Условия за влизане, пребиваване и работа в Република Финландия

Министерство на труда и социалната политика издава брошурата “Условия за влизане, пребиваване и работа в държавите-членки на Европейския съюз. Двустранни спогодби на Република България за заетост. Двустранни спогодби на Република България в областта на социалното осигуряване. в изпълнение на Комуникационната стратегия за подготовка на членството на Р България в ЕС” София, 2002 г.

-----


Условия за влизане и пребиваване

При пътуване за Финландия е необходимо да притежавате валиден паспорт за най-малко шест месеца след датата на влизане. Българските граждани могат да влизат на територията на Финландия без виза при краткосрочно пътуване до 90 дни в рамките на шест месеца. Сумата, която изискват граничните контролни органи при проверка на средствата за издръжка, възлиза на 40 евро на човек на ден.

Адресът на финландското посолство в София е:

бул. .Симеоновско шосе. 57, резиденция 3

тел. 962 58 70, 962 58 71; факс 962 51 70

***

Условия за работа

За да работите във Финландия, трябва да притежавате разрешение за работа.

Разрешенията биват временни и постоянни, разделени на статут .А. и статут .В.. Издават се за минимум от една година с възможност за подновяване. Годишна разпоредба определя за какъв вид заетост гражданите на трети страни ще получават разрешение за работа по облекчена процедура. Разрешението за работа се издава след преценка на компетентните финландски власти за всеки един отделен случай. Разрешенията за работа и за пребиваване се издават едновременно от финландските дипломатически и консулски представителства. Пълна информация за това, какви документи се изискват, може да се получи от финландското посолство в София. На чужденец, работещ без разрешение, се налагат глоби за нарушение по финландския Закон за чужденците.

Адресът на българското посолство в Хелзинки е:

FINLAND, 00140 HELSINKI 14

Embassy of the Republic of Bulgaria

Kuusisaarentie 2

Тel. (00358 9) 458 41 30, 458 40 55; Fax (00358 9) 458 45 50

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK