Условия за влизане, пребиваване и работа в Кралство Швеция

Министерство на труда и социалната политика издава брошурата “Условия за влизане, пребиваване и работа в държавите-членки на Европейския съюз. Двустранни спогодби на Република България за заетост. Двустранни спогодби на Република България в областта на социалното осигуряване. в изпълнение на Комуникационната стратегия за подготовка на членството на Р България в ЕС” София, 2002 г.

-----


Условия за влизане и пребиваване

При пътуване за Швеция е необходимо да притежавате паспорт (с валидност най-малко 6 месеца от датата на влизане), като може да влезете без виза при краткосрочно пътуване до 90 дни в рамките на шест месеца. Шведският закон не предвижда конкретна сума за представяне при влизане в страната. Проверяващият служител решава според конкретния случай дали чужденецът има необходимите средства за издръжка.

Адресът на посолството на Швеция е:

София, ул. .Алфред Нобел. №4

тел. 971 24 31, 973 37 74; факс 973 37 95

***

Условия за работа

За да работите в Швеция, се нуждаете от разрешение за работа. Всеки чужденец, който подава заявление за получаване на разрешение за работа, трябва предварително да има конкретно предложение от работодател за заемане на определено работно място. Разрешението за работа се издава за срок, не по-дълъг от една година при първоначално издаване, а ако след пазарен тест се докаже пред Националната служба по заетостта значим дефицит на пазара на труда, може да се издаде за 18 месеца първоначално. Работа без разрешение е забранена и се наказва строго по действащото шведско законодателство. Пълна информация за това, какви документи се изискват, може да се получи от шведското посолство.

Адресът на българското посолство в Стокхолм е:

SWEDEN, STOCKHOLM 11431

Embassy of the Republic of Bulgaria

Karlavgen 29

Tel. (0046 8) 72 30 938, 79 05 942; Fax (0046 8) 21 45 03.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK