Паспортът "Европас" ще навлиза по-активно в България

Документът улеснява работата в страните от Европа

От страницата на "Европас" може да се получи подробна информация за видовите документи и тяхното значение

© Юлия Лазарова

От страницата на "Европас" може да се получи подробна информация за видовите документи и тяхното значениеОт началото на следващата година, когато България вече ще е член на Европейския съюз, в трудовата практика все повече ще се използва европейският паспорт "Европас", който доказва уменията и компетенциите на служителите. Това обявиха от Центъра за развитие на човешките ресурси, който от началото на 2007 г. ще стане официалният представител на европейския документ за България. Целта на "Европас" е да подпомогне мобилността на студентите и най-вече на служителите, като предложи унифицирана и разбираема за всеки работодател информация. "Европас" е познат в Европа и повечето работодатели там знаят неговото значение, обясниха от центъра. Пакетът от документи замества множеството сертификати, дипломи и документи, които кандидатите за работа иначе би трябвало да покажат.


"Европас" е комплект от пет документа, които съществуват на всеки от официалните езици на Европейския съюз. Това са "Европас CV", "Европас мобилност", "Европейско дипломно приложение", "Европейско квалификационно приложение" и "Европейско езиково портфолио". Европейското CV е стандартен формуляр за автобиография, който е разработен по стандартите на ЕС и е одобрен от Европейската комисия. CV-то съдържа информация за личните данни, образованието и професионалния опит на своя притежател. Този документ се попълва лично. Вторият формуляр - "Европас мобилност", се попълва от приемащата и изпращащата страна, обясни Александър Геошев, който е координатор за "Европас" за България. Така например, ако един служител на българска компания отиде на стаж в европейска страна, тогава и двамата работодатели трябва да нанесат във формуляра информация за стажа. Третият документ е "Европейско дипломно приложение". То се издава от всеки университет и преди две години стана задължително и за българските висши училища. "Европейско приложение" е на английски език и дава информация за степента на висшето образование, както и за изучаваните специалности и предмети.


Европейското квалификационно приложение съдържа информация за всички допълнителни квалификационни курсове, през които неговият притежател е преминал. От следващата година се въвежда промяна, според която в приложението може да се описват и уменията, за които няма издаден сертификат, каза Геошев. Последният документ от "Европас" е езиковото портфолио. В него се описва какво е езиковото ниво по европейската езикова рамка. Притежателят на "Европас" сам попълва и този документ.


От началото на следващата година формулярите ще бъдат качени на страница на центъра в интернет www.hrdc.bg. В момента подробности около програмата и документите може да се видят на портала на "Европас" http://europass.cedefop.eu.int. Пак там всеки европейски гражданин може да попълни онлайн своето "Европейско СV" и своя "Европейски езиков паспорт", като опише езиковите си умения. Порталът предоставя също така и допълнителна информация за останалите документи, които на се попълват пряко от гражданите, а от съответните институции и организации - университети, обучителни центрове и пр.

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Twizal
  *****
  Неутрално

  Dosega ne sym vidial evro-rabotodatel da polzva Europass, no moje i da ima, shtom kazvat. Vse pak povecheto firmi si rabotiat sys svoboden format, kato izkluchim niakoi po-golemi, koito si imat svoi si iziskvania.

  Vij za rabota kym instituciite (blizki ili dalechni) na ES, si vyrshi rabota i daje go iskat na dosta mesta kato standart.

  A mejdu drugoto kakvo tochno koordinira edin koordinator na Europass (hvashta me alergia ot razdutia evro-burokratichen shtat, nishto lichno protiv vyrposnia koordinator) ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK