Условия за влизане, пребиваване и работа в Кралство Нидерландия

Министерство на труда и социалната политика издава брошурата “Условия за влизане, пребиваване и работа в държавите-членки на Европейския съюз. Двустранни спогодби на Република България за заетост. Двустранни спогодби на Република България в областта на социалното осигуряване. в изпълнение на Комуникационната стратегия за подготовка на членството на Р България в ЕС” София, 2002 г.

-----


Условия за влизане и пребиваване

Не се изисква виза за български граждани за престой до 90 дни в рамките на 6 месеца

от деня на първоначалното пресичане на граница на Шенгенското пространство. Този

престой не дава право за извършване на дейност с цел трудово възнаграждение или учение. Заплащане под формата на прехрана и подслон може да бъде възприета Като трудово възнаграждение. Мотивът за безвизово пътуване при упоменатите условия може да бъде частно гостуване, туризъм, водене на преговори, сключване на договори, участие в кратки курсове.

Адресът на консулската служба на посолството на Нидерландия в София е:

София, ул. .Галичица. № 38

тел. 962 54 81, 962 57 85, 962 57 90, 962 57 95; факс 962 59 88

При безвизов престой на нидерландска територия българският гражданин следва да притежава паспорт със свободни страници и валидност най-малко 3 месеца след приключване на пътуването, както и билет за обратно връщане или необходимите финансови средства. Сумата за издръжка на нидерландска територия, която граничните контролни органи изискват, възлиза на около 35 евро на човек за ден престой.

***

Условия за работа

За да работят в Нидерландия, българските граждани се нуждаят от разрешение за работа, което се дава от имиграционните власти след консултиране с Министерство по социалните въпроси и заетостта чрез Службите по работната сила. Работодателят кандидатства за издаване на разрешението. То обикновено е до една година за временна работа, а за дългосрочен трудов договор е със срок до максимум три години. Пълна информация за това, какви документи се изискват за издаване на разрешение за работа, може да се получи от нидерландското посолство в София. Работещите без разрешение за работа могат да бъдат задържани за срок от шест месеца и подлежат на експулсиране, след което не се допускат за определен период в Шенгенското пространство.

Адресът на българското посолство в Хага е:

NIEDERLANDE, DEN HAAG

Embassy of the Republic of Bulgaria

9, Duinroosweg, 2597 KJ

Tel. (0031 70) 350 30 51, 354 08 76; Fax (0031 70) 358 46 88

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK