Условия за влизане, пребиваване и работа в Италианската Република

Министерство на труда и социалната политика издава брошурата “Условия за влизане, пребиваване и работа в държавите-членки на Европейския съюз. Двустранни спогодби на Република България за заетост. Двустранни спогодби на Република България в областта на социалното осигуряване. в изпълнение на Комуникационната стратегия за подготовка на членството на Р България в ЕС”

София, 2002 г.


----

Условия за влизане и пребиваване

Българските граждани, пътуващи за Италия с цел туризъм, бизнес, краткосрочни

командировки и други, не се нуждаят от входна виза за пребиваване до 90 дни в рамките

на шест месеца. За престой над 90 дни следва да се снабдите с виза от посолството на

Италия в София.

Адресът на визовата служба на посолството на Италианската република в София е:

София, ул. .Шипка. № 7

тел. 980 77 47, 980 69 50, 980 89 29; факс 980 45 07

Италия разрешава влизането на своя територия на чужденци, които са в състояние да докажат, че притежават необходимите документи за удостоверяване на целта и условията на пребиваване, че разполагат с достатъчно средства за продължителността на престоя и за завръщането в страната по произход (респ. билет за завръщане). При пътуване е необходимо да притежавате паспорт с валидност най-малко шест месеца към датата на влизане в страната и медицинска застраховка. Контролиращият орган ще изисква от вас да докажете също така, че имате осигурени подходящи условия за настаняване. В осемдневен срок след влизането на италианска територия сте задължени да декларирате вашето пристигане в Бюрото за чужденци по местопребиваване.

***

Условия за работа

За да работите в Италия, е необходимо да притежавате работна виза, която се издава от италианските дипломатически и консулски представителства по утвърдена процедура. Разрешението за работа следва да се получи предварително. Пълна информация за това, какви документи се изискват, може да се получи от италианското посолство. Разрешенията се издават в рамките на ежегодната квота за работници от трети страни, като самото разрешение е за срок до две години с възможност за подновяване. При незаконна заетост са предвидени санкции, включително експулсиране в 15-дневен срок с декрет от префекта на съответната област.

Адресът на българското посолство в Рим е:

ITALIE, ROME 00197

Ambassade de la Rеpublique de Bulgarie

Via Pietro P. Rubens 21

Tеl. (00390 6) 322 46 40, 322 46 43, 322 46 45; 322 46 48; Tеl./Fax (00390 6) 322 61 22

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK