Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Топ галерии

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на JediMonster
  JediMonster
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Армения! Тъпа държава пълна с измамници и ленивци! Как ги наричаха "ЧОРБАНИ".

  Силата ще ти даде свобода!
 2. 2 Профил на 228
  228
  Рейтинг: 464 Неутрално
 3. 3 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Най-старият непрекъснато населяван град в Европа е Пловдив - приблизително 6000г /справка: университетът в Лийдс/. Ереван дори не е в Европа!

 4. 4 Профил на faso
  faso
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Много красиво място но защо толкова малко хора?

 5. 5 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Весело

  Защото повечето са на работа в Русия !

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 6. 6 Профил на paliiyy
  paliiyy
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Аз примерно забелязах нещо друго! Въпреки че Армения не е в Европа и, въпреки че изостава в развитието си, Ереван е една много ЧИСТА и подредена столица! Едва ли има град в България с толкова добре поддържани градинки и така чисти улици! Ще се радвам някой да ме опровергае и да качи снимка показваща, че и ние можем да държим чисто!

 7. 7 Профил на isenbg
  isenbg
  Рейтинг: 233 Весело

  Браво!!!
  Прекрасни снимки,прекрасен град! Дано имам време и аз да го посетя !

 8. 8 Профил на м
  м
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Джедай, силата нещо те е напуснала ми се види.

  До коментар [#3] от "xefgo":

  С тая разлика, че Ереван винаги се е казвал така, поне близките 2792 години. То и Урук, някогашната столица на Шумер днес е Ас Самауа (град на 280 км. от Багдад) както и много други, но не е съвсем същото.

  Зависи какво наричаш Европа - границата на Католицизма, географската рамка или желанието за влияние на ЕС, включващ Армения и Турция, вероятно и Грузия, като страни споделящи европейските ценности в тая част на света.

  Но да кажем, че съм склонен да се съглася, Ереван може и да не е най-старият град в Европа, а това дали е в Европа е ясно.

 9. 9 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 627 Неутрално

  въпреки че точно за тази фотоистория гласувах /а не пасувах/, присъединявам се към не един и двама ,пожелали преди мем да има опция "гласувай против"...
  мъничка забележчица към снимка 1:не само арменците, а всички геолози наричат тази вулканична седиментна скала "туф"...

 10. 10 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 627 Неутрално

  въпреки че точно за тази фотоистория гласувах /а не пасувах/, присъединявам се към не един и двама ,пожелали преди мем да има опция "гласувай против"...
  мъничка забележчица към снимка 1:не само арменците, а всички геолози наричат тази вулканична седиментна скала "туф"...

 11. 11 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#8] от "м":

  Ако ще разглеждаме тезата на автора емоционално, да, съгласен съм с теб. Но по география получаваш слаб 2! По история също слаб 2 - предишното име на този град е Еребуни и не нещо друго, а точно неговата крепост е изградена преди 2792 години от Аргиши Първи. Цели пет века по-късно приема името Ереван.....

 12. 12 Профил на piruna
  piruna
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Cool pictures, had no idea how the capital of that tiny country could look like. I should visit it one day. Cheers from Greece!

 13. 13 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  Доколкото знам (а и погледнах на карта, за да се уверя още веднъж), географската граница на Европа минава по хребета на Кавказ и на практика Грузия и Армения не са географсаки "Европа", макар политически да са част от Съвета на Европа.
  Значи - Ереван географски не е европейски град, още по-малко пък е най-стар (може арменците така да казват - ама - ще им се).
  Етническият им произход, културата им и политическата им история са свързани с древна Персия, писмеността им - предполага се, че е в еволюционни връзки със старосемитските писмености. С Европа са свързани косвено през елинизма, римската и византийските епохи, когато са повлияни от елинската цивилизация. Християнството им, въпреки византийските заемки, е от ориентален тип и с европейските клонове са се разделили окончателно на 4-ти Вселенски Събор в Халкедон (450 - 451 година), когато не приели тезата за богочовешката същност на Исус Христос.

  Въпреки прекрасните снимки, конкурсът е за европейски пътувания.

  E PLVRIBVS VNVM
 14. 14 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1134 Весело

  До коментар [#13] от "PavelCZ":

  истанбул в европа ли е ,може ли да участва в тази конкурс или не ,може ли да има снимки от другата страна на босфора или там е азия вече и не е позволено според правилата....

  ако историята беше от грозни чечения е според правилата ,там е европа ,но армения е в азия .....

 15. 15 Профил на sangiovese
  sangiovese
  Рейтинг: 571 Неутрално

  За историците и археолозите - става дума за "непрекъснато населяван град". За феновете и пътешествениците - това е една от вашите дестинации със сигурност.

 16. 16 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  Капиталисте, историческото сърце на Града, както и историята му са в Европа - не само заради античните градове Византион и Сике, не само заради Константинопол, но дори и турците го превземат и го обявяват за столица, едвам след като вече владеят Балканите - то стратегически иначе и не може (не е могло). И столицата се оттегля оттам, след като Турция изгубва почти цялата си европейска територия.
  Културно - три от седемте Вселенски Събори са се състояли на територията на Града - 1-ви и 2-ри Константинополски и Халкедонският (днес Кадъкьой на азиатския бряг). Те определят насоките на европейското християнство и до днес.
  Така че Истанбул е европейски по значението си град. Геоографски - на границата.

  E PLVRIBVS VNVM
 17. 17 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1134 Весело

  До коментар [#16] от "PavelCZ":

  явно не си ме разбрал ....не съм твърдял ,че истанбул не е в европа просто ти дадох пример,че дори и на границата ,а и малко отвъд в азия щом истанбул е в европа ,така и ереван има това право ..... арменците имат право да се нарекът европейци много повече от турците ......

 18. 18 Профил на м
  м
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#11] от "xefgo":

  Много смело пишеш двойки.
  Името на града следва от крепостта, а от урартийски към арменски - Erebuni = Erevani = Erevan = Yerevan... някаква морфологична трансформация продиктувана от еволюцията на езика.

  До коментар [#13] от "PavelCZ":

  Тея арменци нещо сами направили са или са си ориенталски персо-византо-семити? Обясни ми какво е "хриястиянство ориенталски тип", при положение, че е прието 301ва. А за азбуката се почувствах официално обиден.

 19. 19 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#18] от "м":

  В такъв случай получаваш слаб 2 и за /някаквата/ "морфологична трансформация" - двата езика нямат приемственост, за да ми пишеш за "еволюция"!? Просто на арменски името е различно и само едно "магаре на лед" може да твърди, че градът винаги се е казвал Ереван. Впрочем, вече научи, че се е казвал Еребуни....Внимаваай като използваш думата "винаги", както направи в коментар 8!

 20. 20 Профил на м
  м
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#19] от "xefgo":

  Никога повече няма да казвам винаги

 21. 21 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  М, не знам дали ти си арменец, че приемаш така остро нещата, но като всеки народ, и арменците са приели много влияния от околните цивилизации.
  Персийската връзка е чисто генетична - още в края на античността генеалогиите на арменските аристократи се извеждат от персийските - за царския род винаги се е твърдяло, че има общ произход с царете на Персия. Да не говорим, че Армения е била сатрапия (провинция) на Персия столетия.

  За еволюцията на арменското писмо - ами то си има студии, които описват еволюцията на знаците - арменското, грузинското и гръцкото имат общ прадед в старосемитското писмо - не помня подробности, отдавна не съм се занимавал.

  Периодът на Александър Велики и последващото го царство на Селевкидите е време на усилена елинизация, макар и политически Армения да не е била здраво свързана с царството в Антиохия Сирийска.

  Вечните кавги между Новоперсийското царство и Римската Империя и делението на Армениите, означени с числа от Armenia Prima до Armenia Quarta (т.е. от Първа до Четвърта Армения) продължават векове и отделните Армении са ту под римска, ту под персийска власт.

  С настъплението на Халифата в края на VII век в Армениите има период на арабско влияние, но политически са под разделеното управление на Византия и Халифата. Дори Арменската династия, управлявала в Константинопол през VIII век прокарва образоборецтвото като официална политика на Църквата за около 120 години.

  Отслабването на Византия в края на XI век и осбено срива на опитите на Комнините за реставрация в Мала Азия след 1175 година дават живот на царство Велика Армения - в Киликия и Тарсус. Политическото устройство на Велика Армения копира Византия. След падането на Константинопол Османците окончателно завладяват Велика Армения.

  Защо правя целия този преглед на историята на Армения - ами да покажа, че тя е само косвено свързана с Европа (което не е нито плюс, нито минус - просто е исторически факт).

  Питаш за християнството от ориенталски тип. То и до сега в немските книги му се казва "Староориенталски църкви". Става въпрос за църкви с ритуал подобен на православния, но с еретична доктрина - обикновено монофизитска - признаваща на Исус Христос само една природа и тя е божествена (има ереси, които му признават само човешка природа на Исус, който бил осенене от Дух Свети). Монотелитските ереси са по-типични за африканските църкви - признават на Исус Христос само една воля - от Бога.
  Правоверната доктрина според решенията на Вселенските Събори признават на Исус Христос двойна природа (неслитно, но неразривно съединен) пълен Бог и пълен човек (макар и безгрешен) и двойна воля - на Бога и на Човека, но в симфония.

  E PLVRIBVS VNVM
 22. 22 Профил на mariam
  mariam
  Рейтинг: Неутрално

  Hi everyone, Iam from Armenia. It's just cool to see such profound discussions about my country in a Bulgarian newspaper. I just used google translation to read the comments, and I am amazed: How do you know so much about Armenia, people?

  Re: the question if Armenia is in Europe or not. I don't know if geographically it is a part of Europe or not, but Armania is in the European zone of interests. It is included into the EU's European Neighborhood Policy and Eastern partnership projects, so apparently someone in Europe thought it deserbed being there It's just that due to the soviet domination Armenia has not been able to develop and was cut out of the rest of the Europe along with many other countries who maybe deserve to be in the European family now.

  And if it adds anything to the discourse, Armenia was the first country in the world to adopt Christianity in 301...

  At a more human level, however, as I think, Armenia and, for example, Bulgaria are closer to each other ethnically and culturologically than Armenia and any other Westen European country or Bulgaria and any other Western European country. So being in Europe is a very relative thing...

  Hope to read more here through google translation hi hi

 23. 23 Профил на м
  м
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#21] от "PavelCZ":

  Благодаря за лекцията. Да, етнически арменец съм и се пообидих от първия ти пост, звучеше заядлив и малко едностранчив. Именно защото сам каза, че всяка цивилизация приема влияния, понякога и за да оцелее, но това не дава право да я разкомплектоваш и да я причисляваш с лека ръка към други, заличавайки нейните собствени достойнства, каквито несъмнено всяка има.

  И за да изясним моята теза от предходен пост, не съм твърдял, че Армения е играла пряка и важна роля в развитието на Европейската сцена, а изтъквам факта, че християнските култури, макар и далечни би следвало да споделят общи ценности и култура, които ако не географски, то по чисто духовен признак, ако щеш, причисляват малко или много Армения в Европа. Все пак и тя трябва да бъде причислена към някакво общо и предпочитам това общо да е Европейското, а не заобикалящото я арабско и тюркско мюсюлманство.

 24. 24 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#21] от "PavelCZ":

  Християнството прониква в Армения благодарение на апостол Тадей / по обещание на Христос към цар Абгар! / непосредствено след Възкресението Христово, а сетне идва и апостол Вартоломей, които са първите покръстители на арменците - поради което арменската църква се нарича апостолическа и принадлежи на Православието. На събора през 451г. арменската църква няма представители именно заради водената тогава в името на християнството война с арабите - Вардананц - изключително известен техен национален празник,честван и до днес, олицетворяващ християнската им вяра. Тяхната църква изповядва тезата на Кирил Александрийски, изразена на Първия вселенски събор в Никея през 325г., че Христос обединява двете същности - божествената и човешката, които съжителстват в него "безметежно, единно и хармонично". Източното православие изповядва дуализма - разделените същности на Бога отец и сина Христос! Въобще правиш ли разлика между Православие и Източно православие, че да кукуригаш за християнство от ориенталски тип от книгите на немския католицизъм !? Надявам се да разбереш какви глупости си написал. Сега "За еволюцията на арменското писмо": абе господин аутсайдер, в цял свят езиковедите са единни, че азбуката създадена от Месроб Мащоц е шедьовър точно защото е самобитна, изцяло отразява всички звуци и самата фонетична структура на арменския език и му служи до ден днешен !, без да са се наложили някакви реформи в нея или в писмената система. Няма "еволюция на знаците", същите са си до сега! По тоя повод Едмонд Шютц заявява: "Чудесна творба на Мащоц - съвършената арменска азбука, предизвиква удивлението на най-големите езиковеди на света". Да не споменавам и че по молба на грузинския цар е написал азбука за грузинците, която им е служила до 11 век, че семитското писмо се пише от дясно на ляво, а и нямат нито един общ знак, както помежду си така и с гръцко-финикийското. Един съвет: премахни знака в логото си - не го заслужаваш и със сигурност ти вреди.

 25. 25 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  Xefgo, можеш да ме наричаш какъвто искаш, но не променяй историята - доказано е, че не става. Теологията също няма как да променим.
  Понятието "староориенталски" не е немско по произход, използвало се е и от руските теолози именно в значението, в което го дадох - църкви с православна по форма литургия, но с еретична догматика, типични предимно за Ориента. В момента обаче съм го срещал само в немски текстове. Това не е обида, просто е начин да се отличат църквите. Православие е термин запазен единствено за нашата църква и всъщност е превод на гръцкото "ортодоксиа". Историята (легендата) с Св. Тадеас и цар Абгар не променя теологичната същност на арменската църква след IV Вселенски събор. Никой не поставя под съмнение древността на църквата в Едесса.

  И понеже ме нападна по въпроса за арменската азбука, се наложи отново да разровя старите си книги - писмото е възникнало от гръцките ръкописни букви с адаптация от явно гениалния Месроб през V век. Процесът е подобен с възникването на двете славянски писмени системи чрез адаптация на по-стари системи от не по-малко гениалния Константин-Кирил и после от Климент Охридски.

  Относно символиката на моя аватар - не си оторизиран да определяш кой на какво има право. И не си позволявай да лепиш епитети на хора, които не познаваш - издава лошо възпитание.

  E PLVRIBVS VNVM
 26. 26 Профил на м
  м
  Рейтинг: 594 Неутрално
 27. 27 Профил на mariam
  mariam
  Рейтинг: Неутрално
 28. 28 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#25] от "PavelCZ":

  Не очаквах да не си разбрал нищо от приятелският ми съвет. Оборих те по всяка точка от твърденията ти, но се "опъваш"? Онова ти вреди, защото има много по-мъдри от теб /а и от мен/, но те никога не биха злоупотребили с този знак !!! Малоумен ли си? До кога суетата ще те води в земния ти път?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK