Читателска фотоистория: Косово - харизмата на новия член на Европа

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Putko MaFani
  Putko MaFani
  Рейтинг: 217 Весело

  Госпожо Паскалева! Снимка номер 13 е с невярно описание. Това не е местна гимназия, а спортната зала в центъра на Прищина. И въпросният брадат чичко е най големият им герой от преди войната...Адем Яшари се казва и е убит преди началото на военните действия.
  Но ако ви е било за първи път да сте в Косово е нормално местните ви гидове да ви говорят дивотии....в наречената от вас красива държава...където националният плод е найлоновата торбичка, толкова са брутални местните в изхвърлянето на боклука.
  Със здраве, госпожо Паскалева!

  Mea maxima culpa, Vulva Hipnotia!
 2. 2 Профил на Putko MaFani
  Putko MaFani
  Рейтинг: 217 Весело

  Госпожо Паскалева! Забелязвам, че информацията ви е изключително невярна, и това явно е тенденция..Манастирът в Грачаница е наистина обграден със солиден зид и бодлива тел, но самият анклав не е. Би трябвало сама да го забележите щом сте правила снимките лично....

  Mea maxima culpa, Vulva Hipnotia!
 3. 3 Профил на Putko MaFani
  Putko MaFani
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Фото историята ми харесва, защото е различен поглед върху Косово, с положителна нотка. Предишните ми коментари са такива, защото живея и работя в Косово от 2008 и имам доста по различен поглед от фотографа. Подобни снимки съм правил и аз, има наистина красиви места. Но ако публикувам другите снимки, които са доста повече, ще разваля идилията ...
  Все пак, моите уважения към г-жа Паскалева за труда и позитивната нагласа. Явно аз съм черноглед и си мисля, че съм в Африканската част на Европа.

  Mea maxima culpa, Vulva Hipnotia!
 4. 4 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  не е актуално, още повече, че Косово не е найдобрият пример за създаване на държава.

 5. 5 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1174 Любопитно

  До коментар [#3] от "Putko MaFani":

  Щом си там сигурно знаеш каква е структурата на местната икономика?

 6. 6 Профил на Putko MaFani
  Putko MaFani
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#5] от "dobrich":
  Да, знам. Структурата на т.нар. икономика на Косово е основана на търговия с вносни стоки. Освен хляб, чушки и още няколко зеленчука, както и огромни количества боклук за който няма място, нищо не произвеждат. Безработицата е огромна, повечето семейства получават парични преводи от роднини по чужбина. Данък ДДС е единствения който се плаща и то не винаги. Просто не всички търговци са регистрирани. Сега правителството им се моли да го направят.
  Други въпроси да имаш?

  Mea maxima culpa, Vulva Hipnotia!
 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1174 Весело

  До коментар [#6] от "Putko MaFani":

  Благодаря за одговора! Ами мафията.....

 8. 8 Профил на Putko MaFani
  Putko MaFani
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#7] от "dobrich":
  Мафията им е една от най гадните. В смисъл на жестоки страхобъзльовци, които разбират само от куршум. Но това е толкова неевропейско от моя страна!
  И това е дълга история за разказване, освен това невероятна за повечето нормални хора. Никой не би повярвал защо в същност се роди това недоразумение, наречено Република Косово.
  Но сравнението което използвах по горе, за чувството ми че се намирам в Африканската част на Европа не е мое, чух го преди време от западняк. И беше прав човека. Преди много години същите диваци видях в една част на иначе хубавата Африка.

  Mea maxima culpa, Vulva Hipnotia!
 9. 9 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1174 Весело

  Благодаря още веднъж! И последен въпрос - отношението към българите, България....

 10. 10 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:56 на 08/09/2010 от неговия автор.

 11. 11 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1047 Любопитно

  До коментар [#1] от "Putko MaFani":

  Интересно е да се четат коментари на живеещ в Косово! Ако изобщо някога си стъпвал в Косово, в което, съдейки по коментарите ти, започвам да се съмнявам. Едно уточнение. Адем Яшари е убит преди началото на бомбардировките от 1999 година, но военни действия с различен обхват и интензитет в Косово са били водени дълго време преди началото на операцията "Съюзническа сила":

  http://en.wikipedia.org/wiki/Adem_Jashari

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 12. 12 Профил на Putko MaFani
  Putko MaFani
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#9] от "dobrich":
  Отношението на албанците е по скоро приятелско. Близки сме като разстояние и освен това България ги призна. За тях това е важно. Освен това сме ги управлявали в един период от време през миналия век и за нас може да чуеш добри неща като за окупатори. За разлика от т.нар. братя славяни - сърбите, които са ги направили това, което са в момента - завършени варвари. Иначе сърбите, които са останали да живеят в Косово по скоро нямат никакво отношение към нас, не им пука. Те толкова са изстрадали, обикновените хора от своите, от албанците, от Запада, че въобще не им дреме на тях.
  Със здраве!!

  Mea maxima culpa, Vulva Hipnotia!
 13. 13 Профил на Putko MaFani
  Putko MaFani
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#11] от "Югозомби":
  Уважаеми господин Югозомби! Нормално е интелигентен човек да поставя под съмнение информацията която получава и е нормално да я анализира.
  Все пак, ако наричате военни действия терористичната дейност на УЧК преди войната на НАТО аз приемам Вашето мнение. Все пак ника ви подсказва, че имате гледна точка за биваша Югославия. А в Косово дори и сега стъпвам, по скоро тялто ми е във фотьойла, а краката ми са стъпили на косовска земя.
  Все пак не Ви ангажирам с мнението си, но заставам зад него . Пък и не смятам да се доказвам тепърва на когото и да било, вече няма нужда.
  Приятна вечер!

  Mea maxima culpa, Vulva Hipnotia!
 14. 14 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Всичко показано е плод на труда на Югославия на Йосиф Броз Тито.
  За каква "каризма" може да се говори?! Това е поредното най-безсрамно баламосване и манипулиране на хората ! Къде тук имат заслуга албанците? Защо им се приписват неверни неща и се гради образ на нормална държава?
  По данни на американския Държавен департамент, всеки месец албанските кланове на мафията им изнасят от Турция поне шест тона хероин. И според американската Агенция за борба с наркотиците, още преди войната в Косово албанците (заедно с турците) са си извоювали позицията на основен наркодоставчик по балканския маршрут. /По-скоро са я получили от своите покровители - американските служби. Сами няма как да "извоюват" такива позиции в световната нарко-мафия."
  Та за каква каризма ства дума?
  Който каквото и да ти говори, става дума за пари...Паскалева!
  И за много грозни и ужасни престъпления на албанците!
  Давате ли си сметка какво вършите?!

  Аз знам много малко.
 15. 15 Профил на Putko MaFani
  Putko MaFani
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#14] от "istorika":
  Съгласен съм с Вас. Просто не исках да съм груб с дамата....и с Тома-неверниците....за тях - да си преведат слогана на латински отдолу

  Mea maxima culpa, Vulva Hipnotia!
 16. 16 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 636 Неутрално

  "В докладите на германската федерална полиция се твърди, че “албанците все по-често прибягват до насилие, разчиствайки сметките си с останалите в хероиновия бранш”. Експертът от американската Програма за контрол на наркотиците Тони Уайт обелязва, че “Албанците са много по-склонни към насилие от останалите етнически мафии в Европа. Те открито се ориентираха към преразпределяне на европейските пазари измествайки оттам ливанските, пакистанските и италианските нарко-картели”. Миналата година например (1999-б.м.), албанците ликвидираха девет видни италиански мафиоти по време на продължила две седмици война по улиците на Милано."

  Стефан КАМЕНАРОВ – Канада
  http://po-sveta.hit.bg/narko.htm
  (Писано още през 2000 г. в сп. "Ние" !!!)
  Е, Паскалева......?!
  Кого заблуждавате и баламосвате?

  Аз знам много малко.
 17. 17 Профил на mirosster
  mirosster
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Бих бил благодарен, ако ми обясните за каква нова държава става дума, която има за национални герои хора от съседна. имам чувстото на попаднал в театър на абсурда.

 18. 18 Профил на Putko MaFani
  Putko MaFani
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#17] от "mirosster":

  Това е най-малкото при местните - чуждопоклонничество или г?золизане на български. Дори не мога да схвана идеята на Паскалева?! Ако иска да покаже нещо от непозната за повечето българи територия - ок. Ако иска да спечели някой лев от конкурса - пак ок. Но за това е необходимо да има поне вярна информация под снимките. А както отбелязах в първите си коментари, това не е така. Сигурно щото не съм тук в Косово.....нали?

  Mea maxima culpa, Vulva Hipnotia!
 19. 19 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  заглавието и коментарите под повечето снимки от фотоисторията са повече от нелепи. не знам от какъв зор авторът се опитва да създаде някакъв романтичен образ на тази "държава". ходил съм там и това е единствената европейска страна от която се върнах в България с удоволствие. смятайте колко е зле там щом усещането като пристигнеш в гадната София е облекчение от завръщане в цивилизацията.

  Истината ни прави свободни.
 20. До коментар [#13] от "Putko MaFani":

  Типично повърхностно, пристрастно и не особено добре осведомено форумно писане... Етикетиране вместо аналитичност. Няма значение дали краката на пишещия са в Косово или на което и да е друго произволно място.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 21. 21 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 269 Гневно

  Целата фотоистория е чиста повърня ! "Репортерката" е откачалка,която мрази родината си.Тва е !
  До коментар [#18] от "Putko MaFani":

  Да те помоля да разкажеш за Косово по-подробно , квото се сетиш да ни го разкажеш! Ше ми бъде много интересно !?????

 22. 22 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#17] от "mirosster":

  е, хайде сега, и ние си имаме Кирил и Методий, хъшовете и те не са били баш граждани на България

 23. 23 Профил на Putko MaFani
  Putko MaFani
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#20] от "Югозомби":
  Благодаря за квалификациите! Приемам чуджото мнение, особено на фенове на Уики. Обикновено същите имат мнение за футбола, жените, москвича на съседа и последния модел процесор, създаден в Лениградския Университет .


  До коментар [#21] от "rumenov85":
  Благодаря Ви за въпроса, не се имам за капацитет, просто съм тук, работейки за международна органицация по собствено желание. Свързано със заплащане, което ме задоволява.
  Относно Косово - Аз също се чувствам в цивилизацията, когато се озова обратно в София. Представете си какво е тук. Войната, силно казано война, е свършила преди 11 години. Периода след това се характеризира с навлизане на международни мироопазващи сили от ООН и НАТО. Наложителното установяване на обществения ред и опазването на мира е в следствие на пълното изтегляне на сръбската власт от бившата и провинция. Все още има следи от бомбардировките срещу стратегически обекти на сръбската армия и сили за сигурност.
  По фрапантното за мен като българин, макар и не религиозен, кръстен от родителите си християнин беше гледката на разрушени църкви.. Разбрах в последствие, че през бунтове на албанците през 2004 година тези мили хора са палили, взривявали и къртили църкви на повече години от нашите в България. Може би този факт ме накара да съм резервиран към местните албанци.
  Тук е скучно за нормалния човек. Изобилието на магазини, ресторанти и обикновени кафенета не компенсира липсата на възпитание и откровенната тъпота на заобикалящото местно население. Всичко си има обяснение разбира се, но това не е за тук. Който го интересува да прочете що е то Канун - местния им кодекс. Шофирането в България било ужасно, казват някои...елате тук, и ще разберете, че това не е така. Тук е адът за шофьорите. Повечето местни нямат шофьорски книжки, а и това не е от значение, защото типична местна черта е да не отстъпват за нищо, в следствие на което трафика е екзотичен меко казано...Страната съществува благодарение на парите на диаспората, международните донори и присъствието на натовски военни, европейски полицаи и други международни хуманитарни организации.

  Mea maxima culpa, Vulva Hipnotia!
 24. 24 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1104 Весело

  Снимките са доста постни. Малко е преувеличено или поне не е снимано както трябва щото под номер 18 пише, че природата била пленяваща пък аз там нищо такова не видях!

  Иначе най-интересно, че на номер 15 има билборд (онзи с дебелаците ) с реклама на Прокредит банк. Това нашата Прокредит ли ще да е? Интересно ми се видя.

 25. 25 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#23] от "Putko MaFani":

  Благодарности !!!

 26. 26 Профил на maraisgr
  maraisgr
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Нищо красиво или интересно не видях, този 'материал' просто се опитва да ни внуши, че има държава Косово.

 27. 27 Профил на naonit
  naonit
  Рейтинг: 426 Неутрално

  още една изскуствена държавица на балканите ще има две албании както има и две българии. великите сили обичат да се шегуват за чужда сметка.

  никога да не се забравя , че комунизъм е равно на фашизъм .
 28. 28 Профил на mrvip
  mrvip
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#24] от "Варненски":

  http://en.wikipedia.org/wiki/Procredit_Group

  "Защото много се оплакват от външен вид, ама никой, никога, не се е оплаквал от малко акъл."
 29. 29 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Никога не бих отишъл в тази "държава".
  Само да не ни се паднат в групата за следващото световно по футбол, та и те да ни бият

 30. 30 Профил на cenka_chokova
  cenka_chokova
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Интересна история за рядко посещавано място, макар и недалеч от родината. Природата им изглежда наистина е интересна, а на снимките можеше да се покаже повече от ограда, ливада и гледка към някое село. Планината Prokletje, влизаща в състава на Косово (както и Албания и донякъде Черна Гора) е доста красива, рядко населена и запазена от напасти от рода на района на Банско например. Уви за съжаление има и мини и разбира се албанци (макар че според познати ходили в Албанската част на планината няма никакви проблеми с тях).

  До скоро Джеравица (http://en.wikipedia.org/wiki/%C4%90eravica) беше най-високия връх в Сърбия, след отцепването сега Миджур на общата им граница е първи ...
  Остава и Войводина да надигне вой и ще остане само Белградската околия и още 1-2 района ..

 31. 31 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  Сърбия е идеална илюстрация на думите: Насилието ражда насилие и Който сее вятър ще жъне ураган. Ако продължат да се държат надменно с унгарското население във Войводина, от Велика Сърбия ще остане само Нишкия и Белградския санджак. А косоварите, подобно на македонците дълго ще се лутат да търсят своята идентичност, понеже нямат история. На една от фотографиите се вижда паметника на Скендербег, който е чист албанец, а не косовар. Тези два народа или трябва да се причислят към албанците или към българите, защото инаге ще останат нито коне, нито магарета, а мулета и катъри. И австрийците говорят немски, но си имат история, по-стара от тази на Германия и затова имат самочувствие, не по-ниско от това на германците.

 32. 32 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1159 Разстроено

  До коментар [#31] от "Дедо Либен":

  каква разлика правиш му косовар и албанец бе дедо! Няма такава - шкиптър и това си е! Тия са като някакъв тумор в сърцуто на балканите и се разпространяват - следва македония пак южна сърбия че и черна гора и малко от гърция ще си вземат!
  За мафията да не говорим - благодаря на МаФани за разясненията!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 33. 33 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#31] от "Дедо Либен":

  бих казал, че и Нишкия санджак няма да е към Белград след време.

  low riders team
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK