Условия за влизане, пребиваване и работа във Велико Херцогство Люксембург

Министерство на труда и социалната политика издава брошурата “Условия за влизане, пребиваване и работа в държавите-членки на Европейския съюз. Двустранни спогодби на Република България за заетост. Двустранни спогодби на Република България в областта на социалното осигуряване. в изпълнение на Комуникационната стратегия за подготовка на членството на Р България в ЕС”

София, 2002 г.


--------

Условия за влизане и пребиваване

Не е необходима виза за кратък престой до 90 дни в рамките на 6 месеца от деня на първоначалното пресичане на граница на Шенгенското пространство. Този престой не дава право за извършване на дейност с цел трудово възнаграждение или учение. Заплащане под формата на прехрана и подслон може да бъде възприета като трудово възнаграждение. Мотивът за безвизово пътуване при упоменатите условия може да бъде частно гостуване, туризъм, водене на преговори, сключване на договори, участие в кратки курсове. При колебание дали пътуването е необходимо да се осъществи с виза или без виза, следва да се допитате до консулската служба на посолството на Кралство Белгия в София:

София, пл. .Велчова завера. № 1

тел. 988 72 80, факс 963 19 45

При безвизов престой на люксембургска територия чужденецът следва да притежава паспорт със свободни страници и валидност най-малко 3 месеца след момента на приключване на въпросното пътуване, както и билет за обратно връщане или необходимите финансови средства за това. Люксембургското законодателство не предвижда изискване на определена сума от чужденец, преминаващ границата на страната. Контролният орган преценява според случая дали чужденецът, желаещ да премине люксембургски граничен контролно-пропускателен пункт, притежава достатъчно средства за издръжка по време на престоя си. Целта на пребиваването на чужденеца, декларираният от него вид подслон в Люксембург са определящи при вземането на решение за допуск от страна на властите.

Условия за работа

Българските граждани, желаещи да работят в Люксембург, следва да получат разрешение за работа преди влизането им в страната, за което работодателят прави искане пред компетентните власти. Работната виза се получава от посолството на Белгия в София - по установен от него ред. Пълна информация за процедурата може да се получи от белгийското посолство. Разрешенията за работа биват: тип .А. . за една година; тип .В. за четири години, като в този случай изискването е чужденецът да е живял и работил в страната минимум година; тип .С. . неограничено във времето, като изискванията са лицето да е живяло и работило законно пет години в страната; тип .D. . за срока на стажа, практиката, чиракуването или обучението. При нарушаване на разпоредбите за наемане на работа нелегалният работник се извежда от страната след налагане на съответните законови наказания, включително забрана за повторно влизане за определен период.

Адресът на българското посолство в Брюксел е:

BELGIQUE, BRUXELLES 1180

Ambassade de la Republique de Bulgarie

58, Avenue Hamoir, UCCLE

Tel. (0032 2) 374 84 68, 375 22 34; Fax (0032 2) 374 91 88

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK