Условия за влизане, пребиваване и работа във Френската Република

Министерство на труда и социалната политика издава брошурата “Условия за влизане, пребиваване и работа в държавите-членки на Европейския съюз. Двустранни спогодби на Република България за заетост. Двустранни спогодби на Република България в областта на социалното осигуряване. в изпълнение на Комуникационната стратегия за подготовка на членството на Р България в ЕС” София, 2002 г.

-----


Условия за влизане и пребиваване

Българските граждани, пътуващи с цел туризъм, бизнес, краткосрочни командировки, не се нуждаят от входна виза за пребиваване във Франция до 90 дни в рамките на период от 6 месеца. За пътуването е необходимо да притежавате паспорт с валидност най-малко шест месеца към датата на влизане в страната. За престой над 90 дни във Франция следва да се снабдите с виза от консулския отдел при посолството на Франция в София на адрес:

София, ул. .Оборище. № 47

тел. 946 12 57, 946 10 40, 946 13 81

При пресичане на външните граници на Шенгенското пространство (на основание чл. 5

от Конвенцията за прилагане на Шенгенското споразумение) граничните органи могат да поискат документ, доказващ целта и условията на посещението ви във Франция, медицинска застраховка, наличие на достатъчно финансови средства за времето на престоя (около 45 евро на човек на ден), както и за обратното връщане или за транзитното преминаване към трета страна. В петдневен срок след влизането на френска територия сте задължени да декларирате вашето пристигане в Бюрото за чужденци по местопребиваване.

***

Условия за работа

За да работите във Франция, е необходимо да притежавате работна виза, която се издава от френското посолство в София по утвърдена за това процедура. Пълна информация за това, какви документи се изискват, може да се получи във френското посолство.

Общото разрешение за пребиваване и работа може да бъде временна карта, която е с

продължителност за една година и е ограничена за определена работа и регион, или дългосрочна карта валидна за десет години. Критериите са високи, издава се след обстойно проучване на пазара на труда. Упражняването на трудова дейност без разрешение е тежко нарушение и се преследва от полицейските и финансовите органи. Нарушителят подлежи на експулсиране, а също и на забрана за влизане във Франция за определен срок.

Адресът на българското посолство в Париж е:

FRANCE, PARIS 75007

Ambassade de la Republique de Bulgarie

No 1, Аvenue Rapp

Tel. (0033) 1455 18 590, Fax (0033) 1455 11 868

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK