Прага – четете знацитеПрага залага много капани за любопитния турист – има истории за катедрали и полуразрушени храмове, води го из гробници и крепости, обяснява теории, прекроява историята по нов начин, дава обяснения за събития, за които повечето хора не са подозирали, и непрекъснато си играе с имената на Франц Кафка, К.Г. Юнг, Карл ІV, Ярослав Хашек, Петър Парлежа, строител на Карловия мост и на катедралата "Свети Вит", Райнер Мария Рилке и дори Леонардо. Факт е още, че ако човек има склонност да борави с кодове и знаци, му предстои една голяма обиколка из пражките улици.


Прага, известна в средновековието като "града на стоте кули" и "сърцето на Европа", представлява своеобразен музей на последните девет столетия от развитието на архитектурата. На всяка крачка в Прага се срещат статуи на светци и исторически личности, часовникови кули и островърхи покриви, фенери и пищни фасади. Тук съжителстват постройки, изпълнени в познатите стилове - готически, ренесансов, бароков, модернистичен. Замъците в околностите извън Златна Прага са поне дузина. Конопище, Карлщайн, Кривоклат, Орлик, Чешки Щернберг, Хлубока, Чешки Крумлов, Кутна Гора са само част от имената.


Но всичко това отдавна се знае –
Прага е добре разказана история


Вече се превърнаха в шлагери пешеходните турове “Златна Прага”, където туристите присъстват пасивно, мълчаливо слушат беседите за катедралите и замъците и щракат с фотоапаратите. Сега тук е добре да се внимава за знаците. Чехите предлагат всеки сам да открива скритите символи – туристите да се вглеждат във фасадите на сградите, в лицата на светците от статуите, да внимават за всички подробности. Според познавачите тайните символи, чрез които може да се разбере историята на града, могат да се открият на всяка крачка – слънца, изображения на Адам и Ева, на крале и короновани особи. Основната идея е, че


в Прага има пластове история


В последните години дори са издадени пътеводители, които да бъдат в помощ на по-мистично настроените туристи. В тях се казва, че човек трябва да внимава за знаците. Като този например, че историческият център на пражката столица е образуван от обединението на шест квартала. Независимите градчета, които са в основата на Прага, са Старе место, еврейският Йосифов, Нове место, Мала страна, Храдчани и Вишеград. Те са разположени по река Вълтава, чиито брегове са свързани от известния Карлов мост, на който също се отдава доста внимание. Той е най-старият запазен мост, построен през 1357 г., по времето на крал Карл Четвърти. А той очевидно също е внимавал, защото избрал времето за започването на строежа на моста, така че годината, датата и часът да формират нумерологична пирамида, а слънцето да изгрява и залязва в точно определени точки.


Това туристите не го разбират, но пък историята си я бива. И понеже Карловият мост е


нещо като емблема на града


има изобилие от такива истории.


Строежът на моста започнал между 1342 г. и 1357 г. и завършил през 1402 г. Местните хора обичат да казват, че мостът се е строил сто години. Около неговото строителство също има създадени легенди. Една от тях разказва, че майсторите дълго време не успявали да намерят точния разтвор, който да спои камъните, и Вълтава непрекъснато разрушавала градежа. А необходимият свързващ елемент бил открит случайно. Оказало се, че това са яйчните белтъци и от всички страни на Прага започнали да идват хора, които носили яйца. Някой от жителите носили включително варени яйца, но майсторите, за да не ги разочароват, ги включвали в градежа.


Специален знак се вижда във факта, че на него има 30 барокови статуи, подредени от двете му страни, в двата края на съоръжението се издигат високи кули.


Една от статуите е барелеф с изображение на смъртта на св. Ян Непомук, носеща щастие, ако се докосне с длан изтърканият до блясък метал. По всяко време тук има опашка от туристи, но слуховете упорито твърдят, че желанията не се сбъдвали. Което всеки лично трябва да провери все пак...


Иначе фактите са такива – Карловият мост е най-старият, най-известният и най-пищният мост над Вълтава. Това е и един от входовете на музея под открито небе и трябва да се признае, че за подобни великолепни скулптури биха завиждали доста музеи.


Улиците


В Прага човек може вече да разбере Даниела Ходрова. Тя е родена през 1946 г. в този град и в момента е една от най-ярките представители на средното поколение автори в съвременната чешка литература. Най-голямото й произведение, което я прави популярна почти в цял свят, е трилогията "Изтерзаният град". Поне на пръв поглед Ходрова разказва за един невероятен лабиринт от улици, които преливат една в друга. Докато някой от героите й бяга по улица "Милешовска" и свива по "Фибихова", друг пресича "Ондржичкова", после продължава покрай телефонната централа в посока на "Кубеликова". Трети пък прекосява Площада на мира, влачи се по улица "Слезска" и свива в някой от входовете. Четвърти поема по "Житнобранска" и "В Туних"...


Струва си да се напише отделна история за улиците на Прага. За малката уличка “Билкова”, успоредна на река Вълтава, за “Неруда”, по която ден и нощ се движи поток туристи, за “Злата уличка” в Храдчани (името идва от злато все пак) или за улица "Конквиктска" в центъра на града.


То не са само имената. Улиците са тесни, с пищни фасади, с фенери и старовремски прозорци, през които се откриват неочаквани гледки.


Встрани от историята


Разбира се, Прага не е само това. Градът не е голям, но е чист и подреден. Може да се кажат няколко думи за триизмерното кино IMAX в Прага, което е част от веригата <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />Cinema City International. Картината е изключително реалистична, като от екрана с ширина 30 м и височина 24 м буквално изскачат триизмерни цветни изображения, които карат зрителя да се чувства като реален участник в действието. Местата в кинозалата са амфитеатрално разположени, а гледането става чрез поляризирани очила за триизмерен образ, които зрителите ги получават, преди да влязат. Те приличат на обикновени слънчеви очила – само с малки разлики. Лявото и дясното око виждат отделни поляризирани вълни и мозъкът слива двата образа в един триизмерен образ.


Скоро обаче посещението на триизмерно кино в Прага няма да е повод за пътуване. До месец ще отвори врати и първото триизмерно кино у нас Cinema City, което ще се намира в Mall of Sofia.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK