Литва става част от страните в ЕС, улесняващи разводите на хора с различно гражданство

Всяка година в ЕС има над 350 хил. брака между хора от различни страни и 170 хил. развода на лица с различно гражданство.

© Shutterstock

Всяка година в ЕС има над 350 хил. брака между хора от различни страни и 170 хил. развода на лица с различно гражданство.Литва се присъединява към процедурата за засилено сътрудничество, което позволява на международни двойки да изберат кое национално право да се прилага за техния развод и законна раздяла, съобщи пресслужбата на Европейската комисия, като уточни, че това ще се случи официално утре.


От Брюксел припомниха, че съответният регламент предоставя правна сигурност на двойките и предотвратява надпреварата в избора на съд (forum shopping) при развод, като в същото време се избягват скъпоструващи от емоционална и от финансова гледна точка производства.


Четиринадесет държави членки, сред които България, вече са част от регламента, който съдържа подробни правила за избора на приложимо право за международните разводи.
Литва е първата допълнителна държава членка, която уведомява за своето желание да участва в това засилено сътрудничество. Ако други държави членки поискат да вземат участие, те могат да направят това по всяко време.Всяка година в ЕС има над 350 хил. брака между хора от различни страни и 170 хил. развода на лица с различно гражданство. Това са 20% от всички разводи в ЕС. Германия, Франция и Великобритания са страните с най-високите нива на т.нар. международни разводи.

Регламентът има за цел да защити по-слабите партньори при бракоразводни дела. Той позволява на международни двойки да се споразумеят предварително за това кое право да се прилага в случай на развод или законна раздяла. В случай че двойката не може да постигне съгласие, съдиите могат да използват обща формула, за да определят чие право ще се прилага.


Законодателството предоставя на двойките по-голяма правна сигурност, предвидимост и гъвкавост. По този начин на съпрузите и техните деца се спестяват също сложни, дълги и болезнени процедури, отбелязва еврокомисията. Регламентът не оказва влияние върху националните закони за развод или брак, нито пък предвижда приемането на правила, засягащи материалното семейно право на държавите членки.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Ние в армията се развеждаме всяка сутрин !

 2. 2 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 458 Разстроено

  ГЛОБАЛНО, масонски-ЗАБЛУДЕНАТА И Литва става член в ЕС-КОЛОНИАЛ КОНГЛОМЕРАТА, членка с КОЛОНБИАЛИСТА-АНГЛИЯ, улесняваща разводите на хора, каквито и да са!!

  Ако днес (НЕДАЙ БОЖЕ ДАЖЕ И ДА СИ ПОМИСЛЯ) Ботев позвъни на вратата ми , аз ще се самоубия от срам че съм му наследник-с името БЪЛГАРИН!
  А ако е пък ДЯКОНА-ЛЕВСКИ, незнам как да ви отговоря, сигурно ще взривя ПАРЛАМАНТА ЗА ДА УНИЩОЖА ДИСКРИМИНАЦИЯТА В КОЯТО УМИШЛЕНО, ГРУП-ПОЛИТ-ПОБОРНИЧЕСКИ, БЕЗПРИЕМСТВЕНО СА МЕ ВЪВЛЕКЛИ И ЗАТОВА ЧЕ ПРЕВЪРНАХМЕ РОДИНАТА НА ТЕЗИ ДВАМА КУМИРИ ДАЛИ СИ ЖИВОТА ЗА ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА, В УЛТРА-ДЯСНО-ЦЕНТРИСТКА, ЧУЖДО-ПОКЛОННИЧЕСКИ-ЛОБИСТСКА, НАТО-ПЕТРОЛ-МАРИОНЕТКА, ДЪРЖАВА-ПРОСЕК.

  До кога ще разрешаваме на частните ПАРТИЙНИ ИМУНИТЕТ-ПОБОРНИЦИ, не само да ни узорпират полит-идеологически, но и да мешат ЧАСТНИТЕ СИ ИДЕОЛОЖКИ УВЛЕЧЕНИЯ и (ХОБИ-наклонности) в ДЪРЖАВНИТЕ професионални дела?
  Врем,е да СПРЕМ ЗАПАДНО-Парламентарната ДИСКРИМИНАЦИЯ в която сме въвлечени нассила, чрез БЕЗПРИЕМСТВЕНОСТТА друг-другиго?!
  Дойде време да избираме ръководството си не от средата на меж-ПАРТИЙНИТЕ ИМУНИТЕТ-ПОБОРНИЦИ, мислещи единствено за оцеляването на идеолог-групата, а талантите сред нас, ЗАБРАНЯВАЙКИ НА ЧАСТНИЯТ ПОЛИТ-УЗОРПАТЁР НАМЕСА В ДЪРЖАВНО-ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ДЕЛА!
  Т.е. ВРЕМЕ Е ОСНОВНБО ДА ПРОМЕНИМ КОНСТИТУЦИЯТА СИ И НАЧИНА НА ИЗБОРИТЕ ЗА ДЪРЖАВНИ ОРГАНИ!
  НИЕ-БЪЛГАРИТЕ СМЕ ТЕЗИ ПРЕД КОИТО СТОИ ЗАДАЧАТА, ДА НАПРАВИМ ИСТИНСКА-ДЕМОКРАЦИЯ, И ПРОМЕНИМ СВЕТА!
  Вижте какво е направила ЗАТВОРЕНО-ПАРТИЙНАТА ИДЕОЛОГИЗАЦИЯ с обществото в държавата на ДЯКОНА?
  Всички сме жертва на ЧАСТНАТА КУЛТОВО-МАЖОРИТИРАНА ПОЛИТ-УЗОРПАЦИЯ! ДОКОГА?
  Меж-партийна безприемстйвеност, пререкания, поборства, НЕНАВИСТ, ОМРАЗА, тотално социално-разцепление, още повече в държава с многоетническо общество като РОДИНАТА НА ДЯКОНА!
  И то в момент когато ни трябва КОНСОЛИДАЦИЯ а не безприемствена ПАРТИЙНО-ИДЕОЛОГИЗИРАНА групщина, за да оцелэм.
  Хей меж-ПАРТИЙНИ ИМУНИТЕТ-ПОБОРНИЦИ ЗНАЕТЕЛИ КАКВА Е ЧИСЛЕННОСТТА НА БЪЛГАРИТЕ НА ТАЗ ПЛАНЕТА?
  ЗНАЕТЕЛИ ЧЕ НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ НАЙ МНОГОЧИСЛЕНИЯТ РОД НА ТАЗ ПЛАНЕТА?
  ЗНАЕТЕЛИ ЧЕ НЕ СМЕ САМО БАЛКАНЦИ?

  Хей меж-ПАРТИЙНИ ИМУНИТЕТ-ПОБОРНИЦИ ЗНАЕТЕЛИ САМИ КАКВИСТЕ, ОТ КЪДЕСТЕ И ЗАЩОСТЕ НА ТОЗИ СВЯТ РОДЕНИ?

  Хей меж-ПАРТИЙНИ ИМУНИТЕТ-ПОБОРНИЦИ ;
  СОЦИАЛИСТИ, НАЦИСТ-АТАКИСТИ, УЛТРА-ДЯСНО-ЦЕНТРИСТИ, ГЕРБ ЕВРО-ЛОБИСТИ, НАТО-МАРИОНЕТ КОЛОНИАЛИСТИ, СДС-исти и БСП-исти, НДСВ-МОНАРХИСТИ, и прочэ частни култови групщини, СПРЕТЕ С ТАЗИ КУЛТОВО МЕЖ-ПАРТИЙНА, ЧАСТНО-ГРУПИРАНО-МАЖОРИТИРАНА, ВЛАСТ-НАДПРЕВАРА И ПОБОРСТВА, КОИТО УМИШЛЕНО РАЗЦЕПВАТ НАРОДНАТА КОНСОЛИДАЦИЯ И ПОТДЪРЖАТ ПАРЛАМЕНТАРНАТА ДИСКРИМИНАЦИЯ!!

  БЪЛГАРСКАТА "православна" (както се е САМО-наименовала) ЦЪРКВА АКО ИМА МАЛКО светска-СЪВЕСТ И ПОНЕ ЧАСТ ОТ ДУХА НА БЪЛГАРИТЕ, НЯМА ДА СЕДИ БЕЗПРИСТРАСТНА ПРЕД ФАКТА И НА НЕЙНОТО И ЧЛЕНСТВО В ЕВРО-КОЛОНИАЛ КОНГЛОМЕРАТА С КОЛОНИАЛИСТИ, И ДА ПРОПОВЯДВА "православие"!!

  Къде е това "ПРАВОСЛАВИЕ" ЕДНИ НАРОДИ ДА ЖИВЕЯТ ПОМАЗАНИ, А ДРУГИ КОЛОНИАЛ-ОТРЕЧЕНО-ЧУМОСАНИ ?
  Да, Колониалиста Но-1, кралство-АНГЛИЯ € подложила на ИЗГНАНИ€ до д€н дн€ш€н, цял €дин Народ без Родина, д€мек-ократично?
  Става дума за Народа на Островите Чагос.
  БРИТАНСКИТ€ КОЛОНИАЛИСТИ Но: #1 в 21ви В€К, НЯМАЛИ НАЙ-НАКРАЯ ДА ПОТВЪРДЯТ МИЛИТАРИСТИЧ€СКИЯТ СИ КОЛОНИАЛЕН-Г€НОЦИД НА ОСТРОВИТЕ ЧАГОС??
  За да скрият престъплението си са дали острова под наем на НАТО от 1970г., а народа е изселен в ИЗГНАНИЕ до сега.
  Подробности ще намерите в Документалното филмче; (“Стеалинг а Натион”, А Специал Доцументарй Репорт бй Жохн Пилгер.)
  http://video.google.com/videoplay?docid=-3667764379758632511
  http://www.youtube.com/watch?v=Qnp2_8klt0I
  Да, СТОП на Българското участие в членство с КОЛОНИАЛИСТ-член на €вро-Конгломерата!
  РЕЛИГИОЗНИТЕ православ-САМОЗВАНЦИ, и бизнес килимявки не деляли децата, а само начина на зачеването им, като едните ги "оручасва при-живе" а другите "богослави при-смъртно"!
  УМИШЛЕНО ЗАТВОРИЛА ОЧИ ДАЖЕ И НА БОГА ПРЕД ФАКТА ЧЕ;
  ПРЕВЪРНАХМЕ ШКОЛАТА СИ ВЪВ СЪМНИТЕЛНИ ТЪРГОВСКИ ФИРМИ, А ДЕЦАТА КАТО ИНСТРУМЕНТИ ЗА ПЕЧАЛБА В ТЯХ, Диференцирани с ДУХ-расисткото ПРОЗВИЩЕ "индиго".
  ОБДУМВАЙКИ ВЪПРОСА ЗА КЛОНИРАНЕТО, Църквата реши да приеме по крайно БОЖИЕ-снизхождение ин-витрото, НО БЕЗ ОЩЕ ДА Е ИЗМИСЛИЛА КАК И КОЛКО ДА ПЕЧЕЛИ И ТЯ ОТ ТОВА!

  АКО БЪЛГАРСКАТА "православна" (както се е САМО-наименовала) ЦЪРКВА, ИСКА ДА ИМА И ДОКАЖЕ ИСТИНСКО "православие", И АКО ИСКА ДА ВЪРНЕ ДАЖЕ ЧАСТИЧНО, ЗАГУБЕНИЯТ ДУХ И ВЯРАТА КЪМ СЕБЕ СИ, БЪЛГАРСКИТЕ "православ"-ЦЪРКОВНИ КАНОН-СЪБЛЮДАТЕЛИ ТРЯБВА, НЕЗАБАВНО ДА СТАНАТ ИНИЦИАТОРИ НА “Социалната ПЕРЕСТРОЙКА”;
  «ВЕЛИКИТЕ»;
  ОРТОДОКСКА,
  КАТОЛИЧЕСКА,
  БУДИСТСКА,
  ЮДАИСТСКА И
  ИСЛЯМСКА "ЛОЖИ", АКО НЕ СЕ ЗАХВАНАТ С РЕЛИГИОЗНАТА "ПЕРЕСТРОЙКА", НАЛОЖЕНА ИМ ОТ СВЕТОВНИТЕ РЕЛИГИОЗНО-ДЕМОГРАФСКИ ПРОМЕНИ, ЩЕ ДОВЕДАТ СВЕТА ДО КАТАКЛИЗЪМ, И ДО ПЪЛНО ИЗЧЕЗВАНЕ НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ.
  КАКВО ИМАМ В ПРЕДВИД;
  ВСЯКА ЕДНА ОСНОВНА РЕЛИГИОЗНА СТРАНА;
  ХРИСТИЯНСТВО, ИСЛЯМ, БУДИЗЪМ И ЮДАИЗЪМ, СА ДЛЪЖНИ ДА НАПРАВЯТ РАДИКАЛНИ ДОПЪЛНЕНИЯ КЪМ СВЕЩЕННИТЕ СИ КНИГИ-ПИСАНИЯ, (КОРАН, БИБЛИЯ, Талмуда, Тора и т.н.) ДОПЪЛВАЙКИ ГИ С ИЗИСКАНОТО СВЕЩЕННОТО, но все още пренебрегнато УСЛОВИЕ ( „ПРИЕМСТВЕНОСТ” ), ОТСЪСТВАЩО И В КОРАН И В БИБЛИЯ, и в Талмудата, и Тората, отсъстващо и в будиските "Трипитака" и "Даммапада", УЗАКОНЯВАЙКИ ЕДИН ПЪТ ЗА ВИНАГИ РАЗНО-ВЕРИЕТО МЕЖДУ НАС ХОРАТА НА ТАЗИ ПЛАНЕТА!!

  НЕКА СЕ ПРИЕМЕМ ЕДИН ДРУГ КАТО ХОРА-БРАТЯ-ЧЕЛОВЕЦИ, ВЯРВАЩИ В "ЕДИН-БОГ" НО С РАЗНИ ИМЕНА ( Христос, Аллах, Йехова, Буда или наречен така, както му се иска на всеки един човек и т.н.)

  ДО КОГА РЕЛИГИОЗНИТЕ КАНОН-СЪБЛЮДАТЕЛИ, ЩЕ НИ ГЛЕДАТ ЖАЛКАТА РЕЛИГИОЗНО-ПОЛЯРИЗИРАНА ОРИСИЯ , ЗАХВЪРЛЕНА ВЪВ ВРЕНМЕТО НА СРЕДНОВЕКОВНИТЕ ОСТАРЯЛИ ДОГМИ на БЕСПРИЕМСТВЕНОСТ И ПРОТИВОРЕЧИЯ, КОГАТО ЗА ВСИЧКИ НАС ГОСПОД Е ЕДИН??

  ДО КОГА , пита вече истинският Българин?
  http://www.youtube.com/watch?v=BGpTrDEqQRs&feature=related
  http://bgsviat.narod.ru
  http://www.bulgarlar.com/Pravda/Vostok/Gruz_Bulgar.html

  БИ-СМИЛ-АЛЛО, РАХМАН Ал-РАХИМ, АМИН!!
  СМЪРТ НА П€ТРОЛ-Г€НОЦИДНИТЕ ПИС-КИЛЪРИ!

  Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда!
  "Стара Славянска поговорка"

  С уважение:
  И.П.Енчев / enchev_ip@abv.bg

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK