Съдът на ЕС отмени практика на НЗОК да не плаща лечение в чужбина


Пациентите вече няма да чакат касата, за да заминат

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) трябва да плати лечението в чужбина на всеки българин, когато той не може да го получи у нас в рамките на необходимото време предвид здравословно му състояние и вероятното развитие на болестта.


Това постанови Съдът на Европейския съюз в Люксембург по питане на Георги Елчинов от Благоевград, който от 3 години се бори, за да му бъдат възстановени 25 хил. евро за операция в Германия. Съдът на ЕС е единствената институция, която може да тълкува регламентите на общността и решенията му са задължителни за всички ведомства за сходни казуси, а не само по този, с който е бил сезиран.
Безплатно лечение в чужбина по закон се полага след предварително разрешение на НЗОК, и то само ако този вид медицинска услуга в България се плаща от бюджета на касата или на Министерството на здравеопазването. "Разрешение за медицинска помощ в чужбина не може да бъде отказано, когато в България не може своевременно да бъде предоставено алтернативно еднакво ефикасно лечение", пише в решението на съда на ЕС.


Магистратите подчертават, че когато специалната комисия в НЗОК проверява дали дадено лечение зад граница съответства на клинична пътека, не трябва да го прави формално, а "по обективни и недискриминационни критерии и при отчитане на всички релевантни медицински факти и научни данни".


Освен това съдът в Люксембург заявява, че дори човекът да е заминал да се лекува в чужбина, преди касата да му е дала разрешение, българският съд трябва да я задължи да възстанови сумата, която пациентът вече е платил зад граница. Съдът в Люксембург обяснява, че компенсацията се изчислява по правилата на здравноосигурителната институция в държавата, в която е проведено лечението. Докато не бъдем уведомени официално за решението на съда в Люксембург, не можем да коментираме, заявиха от НЗОК пред "Дневник".


Казусът на 58-годишния Георги Елчинов е показателен за досегашната практика на НЗОК. През 2007 г. лекарите установяват, че мъжът има онкологично заболяване на дясното око. След консултация с най-добрите офталмолози в София той разбира, че у нас единственият изход при неговото положение е изваждане на окото. Лекарите го съветват да се лекува в Германия, където чрез поставяне на радиоактивни пластини и протонотерапия окото му може да бъде спасено.


Елчинов подава молба до здравната каса за формуляр за лечение в чужбина, което да се поеме от осигурителната институция, и се позовава на европейски регламент. Произнасянето на касата отнема доста време и тъй като лечението на Елчинов не търпи отлагане, той заминава спешно за Берлин. Там окото му е спасено, но мъжът научава, че касата отказва да плати операцията, тъй като заболяването му не попада в клиничните пътеки.


"Тъй като в България този вид дейност не се осъществява - това лечение с насочени протони, ние не можем да финансираме нещо, което не се финансира по принцип за всички български граждани", беше коментарът тогава на шефа на дирекция "Европейска интеграция и международно сътрудничество" в касата Жермена Въткова.


Заради тази позиция Елчинов завежда дело и печели на първа инстанция - административният съд на София. Здравната каса обжалва и Върховният административен съд връща делото за ново разглеждане. Тогава административният съд в София поиска съдът в Люксембург да се намеси в казуса и да даде отговор на въпросите, които се поставят при решаването му.


Казусът на Елчинов не е изключение. Подобен отказ е получил и Борислав Благов от Варна, чиято дъщеря се е нуждаела от спешна операция за разделяне на двете хемисфери на мозъка, за да се спаси от тежка форма на епилепсия. Подобна интервенция не се извършва в България и затова семейството е заминало за Германия, където детето е оперирано в специализирана клиника за епилептична хирургия в Бон.


"Лечението струваше 25 хил. евро, но ни се отказа възстановяване на сумата, защото е започнало, преди да сме получили разрешение за провеждането му в чужбина, но сега дъщеря ми е в 7 клас, няма пристъпи и учи с наравно с останалите деца", каза Благоев пред "Дневник". Той се надява заради решението на съда в Люксембург държавата да възстанови парите за лечението на детето му.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на somebody0
  somebody0
  Рейтинг: Неутрално

  Браво на хората, които не се отказват да се борят срещу формализма и безхаберието на институциите в България!

 2. 2
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:55 на 05/10/2010 от неговия автор.

 3. 3 Профил на Мисисипски
  Мисисипски
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Съдът на ЕС отмени практика на НЗОК да не плаща лечение в чужбина
  Що сега от здравната каса не отидат в Европа и не направят една яка проверка и не лепнат една още по яка глоба на тоя съд.Могат да намерят много причини за това,например,че печата под решението на съда е накриво.
  Кратка информация за служителите на здравната каса:"Европа започва на запад от Дрогоман".

  Пази Боже сляпо да прогледа и във фейсбук да почне да пише
 4. 4 Профил на 4i4olin
  4i4olin
  Рейтинг: 470 Разстроено

  Доста солено ще ни излезе когато всичко се юрне да се лекува в ЕС.

 5. 5 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Ще плати ли при това положение здравната каса,ако аз реша да отскоча до Германия да ми извадят зъб,тъй-като там го правят с по-малко болки,а ваденето там на един дъб със сигурност струва 500-600 евро.Ако всички хукненеме хей така,по собствено усмотрение да се лекуваме по чужбината,какво ще стане с бюджета на Здравната каса при тези абсолютно несъизмерими наши здравни вноски със западните?

 6. 6 Профил на Мисисипски
  Мисисипски
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#5] от "molesan2":

  Ами да го регламентират.Явно не си ял попарата на НЗОК,всичко което и изнася е правилно,при това мотивира решенията си като фатмак:"Така е защото е Така".
  В случая става дума за пациент на който лечението по пътеките на здравна каса би зъвършило с ослепяване/звучи грубо но направо изваждане на окото/.На запад от драгоман са разрешили случая и са запазили зрението на човека.Същото биха могли да свършат и в България но точно ненормалниците от здравната каса пречат за това.И за много други неща.

  Пази Боже сляпо да прогледа и във фейсбук да почне да пише
 7. 7 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#4] от "4i4olin":

  Да ти кажа честно , аз съм се лекувал тук и у европата . Преди месеци ми се наложи да ползвам и услугите на кубинските клиники . Ха , познай от 3 пъти , чие здравеопазване е за предпочитане ??? При положение , че съм върл антикумонист , съветът ми е , бягайте у Куба , ама тук и зъб не си вадете !

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 8. 8 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#5] от "molesan2":

  Става въпрос за сериозни интервенции, които не се правят изобщо в България. Има доста такива. Пример - специфични сърдечни операции на пеленачета. Със сигурност няма да си на същото мнение, ако си поставен пред алтернативата или да си оставиш детето на касапите в България, които предварително ти казват че шансовете са около 20%, или да направиш операцията по нова технология, където успеваемостта е над 70. Общо-взето на чужд гръб всякакви тояги са малко...

 9. 9 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Тези пари трябва да ги плати ЛИЧНО Жермена Въткова и другите, чиито имена са спестени в статията - обжалвалите решението на съда, отказалите да платят на Благов!

 10. 10 Профил на екс_перт
  екс_перт
  Рейтинг: 8 Весело

  Я, ти да видиш!

  Само преди няколко дни писах коментар по темата за лечението в чужбина, в който споменах и че здравните каси са длъжни за възстановяват разходи за лечение в чужбина, което не може да се извърши в страната на здравно осигуряване:

  http://www.dnevnik.bg/evropa/prava_v_es/2010/09/30/969277_video_svobodnoto_dvijenie_v_es/

  Сега като им ритна съдът на ЕС по дирника, може пък и "отговорните" в НЗОК за провеждането на търгове за лекарства и отделяне на пари за лечение да се поразмърдат и да си свършат работата, инак има да плаща НЗОК на поразия... То не че ще ги забОли "отговорните" нещо от това - парАта нъл е държавна - ама може пък от кумова срама поне месец два да създават видимост за дейност и покрай това току-виж и наистина взели та свършили нещо полезно

  “Only the educated are free.” Epictetus http://thinkexist.com/quotation/naturally_the_common_people_don-t_want_war/339098.html
 11. 11 Профил на precision
  precision
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#5] от "molesan2":

  тъп ли си или не можеш да четеш?!?
  "Разрешение за медицинска помощ в чужбина не може да бъде отказано, когато в България не може своевременно да бъде предоставено алтернативно еднакво ефикасно лечение"..

  кое точно не разбираш за да разсъждаваш като селски тарикат?
  Зъби тук ще ти извадят своевременно и с много алтернативи.. с упойка от 5 до 100 за убождане

 12. 12
  ****

  Този коментар беше изтрит в 05:26 на 06/10/2010 от неговия автор.

 13. 13 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  По изложените съображения Съдът (голям състав) реши:
  1)Правото на Съюза не допуска националният съд, който следва да се произнесе по дело, върнато от висшестоящ съд след касация, да бъде обвързан съгласно националното процесуално право от направените от висшестоящия съд правни изводи, когато въз основа на тълкуването, което е поискал от Съда, намира, че тези изводи не са в съответствие с правото на Съюза.
  2)Член 49 ЕО и член 22 от Регламент (ЕИО) № 1408/71 на Съвета от 14 юни 1971 година за прилагането на схеми за социална сигурност на заети лица и членове на техните семейства, които се движат в рамките на Общността, в изменената му и актуализирана редакция съгласно Регламент (ЕО) № 118/97 на Съвета от 2 декември 1996 година, изменен с Регламент (ЕО) № 1992/2006 на Европейския парламент и на Съвета от 18 декември 2006 година, не допускат правна уредба на държава членка, тълкувана в смисъл, че при всички положения е изключено да се покрият разходите за болнично лечение, получено в друга държава членка без предварително разрешение.
  3)Що се отнася до лечение, което не може да бъде получено в държавата членка, на чиято територия пребивава осигуреното лице, член 22, параграф 2, втора алинея от Регламент № 1408/71 в изменената му и актуализирана редакция съгласно Регламент № 118/97, изменен с Регламент № 1992/2006, трябва да се тълкува в смисъл, че не може да се откаже издаване на разрешението, което се изисква съгласно параграф 1, буква в), подточка i) от този член:
  – когато чрез прилагане на обичайните принципи на тълкуване и след основана на обективни и недискриминационни критерии проверка при отчитане на всички релевантни медицински факти и наличните научни данни се установи — при положение че предвидените от националното законодателство обезщетения са установени в списък, който не упоменава изрично конкретния приложен способ на лечение, а посочва типове лечение, заплащани от компетентната институция — че този способ на лечение съответства на посочени в списъка типове лечение, и
  – когато в държавата членка, на чиято територия пребивава осигуреното лице, не може своевременно да бъде предоставено алтернативно, еднакво ефикасно лечение.
  Същият член не допуска при прилагането на тази разпоредба компетентните по молбата за предварително разрешение национални органи да презумират, че ако болничното лечение не може да бъде получено в държавата членка, на чиято територия пребивава осигуреното лице, то това лечение не е сред обезщетенията, предвидени от законодателството на тази държава, и обратно — че ако болничното лечение е сред посочените обезщетения, то може да бъде предоставено в тази държава членка.
  4)Когато е установена незаконосъобразност на отказа за издаване на разрешението, което се изисква съгласно член 22, параграф 1, буква в), подточка i) от Регламент № 1408/71 в изменената му и актуализирана редакция съгласно Регламент № 118/97, изменен с Регламент № 1992/2006, а болничното лечение е приключило и осигуреното лице е направило съответните разходи за него, националният съд трябва по реда на националното процесуално право да задължи компетентната институция да възстанови на посоченото осигурено лице сумата, която тази институция по принцип би поела, ако разрешението бе надлежно издадено.
  Размерът на сумата се определя съгласно разпоредбите на законодателството, което се прилага за институцията на държавата членка, на чиято територия е предоставено болничното лечение. Ако така изчисленият размер е по-нисък от този, който би се получил при прилагането на действащата правна уредба в държавата членка на местопребиваване в случай на хоспитализация в нея, компетентната институция за своя сметка трябва допълнително да възстанови на осигуреното лице и разликата между тези две суми, но в границите на действително направените разходи.

 14. 14 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Интересно, ознчава ли това, че ако ДжиПи-то няма направления, то нямаш алтернатива за лечение тук и предвид прогресиращо влошаване на здравето да можеш да се лекуваш в чужбина за сметка на НЗОК? Ако да, то скоро касата ще спихне от плащане на такива сметки, а нашите здравни вноски ще скочат до небесата.

  Корабът потъва дами и господа...

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 15. 15 Профил на yanakirilova
  yanakirilova
  Рейтинг: Неутрално

  Ами да си пренасочим вноските за здравно към ЕС и там да ни лекуват, че тук май стана "око за око" колкото и зле да звучи. ЕС май по-добре си управлява парите за здраве ...

 16. 16
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:36 на 07/10/2010 от неговия автор.

 17. 17 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Съдът на ЕС мисли за българите, здравето им и техните права. Браво

  malart.blog.bg
 18. 18 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#15] от "yanakirilova":

  " Ами да си пренасочим вноските за здравно към ЕС"
  ще трябва да пренасочиш едно 300 евро на месец, че толкова струва най-евтината вноска в Германия

 19. 19 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#18] от "samir":

  Ще пренасоча, ако взимам минимална немска заплата. Без да се замисля даже. Така, че не философствай излишно моля!

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK