Екоселищата: училището на живота

Екоселищата: училището на живота

© zajezka.sk, zajezka.sk"Влиза преди няколко дни съседът и ме моли за десет килограма кафява биозахар, защото неговата е свършила. Веднага му дадохме, а в замяна той предложи да ни помогне с къщната работа" - така 22-годишният българин Димитър описва необичайното си едномесечно съжителство с други млади хора в планинско екоселище в Централна Словакия.


Само на 15-ина километра от средния по големина град Зволен, в плодородната почва на една планинска долина от стотици години живеели хора, които се прехранвали само с произведената от тях храна. През втората половина на XX век обаче те започнали да търсят препитанието си в градовете, в резултат на което населението започнало бързо да намалява.


Преди около 20 години обаче група млади хора организирали училище за традиционни изкуства, което привличало все повече и повече посетители. През 1995 г. организация за "хармоничен живот" купила част от долината и започнала да строи екокъщичките. Така до момента през селището са преминали над 2000 души, 70 от които са живели за повече от 3 месеца в него.
Екоселищата: училището на живота

© zajezka.sk, zajezka.sk


Комуната, както я нарича Димитър, е организирана на принципа на задругата - парите и произведената продукция са общи, няма строга йерархия и всеки може да стои, колкото време си иска. Никой не заключва вратите си и всеки може да влезе у вас, когато си поиска. Ако пък случайно дойде нов посетител, а нямаме място в къщата, ще му вдигнем палатка, продължава той.


Повечето посетители са млади, най-често на възраст между 20 и 30 години. За да има право да остане в селището, всеки трябва да отделя за работа по около пет часа всеки ден, без неделя. Освен в реконструирането на традиционните за района къщички и организирането на тематични фолклорни фестивали, посетителите се включват и в селскостопанската работа. Така те произвеждат сами част от храната, нужна за препитанието на гостите. По този начин младите хора овладяват много практически техники, с които не биха се сблъскали никъде другаде.


"Работата не e много тежка. Понякога е нужно само да поливаш растенията в градината или да сготвиш", разказва Димитър. Припомня си обаче, че веднъж му се наложило цял ден да пренася камъни за изграждането на нова къща, а за целта разполагал само с обикновена ръчна количка.


Екоселищата: училището на живота

© zajezka.sk, zajezka.sk


Първите селища от този тип се появяват през 90-те години на миналия век. Любители на природата и екологичния начин на живот решили да инвестират в организацията на подобни общества, с които да съживят връзката между човека и природата. Там младите хора да могат да научат какво е устойчиво развитие, как се изгражда ферма за биоземеделие или пък как се строи дом от екоматериали.


На пръв поглед посетителите получават именно това: учат се как да доят кози, как да отглеждат зеле, без да използват пестициди, или пък как да измажат къщата си с глина, споделя в интервю за интернет страницата на селището в Словакия Мирослав Касияк, член на гражданската организация, отговорна за проекта. След като поживееш известно време там обаче, продължава той, виждаш, че това не е единственото - те се променят и узряват, стават по-отговорни.


Къщите в селището са разположени на разстояние от около километър-два помежду си, но контактите между посетителите са непрестанни. Всяка събота обитателите на една от къщите трябва да поканят останалите на гости, длъжни са да им приготвят и храната, която обичат, продължава историята си Димитър. Общуването е на английски, тъй като гостите са от различни страни.


Екоселищата: училището на живота

© zajezka.sk, zajezka.sk


На въпроса дали има ток и питейна вода младежът отговаря с положително кимване и усмивка. Допълва, че някои от обитателите на селището са там вече повече от година. Те успявали да произведат около 1/4 от нужната им храна и понеже са заети в селището само по пет-шест часа на ден, имали възможност да отидат до близкия град, където да продадат част от произведеното или пък да си намерят почасова работа.


По този начин си набавяли и нужните средства, които всеки месец трябвало да внесат в общата каса. Таксата не била голяма - между 50 и 100 евро на месец, с които се покривали разходите за електричество и се поддържали къщичките. Нямали и притеснения за нуждата от медицинска помощ: "Наблизо има един джип, който също е на общо разположение, можем да го използваме при нужда."


Екоселищата в Европа постоянно се увеличават. Членовете на европейската мрежа на екоселищата в момента са над 100. В някои от тях се организират многобройни и разнообразни обучения. По време на така наречените уъркшопове младите хора могат да научат какво ли не – от това как да спестяваш енергия в дома си, до това как да изработиш традиционна носия . Можеш и да порисуваш върху земята с естествени багрила.


Екоселищата: училището на живота

© zajezka.sk, zajezka.sk


Подобна е насочеността и на едно от двете екоселища в България, членове на европейската мрежа. То се нарича "Зелено училище" и се намира в Родопите. Целта му е да учи посетителите си не само на традиционните български занаяти, но и да ги запознава със съвременното изкуство. То обаче тепърва ще се развива.


Макар и да не могат да отговорят на всички изисквания на живота в съвременността, такива места могат да променят разбиранията ти не само за собствения ти живот, но и за света като цяло. Те често са наричани училището на живота, а един от многобройните посетители на общността в Словакия завършва описанието си за селището така: "Времето тук минава неусетно, то просто не съществува!"

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на arte
  arte
  Рейтинг: 442 Весело

  Те това е - тия са построили комунизма!

  Костов е виновен. И циганите. И колоездачите...
 2. 2 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Toва някаква инициатива за циганите ли е? Че така ми звучи - като комуни някакви на принципа "дайте да дадем"..

  The biggest risk in life is not taking one.
 3. 3 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#2] от "Десен":

  Подобни утопии е имало още в средата на 19 век, много преди построения комунизъм и някои са издеянили много дълго, ама очевидно не е нужно да си информиран, за да се изказваш.
  Наистина напоследък възникнаха доста такива селища. Не е за всеки, но очевидно хората там живеят добре по собствените си стандарти. Произвеждат страшно качествени продукти, въпреки че цените са малко соленички.

 4. 4 Профил на TheBelia
  TheBelia
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Аз познавам една дето много и знае устата и все за тези селища говори. Та там, както може да се прочете от статията "всичко е общо", хората прекарват м/у 1 и 3 месеца, изкарват 1/4 от необходимото с 5 часа труд, т.е. пак трябва да се бачка яко, а не само да се лежи и да се мръхти - каквато всъщност е основната идея на т.нар. ЕКОЛОЗИ.
  Тези ако трябва да раждат и отглеждат деца там, ще ги питам аз кон боб яде ли.
  Изобщо за мен е пълна утопия и измислица всичко това.

  Искам сега да прочета коментарите на ЕКОЛОЗИТЕ по повод на този кометар

  I'm not angry. They just suck. It's that simple.
 5. 5 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#4] от "jjelev":

  Бе да ти кажа поне в западните има доста деца (които си ходят на училище и тн). Очевидно изкарват достатъчно, щом имат и да продават.

 6. 6 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Щом "arch_" се изказа - значи съм на прав път - за циганите е това транс-европейска инициатива.

  The biggest risk in life is not taking one.
 7. 7
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:23 на 30/09/2010 от неговия автор.

 8. 8 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Абе кви цигани , кви комунистически идеи ви гонят бе ??? На това се казва , живот извън матрицата ! Тези са НЕзависими от държавата и системата . Не плащат данъци и пр. Живеят си по тяхен си стандарт , а не общоприетият . И в България има такива селища . Тук им казват ''Родово имение'' .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 9. 9 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Ми за първи път чувам, че в Словакия строят селища за наши цигани, но щом ти казваш, значи е вярно.
  http://www.oekosiedlung-bamberg.de/
  И Бавария очевидно строи такива "цигански" селища 20 години вече. Между другото, това селце вече го има в учебник по градоустройство. Но щом го няма у Шопско, значи ще е циганско, няма как.

 10. 10 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  Вервай си, Арри. Екоселищата са приятно разнообразие, евентуално стил на живот на много малко хора. Продуктивността им е отчайващо ниска, не могат да изхранят собствената си популация - ами те си произвеждат 1/4 от храната и продават нещо от произведенията си...
  Значи - не могат и те извън системата, ама се радват, акто си мислят че е така.

  E PLVRIBVS VNVM
 11. 11 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#8] от "ARRI":

  Не си прав, вероятно има някакви много праволинейни, които наистина да са съвсем откъснати, но повечето еко-селища си плащат данъци и всичко останало (нали трябва да са регистрирани, за да продават)

  До коментар [#10] от "PavelCZ":

  Не е съвсем така, има и доста успешни. В био-магазините в Германия се продават такива продукти. Продуктивността вероятно зависи от това, доколко "еко" се опитват да произвеждат. Ясно е че с конски плуг няма да стане.

 12. 12 Профил на doki4_s
  doki4_s
  Рейтинг: Неутрално

  Смешки са това - живеят там някакви хора - без ангажименти към родители, деца, семейства - от 1-3 месеца и после пак обратно - при кока колата, компютъра, болничното обслужване и т.н. Ами по-добре да отидат на село да помогнат на бабите и дядовците си - пак ще се нучат да доят кози и носят камъни ....

 13. 13 Профил на REFORMATOR
  REFORMATOR
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Най-после нещо смислено и стойностно в обема профанизирана информация. Така "тайно и полека, народът...." може и да "порасне на няколко века"!

  We are such stuff As dreams are made on and our little life Is rounded with a sleep. William Shakespeare, The Tempest, Act 4, scene 1, 148–158
 14. 14 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#11] от "arch_":

  В статията си го пише . Плащат около 100 евро на месец , някаква вноска . И на тази селища идеята им е съвсем друга . Просто са зе замаскирали , като ''еко'' . Целта им е , да са извън матрицата . Не са съгласни с нашият начин на живот . В Русия ги има мноооого такива селища . Живеят на разменни начала . Ако един произведе повече картофи , а друг повече зеле , ги бартеросват . Разбираш ли ? Извън системата са . Не плащат данъци , осигуровки и пр.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 15. 15 Профил на arte
  arte
  Рейтинг: 442 Неутрално

  до # 14 Ари

  Ето Ари, като си мераклия, на стотина километра от София - няма данъци, 100% еко
  http://www.dnevnik.bg/bigpicture/2010/10/01/966041_goliamata_snimka_prikazki_na_gazena_lamba/#

  Костов е виновен. И циганите. И колоездачите...
 16. 16 Профил на krassiblackgreen
  krassiblackgreen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Честит празник на всички вегетарианци!!!
  1-ви октомври е ден на вегетарианството!
  Аз бих живял така и сега в България се подготвят проекти за екоселища. Има вече хора, които живеят сред природата. Филип с жена си и малкото им дете в екофермата Тринога. Шарената сянка - Родопите. Хората от Екоселище "Васил Левски" до Странджа. Да не би да не им е готино?! Всеки път когато отивам натам те са щастливи весели и живеят в хармония с природата и изобщо не им липстват удобството на модерното капиталистическо общество. Работят задружно и в повечето случай се изхранват именно с това, което роди земята. Има голяма разлика да видиш един офисен плъх, пребледнял с очи вперени в екрана на монитора, като че ли от това му зависи живота, и лъчезарните и румени лица на хората, които живеят след природата. Жизнени усмихнати и живеят истински здравословен живот. А пък някой от вас нека си злобеят пред екраните наречени монитори. Ще дойде време и много от хората ще се променят, ще станат вегетарианци и ще избягат от бетонните джунгли в мръсните градове и села.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK