Източното предизвикателство на Западна Европа

Търсенето на квалифицирани инженери и мениджъри ще се увеличава

Автомобилното производство е един от най-добрите индикатори за промените на пазара на труда след разширяването на Европейския съюз на изток. Висококвалифицираните мениджъри и инженери не би трябвало да се опасяват за позициите си, но нискоквалифицираните служители срещат жестока конкуренция от по-нископлатените източноевропейци със същите способности и амбиции

© Reuters

Автомобилното производство е един от най-добрите индикатори за промените на пазара на труда след разширяването на Европейския съюз на изток. Висококвалифицираните мениджъри и инженери не би трябвало да се опасяват за позициите си, но нискоквалифицираните служители срещат жестока конкуренция от по-нископлатените източноевропейци със същите способности и амбицииПрез януари Европейският съюз отново се разшири на изток. След голямата експанзия от 2004 г., когато общността нарасна със 75 млн. граждани, България и Румъния добавиха своите 30 млн. европейци. Какво означава това за пазарите на труда в Западна Европа? Политиците обичат да казват, че въпреки миграцията на водопроводчици на Запад и преместването на бизнеса на някои компании на Изток Западна Европа ще може да се радва на повече работни места поради експанзията на износа си. Тази посока на мислене ни е позната, но дали е вярна?


Едно нещо е сигурно - разширяването на ЕС докара на старите страни членки изключително тежка конкуренция за нивата на работната заплата. В производствения сектор на западните страни средното часово заплащане е 26.09 евро. В Румъния средната заплата на час е 1.60 евро, а в България едва 1.39 евро.


Ако приемем, че разширяването на Изток ще създаде нови работни места и на Запад, трябва да приемем, че нископлатените работници от Източна Европа по някакъв начин ще увеличат търсенето на работна ръка и от западните страни. Това отчасти е истина. В по-старите страни на ЕС има глад за инженери, които да създават нови продукти, а производството им да става в по-нископлатените източноевропейски държави. Мениджърското образование и опит пък са гаранция за намиране на позиция - най-вече за по-доброто използване на новопридошлата работна ръка в европейската икономика.
За неквалифицираните западноевропейски работници обаче заплахата от Изток е много по-сериозна. Те срещат конкуренция от хора със същите способности и амбиции, които обаче искат много по-ниско заплащане. Няма как да не се получи разместване на пазара на труда в ЕС при такива условия. Според някои емпирични проучвания най-губещи са нискоквалифицираните служители, но не са застраховани и образованите служители.


Ясно е какво ще се случи с пазара на труда - квалифицираните западноевропейски кадри могат само да се радват на експанзията на ЕС, защото тя ще ги направи по-търсени. За всички останали прогнозата е отрицателна. Поради негъвкавите заплати в региона накрая може да чакаме по-висока безработица. За най-квалифицираните служители високото търсене няма да доведе до по-голяма заетост, но до увеличение на заплатите. За обикновените служители е неизбежна загубата на работни места. В случая лоша шега ще изиграят фиксираните заплати и договорката за минимално заплащане. Твърдостта на схемата за компенсации води до извода, че Западна Европа ще пострада от нетна загуба на работни места.


Със сигурност приемането на нови държави в ЕС ще увеличи износа за западните страни поради отварянето им към нови пазари. Експортното ориентиране обаче ще завземе факторите на производство - капитал, квалифицирани и неквалифицирани служители, и може да създаде загуби на работни места в други сектори на икономиката. Износните стоки изискват много по-големи капиталови вложения и експертно знание, за да са конкурентоспособни. Това още повече ще намали търсенето на неквалифицирани служители. Капиталите и талантите, пренасочени към експортния сектор, няма да вземат със себе си и обикновените работници. Сред свиващите се сектори ще бъдат индустриалното производство с голяма намеса на човешки труд. В тази индустрия най-много работни места са пренасочени в други държави. Този феномен не е забележим за крайния потребител и не се отразява в статистиката за преките чуждестранни инвестиции.


Често се забелязва, че преките чуждестранни инвестиции могат да доведат до загуба на работни места в някои сектори. По-важен е обаче износът на капитали, тоест финансиране, което позволява на компании в други държави да създадат там собствена дейност. Германия например само през 2006 г. е изнесла 108 млрд. евро, от които само 25 млрд. евро са били за преки чуждестранни инвестиции. Нетните вътрешни инвестиции във всички сектори са били 75 млрд. евро. Повечето капитали, излезли извън страната, са отишли в новите страни - членки на ЕС. Тези държави получиха огромни спрямо обема на икономиките им потоци на чуждестранни инвестиции.


Като разгледаме всички изброени фактори, изглежда съвсем празно изказването, че разширяването на ЕС автоматично ще доведе до създаване на нови работни места и в Западна Европа. В този регион заплащането е прекалено фиксирано и създаването на конкуренция ще има силно негативен ефект и няма да доведе до по-добри условия за служителите.


*Ханс-Вернер Зин е преподавател по икономика и финанси в университета в Мюнхен. Той е и президент на института "Ифо".


Текстът е предоставен от Project Syndicate

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ???
  *****
  Неутрално
 2. 2 Профил на dzifti
  *****
  Неутрално

  с други думи: само богатите на запад печелят от разширяването, което е и причината то да се състои

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 4. 4 Профил на obdachlos
  *****
  Любопитно

  Navsyakade e taka.No i bogatite manschmahl plachat.

 5. 5 Профил на limon
  *****
  Неутрално

  Вярно е, че печелят богатите.. но печели и средната класа, а целта на цялото упражнение е да има минимална ниска класа. Никой никого не кара да се случва нещо, ако някой (или ти лично) е засегнат от съществуването на ЕС може да се премести в САЩ, Канада.. или С. Корея или Кубата.

 6. 6 Профил на dzifti
  *****
  Неутрално

  целта на упражнението за богатите е да станат още по-богати, а за правителствата е да помогнат на богатите в това им начинание, но достатъчно елегантно, за да не се дразнят бедните много, защото, както знаем, те могат да застрашат така установения ред. Ако се получи баланс, бедните си кротуват, а богатите си отварят портмонето, което е и условието за добруването на едно общество. На едното може да му викат законност, ниска престъпност, на другото икономически просперитет и т.н., но това е игра на думи - както и това за въпросната средна класа. Всички средни (ниски, високи, големи или малки)класи, които нямат друг избор, освен да продават труда си, са на една лодка и са еднакво прецакани от ЕС-разширението респ. глобализацията - този, който ги храни, ще има по-голям избор кого да храни (и колко и дали). За това и Ханс от бакалията и д-р Ханс че и СЕО Ханс им минават същите неприлични мисли през главата по тая проблематика...(виж и мнение 3 на Morjaka).
  Незнайният капиталист, който си търси нови пазари и по-ефективна работна сила, но на същата политическа и юридическа почва ни присъедини към Европа, не Меглена Кунева и успехите на българския народ или държава, нито историческата принадлежност на България към Европа(ха-ха какво ли мисли Ханс за това последното)

 7. 7 Профил на aSSan ot SELO
  *****
  Неутрално

  Na Zapad imat nujda ot detokledachki,prostitutki, narkoplasyori i tem podobni.Nashto inDjiner sas saveetskoto si obrazovanie samo obsh rabotnik moje da stane.Spomnyam si beshe otishal nyakakv Gark zavarshil hirurgiya v Bg,i kat vidyal mashinariyata se e otkazal.Bez tova sa mu kazali che tryabva parvo da nauchi Nemski- perfektno i posle 4 godini praktika.Zapada otdavna si iznese mashinite ,pri po-slabo platenite Robi,primerno SIEMENS v Cherkezkyoy predi Istanbul.I otvorenite kapitalsti vzimat na rabota chrez drugi firmi i plashtat zaplati 400€ dokato TOFASH 1200€.Kakvo plashta LEBHER v BG-200€...maka..maka...

 8. 8 Профил на иженер от МЕИ-то
  *****
  Неутрално

  дори и със "съветско" образование, стига да знаеш езика си успял - гарантирам ти го №7, имам много колеги тук, с БГ "съветско" образование, да тук в Германия и дори без 4 години специализация! И не сме общи работници, гарантирам ти го, защото тези къщички, дето сме си ги накупили не са от заплати на общи работници. Хайде със здраве, че имам работа да върша.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 10. 10 Профил на Германия
  *****
  Неутрално

  В производствения сектор на западните страни средното часово заплащане е 26.09 евро.Кой взима толкова тука.Мог да ви кажа само че хората са си го измислили и няма такова нещо със пропадане на тяхната икоомика.Аз например работя за 5€ така че не знам каде са и 26€ в производството.А що се отнася до това със квалифицираната работа си е на много голям късмет работата

 11. 11 Профил на jiveesht v Deutschland
  *****
  Неутрално

  Vuprosut kolko godini shte si izplashtash kushtata i dali shte imash rabota e napulno validen i v Bulgaria, puk kakto vijdam te vulnuva i v Avstria.
  Fakt e obache, che v Bulgaria edna ipoteka shte ti struva mnogo po-goliam prozent ot zaplatata, otkolkoto v Germania.
  Tui kato az sum rabotil i v Avstria, a sega rabotia v Germania i to na suizmerimi pozitzii v golemi firmi....moga spokoino da tvurdia, che zaplatata v DE e sredno s 30% po-goliama ot tazi v Avstria, tui kato avstriitskite "kapitalisti" sa sviknali na evtina rabotna ruka ot susednite CEE strani i izpolzvat izto4noto razshiriavane dosta dobre kato optimirat razhodite za rabotna zaplata )

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK