Условия за влизане, пребиваване и работа в Португалската Република

Министерство на труда и социалната политика издава брошурата “Условия за влизане, пребиваване и работа в държавите-членки на Европейския съюз. Двустранни спогодби на Република България за заетост. Двустранни спогодби на Република България в областта на социалното осигуряване. в изпълнение на Комуникационната стратегия за подготовка на членството на Р България в ЕС” София, 2002 г.

-----


Условия за влизане и пребиваване

Не се изискват визи за български граждани, желаещи да посетят Португалия за престой до 90 дни в рамките на 6 месеца от деня на първоначалното пресичане на граница на Шенгенското пространство. Този престой не дава право за извършване на дейност с цел трудово възнаграждение или учение. Заплащане под формата на прехрана и подслон може да се възприеме Като трудово възнаграждение. Мотивът за безвизово пътуване при упоменатите условия може да бъде частно гостуване, туризъм, водене на преговори, сключване на договори, участие в кратки курсове. При колебание дали пътуването следва да се осъществи с виза или без виза, трябва да се допитате до консулската служба на посолството на Португалия на адрес:

София, ул. .Ю.Гагарин., бл. 154 А, ет.6, ап.23

тел. 971 34 11; факс 971 38 71

Българските граждани, които пътуват за Португалия, трябва да разполагат с паспорт със свободни страници, валиден най-малко 3 месеца след момента на приключване на съответното пътуване, както и билет за обратно връщане или необходимите за това финансови средства. За да получат разрешение за безвизово влизане и престой в Португалия, чужденците трябва да разполагат със следните суми: 75 евро за всяко влизане и 40 евро за ден престой.

Адресът на посолството на Португалия в София е:

ул. .Ивац Войвода. № 6

тел. 943-36-67; 943-36-70, факс 943-30-89

При влизането си в Португалия през някой от неконтролираните гранични пунктове

българските граждани са длъжни да съобщят за това в рамките на 3 работни дни, като

за целта подадат безплатен формуляр-декларация в една от следните служби: Servico dos Estrangeiros e Fronteiras, Guarda Nacional Republicana, Policia de Seguranca Publica.

***

Условия за работа

Българските граждани, които желаят да работят в Португалия, трябва да имат разрешение за работа и разрешение за пребиваване в страната. Пълна информация за документите и процедурата може да се получи от португалското посолство в София. Облекчена процедура за достъп до пазара на труда се предвижда за лица по двустранни споразумения за заетост на Португалия с други страни, но в рамките на определената квота. На чужденците, работещи в Португалия без разрешение, се налага глоба до 500 евро и се определя кратък срок за напускане на страната. В този случай забраната за повторно влизане в Португалия е три години. При принудително експулсиране на чужденец от португалските власти забраната за посещение на Португалия е минимум пет години.

Адресът на българското посолство в Лисабон е:

PORTUGAL, LISBOA, 1200-792

Embaixada da Republica da Bulgaria, Rua do Sacramento a Lara 31

Tel. (00351 21) 397 63 64; Fax (00351 21) 397 92 72

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK