"Възкръсналите" празнуват в Санта Марта

Лятната фестивална поредица на Evropa.Dnevnik.bg

"Възкръсналите" празнуват в Санта Марта


Това лято http://еvropa.dnevnik.bg ще следи за Вас най-интересните фестивали и други културни събитя в Европа. Очаквайте всеки петък Вашият отпускарски справочник за културен туризъм в страните от Стария континент.


---


Всяка година на 29 юли хиляди вярващи изпълват улиците на енорийския център Лас Ниевес, намиращ се на границата между Испания и Португалия, за да почетат Света Марта, покровителка на "възкръсналите". Събитието е известно като "Fiesta de Santa Marta de Ribarteme"и в него участват късметлии, които са се разминали на косъм от смъртта и са готови да споделят историята си с други хора.
Фиестата започва рано сутринта, като събралите се по тесните градски улички богомолци, облечени в черно или други подходящи за случая цветове, организират своеобразна траурна процесия с ковчезите на тези, които почти са се докоснали до отвъдното. Начело стои местният епископ, държащ в ръцете си статуята на Света Марта, която трябва да потегли на обиколка около църквата.


Към 10 часа процесията е факт – епископа потегля, а с него и цялото "траурно шествие" от роднини понесли "последния дом" на оцелелия. Понякога се намират и хора носещи сами своя ковчег, което естествено не им позволява да се напъхат в него, но това по никакъв начин не омаловажава празничния им принос. От време на време се чува плачът на някой от "опечалените", но това само допринася за създаването на уникалната празнична атмосфера.


Денят на Света Марта е един от многото християнски празници, които превръщат спомена за нерадостни събития от миналото в забавление, способно да обедини хора от различни краища на света. Той съчетава възможността за равносметка и реминисценция на това, което сме оставили зад себе си и шансът да погледнем с други очи на собственото си настояще и на малките радости на живота.


"Fiesta de Santa Marta de Ribarteme" води началото си от библейската история на Авраам, който трябвало да принесе в жертва на Бог първородния си син. Когато той замахвал да нанесе смъртоносния удар с ножа си, Господ разменил малкия Исаак с жертвено агне. През годините тази история намира своето превъплъщение в християнството (Гергьовден) и исляма (курбан-байрам). Курбан се прави също така и след преживяно голямо премеждие, при което е бил застрашен животът на човека, но той е оцелял. Такъв курбан се прави до края на живота на човека, всяка година в деня на премеждието.

Още по темата

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK