарите на Свети Йоан, Наполеон и британската корона – всички те са оставили тук своя отпечатък.


Малта и Рицарите от Ордена на Св. Йоан

Рицарите от Ордена на Св. Йоан /1530-1798/ и онова, което те са направили за Малта, като че ли дава най-популярната представа за Ла Валета. Градът се свърза най-често с техния осемстранен готически малтийски кръст. Няма друга ера, оставила толкова траен отпечатък в историята на острова, като 250-годишното им управление. Те построяват този град и оставят след себе си и дворците, които са обитавали.

Един от тях е замъкът на арагонците, наварците и каталонците от Ордена, построен само 5 години след основаването на Ла Валета. Сега той е единственият, запазил оригиналната си архитектура, проектирана от Гироламо Касар. Суровият му екстериор е типичен за известния малтийски архитект, проектирал повечето от ранните постройки във Валета. Но и Орденът поставял такива изисквания – сградите да служат едновременно за жилища и за отбранителни постове.

Замъкът има типичния за манастир правоъгълен вътрешен двор с галерия със сводове покрай постройката. От 1921 до 1971 г. дворецът служел за седалище на малтийския министър-председател, а днес в него се помещава Министерството на икономиката.

Не по-малко забележителен е и замъкът на кастилците и португалците, чиято цел била да приютява всички останали рицари, нямащи собствен дом в Малта или да служи като обител за благородници, замръкнали на острова при своите пътувания. Близката църква е издигната на върха на най-високия хълм в Ла Валета, от която се открива прекрасна гледка към столицата. Дворецът също е построен от Гироламо Касар през 1574 г., но бил преустроен почти напълно от Андреa Бели през 1741 г. От шедьовър на старата школа, той се превърнал в шедьовър на бароковия стил и е най-красивата постройка от вида си във Валета. От 1972 г. функционира като офис на премиера.

Но безспорно най-голям интерес предизвиква дворецът на Великия магистър на Ордена, издигнат между 1571 и 1574 г., днес седалище на Парламента. Сградата е истинска съкровищница на изкуството: в Гобленната зала се съхранява уникална колекция от гоблени, Залата на Св. Михаил и Св. Георги /преди главната заседателна зала на Ордена/ е украсена с фрески на Перес Д`Алекио, изобразяващи Голямата обсада от 1565 г., таваните на коридорите са декорирани от Николо Назини, а много от стаите са покрити с фризове и картини, изобразяващи епизоди от историята на Ордена. И този замък е дело на Гироламо Касар, а когато го посетите, не забравяйте да се отбиете в оръжейната.

Църквата на Св. Йоан

И ако магистърският дворец е една от най-пленителните сгради в Ла Валета, то най-красивата църква е тази на Св. Йоан. Суровата готическа фасада се противопоставя на пищната барокова украса вътре, разкриваща дълбоката почит и подкрепа, която са оказвали рицарите на изкуството и културата. Обителта е проектирана от Гироламо Касар през 1573 и 1577 г.

като една от първите и основни постройки в новата столица на Ордена. Заслуга за разточителния интериор има и Матиа Прети, калабрийски художник и рицар, който доукрасява вътрешността на църквата в по-късно време. Той е автор и на рисунките по сводестия таван и в страничните олтари, пресъздаващи сцени от живота на Св. Йоан.

В параклиса към църквата може да видите шедьовъра на Караваджо “Обезглавяването на Св. Йоан Кръстител”.

Църквата е и гробница на мнозина рицари, сред които не можем да подминем Великия магистър на Ордена, Жан Париж де ла Валета, на когото е наименуван и града, като негов основател.

Сър Уолтър Скот, който посещава Малта през 1831 г., казва, че катедралата е най-прекрасното място, което някога е виждал.

Град на новаторство 

Когато рицарите пристигат в Малта през 1530 г., те първоначално се настаняват в малкото селище Биргу, пазено от форта “Св. Ангел”.  Успяват да разширят старата наблюдателница, но отбраната им била все още слаба. Валета била планирана, но им липсвали средства за строежа. Папа Пий V и испанският крал Филип им дали заем и наели един от най-добрите военни архитекти, италианеца Франческо Лапарели, за да проектира селището както трябва.

Укрепеният като военен пост град със своите крепостни стени, бастиони и фортове израснал върху голите скали на полуостров Сцеберас само за 15 г. Ла Валета умрял през 1568 г. и не успял да го види завършен. През 1571 г. градът бил готов и рицарите се преместили от Биргу в новия си дом.

Лапарели имал уникалната възможност да проектира града така, както той го вижда, без да се съобразява със стари постройки и архитектурни планове. Това е първият в историята град, построен на принципа на координатната мрежа на улиците, което позволява свежият морски въздух от двете пристанища да циркулира лесно из тесните улички и да действа като средновековен климатик.

Селището обслужвало всички слоеве на обществото – от рицарите, през техните слуги, до търговците – за всички имало домове, развлечения и работа.

Екзотичният микс на малтийската кухня

След като се уморите от толкова много история и пищна архитектура, може да опитате малтийската кухня. Тя е резултат на дългите взаимовръзки, които са установили първите жители на острова с многобройните чужденци, превърнали Малта в свой дом. Сватбата на вкусовете е придала на малтийската кухня еклектичен вид. Влиянията са твърде много, но като че ли най-очебийни са сицилианското и арабското, какъвто произход имат и повечето специалитети тук.

Непознат допреди 20 години екзотичният микс, наречен малтийска кухня, се предлага в много ресторанти днес. Може да й се насладите в малките, семейни вилички и барове или в големите, шикозни ресторанти, разположени в дворовете на замъци и дворци. Рибният пай, заешкото задушено, говеждото с маслини и десертът Касада са само малка част от местните специалитети. Това, което не бива да пропускате обаче, е хлябът. Някои са толкова запалени по него, че понасят със себе си цели самуни към самолетите си за вкъщи. Той се прави от прокисналото тесто, останало от партидите хляб, печени във фурната миналия ден. Събира се и отново се пече. Може би някога това е бил хлябът на бедняците, но сега се е превърнал в традиционния малтийски хляб.

Най-популярната закуска тук е “брушета”, която може да опитате във всеки бар по обед – закуската на фермерите и работниците: дебела филия хляб се потапя от едната страна в зехтин, след това се намазва с пюре от домати, парченца риба тон, кръгчета лук, скилидки чесън и топчета каперси.

Пазарите

Ако искате да усетите истинската атмосфера на Ла Валета, посетете пазарите й. Те са по-скоро място за срещи, общуване и размяна на клюки. Най-колоритни от тази гледна точка, както и подходящи за покупка на сувенири, са неделният пазар, Ил-Монти, точно да градската порта на Ла Валета или дюкяните по Търговската улица. Ако разполагате с време и средства, можете да се поровите и из антикварните магазини, защото Малта има репутацията на едно от най-добрите места за антиквариати в света. Това не е учудващо – със своята 7000-на история и толкова различни култури, тя има какво да предложи. Мебели, сребърни сервизи, морски карти и типичните малтийски часовници ще ви върнат назад във времето.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK